lørdag 26. januar 2019

BIOSIRKELKATEGORIER 2019

Eneste biografien jeg hadde i umiddelbar nærhet, men en det er på tide jeg leser. Eidsvåg + Enquist, det er planen for iår, som ifjor, og før der og der og der..


Aldri hørt om Biosirkel?  Les her.
Internettets mest villmarksorienterte aktuelle lesesirkel!
Biosirkelen er hverken avlagt, nedlagt eller bortlagt. God forbid.

Generalen er strengere enn noensinne og grunnet nyttårsforsetter om retrolavterskelblogging ala 2009, tynt spredt, påtatt travelt og alltid tilstede.

Derfor uten videre omveier.


KATEGORIER 2019
As always: absolutte, endelige, uforanderlige

15.februar: Forfattere (eller Bjørn Eidsvåg )
15.april:  Funny (gapskratt, merkelig, rorbu, )
15.juni: Family (Mothers, Fathers, Sons and Lovers)
15.august: Fantasy? (Crossover sagt med F)
15.oktober: Frost, Fjell og Fossefall (utendørs)
15.desember: Full  (obsessed, avhengig, full av faen)

Bonuskategori:  Finland 1980s

Åpne kategorier, med mulighet for kreative tolkninger.
I år må man være fullstendig fantasiløs for å bli tatt i juks og det burde være mulig å inkorporere alles ønsker, som alltid består disse av forfattere, villmark, sport og musikk.

 Innspill? Innmelding? Utmelding?
Kategoriene (bortsett fra forfatterne) er åpne for flikking hele uke 5.
Da tenker jeg mest på finstilling, presisering, rekkefølge og bedre formuleringer.
Overveide å ha en slags Free for All (valgfri) eller  Fra 2019?
, andre muligheter, Finurlig, Farlig, Fake, Fallen, etc etc

Forslag til bøker? Bedre kategorier?
Spørsmål? Let me know!
Alt finnes på biblioteketet.

29 kommentarer:

 1. Innafor! Særlig hvis frost kan gå inn i fjorder og fossefall. Og liker at full av faen også går, da er det plass til Mengele. Nå skal jeg se hva jeg har av biografier i hylla og finne de perfekte parene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Puttet inn frost i fossefallene og forandret rekkefølgen. Ikke rot så mye i hylla at jeg må inn og re-klikke på før førtilista.

   Slett
  2. Å, kategoribytte :o

   Godkjennes I'll be gone in the dark som forfatter? Er jo like mye om henne som seriemorderen. Og står jo at hun skrev true crime-bøker... hvis ikke så får det bli Orwell's down and out in London & Paris. Mulig jeg kjører begge, men da snakker vi om 4 non-fiction før februar er omme :o :o :o

   Funny blir om the Rocky twins - to norske tvillinger som levde det glade jazzliv i Paris. Kan anbefale Born a Crime til alle som strever med å finne noe bra i denne kategorien

   Family går jeg får Mary Shelly/Mary Wollstonecraft i Romantic outlaws

   Full blir Rimbaud, ikke Mengele (siden han ikke var på 40-lista)

   Frost og fantasi har jeg nok å velge mellom. Tror jeg.

   Nå må jeg bare passe på at jeg ikke går på en Marilyn Monroe-smell igjen.

   Slett
  3. Vet ingenting om Gone in the dark, men handler det like mye om forfatteren som seriemorderen høres det greit ut. Er du i tvil selv får du spare henne til crossover.

   Born a Crime er glimrende. Og den siste netflixen til Trevor Noah er enda bedre. Sånn henge over sofaryggen og hikste morsom.

   Høres ut som om du har fullstendig kontroll på bioåret, bank, bank bank i bordet og ikke se på Marilyn..

   Slett
 2. Herlig! Liker at forfattere kommer allerede i februar- for her har jeg mange i hylla. Tenker det blir Olav Duun (er visst Duun-år i år, eller var det i fjor?)- eller Sigrid U, Amalie Skram, Virginia W, Obsfelder eller noe. Har en slektsbio om Jens Bjørneboe, den kan jo passe i Familie, der har jeg også Knut Holst og Moren (ABB)- joda nok å ta av. De fulle lurer jeg på om jeg har (drukket opp)/lest- men det finnes nok flere. Mange som har slitt med alkohol som er kjent for mye annet (som Jens B? og en del rockere/musikere/fotballstjerner). Men; hvem skriver bios om falmede, forbigåtte og glemte? MÅ vel bli en sur selvbio det, da.. (eller lure inn en falmet musiker- det var vel det du tenkte? frem fra glemselen som i Hver gang vi møtes))
  Jeg har faktisk en bio om fjell.
  Men hvor får jeg putta inn Lilli Bendriss, mon tro? Hm..

  SvarSlett
  Svar
  1. (ler av Finland 1980s- igjen)

   Slett
  2. (Finland er med helt til blogginnleggene strømmer inn)

   Hmm, du har rett i Falmet. Tanken var den typen biografier hvor noen trekker fram folk som var famous før. De som ikke fikk den æren de fortjente, eller som som Vita SW, som var en stjerneforfattere i sin tid, men knapt lest i dag. One hit wonders. Etc og etc. Ok. Jeg stryker.

   Funny er nytt valg. Standup. Latter. Og funnybusiness =merkelig/snålt = Bendriss? Føler meg svært hjelpsom. Dette har ingenting med at jeg nettopp begynte å høre strålende komikerbio (eller har haugvis med leste udokumentere funnybios)

   Slett
  3. Ja, du har jo sånne som Sonja Henie, nå trukket frem fra glemselen til gangs med den filmen.

   Bendriss;- jeg tenkte at hun kan være FULL av lidenskap?

   Funfolk har jeg lite biokunnskap om. Mua Chaplin. Men mange kan jo være rare..og artige på sitt vis.

   Slett
  4. Forfatter: Ang Bjørn Eidsvåg- antar at tekstforfattere kan puttes inn der, da er det mange vet du innenfor musikkens verden :)

   Slett
  5. Selvbiografien til Chaplin var strålende, synd jeg ikke tok den med til Stavanger. Tekstforfattere teller.

   Hehe til full av lidenskap.

   Slett
  6. (det er Mia Gundersen også, Go kveld Norge tatt i betraktning- sist lørdag) Lidenskap kan være så mangt.:) For det man driver med..
   Har nok forfatterbios btw- men man kan jo alltids gjøre valget vanskeligere (eller for noen enklere) ved å innlemme tekstforfattere.

   Slett
  7. Tekstforfattere må med. Hvis ikke må man jo utelukke lyrikk også. Det kan ikke være lengden eller hvorvidt det finnes komp som teller. (Mange som ikke skriver selv men synger dikt feks).

   Slett
 3. Joda, eg er nøgd med kategoriane. Sjølv om eg får problem med å putte Oddvar inn i forfattarkategorien. Har ingen bio'ar i hyllene mine, så det blir ganske så tilfeldig i år som i fjor som i forfjor og året før det. Det kjem an på kva som til ei kvar tid er tilgjeneleg på eBokBib, Storytel, bibliotek osv.
  Må prøva å skvisa inn noko polargreier i fjell og fjord og fossefall, tenkjer eg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er ikke noen av disse polfarerne også forfattere Berit? Som Nansen feks

   Slett
  2. Berit: Oddvar er ikke medforfatter i boka si da? Hvis ikke kan han til nød puttes i frost, men det er vel for lenge til. Polargreier er det alltids plass til. Det passer jo inn overalt -)

   Ingenting er fastlåst så det er bare å komme med forbedringer.

   Slett
  3. Anita: Både Nansen, Amundsen og Johansen skreiv bøker, men forfattarar var dei vel strengt tatt ikkje.
   Ingalill: Oddvar står ikkje oppført som medforfattar, så denne boka passar egentleg ikkje inn i nokon av årets kategoriar.
   Boka skal uansett lesast.

   Eg har saumfart Storytel sine biografiar om forfattarar og fann bioar om Wergeland (gjesp), Vesaas (gjesp), Kielland (gjesp), Bjørneboe (OK, men for lang), Lindgren (OK, men for lang) og - og - Torbjørn Egner.
   Det blir Egner.

   Slett
  4. Jeg har også begynt på Oddvar, før jul, men så kom eBokBib og tok den og jeg har ikke rukket/giddet å fortsette. Får bli senere. Syntes den var litt trist i begynnelsen, men det har nok mest med farmora å gjøre.

   Torbjørn Egner blir bra da. Vet ingenting om han. Her blir det mest sannsynlig Enquist, ehm, eller Eidsvåg. Akkurat nå frister førstenevnte mest, har sikkert med Heddas innlegg å gjøre.

   Slett
 4. Matti Nykanen er død, 55 år. Trist å lese. Masse stoff om han i Dagbladet og VG nå .Hardt liv. På tide å lese en finsk bio. Hvil i fred du gamle hopper og rocker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vil også dele dette fine, varme og veldig finske minneordet fra Sanna Sarroma (VG) med biosirkelen. https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/G1WeLl/matti-nykanen-i-finske-hjerter?utm_source=vgfront&utm_content=row-3&utm_term=df-86-dfd019eb%3Adf-86-dfd019eb

   Slett
  2. Det ligger en dok på nrk om Matti, så den for noen år siden, da jeg først lanserte finlandskategorien. Det gikk jo egentlig bra med han da den ble laget, men trist læill, ligger lizm mellom linjene. Litt utrolig at han bare er (ble) 55. Synes han har vært around alltid.

   Slett
  3. Kanskje det er den samme som DVD n msn kan låne på bib? Ingen boklige bios å få tak i der. Ja, d er rart og trist når det er sånne man nærmest har vokst opp med. 55 er ungt for et liv . Alkoholen er en hard venn.

   Slett
  4. Kan hende det er samme. Den jeg så ligger sikkert fremdeles på nrktv. Var ikke helt ny, men tok for seg både hopping og popstjerneliv. 55 er ingenting.

   Slett
 5. Her kommer mitt bidrag om en ganske så livsglad og frimodig kvinne Ester Brenda Nordstrøm. Hun var journalist, reporter, reisebokforfatter og barnebokforfatter. Ikke må vi glemme at hun var Astrid Lindgren sitt store forbilde for Pippi figuren og mye annet.

  https://kleppanrova.blogspot.com/2019/03/bremmer-fatima-et-javla-solsken-om.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Imponerende med dobbeldetakelse.
   Spennende med dame jeg aldri har hørt om. Flytter linken til forfatterrunden, så jeg finner den når jeg (ehm om x år fikser på samlepostene)..

   Slett
  2. Jeg glemte å skrive at dette er mars/april temaet "Funny". Jeg reiser til Vietnam om noen dager, så derfor levert jeg denne litt tidlig. "Boka heter et jævla solskinn fordi hun var høyt og lavt alltid meg et smil, humor og ablegøyer. Den levende modellen til Astrid Lindgrens, Pippi.

   Slett
  3. Legger linken din under 'funny' innlegget. Imponert over pre-pub og effektiviteten. Som du kan se av sommelsvaret har jeg her ting å lære..

   Slett
 6. Jeg har ikke bare familien til Maria Stuart, men hele slekta Stuart: https://kleppanrova.blogspot.com/2019/06/herrmann-richard-maria-stuart-og-hennes.html
  Tror jeg hiver med biografien om Anne Grethe Solberg som ble skutt av mannen sin. Hadde det ikke vært barna hadde hun ikke blitt maratonløper, det som var målet og drivkraften hennes: https://kleppanrova.blogspot.com/2019/06/solberg-anne-grethe-et-helt-menneske-i.html
  Ok, levert to ikke værst, men så Berit hadde levert så siden jeg hadde disse to ble det dem.
  Ha en fin helg som kommer snart...og sola håper vi på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flytter hele kommentaren, link and all til Familieinnlegget. (asa Nini samlesing), prøver å gjøre alt på engang, så forvirring er forståelig. Fortsetter kommenteringa der.

   Slett