onsdag 13. juli 2011

SKYLDIG?


The Lincoln
(2005)
Lawyer
- Michael Connelly

Lydbok lest av:
Adam Grupper
(excellent!)





Nok ei bok fra påska.
Måtte levere den tilbake til bib. da vi var halvveis, men ventet tålmodig ut de neste 2 ukene før vi fikk den tilbake. Vi, i dette tilfelle, e mæ og 8k. 
For vi hørte den i bilen og, hold deg fast:
Svalestup, begge satt som - naglet.


Digresjon:
Leste nettopp på Wiki at Connelly bestemte seg for å bli krimforfatter etter å ha sett The Long Goodbye på kino og deretter slukt alle Chandlers Marlowebøker. Det er morsomt, for selv om jeg ikke hadde lest Marlowe da jeg hørte denne, tenkte jeg faktisk på Mickey da jeg leste The Big Sleep, men lumpet han inn med det jeg kalte
- kulere moderne krimhelter -
.

Story:
Forsvarsadvokat Mickey Hallar, fasttalking, quickthinking, forsvarer av de vanskeligstilte, småkriminelle og de som trenger repeterende hjelp, blir kontaktet av en styrtrik eiendomsfamilie. Sønnen er anklaget for attempted murder, battery, noe med deadly weapon (tror jeg må lese flere norske advokatbøker så jeg lærer meg norsksjargongen)
og velger seg Hallar som forsvarer.
Hvorfor?, finner du ut iløpet av boka.

Det er forviklinger, driv og advokatdrama hele veien, og selv om slutten ikke er like festive som det legges opp til, er det både twist og spenning nok. Høydepunktet og det som for meg gjorde hele boka, var oppleser Grupper.

Rett og slett fabelaktig. Stemmene, karakterene, de små subtile forandringene, basert på personlighet, dialekt, geografisk tilhørighet og sosial klasse, er eminent levende. Lesegull, og er Connelly smart patenterer, hyrer og monopoliserer han hele mannen for resten av sin kreative karriere, past and present - for jeg er sikker på at de 17 bøkene om Harry Bosch også kunne trengt AdamGrupperbehandling.
Tok et raskt søk på hva annet Grupper har lest men dessverre ser det ut som han til nå har spesialisert seg på hegdefunds og politiske manifest, det er nok også i hans interesse å linke vogna si til Connelly asap. Han har lest en Clancybok, og ei av Jeffrey Deaver, kanskje leser jeg Deaverboka.

Filmen går på kino akkurat nå.
Jeg så den mandag og ingen av skuespillerene greide å matche og/eller gi samme liv og farge til karakterene som Grupper, selv om MatthewMcC forsåvidt gjorde en god Mickey og filmen var helt ok.

Yes, jeg anbefaler.
Lincoln Lawyer hos tanum.no
Lyboka på engelsk.
Jeg lånte min på biblioteket.
Connellys hjemmeside.

Han har sålangt skrevet 4 bøker om Mickey Hallar, Lincoln Lawyer er den første og den siste kom nå i 2011. Han har skrevet 17 bøker om politisøskenbarnet Harry Bosch, en håndfull med andre helter
samt en hel rekke noveller.
Jeg tror han blir mitt prosjekt for 2012/13.
Et forsøk på å lese alle romanene - kronologisk
og
(in my dreams) opplest av Grupper,

Know your writer:
Ellers:
Han er født i Canada, oppvokst i Florida og skulle bli journalist før han leste Chandler og skiftet til krimforfatter. Han påstår at han aldri gjør research, men bare setter seg ned og lar ordene strømme ut
- akkurat det samme sier J.R.Ward, de gudsbenådede, kontra, bokskriving som hardt teknisk arbeid. 
Talentet som styrer pennen
, hva tror du?

6 kommentarer:

  1. Assault with a deadly weapon lar seg kanskje ikke oversette til norsk? Et av veldig mange begreper som uansett høres bedre ut på engelsk.

    Jeg har nettopp lært av Bokelskerinnen at man dreper leselysten ved å ha lange lister over bøker man skal lese, så ergo må jeg stå over denne boken til jeg har lest de tre hundre som allerede står på listen jeg har, kremt, forpliktet meg til å lese, overbevisende anbefaling til tross. (Hvorfor kan ikke vi leve like lenge som Wards vampyrer?)

    Deaver-boka bør du lese/høre. Deaver er knall! Jeg skal lese ham så fort Beth og Wrath har funnet ut at de selvfølgelig må dele seng de neste tusen årene, og tar seg en omgang for å feire.

    SvarSlett
  2. I såfall er min leselyst u-drepbar, eller kanskje jeg skal vente med skråsikkerheten til neste år, da jeg nettopp har bestemt at det skal leses 17+4+5 stk Connelly.
    - inn på lista med den, så skal jeg sette opp Deaver.

    Er det forresten et hint av kynisisme jeg hører angående king Wrath og Beth, husk at det er i bok2 det starter, og Ward har masse triks på lur, du trodde vel ikke for alvor happily everafter, eller HEA, som jeg har lært fagfolket kaller det
    , er for alltid?

    (Engang,(GRØSS), mistet jeg forresten leselysten, det var det året jeg skulle skrive hovedoppgave, tok år å berge meg i land, hadde det ikke vært for Bridget Jones og vennnene hennes hadde jeg fremdeles løst kryssord om natta
    - og oppgaven forble uskrevet.
    Sånn kan det gå.

    SvarSlett
  3. jeg har ikke lest noe av Connelly ennå, men han virker som en kar med spennende forfatterskap bak seg. Ble ekstra nysgjerrig på han fordi jeg har sett halve dvd-en av filmversjonen. Liker den godt! Et obligatorisk spørsmål når en leser amerikansk advokatkrim: Er Connelly dårligere eller bedre enn John Grisham. Eller blir det som å sammenligne clementiner og appelsiner?

    SvarSlett
  4. Akkurat i dag, basert på den siste Grisham jeg leste og Lincoln er det 10-0, til Connelly.
    - men det er den første Connelly jeg har lest, og den verste Grisham.(the Associate).
    Dette er også den første advokatboka Connelly har skrevet, alle de foregående er politikrim.

    Tidligere Grishambøker har jeg likt godt, men kanskje vinner Connelly på snappy diaolog og mer fargerike karakterer, kan tenke meg at de som kun er opptatt av den advokattekniske vil ha en annen vinkling, - maybe.

    Boka er ihvertfall anbefalt, og liker du lydbøker, er Grupper, veldig, veldig god.
    (((har alle fått med seg det nå)))
    - dobbelsjekk.

    SvarSlett
  5. Det er minst 10 år siden jeg leste Grisham. På den tiden var Grisham det eneste som minnet om krim i min bokhylle. Siden den gang har det skjedd to ting:
    1. Har blitt born again krimentusiast
    2. Har blitt nyomvendt lydbokfan.
    Det har stort sett gått i lydbøker på norsk, svensk og dansk. Høres ut som det er på tide å kaste seg over en engelsk versjon

    SvarSlett
  6. Lydbøker medførte en revolusjon i min lesing også. Det er ufattelig hvor mye mer og variert man får lest -)

    Nå har jeg ikke like stor erfaring med uk/us lydbøker som norske, men med de få jeg har lest, har jeg slitt litt med oppleserne. Litt monoton, eldre herremannlesing, som får bøkene til å høres like ut.

    , det er vel bare å høre mer så man får finne de beste og luke ut de kjedelige -)

    SvarSlett