mandag 25. mars 2019

2019: UKE 13 (Else går til Psykolog)

Influencer in training. Lesson 2. Nesten like viktig som baderomsslfien: Klesbutikken.

#thehousewifeofmemrybay
Har tatt blodprøver, løpt, og kjøpt, for små, bukser på salg.

25.mars
Bøker som skal leses ferdig.
Lullaby - Begynte i dag, 50s på venterom.
Night Watch -  Over halveis.
Utmarker - 3/11t igjen. Trått.
---------------------------------------

NB! Skriver dette samtidig som jeg prøver å se 71 Grader Nord på ekstremt dårlig internettlinje. Irritasjon og utålmodighet kan forekomme.


26.mars
Omsider ferdig med Else Går til Psykolog
Av Else Kåss Furuset  (2018)
Lest på telefon  (eBokBib)

Om: Folkekjær og prisvinnende standupkomiker som går til psykolog, tar opp på bånd og skriver ned.

Om:  Kvinne som har mistet både mor og bror i selvmord og er for blid, ikke kan si nei, og blir rådet til å være snillere med seg selv.Eller: fra psykologens egen munn: (kontekst neste bilde)Det er altså ei samtalebok.
Mellom Else og Terapeuten. 2 år med samtaler. Vet ikke hvem psykologen er. Kan google, men synes navnet burde stått på forsida, eller i tittelen. Han snakker like mye som Else, imotsetning til de fleste terapeuter jeg har sett på tv, som stort sett holder kjeft.

Digresjon
Leste ei annen bok, om mann som går til psykolog, tidligere i år, Philip Roths Pornoy's Complaint, der psykologen kun er tilstede som mottaker av endeløse talestrømmer, om sex, skyld, skam og jødiske mødre. Hele boka er adressert, som en forsvarstale, til terapeuten. Men det er en roman, (såvidt jeg vet), Else er sakprosa, (tror jeg), kan jo hende det står roman med itsybitsy skrift i et hjørne.
Orker ikke google her eller.

Giddeslausheta er sterk.
Mer i morgen. Vier meg nå til kjendiser som klatrer i fjell. Kan egentlig se for meg Else være med her, fordi hun ble spurt, og ikke fikk til å si nei, som den teksten hun skulle bidra med i lesbisk antologi, om å være lesbisk, selv om hun har innsett at hun ikke er det..
Tragikomisk høydepunkt..
------------------------------------

Apropos det å føle gladpress og alltid være blid. Kun de 2 første bildene av Else på google, viser andre ansiktsutrykk enn brede smil og latter.

27.mars
Har tenkt mye på Else idag.
Sannsynligvis fordi jeg har nistudert blodprøver på furstpasient.no (igjen) og tolket meg fram til forhøyet kolesterol, altså langt under referanseverdiene, men høyere enn anbefalt. Som sikkert er fordi jeg heller innpå presskannekaffe, velter meg i modne oster, kokosolje, egg og smørstekt og ikke greier spise nok avacado og nøtter til å veie opp. Som i seg selv burde sjokkere alle som kjenner meg.
Ingen spiser mer avacado og nøtter.

Hva har dette med Else å gjøre?
Kanskje ingenting. Kanskje det med maten.
Hun synes hun er for tjukk. Andre synes hun er for tjukk. Sjefen. Mannen i gata. Bestemora. Så da reagerer hun som Roxane Gay, blir rebell og storspiser rett fra skapet. Bingehandler sjokolade like før stengetid. Føler skyld og skam og er lei seg fordi hun ikke har kjæreste og/eller familie, fordi hun er tjukk, ikke lesbisk og/eller muligens for klengete, eller så hadde alt med broren å gjøre. Det er trist, men i denne egotrippsammenhengen ikke så viktig, for..

Det å være tjukk, (says google), har ingenting med kolesterol å gjøre, ergo burde ikke egne verdier få meg til å tenke på Else som smugspiser. Dette er fordommer. Tjukk = feit mat = høyt kolesterol.  Arrest me. Jeg er full av feilinformasjon. Likevel og alltid fascinerende hvor anderledes folk Else & I,  reagerer på mat. Angsten for å bli, eller forbli, tjukk, kontra, closer to home, syk, psyk, dødsangsten, som jeg (muligens igjen feilaktig og i sterk egeninteresse) vil hevde ikke har noe med hypokondria å gjøre. Kun opptatt av dramaet og ulempen det vil være å falle død om mens man løper intervaller på tredemølle..

Selvsagt. Eller. Selvopptatt.

Kanskje du heller burde lese Signes omtale.
Eller ty til avisene, boka har fått mye spalteplass.
Jeg oppsummerer i morgen
-----------------------------------

28.mars
Oversold and underdelivered.
Alt det jeg sa jeg skulle gjøre idag;
Imorgen
-------------

Slutt på isbalanseringa. Nå kan man vasse i søle helt fram til porten og veien er snøfri.  
Det er vår. Officially.  (Bildet er tatt mandag).

29.mars
Last words on Else Går til Psykolog
Hvorfor lese? Verd å lese? Hvem? Når? Else who?

Først:
Jeg liker Else bedre som menneske enn komiker?
Triste klovnerier har aldri appellert til meg. Det at hun bevisst spiller på egne komplekser og shortcomings, ler av ting før andre rekker, (og angrer iflg.boka), er ikke morsomt for meg. Feks, den episoden av Brille, da de gjorde ei greie ut av at hun hadde talefeil. Not funny. Eller det eksemplet hun selv nevner (også med Harald Eia btw), da de stappet henne opp i et rør, hun var for tjukk til å komme ut av.
(Uproar blant tv-seere, som heller ikke syntes det var artig).

Second:
Det er ei trist bok om selvmord, bipolaritet og ensomhet.
Ingen litterær perle. Null drama. Nada namedropping (Harald Eia teller ikke).
Ingen avsløringer. Ingen skandaløs slutt. Litt monoton. Mange gjentakelser.

Tredjer: men
Hvis Else er den morsomste du vet. Hvis du digger henne som person og ønsker å følge henne mot bedre tider. Hvis du er nysgjerrig på moderne terapi. Ønsker å være flue på veggen der problemer løses eller rett og slett liker å lese om kjendiser og/eller sorg og/eller leser/ser/sluker alt Else finner på. Ja, da, tror jeg dette kan være boka for deg, likevel..

Jeg? leste fordi jeg trodde det handlet om kroppspositivisme.
Er i etterkant glad det ikke gjorde det. Vet ikke hvorfor men slikt,  (positivisme, ikke kropp), irriterer meg. Akkurat som vaginafeiring. (Link til Amy Schumer (bio))
Noe med insisteringa og roping å gjøre.
- the lady doth protest too much - 
-----------------------------------------------

 #thehousewifefiles, eller en helt vanlig lørdag på bygda.

30.mars
Hvem skulle trodd at kokosnøtterskall var så god brensel, eller ant at den bittelille franske sensasjonen Lullaby skulle ta uker å lese ut. Fremdeles ikke ferdig. Den taper mot Sarah Waters and The Night Watch, som jeg blir mer forelsket i for hver side.  I byen, krigen og menneskene. Skjøre tråder, brutale tilfedigheter, og alle disse bygningene. Bombede. Kondemnerte. Treverk, vinduer og bad på gangen. Hvis det så faller seg at jeg aldri skriver mer om Sarah/boka, godforbid, sier jeg det her.  
Alle burde lese Sarah Waters, hele tiden...

Som minner meg på noe jeg likte godt ved Elseboka.
Avsnittene om leiligheten hennes. - Et mausoleum av minner -.
Fylt av døde personers ting, moras og brorens.
Et sted hun, stadig prøvde, men aldri greide, å flytte fra.
Hun kalte det hoarderaktig og patetisk (fikk reprimande av terapeuten).   
Min indre hoarder syntes det var vakkert.
Selv om jeg, teoretisk, skjønner trangen til å flytte. 
----------------------------------------------------------------

31.mars
Forblåst søndag. 
Trodde jeg hadde forsovet meg, men det var bare klokkestilling og sommertid.
Planen er å løpe intervaller på mølle. Så fort jeg kan. Å prøve å provosere fram pulsfall, slik at jeg har noe å vise hjertedoktor'n i morgen. Har logget puls siden torsdag, uten at det har skjedd noe ekstraordinært. Vil ikke at det skal skje noe. Vil heller ikke møte opp til frisk som en fisk. Vil bli erklært sunnest i Akershus. Vil de skal finne ut hvis/hva som er feil. Vil ikke skjemmes over å kaste bort spesialisttid med 100t nothing-feil-med-deg-data.

Eller, honestly, ført som sist, fra levra, hot-tea, no lusking rundt busken, jeg bryr meg ikke om jeg kaster bort tida.  Vil bli erklært fit for hvilket som helst gammeldamelandslag, full av d-vit  (siste måling 77) og friskeste, vindryppende leseren i landet..
Det er jo hele poenget!!

Bøkene? = Suksess!
Ferdig med Utmarker, Se meg, Medusa og Night Watch.
Nesten ferdig med Lullaby, på s119/207.
Hverken begynt på Vasquez eller Hustvedt.

Ukeslutt!

17 kommentarer:

 1. Er Lullaby så god som de sier? Virker fæl med babydød..vet ikke om jeg orker.

  Gikk på boksmell i dag, masse 1001-books. Det jeg elsket av S Hustvedt også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nja, til Lullaby. Har lest 50s, så selv om babydøden er inntruffet, vet jeg ikke helt hvorfor eller hvordan. Det var en grusom scene, så rett på tilbakeblikk. Lettlest og, så langt, underholdende, men er kun i spenningsoppbyggingen. Rapport kommer.

   Det jeg Elsket er ei fantastisk bok.
   Ville gitt 8 stjerner på Goodeads.

   Slett
  2. Ok, intet å stresse meg, skjønner jeg, ang å få tak i den..foreløbig.

   Blir artig å lese Hustvedt, en gang, snart. Kanskje jeg skal lese den istedet for Kjærlighetens historie i 1001-sirklen nå? Er jo uansett på etterskudd..

   Kan Else ha gått til Peder Kjøs?

   Slett
  3. pst.. har forresten lest 26 bøker i år. Husker vi snakket om det.. jeg sa 22. Var visst feil, går visst surr i min egen telling av lesing. Godt at jeg har en blogg som kan holde orden på sakene.:)

   Slett
  4. Hvis det var opp til meg. Hustvedt over Krauss. Ikke skrevet om What I Loved, men her er min umiddelbare mening om Kraussboka:
   http://moshonista.blogspot.com/2014/05/tvangsleserens-var.html
   (Du har lest det før -)

   Aner ikke hvem Else gikk til. Det kan ha stått i selve boka, men eBokBib har hentet den tilbake. Finner ikke noe på nett, men innrømmer overfladisk googling. Ved første øyekast kan det virke som det er et poeng å holde psykologen hemmelig.

   Telling: 29 på meg, mye lyd,(og snart ferdig med 3 til)..

   Slett
  5. Ok, skal vurdere Hustvedt. Blir vel pocketlesing med på ferie tenker jeg- Madeira 2 uke i april.
   Kan være forståelig at Else ikke vil røpe psykologen. Ikke alle er som Ingeborg Senneset og Linnea Myhre med sine kjendis-psykologer og psykiatere. Mangler nå bare Peder Kjøs og Frode Thuen, liksom.

   Akk, så var du tre bøker foran meg lell...
   Straks ferdig med nr 27- grøsselig krim Gullungen av CJ Tudor.
   Men må lese litt pensum også.

   Det å være en uke i Oslo er travelt. Sosialt, studier, mye god mat. Dyrt.

   Slett
  6. Jo, men siden så mye av boka er psykologsnakk, synes jeg kanskje han burde vært nevnt. Han er jo mye mer med i bilde enn Skårderud hos Myhre. (basert på minne).

   Tror du må ta ei uke på (psyk)sofaen selv når du kommer hjem fra hovedstaden. For mye byliv tar knekken på hvem som helst..

   (30 passert)

   Slett
  7. Myhre nevnte Finn hele tia.
   Har forresten vært og hørt på Peder Kjøs og Wallace i kveld. VB-forlagst vårslipp. Må jo få med seg sånt. Men vant ingen bøker. Kan godt tenke med å lese den boka, by the way.

   Bylivet tar mest knekken på økonomien;)
   Liker å tråkke rundt i bygater og parker. Ble et par turer på shopping på City og Oslo S også.
   Kan jo ikke bare spise rugsprø og drikke medbrakt urtete med kokt vann fra resepsjonen..
   Så det blir gøtt å komma heim i morra..

   Skal vurdere nå om jeg skal lese Krauss eller Hustvedt. Krauss er kortere og har stått lengst i hylla, så den har et poeng forsprang hvis ditt innlegg ikke til at jeg velger den helt bort..

   Har hatt innlegg om Marsteins "Så mye hadde jeg" i dag på skolen- alle fikk lyst til å lese boka.:) Nå har jeg blitt bokinspirator muntlig også.;) Burde fått betaling.

   Slett
  8. Betaling burde vi alle hatt.
   Neste gang noen spør hva jeg gjør her i livet skal jeg titulere meg profesjonell leser. Hver eneste gang, helt til vi alle tror det, og pengene kommer av seg selv.

   Så på goodreads at du hadde begynt på Krauss, altså greide jeg ikke skremme deg over til Hustvedt, muligens var jeg litt for oppesen om den betalinga. (Gjemmer Marstein til eventuell samlesing, hvis det blir)..

   Slett
  9. Sånn ala "Tenk deg rik?" husker det kom en sånn selvutviklingsbok en gang på 80/90-tallet.

   Begynte på Krauss, kun for å være streng med meg selv og hyllelesingsprosjektet mitt. Og at den er litt kortere. Kanskje det blir min tiende bok i mars, hvis jeg rekker.

   Husker den episoden med Else og røret. Det var egentlig en del som ikke var så greit i hennes spede komikertid.. Var sikkert eneste måten å komme seg inn i gamet på blant alle de dominerende gutta..

   Blir vel en slags samlesing? Tror det.

   Slett
  10. Har aldri sett den episoden med røret. Det blir nevnt i boka at (hvis jeg husker riktig) at hun foreslo det selv, og ikke skjønte hvorfor folk reagerte negativt. Brille og talefeilen blir ikke nevnt.

   Ellers er hun innom flere påfunn, hun trodde ville bli artige, som ikke ble det, og som hun angret på i ettertid. Mye av det er fordi hun ikke liker (får til) å si nei, men mye er også egne ideer. Dømmekraften er som du sier, muligens litt questionable.

   Regner med det blir samlesing, men aner ikke hva slags form det tar. Håper på nyvinning -)

   Slett
 2. Eg har skikkelig lyst til å lese Else går til psykolog. Eg har veldig trua på den. (Eg har møtt mange psykologar som prater ein god del, altså!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Satte meg ned for å oppsummere hvorfor å lese Else kan være midt i blinken for enkelte, men tida rant bort (imorgen, imorgen, men ikke idag). Noe ala, hvis du liker Else, og hvis du er nysgjerrig på terapisituasjonen, etc. Midt i blinken for den rette leseren, bare smått langdryg og litt ensidig. Det største drivet er kanskje at man vil det skal gå bra med Else.

   Har ikke så mye erfaring med psykologer (kun en gang, og hun sa bare hmmm, jeg hadde sikkert vært et helt annet menneske hvis hun hadde snakket like mye som Else sin ). På tv, stirrer de bare på deg med utgrunnelig blikk.

   Slett
 3. Jeg tror også jeg liker personen Else bedre enn komikeren. Og så ble jeg fryktelig provosert, om talefeilen på Brille - som jeg så sammen med min datter, som lo... Kulturkrasj. Det ble en diskusjon. "Jammen mamma, hvis hun ler, og de ler, og jeg ler - så er det jo som å ufarliggjøre feil med oss selv. Det er vel bedre det? Enn å bli deprimert av at man har talefeil? Eller er for tjukk. Eller tynn, som meg..." Joda, men.. og så kom psykolog-mamma ut. Mmmhh... Hadde tenkt å lese Else, som ikke er roman (jeg googlet, Bokkilden gav boka lappene: psykoterapi:generelt og takle selvmord. Begge = sak).

  Psykolog har jeg så langt ikke hatt behov for. Synes igrunnen jeg er blitt brukt som en helehalve livet, men det er en annen sak. Forstår imidler tid det kan være godt å tømme søppelkassa til noen som forstår (les:prøver ihvertfall å forstå) deg.

  Det er vår hjemme. Jeg vil hjem. Avreise om knappe 2 uker. Nå begynner jeg å bli klar. Plantekassene mine venter hjemme :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel allerede full sommer i vest. Du har vært borte lenge nå, må vel begynne å bli lei av snowboard og bjørn nå? Norskevåren er verd å komme hjem til.

   Angående Brille og talefeilen, kunne jeg ikke vært mer enig med deg. Kanskje det er en aldersgreie, med tanke på din lattermilde datter?, kanskje er hun nærrmere Elses målgruppe? Don't know. Vet bare at jeg ikke reagerer på samme måte på de fleste av sprellene hennes. Nakenstunts, feks, not funny. Syntes ikke det var artig når Henriette Stensrup (for det var vel hun) gjorde det heller, selv om det (hun) er mer min type humor.

   Mhmmm
   Det er mye hmmm-ing i boka altså. Vet jeg har fått det til å høres ut som om psykologen har fullstendig munndiare, men han nøyer seg faktisk (av og til), med
   - mhmmmhmmmm

   Som jeg nevnte såvidt, liker jeg ikke klovner heller, triste fjes, og sørgelige morsomheter.

   Slett
  2. 15 grader i skyggen OG masse snø enda lenger vest! Jeg tror faktisk at vi har mer vår her enn de har i Stavanger, som fikk et melisdryss av snø her idag så jeg hos Elida. Tror kanskje jeg bare skal bli? Ikke lei av snowboard, for vi renne mye sjeldnere i år enn tidligere år. Restitusjon- og tålmodighetstur for alle penga. Men det virker. OG så går jeg ikke lei. Bjørnen ligger ennå i sitt hi tror jeg. Ikke hørt noe annet. Et par år siden begynte de å riste på pelsen allerede tidlig i mars, men mye snø i år har gjort at de har hatt et lengre opphold. De kommer (heldigvis) ikke ut før det er litt mat å oppdrive. Heldigvis... Norskevåren er den beste. Vil aldri gå glipp av den! Vi leier ut jul/nyttår og påsken her borte, så da er vi alltid ute av dette huset. 1,5 uke igjen. Jeg får nyte restene.

   Kanskje Brille og talefeilen er en aldersgreie? Eller kanskje det er et desperat forsøk på å skjule at man faktisk bryr seg om sine feil og mangler, men har sterkt behov for å skjule det offentlig. Jeg husker ennå ordet "rabarbragrøt" fra Brille-programmet. Den har svidd seg godt inn og åpnet ihvertfall øynene mine. Alt trengs ikke brettes ut med humor, noe trengs faktisk å behandles på annen måte - hos f.eks psykologen. Privat!

   Slett
  3. Ja. Det høres riktig ut. Et forsøk på å skjule at man bryr seg, komme de som peker i forkjøpe ved å peke selv. Hun er også inne på noe lignende i boka. Også forskjellen på humor og humør og at hun ikke alltid forstår, eller handler etter forskjellen.

   Grøsser til rabarbragrøteksempelet.

   Her smelter snøen i full fart. Forskjellen på idag og forrige mandag = en hel sesong. Allergipiller har allerede blitt et must. Det er det aller sikreste vårtegnet!

   Slett