mandag 23. august 2010

MENNESKETS BESTE VENN.


Someone
to Run with
(2000)
- David Grossman

Oversatt til engelsk av:
Vered Almog
& Maya Gurantz (2003)
Da 8K var i Israel i juli hadde han blant annet som oppgave å kjøpe med seg et par tilfeldige israelske bøker (oversatt selvfølgelig). Enter Grossman, forfatteren ble anbefalt av en lokal kollega og selve boka av bokhandleren.


I motsetning til Morgen i Jenin - fra den andre siden av barrikadene - er denne boka rensket for politiske kriser og krigsdrama. Grossman er kjent som en forkjemper for fred i midtøsten og har skrevet flere non-fiction bøker om emnet - men i denne romanen er det kun det indre liv som gjelder 
- (som noen likevel har lest som en fredsallegori)

Story.
Assaf, en klønete, usikker tenåringsgutt, skal være alene hjemme hele sommeren (let's whisk away the parents, youngadultstyle) og har fått sommerjobb hos the City Sanatation Department. Den første oppgaven blir å finne hjemmet til en 'løshund' ved å la hunden velge veien og selv løpe etter. Han følger Dinka igjennom Jerusalem i eierinne Tamars fotspor og blir stadig mer besatt av å finne henne
(og seg selv i prosessen).

Samtidig har Tamar et farlig prosjekt på gang - noen skal reddes ut av heroinens klør og hun må infliltrere en bande - her snakker vi Oliver Twist i Israel.

Disse 2 historien fortelles i ulike kapitler og i begynnelsen forskjellige tidslinjer. Når Assafs begynner å løpe etter Dinka er Tamar allerede 4 uker inn i sitt redningsprosjekt, som gradvis avsløres ved hjelp av tilbakeblikk og diverse frampek i Assafs del.
- tidslinjen forvirret meg i starten men det tok ikke mange kapitlene før jeg var dypt oppslukt og henfallen.

For dette er er både brutalt ærlig og magisk realisme.
Heroinavvenning, utnytting av vanskeligstilte, tenåringscrush og puppylove. Skjebnen har en finger med i alt og hunden styrer plottet - Lassievisdom times 10 - og når Assaf og Tamar endelig møtes - er det bjeller og hallelujastemning til tross for, eller kanskje nettopp på grunn av det de må utføre og faren de befinner seg i.

Han er innesluttet, hun artistisk - begge misforståtte og fremmedgjorte. Soulmates + divine intervention og selvfølglig alle disse hindringene som skal overvinnes før de kan være sammen, hvor skjørt og hvor lite som skal til for å ødelegge - feil svar, et blikk eller sukk.

Klassisk Oliver eller Bella & Edward i Israel?
Jeg mageplasket inn i historien og ble der til siste side.

Boka hos tanum.no
fant ikke noe norsk oversettelse.

ANBEFALT!

Filmen kom i 2006 og ble lansert i USA i 2008. Ha ikke sett den så hvorvidt den er dubbet eller kun tekstet aner jeg ikke. Råttentomaten har ikke mye info å by på heller - kan nesten se ut som ingen har sett den?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar