mandag 11. februar 2019

2019: UKE 7 (Lyster, Frisch)

Småmorsomboka jeg leser når jeg egentlig burde lese Enquist (biosirkel) og/eller hva som helst norsk2018 (BBP).  1001sirkelbok for februar.  Kategori: Forfatter jeg ikke har lest før.  

Snøbloggeetips: Ikke måk is med plastikkspade.


11.februar
Ferdig med Mørke Dyr  (2018)
Av Janne-Camilla Lyster
Lese-eks fra Tiden. Fra Norge
Aktuell for Bokbloggerprisen 2018
, men tror ikke jeg kommer til å nominere..

Om: Ei danserinne som mister ei barndomsvenninne på interrail.

De er 3 som reiser sammen. 
Et par + venninne. Eller jeg vet ikke om de er et par, kanskje de bare var det før. Vet ikke engang om det er viktig. Det kjennes viktig. Jeg vet i det hele tatt svært lite om hva jeg synes om boka, ei heller hva den handler om. Prøver å føle meg inn i den og det fungerer bedre. Folk som forsvinner gjør vondt. Har aldri mistet noen på denne måten, men reaksjonen hennes føles riktig. Hun flykter. Til utlandet. Dansejobber. Dansetrupper. Karriere. Lever for kunsten og nekter å ha noe som helst å gjøre med fortida eller de hun delte den med.

 Ufullendt
Vi følger henne i nåtidskapitler og vage fortidsglimt.
Jeg prøver å få noe ut av fortida, hvorfor de valgte glimtene og hva de eventuelt representerer, men det glipper for meg. Noe med tegning, å kle seg ut, en gang hun sviktet henne. Jeg forstår ikke hva hun vil si meg. Hverken forfatteren, fortelleren eller hovedpersonen. Kanskje noe med forskjellige måter å sørge på?
At man ikke trenger snakke om alt?
At man som flyktning alltid krysser eget spor?

Irritasjonsmoment
Ordet danseklasser. Heter det virkelig det på norsk? Danceclass? Ikke dansetime?

Intervention (helt sikkert norsk)
Litteraturhuset i Trondheim la nettopp ut en podcast (fra 7.feb) med Lyster og Hegazi Høier. Tittel: Kunstens Mørke. (Aha). Forventer forklaringer på alt jeg ikke forstår.
--------------------------------------------------------------------------------------

12.februar
Take away fra podcasten: 
Ble ikke så mye lurere men plukket opp at det var en slags kunstnerroman,. Om å forsvinne inn i kunsten. Endel snakk om dans og litteratur. Om å skrive bevegelser.  Beskrevet på en måte som fikk det til å høres nesten plausibelt ut, men ikke noe jeg er i stand til å gjengi. Fikk også fornyet lyst til å leses Ida Hegazi Høiers siste bok, Ene.

3 blogger om Mørke Dyr.
Alle enige, men på ulikt grunnlag.
Tine, Elliken og Beathe 
-----------------------------------

Lunsj? Yoghurt, epler banan og halvparten av bildet.

13.februar
Alle husker sikkert at Gaute Sortland var svært nysgjerrig på kokosnøttkjøpere i Korte Meisterverk? Morra mi sa jeg. Det stemmer ikke lenger. Hennes ene er til pynt.
Våre fortæres i konkurransedyktig tempo.
Det er snart ikke kokosnøtter igjen i Eidsvoll.
------------------------------------------------------------------

14.februar
Har begynt på ny bok.
Klør av Ida Frisch (2018)
Leser-eks fra tiden.no

Aktuell for bokbloggprisnominering.
Er faktisk ganske spent på hvor jeg lander, foreløpig er jeg positiv,  har ikke engang latt meg provosere av at dette er en av disse romanen, jeg mener burde klassifisert som noe annet. Kortprosa? Lyrikk?

Veldig typisk bokbloggprisroman.
= lyrisk, kort, kvinnelig forfatter, debut,

 Lyrisk og fysisk
Om: Kjærlighet mellom vetrinærstudent og sanger.
Minner meg litt om  Hegazi Høiers Unnskyld, i språk og tilnærming, med forbehold om at det er lenge siden jeg leste Unnskyld, og at jeg kun har lest ca 60s av Klør. Noen på goodreads brukte adjektivet grotesk, men så langt er det verste som har skjedd krangling over brente noter og gravidluring.

Skal lese så langt jeg kommer resten nå
---------------------------------------------------

Dragrace season 1 er atter på netflix, endelig, og jeg henger igjen etter med alt annet. Først en episode flix, then racechaserpod. Fniser konstant over filteret. #teamongina for Allstars 5.

 15.februar
Ferdig med Klør.
Grotesk var riktig adjektiv. Skalpellblodig. Det rakner rett og slett for vetrinærstudenten.  Både skole og forholdsmessig. Muligens handler den om sjalusi. Om å klore seg fast. Lukke seg inn. Om redselen for forandring. Muligens skjønte jeg igjen ingen verdens ting.

Synes det burde vært klassifisert som lyrikk.
Elsker de matte permene. Likte språket.
Tviler på at jeg nominerer.

Googletime:
Ser ut som sjalusi var riktig spor (puh).
Alle bloggerne jeg fant likte boka bedre enn meg
: Beathe, Tine, Ellikken. (rop ut hvis du også har blogget)

NB!! Biosirkeldag. Kategori: Forfattere.
Jeg tror jeg har lest Per Olov Enquist:
---------------------------------------------------------------

16.februar
Ekstraordinær Tvangslesing. Avd. Hovedstad. I dag.
Biosirkelinnlegg lagt ut. Bio fremdeles ikke ferdiglest.
------------------------------------------------------------------

Joggeblogg: Vårlig og sildrende på vei ut. Mørkt og glatt på vei hjem. 12km+ bakken.

17.februar
Gårsdagens Tvangslesing ble avlyst, among other things, pga sykdom og basillefrykt (meg). It happens. Istedet ble det bibliotek (lånte ingenting), Netflix (Allstars4 Finale) (sucked), etterhvert asfaltjogg og avslutningsvis mer Netflix (Wanted). En utmerket lørdag (leste ikke et ord)..

Idag? Er det siste frist for nominering til Bokbloggerprisen.
Must. Not. Forget!! Hvem har stemt på Northug?

Ukeslutt!

14 kommentarer:

 1. Jeg fikk heller ikke så mye ut av den boken, jeg forstod ikke helt hvor hun ville eller hva hun ville fortelle. Det meste ble uinteressant og jeg satt og ventet på den ene tingen som virkelig var interessant men den kom aldri.
  Skal du på arrangementet, kanskje du klarer å finne ut av det missing link?

  Philip Roth har jeg ikke lest noe av før, er denne bra så langt?

  Dansetime på norsk vel?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke rukket å google for andre bloggomtaler ennå, men gleder meg til å lese hva dere andre (hvis det er flere enn deg?) synes. Og eventuelt hva podcasten sier. Podcast, ikke arrangement, eller det var arrangement, men det var 7.feb.

   Rothboka er full av sex og skam. Har ikke kommet så langt, men bruker å like sånt.
   Enig angående dansetimene, men kanskje det heter anderledes når det er etablerte dansere som bare skal holde seg i form? Hørtes ihvertfall skjærende ut. Meen, når det er sagt hadde jeg ikke reagert at all, hadde det stått - danceclass - .

   Slett
 2. Garantert dansetimer! Ikke lest boka, nok ikke for meg. Men Roth? Ikke lest Roth før? Trodde det var du som predikerte Roth for meg, men det er nok alderen som snakker. Når det er sagt, snart ferdig med Bosch 5 - hvor langt er du kommet?
  Måke? Her i Houston landet vi i 28 varmegrader. Ulidelig! Gi meg snø!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nichts. Dette er min første Roth, så her er det ikke jeg som har misjonert, selv om det godt kan være at jeg gjør det framover. Skal jeg tro goodreads er dette en av hans minst likte bøker, noe som lover godt for resten av forfatterskapet.

   Bosch: Jeg er på 15, tror jeg, eller 15 Bosch, 3 Haller, men det er overlap på 3 av Hallerbøkene. Neste bok ut er The Fifth Witness. Blir så inspirert av boschbobla di at jeg har mest lyst til å skufle alt annet til side og gå full Connelly.

   Whistler-Houston-Whistler-Stavanger?
   Extreme to Extreme to Extreme -))

   Slett
  2. Sorry. Overlap på 2 Hallerbøker mente jeg. Lincoln Lawyer er kun Haller, ja og The Poet er hverken Bosch eller Haller men McEvoy (tror det var det han het), men dette finner du fort nok ut av, garantert før jeg får somlet meg til neste..

   Slett
  3. Spar Connelly til du får lesesperre (if ever?). Jeg er helt hektet. Ikke lest noen av de andre heltene hans enda. Så du leser kronologisk, ikke serie for serie av Connelly? Henger bøkene sammen på noe vis?

   Jepp, W-H-W-S. Det er alltid jobb å gjøre her borte i begynnelsen av året. Avbrekk fra oppholdet i C, ganske deilig. Def Extreme to Extreme to Extreme, så Normal :) Litt lange dager på hotellet, så det blir en del lesing på meg. Jeg har etter alle disse årene sett det meste som er interessant for meg å se her i betongbyen. Men spise, blir jeg aldri lei av...ugh..

   Slett
  4. Selvfølgelig leser jeg kronologisk. Alle bøkene henger sammen (minus et par stk, som jeg ikke har ført opp i kronologilista, som står alene). Den røde tråden føres framover selv om hovedpersonen er en annen, og de opptrer også i hverandres bøker. Dette betyr at du burde ha lest The Poet før Trunk Music. McEvoy dukker opp i småroller også i senere bøker. McCaleb som dukker opp i BloodWorks, får også ei bok sammen Bosch (A darkness More then Night) og Haller og Bosch har etterhvert flere bøker sammen. Jeg leser utgivelsesår. Du kan fremdeles fikse, ved å lese Poet nå.

   (omtalen av 5-9, hvis du tør, ikke spesielt spoilete, men man vet jo aldri:
   http://moshonista.blogspot.com/2013/08/all-leaves-are-brown.html )

   (Tenker det er litt av en kontrast fra snø til betong. Kneet har sikkert godt av litt hvile)

   Slett
 3. Kudos for å forsøke forstå, jeg lot meg tidlig overfalle av irritasjon. Ene | Skisse, derimot: Interessant, krevende, absurd, rar, bra - men endte ikke med å nominere den til BBP. Andre var bedre, rett og slett.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men hjalp ikke mye. Kommer nok alltid til å foretrekke mer plotdrevet litt. Litt drama rundt hva som skjedde med Karin feks..

   Ene/Skisse høres ikke ut som noe jeg rekker på 4 dager, men skal absolutt lese senere. Krevende og interessant høres jo spennende ut, og det er litt synd for jeg har STORE rom på nominerinslistene mine. I motsetning til de fleste andre synes jeg ikke norskeåret har vært så mye å skryte av. Som sikkert bare betyr at jeg har lest for for få, og feil, bøker..

   Slett
  2. Ehm, elliken,
   , gjett hvem som har begynt på Klør?

   Slett
 4. Heh, kom hit utelukkende for å si fra om at dragrace s1 ENDELIG er tilbake på netflix, men ser at du har fått med deg det glade budskap. Akk, gode gamle dragrace <3 Jeg var foresten enda mer team ninaflowers enn jeg var team ongina, men ELSKER begge. Vil ikke snakke om AS4 (eller bøker, kanskje neste år).

  SvarSlett
  Svar
  1. Har nå sett alt uten reunion, som jeg har fått med meg skal være full av pepp og sviende kommentarer. Tror det jeg liker best med s1 er at ingen kryper for Ru, eller kryper mindre, og ingen bryr seg videre om showet. Shannel/Tammy. Dommerne tror de skal være TopModel allmektige (og det blir de jo etterhvert), men her er det ingen som bryr seg. Tammy (og laget hennes), burde få komme tilbake til allstars, jmf Latrilla.
   Nina Flowers, ja, ja, ja!!

   Allstars4? Satte meg ned for å se finalen, men den har (som vanlige i det siste) ikke blitt lagt ut. Gidder ikke tube, får vente til i morgen, som vil si at jeg IKKE kan være på internett idag. Finner jeg ut at Monet/Monique vinner, er hele episoden ødelagt.

   Bøker? Så du hadde lest/likt Hunger?

   Slett
  2. Har lovet meg selv at jeg ikke skal gå tilbake å se S1, selvom jeg til stadighet blir frister. Shannel f.eks, husker jeg ikke i det hele tatt. Tammy, walking children in nature? Hvem var "skurken" i S1 foresten? Husker ikke det heller. AS1 har jeg foresten ikke sett, men alle sier jo at det er krise.

   Har du sett ferdig AS4 nå? Jeg har. Har ikke noe spennende å si, narrativet i sesongen fungerer rett og slett ikke uten Manila.

   Kan ikke snakke om Hunger, for da må jeg vedgå at jeg har lest en forfatterbio....

   Slett
  3. Ferdig med finalen. For en farse. Glad favoritten min vant, men hva var dette for noe. Må ha skjedd merkelige ting på bakrommet, noen som nektet å godta valget. Så på utube og at casting for s5 allerede er igang og om ei uke begynner s11. Nesten som om fastforwardknappen har satt seg fast. Nei, da var det andre tider i s1.

   Fremdeles ikke sett reunion, men villain var Rebecca, sjenert beauty som ser (så) ut som om alle klær var kjøpt på HM. Sjannel var hun som nominerte seg selv til hjemreise ved å anklage dommerne (sannsynligvis rettmessig) for manglende komplimenter. Tror jeg må fortsette til toern etter dette. Trenger avreagering etter denne allstarsavslutninga.

   Enig i at alt ble feil uten Manila. Manila/Trinity finale der Manila vant ville vært ønskescenario, og nå, med krone til alle, synes jeg de burde sende ei i posten til Katya også.

   Et annet drømmescenario er hungeromtale fra deg.

   Slett