mandag 24. juni 2019

2019: UKE 26

Som enhver vrangforestilt  bokelsker som tror hun skal komme gjennom verdenslitteraturen etter sengetid stabler jeg bøker ved senga. Stabler er bedre enn hyller fordi de stadig raser og re-stables, slik at rekkefølgen er i dynamisk forandring og man med jevne mellomrom blir minnet på hvilken bok man for tredje gang har kjøpt på loppis.

 Denne uka BBPsamleses kapittel 3 i Nini.

24.juni
Dagens eneste mål 
er å lese ferdig Filip Lundhaugs Sort Hull, før jeg forsiktig graver meg helt nederst i bakerste midtbunke (bilde) (stabel 6) for å fiske fram neste bok. Sist jeg valgte etter tilfeldig telling/graving (gamlest i ulest hylla på storytel) endte jeg opp med Middlemarch. (Fremdeles stuck på 11t).

Har fremdeles lydbokpause. (løpepodcasts only)
------------------------------

25.juni
Ferdig med Sorte Hull (2019)  (check)
Av Filip Lundhaug fra Norge.
Papirbok lånt på Biblioteket.

Krim om:  Drikkfeldig eks-politi-nå-etterforsker med pstd i skapet, 2 venner, 1 ny dame, 1 lånt hund (som redder dagen) og ei misbrukt, rusa, godsomgull/men/ødelagt tenåringsjente å finne.
#deadoralive #nyseriekrim

Har tatt meg uker å lese
= no pageturner.
Helt grei som første bok i serie. Ordinær oppskrift. Mye svømmende øyne og drukning i glass, men kommer sikkert til å lese videre. Utover det egentlig ingenting å bemerke. Synes språket var klønete i innledninga, men glemte det etterhvert.

Andre har likt den (mye) bedre:  Anita, Bjørnebok og aariho
-----------------------------------

Status, godt gjemt i bildetekst. Ikke begynt på Affinity, fremdeles stuck i Middlemarch, gidder ikke flere råd fra Rich Roll og litt usikker på om ukas kapittel i Nini er langt nok til å kvalifisere som ukessyssel + uansett hvor  gammel jeg blir er det alltid like spennende å åpne ny bok.


26.juni
Ta ta ta ta
Boka jeg fant nederst i bakerste midtbunke, aka bunke 6.
A Pigeon and a Boy  (2007)
Av Meir Shalev fra Israel  (wiki)
Opprinnelig skrevet på hebraisk.
Kilde?  Israelkjøpt biztripgave fra mannen

Etter å ha studert front/bakside ser det ut som en trist historisk kjærlighetssak, inkludert parallellhistorier og tidshopp. En slags feelgood-krigsbok kombo?

Den har vunnet National Jewish Book Award
og New York Times sier den har
 - vivid characters and sharp dialogue -

Planen er å starte lese 50 sider iløpet av dagen..
------------------------------------

27.juni
Ble så skremt over helgas værvarsel (30+) at jeg tvang meg til å løpe i shorts, i skogen.
Håper de har skikkelig ventilering i Spektrum. Dårlig timet sommerhelg.
..............................


 De 3 fremste bunkene i 'fugleperspektiv' - idag..

28.juni
Har lest 50 sider i A Pigeon and a Boy

Om: En turguide i Jerusalem, som mimrer tilbake til barndom i TelAviv/Jerusalem.

Det startet med amerikanere på tur som hadde deltatt i krigen (usikker på hvilken, ikke helt up to date på kriging i Israel) og fortalte en historie om en brevduekeeper som akkurat rakk å sende ute en siste due før han ble skutt. En historie hovedpersonguiden (Yair) er svært interessert i. Hvorfor er ennå ikke klart, men regner med denne fortiden vil bli flettet inn etterhvert.

Allerede flere tidsperspektiver å holde styr på.
Nåtid - guiding av fuglekikkere + historiefortellende krigsveteraner
Fortid1- historien til krigsveteran
Fortid2 - guidens barndom
---------------------------------

29.juni
Bob Dylan here I come
(fikk nettopp hele garderobestanga i hode)
-----------------------
Ukeslutt!

25 kommentarer:

 1. Haha! Jeg måtte le høyt av disse bokstablene dine og fordelen med dem (jeg hadde blitt helt småsprø, her skal det være orden) - samt loppiskjøpet/kjøpene. Det er ikke bare bare å være bokelsker! Ha ei flott sommeruke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei du bokelsking har mange (seriøse) utfordringer. Misunner dog dere ordensmennesker, selv om jeg hardnakket påberoper meg full kontroll på alle bøkers beliggenhet, kan jeg, i mørkere øyeblikk inrømme at det er innimellom kan nærme seg realityhoardergubbene som nekter rot og (tror) han vet hvor alle avisene ligger. MEN det er bare i de mørkeste øyeblikk selvfølgelig. Idag feks, fant jeg ei bok nederst i sekserbunken jeg hadde glemt og gleder meg til å lese. Joy!

   (smp: er det orden i lekekassene også?)

   Slett
  2. Sjølsagt! Her er det orden overalt! Det vil si, det rotes hver bidige dag, og ting havner her og der og en må av og til leite litt, men noe anna kan en ikke forvente med tre husnisser og en mann som røyter verktøy, MEN jeg veit alltid hvor alt er. Sånn omtrent. ;)

   (Alle ting har sitt faste sted, altså. Der de stort sett bor. Leiker også.)

   Slett
  3. Misunnelsskapende og uforståelig.
   Men jeg forteller meg hver dag at med litt flere skap (og rom) ville det vært sånn her også. Jeg liker ryddig, er bare svært dårlig på rydding (etter andre -).

   Slett
 2. Må si meg enig med Hedda, aldri i verden om jeg hadde fått sove med det kaoset ved min side :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kaos, sier du. Her er da sirlige stabler med ryggen vendt ut. Borstett fra de 2 innerste ytterbunkene som fikk litt stemoderlig stabling sist de raste. Har hyller også da, i andre rom, men der står for det meste leste bøker jeg har bestemt meg for å beholde. (Stabler i andre rom bestående av leste bøker jeg ikke vet hva jeg skal gjøre med, ennå, trenger vi ikke snakke om)..

   (planen er selvfølgelig å lese alle, på så kort tid som mulig)

   Slett
 3. Oj,det var litt av en bunke på "nattbordet"! Som de to andre over her så hadde jeg blitt noe "stresset" om jeg hadde hatt en slik bunke liggende å vente. Da er det bedre å ha x-antall bøker som bare venter på å bli lest stuet bort i plastkasser! :-D Men må le av gjennkjennelse angående å kjøpe flere av samme bok!

  Kos deg med Sorte Hull. Her går det i rykk og napp med lesingen om dagene, men sånn er det i grunnen alltid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yepp, det går opp og ned med lesinag. Det er helt naturlig. Forrige uke var svært skrinn, men føler på litt opptakende leselyst nå. Sikkert fordi jeg skal begynne på ny bok.

   Å ha hele gulvet som 'nattbord' har sine helt klare fordeler (for dette er bare hva som fikk plass i bildet, det finnes selvfølgelig også hyller). Det blir som et minibib av uleste bøker. Kun uleste bøker på soverommet. Ting stuet bort glemmer jeg at jeg har. Flere kasser med bøker som har 'råtnet' på låven (fukt), som i utgangspunktet bare skulle stå der til jeg fikk nok hyller...

   I teorien skal jo bunkene også krympe
   (mhauaha)

   Slett
 4. Hehe.. noe værre enn hos meg. På siverommet er de enten satblet i poser, esker eller et par hyller. Prøve å minimere støvsamlere der..
  Ellers har jeg nok stabler i stua pt. De stresser meg faktisk litt.. Vurdere å gjemme dem i esker, eller rydde bokhyllene og sette dem der- men det er sikkert like stressende å bare ha ulestbøker i hyllene.. Kanskje best å ha dem i esker eller bokposer?
  -
  Skal jobbe meg gjennom Lucinda Rilyes Syv søstre- bind en, selv om jeg har mer lyst til å lese de nye som har kommet i hus..
  (tvangsleser faktisk..)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er det eneste kommentarfelet hvor du får applaus for tvangslesing. You have come to the right place -)

   Som nevnt over har jeg det meste av ulest bøkene på soverommet. (Støv er sunt for, ehm sjela?). De finnes spredt rundt også, bøker jeg trodde jeg skulle lese, men som ble forkastet for andre. Leste bøker derimot, synes jeg er et større problem. What to keep? Hvor putte? Har et helt bord der jeg har stablet gi-bort bøker, men da er spørsmål hvem skal få hva? Har ikke kommet så langt at jeg leverer til loppis ennå, no innskudd, bare uttak. Det går for det meste i naboer, julegaver og bookcrossing.

   Aldri lest ei Rileybok, men det kommer nok.

   Slett
  2. Takk, æ veit.:;)

   Å gi bort er også vanskelig. Hadde et nødvendig raid ved siste flytting, samt at jeg har "lånt bort" mye til forrige arbeidsplassen min. Nå er de glemt der..og jeg kommer aldri til å hente dem tilbake.
   Forleden , dvs før ferien, prøvde jeg å rydde vekk noen bøker til jeg kunne gi til jobben, endte kun med to stk.

   Jeg har jo alt for liten plass, så bokstabler blir det bare..

   Riley er ikke noe must. Ren underholdningslitteratur av velkjent oppskrift. Men som sagt, jeg tvangsleser meg gjennom og skal bli ferdig i dag. Den har tatt seg opp litt, på tide etter 300 sider, eller så har jeg bare vent meg til boka og stilen og den søte romantikken og overklasseproblemene..

   Gleder meg til ny norsk krim og norsk samtids.
   Har bl.a. Vindbaroner øverst i bunken og tre fra Tiden, Jørgen Jæger og annet interessant der..

   Slett
  3. Ja, ikke noe spesielt poeng med Riley, kunne bare vært greit å vite hva the attraction er. Hvorfor så mange leser etc. La merke til vindmøllekrimmen, skal bli spennende å se hva du synes, om det var slik i ditt hode osv..

   Ikke like begeistret for Lundhaug som deg, fant ut at jeg trengte 2019 pause etter den.

   Slett
  4. Det er vel fordi mange liker sånne underholdningsromaner med mystikk, romantikk, litt historie etc .
   Jeg gikk forøvrig inn og leste om bakgrunnen for serien på hjemmesiden hennes, så da ble det mer interessant, så jeg hopper nok på bok to også. Hele konseptet baserer seg på gresk mytologi- stjernebildet de syv søstre fra Pleiadene, som har hvert sitt navn. Hver bok har fått en kvinne hvis navn og trekk er oppkalt etter den aktuelle stjernen. Men siden navnene er litt kronglete har de fått navn fra annagrammer. Adoptivfaren skal forestille Atlas etc. Hver bok har et eller annet tema, en reise/tilknytning til noe historisk spesielt- som feks i bok 4 til aboriginerne i Australia, og den første til Kristusstatuen i Rio. Det er langt fra virkelighetslitteratur som man kan komme- selv om det finnes noen real persons dukke opp- og kan hende det er derfor de er så populære, virkelighetsflukt/drømme seg bort fra hverdagen- ja, det er vel nettopp det.

   Spent på Vindmøllekrimmen selv.. er så vidt i gang.
   Synd du ikke ble så begeistret for Lundhaug, men husk det er jo første boka hans..

   Slett
  5. Kommer sikkert til å lese neste Lundhaug også. Har jo sagt lenge at jeg venter på norskekrim følge (uten å lese noe som helst), så nå når jeg endelig har lest ei bok skal jeg henge på som en klegg -)

   Du helte kaldt vann i Rileyplanene mine.
   Jeg er takksom!

   Slett
  6. Jeg som trodde jeg ga mer spirit til Riley-lesing, enn det motsatte. Ja, sånn kan det gå..

   Ser dere har det varmt sørpå. Hva skal du i Spektrum?
   Jeg har festivalpass til Trondheim Rocks i helga, det starta i går. Og gjett om man må kle seg godt. Vinterklær r påkrevd. I går kveld var det nede i 9 -10 grader og vind.. Heldigvis bor jeg så nært Dahls arena at jeg kan gå hjem og skifte innimellom.. Lørdag er det meldt regn i tillegg, i går duskregnet det, men kalda var værst.

   Norskekrim- hvorfor ikke Lindell, K Fossum, Wisting, Jæger eller JE Fjell? (Damhaug har du parkert, skjønner jeg, dessuten er det ikke serie)

   Vindmøllekrimmen leser jeg på senga, det går ikke så fort nå pga festivalen..men den er lettlest og fengende.

   Roman om Israelsk turguide høres interesting ut..

   Slett
  7. Bob Dylan i Spektrum.
   Var bekymret for varmen, men det viste seg å være null problem. Ventilert og temperert og smart valg av sandaler. = succesful ekspedisjon.

   Rockefestivalen deres var nok en større værutfordring. Misunnelig på at dere hadde storskjerm. Fatter ikke hvorfor de hadde tatt de bort i Spekturm (Bobs demands?)

   Ble ikke ferdig med den israelske turguiden i dette innlegget, satser på neste uke.

   Slett
  8. Ja, de har vel skikkelig AC i Spektrum, antar jeg..
   Nok naturlig AC på Dahls Arena også, men kan kun reguleres med lag-på-lag-habit..

   Uten storskjerm kan man like så godt sitte hjemme og høre på stereon.
   Merkelig at de ikke hadde det i Spektrum. Ville ikke Mr. Dylan vise sine rynker frem?
   Opplevde det med Robbie Williams i Granåsen også, ingen storskjermer lenger bak, og jeg så ingen verdens ting.

   Slett
 5. Jeg elsker bokstabler. Bildet gjør meg glad :)
  Liker også måten du skriver innleggene dine. Takk for at du får meg til å le og bli inspirert til å lese mer

  SvarSlett
  Svar
  1. Slike kommentarer gjør - meg - glad!
   (takk og takk)

   Har du lest Giganten? Husker ikke forfatteren i fartea, men den er også spilt inn som film (Liz Taylor, James Dean, Rock Hudson). Storfilm. Hovedpersonen, Leslie (Liz), hadde plassert senga si midt i rommet slik at det kunne stables bøker hele veien rundt. Ønsket meg alltid den senga. Innser nå at jeg faktisk er ganske langt på vei. Tror jeg må lete fram den boka igjen, selv om jeg kan den utenat (fra de dager jeg leste bøker om og om igjen)..

   Slett
  2. Så bra! :)
   Jeg har ikke lest boken (tror det er en ukjent forfatter), men sett filmen.

   Jeg har bøker stablet langs en vegg. Og det ser flott ut :) Og så er det jo troen på at bøker skal leses ut, at jeg skal klare å kvitte meg med noen av dem- så neida, jeg trenger ikke flere hyller :)
   Tenk å kunne ligge i senga og strekke hånda ut etter flere bøker.. Lykke!

   Slett
  3. Du setter ord på det viktigste.
   Trua på at alle bøker skal leses ut. Og at bare de ekstra gode skal beholdes. Hehe. Det sier seg selv at man da ikke trenger flere hyller.

   Enig. Det er en lykke å vite at når man er ferdig med ei bok midt på natta, så er det bare å strekke ut hånda å finne en ny. Man sover så mye bedre (ehm og mindre?).

   Slett
 6. Boken Sorte hull har jeg ikke hørt om, men Middlemarch! Fantastisk lesing!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sorte Hull er krim av året. Derfor ikke rart at du ikke har hørt om den. Middlemarch derimot sliter jeg litt med. Tenkte og skifte til papir, men utgaven ( også fra stabel) har så liten skrift at slo det fra meg. Dessuten ligger den sikkert som gratisklassiker på amazon. Har ikke gitt meg altså, bare tatt lang pause.

   Slett
 7. Eg blir gal av stabler. Etter at eg begynte i Snaplioteket har eg imidlertid fått for vane å dra bøker ut av hyllene og legge dei i stabler, for å snappe om dei, for så å ikkje få tid til å sette dei på plass i riktig alfabetisk rekkefølgje igjen. Det tar på. Nå er rommet med bokhyllene så rotete at eg ikkje orker gå inn der og då får eg i alle fall ikkje rydda.

  SvarSlett
  Svar
  1. (sorry, for somlete svar, travel helg)

   Kjenner meg igjen i rom så rotete at man later som om de ikke eksisterer. Selv om overbevisning min er at en stabel er like pen som ei hylle. Det som ofte skjer her er at bokhyller er hvor books go to bli glemt. Ferdiglest bok jeg vil beholde, stappes i hylle, men siden jeg (i disse dager) sjelden gjenleser (i år excluded) blir det bare stående der. Gulvbøkene er en mye større del av livet -))

   Slett