tirsdag 7. januar 2020

2020: UKE 2 (Du kan ikke skylde på Rever + Styr din plog över de dödas ben)

Samme gamle muddy kamera, all of my children, minus 1, pluss bøkene jeg leser nå. 


Den eneste butikken, innen 45km som selger tahini er lagt ned. 

6.januar
Books in play
Mudderhund  (trollbindende pedobok)
Styr din Plog över de Dödas Ben  (polsk på svensk)
Bad Blood  (Korrupsjonsdokumentar)
Anne Holt   (Trå start)
Affinity   (Rart at jeg somler sånn med å starte)..
--------------------------------------------------------------7.desember
Ferdig med:
Du kan ikke Skylde på Rever  (2019)
Av Hilde Lindset fra Norge
Lesereksemplar fra Tiden
,  egentlig forrige uke og moved on
, selv om følelsene henger igjen i 2019
, det har med tap, Ari og Maud Angelica og gjøre
, kuriøst nok, kjøpte jeg faktisk ei Ari Behn bok på salg, julaften.
, 29kr, føles ikke riktig å lese nå..


Truffet, traff, gjenkjent.
Kanskje fordi jeg leste den på flyet og nettopp hadde kjøpt Red Redemption (cowboyspillet) til mannen, hadde en sønn ved siden av som nettopp (ex.phil) hadde tatt for seg Simone og Eksistensialismen og jeg allerede før jul hadde bestemt meg for at saltstangforbruket var gått over styr.

Om: Sorg, ensomhet og alminnelighet.
Død mor. Mentalt utilgjengelig, men veldig snill far. En 17-åring overlatt til seg selv, og filmene, bøkene og drømmene. Ekstremt realistisk tenårings irriterende. Ugjennomtrengelig. Trengende. Søkende. Alene. Akkurat litt for passe pretensiøs.

Minus?  Likte ikke slutten og framtidshoppet
Skjønte ikke?  Det med revene og tittelen.
--------------------------------------------

8.desember
 Så stygt jeg spiser når jeg er alene!
Jeg eier ikke manerer. Mennesket i meg forsvinner når ingen ser. Ingen ville tro det om de så det, så pertentlig som jeg er sammen med andre. Jeg sitter med tallerkenen mellom spredte ben i sengen, i den tynnslitte stilongsen, tørker fettet på lårene, på dyna, jeg klør meg i rumpa, tar pannekaka med samme hånd, drigger melk før jeg har svelget maten, går løs på ny pannekake før jeg har svelget, er grådig og vill, so om noen kunne komme til å ta den, noen hårstrå er sammenklistret av syltetøy, stilongsen glinser. Jeg griser til alt rundt meg og koser meg uendelig.  DKSRever (s8)
-----------------------------------------------------------------

9.januar
Fill in the blanks..
Googlet for omtaler. Fant bare en.
Tine: Som ble forvirret over innledninga, men forøvrig synes den var en fryd og lese, inkludert slutten. (Så forresten dette virtuelle pokerspillet rl, forleden. Mannen snublet inn på saloon, han hadde heller ikke penger nok til å delta. I tillegg blir han stadig kastet av pga dårlig nett = livet på landet.., sånt nå hakke de i by'n)
----------------------------------------

10.januar
Ferdig med en annen bok der rever har en prominent rolle
öoo

Styr Din Plog över De Dödas Ben
Av Olga Tokarczuk  (2009)
Fra Polen, men hørt på svensk
Lest av Marie Richardson
Kortlistet til Int.Booker  (2019)
Kilde: Storytel

 Om: Hevn, miljø og rettferdighet.
- they had it coming -Prisdryss
Olga hadde også et godt år i 2018, der hun både vant International Booker med boka Flights (2007) og selveste Nobelprisen. Eller. Selveste og selveste, man kan diskutere hvilken av disse prisene et forfatterskap har best av. Min knapp settes på Booker. Internasjonalen er en av mine favorittpriser da den trekker fram, glemte, ukjente og til nå uoversatte (til engelsk) forfatterskap.

Historien:
Litt fuzzy. Konsentrasjonen har vært andre steder og det var øyebikk jeg egentlig bare satte boka på for å bli ferdig, mixmaster og vannkoker ingen hindring. Hadde derfor bestemt meg for å la den gå ubemerket hen. Sette kryss og goodreadsstjerner i all stillhet. Det var før slutten. Avsløringen. Som forandret alt og fikk meg til å elske boka, elske Olga, og også innse at jeg muligens må lese den igjen, med egne øyne.

 Spoilefri sone.
Dessverre kan jeg ikke si noe som helst om slutten, selv om jeg mistenker at alle andre saw den komme. Vagt, handler boka om folk som dør, i polsk bygd (nær tjekkiskgrensa) . Hovedpersonen Janina, tidligere broingeniør, nå lærer, huspasser, astrolog og mulig skrullekjerring, mener det er dyrene som er ute på hevntokt. Død over jegerne?
--------------------------------------------------------------

11.januar
Flere blogger? Fant hele 3stk.
(samlesing  i regi Beathe)
Perfekte påminnelser om alt unevnt og glemt, feks alle William Blake sitatene.
 1. Anita:  Jeg ble slust inn i denne romanen ved første stund. Jeg elsket språket, historien, stemningen, karakterene, de levende skildringene. Det er en mangfoldig roman med mange sider, fasetter, plan. Det er et mordmysterium, det er en historie om en eldre dame som greier seg selv i ødemarken og lever sitt sære liv på kanten av samfunnet,
 2. Birthe:  Virkelig en merkverdig roman! Her er det besynderlige hendelser, mørk humor, tankevekkende teorier, krim og kritikk av miljøødeleggelser og er også et forsvar for dyrenes rettigheter.
 3. Kleppanrova: : Jeg hadde en magefølelse om hvordan den skulle ende, og min magefølelse fikk rett. Boka har mange fine tolkninger og var spennende nok til tider. Den var på ingen måte kjedelig og slutten var helt spesiell
-------------------------
Ukeslutt!

16 kommentarer:

 1. Mudderhund og Anne Holt-boka har jeg. Vurderte Mudderhund til hyllesirkel- kort tittel- men fant en enda kortere på to og en på tre bokstaver. Er den bra? Høres heavy ut med det temaet. Men det er jo noe med hvordan den er skrevet.

  Reveboka, hm, ja, kanskje.. har den på vent her.
  Ang Ari Behn- har lest bøkene hans, minus Infeno, som jeg har bestilt, og Bakgård som jeg ikke ble ferdig med. Måtte inn å lese blogginnleggene mine her i romjula. Likte novellebøkene og Vivian Seving. Vil nok leses i et annet lys nå.

  (Affinity rimer på Abilify. - eh- Tullete innfall, men inspirert av Alva i Ingrid Winter som jeg nettopp leste)

  Ha en fin uke, på tross av Tahinimangel i nærområdet. Da blir det vel hamstring når du er i Oslo eller netthandling da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mann er bestilt til tahinijakt. Bil skal fylles. Har nå gått 4 dager uten hummus. Slik kan man rett og slett ikke ha det.

   Mudderhund er ekstremt ubehagelig. Skulle bare lese første side mens jeg ventet og ble sugd rett inn. Blunket ikke på 16% og fremdeles er ikke pedofili nevnt med et ord. Usikker på om jeg egentlig burde vite. Så langt er det kun en mann sluppet ut av fengsle, dedikert til rehab og som kjemper med seg selv og egne reaksjoner (på mor).

   Behnboka jeg kjøpte var, ironisk nok, Talent for Lykke. Tynn flis med fortellinger. Rart egentlig at jeg plukket den med meg. Har jo aldri hatt sans for mannen, men som deg leste jeg gjennom egen Ariomtale (Trist som faen), den eneste jegh ar lest btw, og innså at jeg endte på positiv. Det hadde jeg glemt.

   Slett
  2. Mudderhund høres ekkel ut, men er nysgjerrig lell .. må lese den i den rette stund , tenker jeg.

   Alle -3- novellesamlingene til Ari er tynne, fortettet, men fine. . Da mangler du bare Tiger i Hagen. (Tre med T. )
   Jeg har alltid hatt sans for ham .

   Slett
  3. Jepp, der er vi forskjellige. Du = Ari og CharterSvein, me, not so much. Jeg er selvfølgelig åpen for å forandre mening, down the line..

   Mudderhunden er sånn halveis på pause til neste uke, bare sånn ifall jeg får lyst til å skrive underveis i lesinga. Innser at den samme dynamikken, som ifjor, ruler, lydbøkene går ikke like inn på meg som papir/e-bøker. Sikkert mange grunner til det, men resultatet ser, som ifjor, ut til å bli mer sagt/skrevet om papirbøkene. Hadde en seriøs oppsving i papir ifjor btw. Første gang det har vært nedgang på digitale media og oppsving på de gode gamle.

   Slett
  4. Ja, vi kunne hatt det gøy i lag.:);)
   -
   Jeg har det også sånn med lydbok, blir mer distansert.

   Slett
  5. Så et annet sted at du er ute og reiser igjen. Igjen? Husk at du skal spare til Lillehammer.

   Slett
  6. Åh, elsk! Olga og plogen:)
   Jada, ute på reise, til stille hippiested på en liten Kanariøy.:)
   Med bøker i massevis i ganger og leiligheten og en svenskekrim på norsk i nattbordhylla..Koselig:) Mu Lindo.

   Slett
 2. Å nei, tahinikrise!!! Kan heldigvis hamstres :) Revene ble vel et slags gjennomgangstema, men hvorfor, det kan jeg ikke svare på, som du vet (hvis du fant omtalen min) så likte jeg slutten.
  La Ari ligge til du er ferdig med Anne H. det går fortere etterhvert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fant omtalen din. Linker når jeg kommer så langt. Har foreløpig ikke funnet andre omtaler. Angående tahinien, spm. er det lov å hamstre under kjøpestopp. Glemte å si deg hos deg, men jeg liker tanken på kjøpestoppet ditt, med null restriksjoner på sosialt samvær og mat, eller var det restaurant. = tahinihamstring burde være innafor, men infernalsk irriterende at man plutselig må reise så langt. Håper noen andre tar over butikken, med samme konsept.

   Ari er på vent. Det er egentlig Anne også. Plutselig ble alt annet mer interessant, som er litt rart, siden jeg likte førsteboka godt.

   Slett
  2. Matfantast som jeg er så er alt som frembringer fornøyde sukk rundt spisebordet lov :) Hamstring er økonomisk og ikke minst praktisk (og miljøvennlig) hvis en må jobbe litt for godsakene. Håper butikken dukker opp igjen.
   En kompis prøvde å minne kona på at de skulle prøve å spare litt, da hun ville ut å spise med venninnene, da flashet hun blogginnlegget mitt til ham, hvor det står at det er påbudt å spise ute med venner. Liker å lage litt furore :)
   Jeg har fått øynene opp for eBokBib og bestiller og leser for harde livet, så det blir litt på høgg og belegg :)

   Slett
  3. Tok deg på ordet og seilte inn på Fridays til vin og cesar, under tahinihamstringsturen igår. Påbudt indeed. Unnet meg derfor både et ekstra glass og en ekstra saus -)). Kjøpte ikke en ting som ikke kunne puttes i munnen (inkludert b-vits og tannkrem).

   Har nå linket Reveomtalen din!
   Fant dessverre ikke flere. Ikke aviser heller. Mulig lå de bak muren, gadd ikke lete med lupe..

   Slett
 3. Tahini finnes her! Enda en grunn for tvangslesing.

  Oppfølgning fra forrige tråd:
  Greit. Pamela rykker fram. Går jo inn i målet om 5 non-fiction i år. Skal bare lese Year of Yes først (jævla optimist i 2020).

  A Passage to India var en av de beste bøkene jeg leste i Finland i 2008. Anbefales sammen med frokost i mummitallerkner og -kopper.

  SvarSlett
  Svar
  1. Year of yes hørte jeg om på podcast (By the Book, der de tilbringer 2 uker med å leve etter selvhjelpsbøker. Likte den før, podcasten altså, er lei nå, hopper over det meste). Husker ikke engang om de likte boka, tror det, ihvertfall midt på treet.

   A Passage of India har stått på leses-nå lista mi i flere år. Siden Arctic Summer. Gleder meg at den er like bra som Galgut påstår.

   (Tvangslesing legges til neste gang jeg går tom for tahini -))

   Slett
  2. Nå fikk jeg lyst til å straks lese Olga. Har henne i hylla. Galgut må sjekkes ut? A Passage to India skal gjenleses en vakker dag. Tahini er funnet?

   Slett
  3. Tahini er hamstret. Måtte helt til Jessheim. Får bare krysse fingrene for at det kommer andre drivere til butikken. Skjønner forøvrig ikke hvorfor tahini ikke er å oppdrive i vanlig butikk??

   Kun lest ei Galgut, Arctic Summer (biosirkel), bio om Forster, flere år siden. Det eneste jeg husker av den nå er hamringa på at Passage to India var Forsters beste, nesten den eneste verd å lese. Olga er for deg. Les den ETTER Pamela!

   Slett
  4. Btw. Oppdaget just nu, at alle overskrifter i innlegget var desember. Mine oldtidsmistanker herved bekreftes. Ingen leser overskrifter (eller noe som helst)...
   #disillusioned

   Slett