søndag 1. april 2012

LEST 2012 - MARS

Boka som tok lengst tid i Mars.


I Mars har jeg lest 6 bøker
Det er 5 mindre enn februar, men tilbake til normal progresjon. I februar jeg leste jeg over evne i rivende fart. I utgangspunktet trodde jeg også mars kom til å bli en slik konsummåned. Planen var å bare lese krim. Politi og slitne etterforskere stod på agendaen og kanskje en og annen pen og skarpsindig journalist med teft for livets skyggeside, gjerne med overnaturlige evner.

Halvparten ble krim og jeg er fornøyd.
2 stk Michael Connelly og 1stk Jussi Adler-Olsen. Journal 64 var akkurat like medrivende som jeg hadde håpet på. Jussi er min skandinaviske kongefavoritt. Han er morsom, melankolsk, kløktig og intrikat. Slutten kunne vært bedre men boka ble fortært iløpet av 2 netter og jeg kommer til å lese nr.5 på dansk. Gidder ikke vente nye 2 år på oversettelsen. Besatt av Assad
og han leieboer'n som samler på legomenn.

Også var det Connelly.

Nå drømmer jeg om Harry Bosch om natta. Alt er hjerteskjærende i Hollywood. Korrupsjonen. Horene. Morderne. Narkotikaen ruinerer
, og byen forfaller.
Og moralen forfaller
Og Harry forfaller.
Og man burde gråte
, men blir forstyrret av alt det vakre. Mot min vilje blir blinkende neon, coyotehyl og lav californiasol det eneste man kan ønsker seg. Kjøreturene og de ensomme sjelene man klamrer seg til om Natta
Natta som senker seg og gjemmer byruiner og menneskevrak.
Jeg er forelsket, men er usikker på om det er Harryhelten eller forfatterMichael med språket som vekker lidenskapen.

Jeg har nå lest 5 av 27 og skjønner ikke hvorfor ikke alle leser Connelly, hele tiden. Men skal jeg dømme etter antallet paperbacks jeg finner på fretex er det nettopp det folk gjør - hele tiden.
Er liveredd en mulig nedadgående kurve

Disse 3 krimbøkene tok bare ei uke.
De resterende 3 ble brukt på Master&Margarita og The Marriage Plot. Førstenevnte er behørig omtalt, og The Marriage Plot blir det nok, når jeg får ånden over meg, i mellomtida er det bare å glede seg over Clementines omtale, som uansett er grunnen til at jeg leste boka.
Det jeg kan si - er at den startet som ei kule og dalte sakte men sikkert mot god.
Over til tallene:

Data:
Oversikt over alt jeg skulle lese i 2012.

So far so good!
med bakgrunn i 2012 lista (over)
 1. 0 av 10 Nobelprisvinnere lest.
 2. 2 av 5 nye og fjerne land.
 3. 7 av 11 Otherworld lest. (2010/2012 sammenlagt)
 4. 13 av 23 (all time) Alice Hoffman lest (2010/2012 sammenlagt)
 5. 5 av 27 Michael Connelly
 6. 4 av 15 1001-Bøker lest.
 7. 3 av 12 litterære/kulturelle arrangement.
 8. 0 av 2 Diktsamlinger lest.
 9. 23 av 150 Totalt lest. (liste)
 10. 11 av 23 Bøker omtalt. (Mål 100%)

Dette har jeg lest.
--------------------
 • 1 lydbok + 5 papirbøker
 • 0 kvinner. 6 menn.
 • 3 bøker lånt på biblioteket (alle lydbøkene).
 • 1 kjøpt på loppis
 • 1 fått i gave
 • 1 bookcrossingbok
 • 4 lest på engelsk. 2 på norsk
 • Representerte land: USA, Russland, Danmark
 • 3 krim
 • 2 nye forfattere

Overraskelser?
ABSOLUTT. Jeg har bare lest herremenn denne måneden. Det har, tror jeg, aldri skjedd før. I februar var styrkeforholdet 9-2 til damene, nå er de eliminert. Jammen godt jeg har Vigdis på nattbordet. En annen ting er at det bare ble ei lydbok. Riktignok er den Perssonboka som står i spilleren nå på 16 litt tråe cd-er, men ei eneste lydbok er uansett forunderlig. Spesielt fordi den også var kjapp og letthørt.

Hele 4 bøker var fra USA og kun 3 ga kryss.
2 for Connelly og 1 for Bulgakov og 1001.
Kan knapt huske å ha skrevet en eneste omtale.
Ok, det er på kanten, men jeg satte arrangementkryss for Hunger Games på kino.
Den var verd det!

I April tror jeg det blir mer krim.
Har lånt 3stk Kallentoft på biblioteket og leveringsfristen nærmer seg. Arnaldurs siste ble hentet tidligere i uka og neste Connelly kaller på meg.
Det blir krim, helt til jeg blir lei.
Etterpå - skal jeg lese - andre ting.

14 kommentarer:

 1. Ahh.. takk for at du minnet meg om Connelly! Jeg har 2 bøker av ham i hyllene ett eller annet sted som ikke er lest, og de må få plass i løpet av april. Harry er kul og Michael Connelly i en aldri så liten klasse for seg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert men en annen Connellyfan. Foreløpig har jeg kun lest bøker om Harry + 1 om Mickey Haller, men kronologien tilsier at jeg allerede i neste boka må over til fbi-agent jake og en av de frittstående. Har du lest noen av de?
   Enig i at han stiller i en klasse for seg selv.

   Slett
 2. Svar
  1. Takk for det og right back atya!

   Slett
 3. Mesterboka er en type bok man leser bare en gang, den sitter i. Og tar tid... Jeg prøvde meg på tv-serien som gikk på NRK for ei stund siden, endte med at den ble "liggende" på boksen og ta opp lagringsplass leeenge før jeg fikk slettet den. Kom aldri lengre enn 15 minutter ut i den første episoden...

  Ellers blir jeg jo da nysgjerrig på herr Connolly, men nesten 30 bøker føles litt too much.

  God påsk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å begynne med begynnelsen det. Bok1, bok2 og plutselig sitter man og venter på nr.29, kan godt hende den har kommet allerede, har ikke turt å sjekke. Så at Mesteren gikk på nrk, men jeg kjenner at jeg ikke er så gira på å se det, ihvertfall ikke nå, som jeg har lest boka - og det til tross for at jeg likte boka godt! Rart med det. Og hipp hurra for din gjenoppstandelse.
   (du var borte nesten like lenge som voe -)

   Slett
 4. Jeg ligger også an til å få mange mannlige forfattere på rappen nå, og leste kun en dame i mars. Men det jevner seg nok ut i løpet av året for oss begge. Overrasket over få lydbøker på deg denne måneden, jeg trodde du hørte på lydbok dagen lang? Jeg har store ambisjoner om å høre noe på lydbok denne måneden, men sliter med å bestemme meg for hva jeg skal høre på. Det blir nok en gratis klassiker jeg ikke gidder å lese på papir. Moby Dick eller noe. Bare for å pine meg selv innimellom alle krimbøkene.

  1001-målet når du nok i år, siden du allerede er ajour. Heldiggrisen. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg bestemte meg for å lese 25 i år, det er helt uoppnåelig. Kanskje det var samme tilfelle av sinnssyk i gjerningsøyeblikket som når du bestemte deg for 150 bøker totalt? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Karin hørte på MobyDick ifjor - tror det tok 10mnd. Merkelig nok leste min bedre halvdel moby på brett - også ifjor og synes den var formidabel, det ville jeg aldri gjettet. Det han likte best var alt utenomsnakket.

   Dine sjanser for å nå 25 1001bøker er lysår nærmere enn meg og mine 150. Etter 3mnd ligger jeg på 23, skal ha flaks om jeg kommer til 100. Gogogogo - for oss begge!

   Slett
  2. Minst 10 mnd.... Never again, jeg likte også best utenomsnakket... av og til..

   Slett
 5. Aldri lest Connelly jeg, må nok prøve en bok av ham etterhvert. Og så gleder jeg meg til Journal 64 blir ledig på biblioteket, en eller annen gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ihvertfall ikke jeg som lager kø denne gangen. Min er levert inn for lenge siden. Connelly anbefales helhjertet, begynn med begynnelsen
   , og god påske!

   Slett
  2. , forresten, køa på -arnaldur er derimot min feil. Tror jeg må ta den med på påskeferie og håpe på det beste.

   Slett
 6. Etter mine standarder har du hatt en god måned! Jeg gleder meg til å lese Journal 64, jeg må bare lese Flaskepost fra P først, men jeg er også glad i Assas og han leieboeren som samler på lego - det er alltid fint med snåle bikarakterer :-)

  Ønsker deg en flott påske med mye lesing og jogging :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Påskehilsner til deg også.
   Nesten litt misunnelig over at du har både flaskeposten og journalen foran deg. De er slik oppslukende lesing.

   Slett