torsdag 29. mars 2012

FLOWRIDA (Totalt 28km)

Juhuu, nye sko, sa hun som hadde frigjort seg fra skoindustrien og var klar for å løpe i flipflops resten av karrieren. Per du lyver.


8 dager siden forrige rapport

, og jeg hadde egentlig tenkt å vente til imorgen. Nyinnkjøpet skal jomfrutestes ikveld og forhåpningene er skyhøye. De var gode på løplabbmølla, fantastiske på kjøkkengulvet og lette som fjær, men venter jeg til etter turen setter latskapen inn. GARANTERT.

Shopping:
Jeg trampet inn på Løplabbet med akkurat samme krav som forrige gang. - Jeg vil ha lette, no fiksfakserisko som ligger midt i mellom AdidasRide og Fivefingers -. Forrige gang ble jeg anbefalt Adidas Adios, sannsynligvis pga vekta. Denne gangen var selgeren mer på bølgelengde og det ble Brooks Pureflow. 4mm hæl/tå forskjell, og plasserer seg ganske så midt imellom Rides'n på 12mm og Fivefingers på 0. De er lette, pene og satt som støpt på foten. Støtdempingen er som en standard mengdesko, som var litt mer enn jeg ville ha, men den unge kjekke sa at jeg kunne subbe, avsted på asfalt i uendelige kilometer, uten bekymring eller tilvenning,

- også blir det så mye lettere å komme på forfot -
Noe som ble ytret cirka 10 ganger under løplabbetbesøket. Hadde jeg normalt landet på hælen ville jeg krøpet sammen i fosterstilling, bak tredemølla. For Løplabbets fokus på forfotløping er overraskende intens. Skokatalogen likeså - og nettsiden og de tilhørende bloggene tar den enda lenger. De sier de er inspirert av Born to Run - og ser ut til å ha lagt om hele bedriften etter McDougalls hode. Det burde gjør meg glad, for jeg er som kjent hjernevasket selv. Både angående Born to Run og minimalistiske sko - men istedet finner jeg det foruroligende.

Det er ikke lenger siden enn i fjorsommer/høst jeg handlet sko på løpelabbet og fikk ganske andre råd og tips. JEG kan bli hjernevasket, men en hel bedrift? Jeg klapper over at de snurrer 180 inn i noe jeg trur på, men det at de forkaster noe de hardnakket hevdet for bare 1år siden - forsterker min tro på råtne bransjer
(ikke bare sko - mat&kosmetikk industrien er like ille).
Nok om det.

Jeg sliter fremdeles med leggen (og ankel) og tøyer som en gal.

Jeg har trent
, men det er halvhjertet. Det skorter både på fysikk og mentalstyrke og ingenting planlagt blir fullført. Enten fordi jeg er: for sliten, for varm, for vondt her og der, dårlig tid, må på do etc etc. Jeg vet jeg sier det hvert år, men kommer jeg under timen på Sentrumsløpet iår er det kun de nye superflowsen som reddet meg.


Torsdag 22.mars
Totalt 7,72km, 6,30/km.
Hjemme/Eidsvoll
Stoppet på 1km. Stoppet på 2km. Gikk i flere minutter på flata. Stiv i leggene. Vondt i vilje og psyke og irriterende sekk på ryggen. 2 linjer syt er alt jeg har gitt meg selv lov til. Så jeg stopper her. - men kan legge til at avkommet ble spurt av noen som hadde sett meg - om det var årets første løpetur og om jeg hadde ligget på sofaen hele vinteren, med munnen full?. Sånn rent bortsett fra at det var uhørt frekt er det et godt bilde på hvordan turen føltes.

Lørdag 24.mars
Intervaller på mølle Totalt 7km
+ 1km barbeint + styrke.
Intervallene gidder jeg ikke snakke om. Jeg fullførte, som vanlig, ikke og var døden nær i oppvarmingsfart. Stort pluss derimot var styrketrening med både knebøy, armer og situps. Jeg er fremdeles støl - ei uke etterpå. Pluss også for barbeintlunting. 100m jogg på 7,5km/t og 100m gange - helt til jeg kom til 1000.

Mandag 26.mars
Totalt 9,09km. Jordbærløypa 6,30/km.
Måtte løpe hjem og skifte sko etter 1km. De nye adidasene gnager på ankelen og selv om det har gått ei uke siden 'skaden' oppstod er det ikke blitt bedre. Heldigvis går det bra i alle andre sko. Rides er høyere på ankelen enn noe andre sko jeg har eid - hadde samme problemet da gammelparet var nye. Stoppet hver 2.km for å snakke med naboen og ga meg en halvtime før jeg hadde planlagt. Skyldte på dårlig tid og bussen jeg måtte rekke, men vi vet alle at jeg bare var lat og lei.

Tirsdag 27.mars
4km Fivefingers rundt Mem'ry Bay.
8k sprang rundt Setreveien, jeg ble igjen i bukta. Første forsøk på fivefinger og asfalt siden alt gikk galt. Dessverre er alt det gale fremdeles på plass og det kom tydelig fram på tirsdag. Savner vinterdagene da jeg fivefingerfløy på mølle - kilometer etter kilometer. Ute er noe helt annet. Mølla lurer leggene. Trampet på noen store steiner og sleit med det meste, mens jeg håpet ingen så meg - selv om det var midt i handletida for oss bygdefolket.


Idag: Blir det Setreveien eller Råholt med nye sko og friskt mot. Beinet gnager etter tirsdag og gårsdagens høyhælte heldagsvandring, også kalt utepils med Line. Nei, det er ikke barhopping bare fordi man må flytte seg etter sola. Gikt. Men det går garantert over når jeg kommer i gang.
GARANTERT.

------------------------
Update: fredag 30.mars.
Fører på gårsdagens skotest her, det kan jo ta noen dager før neste rapport.

Jenta som ikke kom seg opp bakken.

Totalt 9,38km, 6,16/km.
Mem'ry Bay/Setreveien.
Kanskje distansen var i overkant for skotest, men jeg trodde ærlig talt ikke forskjellen mellom å løpe i 4mm og 12mm ville være såå stor. Skoene er fulldempet og i mitt hode var det kun vekta som ville merkes, ehh, skovekta. Har aldri løpt i 200g sko før - dvs, bortsett fra fivefingers og det teller ikke. De var så lette at jeg helt mistet kontrollen over beina. Floplandet i hytt og pine. Mye lenger bakpå enn i ordinære sko og MYE mer slitsomt.

Plattfot eller Flattfot.
Å løpe på for/midtfot i 12mm er en ting. Hælen er høy og tiden fra du lander til du setter ned hælen/veien til bakken, er kort. Det strakk i akillesen og jeg druknet i syre. Jeg må ha greid å regulere steget underveis, flyttet vekta lenger tilbake på midtfoten, for jeg hadde større kontroll på slutten, men det var vanskelig å finne rytmen, i og med at det gikk fortere og fortere, etterhvert som jeg fikk tilbake følelsen i leggene og nedoverbakken kom. Utslitt Bambi helt til mål.

Det blåste ekstremt underveis og hvergang jeg løp forbi et hus gikk farten fra 6,30 til 5,30. Jeg klarte rett og slett ikke å styre beina. Sykt. Jeg burde vært lur og tenkt fivefingers. De er jo enda lettere, men der er det så mye annet å tenke på, steiner, fotbuer og tåbein. Farten blir automatisk lav og steget forsiktig. Noe som selvfølglig er smart og ideelt. I flowsen var jeg som en ballong med kappet snor.
Virrende dunder i rykk og napp.


Mindgames?

Tror jeg må tenke når jeg løper i disse. I både ordinære mengdesko og fivefingers skjer ting automatisk, fordi jeg alltid har løpt slik. Det føles heller ikke unaturlig at steget forandrer seg fra 12mm til fivefingers, fordi når du først er barbeint eller har tatt på et par ff skjer ting av seg selv og føles innlysende.
I 4mm og demping - not so much.

Det lureste vil nok være å la fivefingersen være rådende og ta steget med over i flowsen, sette ned farten og glemme hva som foregår i andre sko. Noe som sikkert kommer til å bli vanskelig da de var FRYD å løpe i, numne legger, øm fotbue og mangel på kontroll tilside. Jeg er heller ikke så stiv i leggene idag som jeg trodde jeg kom til å være.
- og jeg løp i 12,7 ned asfaltbakkene (no control)


Stoppet 3 ganger de første 4km for å strekke høyreleggen. Den var nesten nummen av syre. Gikk opp helvetesbakken og noen minutter på ei flate. Ingen hvile nedover og jeg glemte nesten: La selvfølgelig i et par Soles. Et gammel par som var akkurat litt for små for skoene, kan ha hatt innvirkning på hvor sliten jeg ble under høyrefoten.

Ellers: Første km gikk på 7 blank, siste på 5,11.
Nå skal jeg ta det helt med ro og føle på senvirkningen.
OG: Det er de lekreste løpeskoene ever!
Noen som har 4mm erfaringer å dele?

22 kommentarer:

 1. Nice shoes!
  Jeg har også vært i nevnte butikk-kjede i den senere tid, og klarte å brase ut, med litt lattermild stemme "er dere helt frelst nå eller?" Det er de. Fett nok, har vært på nok kurs og foredrag med karismatiske kursholdere til å skjønne begeistringen. Men det må kunne gå ann å holde ti tanker i hodet på en gang.
  Jeg har kjøpt "forfot " sko og skal gå på "forfot" kurs, men det er mest for å få litt variasjon, ikke fordi jeg umiddelbart er overbevist om "den ene sanne, rette, vei".

  SvarSlett
  Svar
  1. (hehe), til forfotkurs, eller kanskje mer til det at det plutselig eksisterer forfotkurs. Tross denne nyfrelsa er det jo fantastisk, men det sier jeg fordi jeg sannsynligvis er et par hakk mer hjernevasket enn Løplabbet.

   Det som de glemmer å nevne - men forhåpentligvis inkluderer i et kurs er at skal man holde seg til de som preker 'correct form' (pose, chi ol), skal man jo lande på midtfoten, ikke forfot - og hælen SKAL ned. (Hvis ikke dreper man leggene etter 10min.)Også er det selvfølgelig resten av kroppen like viktig.Det er sikkert bare et begrepssak men det jeg ser rundt meg er folk som løper avgårde på tærne - og det lukter skader og tretthetsbrudd lang vei.

   Jeg liker denne nye retningen men det blir så kalkulert og salgsorientert. Det er tross alt noe annet med folk som har vært løpeskadet i flere år og plutselig kaster/bytter sko og kan løpe smertefritt - enn industrier på ny hype med dollartegn i blikket (selv om det iflg. meg er riktig hype -)

   (puhh, skjønner at jeg ikke fikk ut alt jeg mente om enmet i innlegget -))

   Slett
 2. Jeg må si du er iherdig. Du prøver og prøver og til slutt for du nok en fantastisk løpeopplevelse. Gratulerer med nye sko. Det gir motivasjon

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det.
   Er det ikke rart hvor nytt utstyr, av og til bare ei ny spilleliste, krymper dørstokken. Igår stod jeg og pal foran vinduet og ventet på 8k fordi jeg var så utålmodig etter å teste nyskoene. (jeg har gode løpsopplevelser altså, innimellom -))

   Slett
 3. Iherdig er ordet!
  Det er nok en fordel at vi kommer mer frem på foten enn å lande på hæl, men å løpe helt på forfoten er forferdelig tungt over lengre løp. Man skal trene ganske mye (og være lett) for å orke det en hel maraton. Halvmaraton og10 km også for den saks skyld. Sc:

  SvarSlett
  Svar
  1. Det jeg oppdaget igår, med nyskoene er at det er hvor stor forskjell skoene faktisk gjør - slike ting man egentlig vet men likevel blir sjokkert over i praksis. Jeg løper, heldigvis, naturlig på midtfot, (tro meg det har vært mange, inkl. Løplabbet, som har foreslått lengre skritt og en rullerende bevegelse fra hælen) Idag slipper jeg heldigvis altfor stor omstilling, pga latskap i begynnelsen av karrieren, lange skritt virket altfor slitsomt -)).
   Digresjon over.

   Det jeg ville si var at forfot (les midtfor)løping i 12mm sko er noe ganske annet enn i 4mm - og egentlig dritskummelt. Jeg satte ut igår som om jeg hadde vanlige sko, mens jeg kanskje heller burde tenkt fivefingers og tatt det mer forsiktig.
   Hmm, tror jeg må føre på en oppdateringsavsnitt på dette innlegget, bare for å få med gårsdagens erfaringer.
   Iherdig er bare fornavnet
   (eller men nøyaktig, mye ull og lite sau!)

   Slett
 4. Takk for sist! Bra du rakk toget, jeg var litt susete på slutten og kunne ha geleidet deg i retning Drøbak. Sånn i retrospekt var det jammen bra at vi flyttet oss etter sola, for da fikk vi feiret at Karin er tilbake blant oss. Innerst inne visste vi vel at vi hadde noe stort å feire?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ditto! Jammen bra vi måtte hjem tidlig, en til, og vi hadde glemt hvor fornuftige vi er og snublet inn på lanseringsparty, med skråsikre fyllestemmer -)). Yay til Karin.
   Nay til at jeg leste Biblioteket og så at det er siste utgivelse. Du sa det vel, men det sank ikke inn i sola. Fryktelig trist!

   (vet ikke hvor Drøbak er engang -)

   Slett
 5. Yey! Kule sko! Elsker svarte og blå sko!
  - Jeg får også litt fnatt av dette hysteriet, det er jo bare fordi de ser muligheten til å selge dobbelt så mange sko, som til meg for eksempel, som nå både har Hattori og Kayano stående på samme hylle. Selv om jeg også er frelst i teorien, tror jeg mange kommer til å gå på en smell - det er jo ikke "bare" å skifte teknikk, noe du vel kan skrive under på. Personlig har jeg det veldig fint med hælløping i tradisjonelle sko, og bruker bare de andre for å trene leggen. Skal bli spennende å se hvordan skosalget utvikler seg de nærmeste årene, i hvert fall!

  - Hvordan var det å løpe i de nye skoa, da?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, til variasjon!
   Har ikke du både Saucony Mirage (4mm?) og NikeFree og Lunaglides/riders (også 4mm?). Du må jo være rene 4mm eksperten. Løp du ikke til og med maraton i dem?

   Jeg er helt enig i at det kommer til å smelle rundt omkring. Spesielt fordi mange kjøper sko, der det er skoa som får deg opp og fram, ikke styrkede muskler og bein. Tenker da på mange av disse skoa som er kjempetjukka på midten slik at du ikke har noe annet valg enn å lande frampå. Newton er et annet eksempel.

   Leste en plass (aner ikke om det stemmer). At muskler trenger 6mnd på å omstille seg, sener/ledd et år, og bein 2år. Problemet blir da spesielt stort for de som kaster seg over fivefingers og lignende. Det går jo som en drøm - helt til det ikke går lenger. MUSKESKRITT - og variasjon er oppskrifta, og av og til, i mitt eget tilfelle, er ikke det nok engang. (Enkelte bein og muskler i foten har jo aldri vært i bruk før.)

   Du har rett, det kommer til å bli spennende å følge med. Nyskoa er nå overdrevent detaljert og nitidig ført på hovedinnlegget. Men kort oppsummert er jeg småforelsket. Det er første gang på joggeskofronten.

   Slett
 6. Jeg siterer deg: "De var så lette at jeg helt mistet kontrollen over beina. Floplandet i hytt og pine. Mye lenger bakpå enn i ordinære sko" Det er sånn jeg har hatt det med lunarracerne som har lav dropp. Jeg flyr avgårde, men lander hardt på hælen, fordi jeg hopper mer opp og ned pga. den lave vekta. Fikk sjokk da jeg så bilder fra Berlin. Klarer å kontrollere steget mye bedre med tyngre sko. Det er derfor jeg er redd mange kommer til å gå på en smell når de kjøper slike sko - for man må vite hva man driver med! (Mulig det blir annerledes med de der nye svære maksimalistiske skoene)

  Da jeg spaserte i Nike Free her om dagen tråkket jeg feil og forstrakk foten så jeg knapt har kunnet gå på flere dager, og løpetrening er spolert for en stund framover. Akkurat nå har jeg et temmelig anstrengt forhold til den slags sko...

  SvarSlett
  Svar
  1. Neiii, ikke enda en skade. Synes alle renner ned dørene hos Nimi fortiden. På tide alle blir friske nå. NikeFrees hadde jeg tenkt å skaffe meg i sommer, til daglig bruk, og kanskje litt løping, men nå skyver jeg dem nederst på lista. 8k har løpt i dem siden september. Kvittet seg med alle andre sko, men jeg vil påstå at han enda er i tilvenning. (jeg er nok mer skeptisk og nervøs enn han).

   Interessant det du sier om Lunaracerne og at erfaringen er den samme. Jeg lurer på hvordan detføles i lettvektersko som ikke har lavt drop? Uansett imponerende at du løp et helt maraton i dem. Jeg var så sliten i beina, både legger og lår etter turen igår at da jeg satte meg i bilen (uten å ha tøyd), tok det nesten hele turen hjem før lårene sluttet å skjelve. Likevel tror jeg det skal bli vanskelig å holde seg unna. Sukk, til alle disse selvpålagte restriksjonene.

   God bedring! BLI BRA. FORT.

   Slett
  2. Jeg leser med den største innteresse om all sko erfaringene deres, men jeg må nok si at jeg holder en knapp på Christian L. jeg De er både snertne på foten og pene og se på. Tenk på det du vesla mi, mamma elsker Christian l. sko med rød såle <3

   Slett
  3. Det viktige spørsmålene blir da.
   Hvor mange kilometer har de trampet
   og hvor i beinet gjør det vondt?
   (jeg gjetter du lyver på det siste -)

   Slett
 7. Jeg kjenner skikkelig godt at jeg overpronerer i dem - noe som ikke ble oppdaget på løplabbet! En testsituasjon er nok ikke alltid helt realistisk... Så beinhinnebetennelsen blusset opp søndag, og altså denne forstrekningen. Ser heldigvis ut til å gå over snart, men hadde gledet meg til langtur i morgen... I bestefall blir det fem km lunting. Jaja. God helg! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror heller ikke denne mølletesten er så bombesikker. I mitt tilfelle hadde jeg ikke engang løpt ett minutt før han sa at alt var fint og skoene perfekte. Jeg kjøpte det blindt og sprang til kassa. De var jo så behagelige, og fine -)

   Satser hele påskeegget på at beinhinnestyret blir kortvarig denne gangen. God helg og håper du fikk lunteturen din.

   Slett
 8. Løplabbet er frelste på forfotløping men jeg holder en knapp på noe av det sylta proklamerte i går: jo mer man løper jo mer spisser man sin egen naturlige løpestil samt kondisjonen og det er det som teller til sist! Jeg erfarer at det er lettere å løpe på forfot på korte distanser og at jeg lander mest på mellomfot når farten er lav. Og jeg ser ikke noe galt i det. Å tenke teknikk når man løper skader ingen, men å hige etter å løpe mest på forfot bare fordi det mer eller mindre er blitt en mote, det gidder jeg ikke ;-) På forfot kommer jeg de gangene forholdene ligger til rette for det; dvs når jeg løper motbakke samt holder høy fart på kortere distanser. Amen ;-) God helg!! Silja

  SvarSlett
  Svar
  1. Amen og ditto helgehilsen.
   Gode råd!!
   , og mellomfotsløping er nå uansett å anbefale, ihvertfall hvis man skal tro på alle 'barfotekspertene'. Nå fikk du meg til å innse at jeg aldri har løpt fort nok til å havne på tærne -)

   Slett
 9. Raviross sier

  du må ha skikkelig demping på asfalt tren.turer
  de skoene du nå har kjøpt deg brukte jeg som
  konkurransesko

  SvarSlett
  Svar
  1. Disse skoene har faktisk like mye demping som tradisjonelle mengdesko, sa selgeren, og passer utmerket på asfalt. Det eneste som skiller dem fra de resten av skoparken min er vekta og hæl-tå forskjellen, 4mm, sammenliknet med Adidasene som har 12mm.

   Slett
  2. stoler på deg,men mente at med tunge sko på
   trening,så blir det en opptur med lette sko i
   konkurranse
   var ute på ladestien idag
   vår på lade men vinter på tiller

   Slett
  3. Må legge meg i hardtrening da så de er innkjørt til sentrumsløpet -)

   Slett