mandag 21. januar 2019

2019: UKE 4

- Så lenge du kan lage deg en kaffe, Gullemor, pleide far å si, kan det ikke v ær så ille. -  (s22)

21.januar. 
Halveis i Marita Fossums Singularitet.
Om bemidlede, ubesluttsomme  Gullemor som vil prostituere seg i soldiaritet med de som er utenfor samfunnet. Sex og filosofiske samtaler med voksen dame er tilbudet.

75 sider har hun hverken sexet eller filosofisamtalet. Men hun har snakket naboen fra selvmord, og funnet en livløs, men levende, mann under en busk.
Det er mange måter å redde verden på..

- Men målet mitt er ikke ene og alene og være utenfor, det er sårbarheten jeg søker, utsattheten, det er det som er prosjeket. - (s28)
-------------------------------------

22.januar
Ferdig med boka. Marita Fossum
Singularitet. Synonym til identitet. Jeg googlet.
Her er så underlig. Jeg leser ferdig bøker og de handler atter om meg. Det er et godt tegn. Kjenner meg igjen i alt. Jeg velger å tolke det antinarsisstisk som om jeg er et menneske tilbake i verden, gjenoppvåknet til gjenomsnittstralten. 2018 tåka letter.

 Been there.

Ta Gullemor. Intet nytt her.
Overveldet av livets gang (blant annet død mor, gammel far), gjemmer hun seg for følelser, og prøver å dempe tomheten med prosjekter. For å få tiden til å gå. For å holde meningsløsheten på avstand. Dessverre kjennes ingenting viktig nok og ingenting fullføres. Ei heller Sex og Samtale. Hun avspaseres, skulker, utsetter og avvikler.

Done that..

Påstudert hjernekrøll og ufullførte hovedfag
 - En erkjennelse kan renne ut av bevisstheten min som sand mellom fingrene. Neste dag kaver jeg som før, snarere mer enn mindre. Far skyldte på Sartre, han mente mannen hadde dårlig innflytelse på meg. -

Done that too..

Hun er trøtt, svak, tom, mørk, lei, influensasyk, feberhet, slapp, med vondt både her og der. Skinn og sinn i samme matte forfatning.
Som så mange andre samtidsheltinner.

Innlysende påstand: Hele litteraturnorge + 
Gullemor har D-vitaminmangel som meg
Symptomer : Svekket immunssytem, slapphet, deppresjon, smerter i ledd/muskler, hodepiner, synsforstyrrelser, beinskjørhet, etc og etc og skal man tro d-vitaminmangel.no lider halvparten av Norge av dette.
Hverdagsplager. Nedsatt livskvalitet.

Inkluderer garantert alle de som sitter i nattsvarte kjellere med penn og parafin og meg
Consider samtidslitteraturens selvsentrerte, tafatte navlebeskuelse forklart
= kritisk d-vitaminmangel både hos forfattere, fortellere og hovedpersoner..

 -  Jeg er glad i deg, Gullemor, men jeg trenger en pause. 
Ta en blodtrykksenkende pille og litt fiskeolje istedet, sier jeg -
Hun har ihvertfall tran i huset. Har du?
---------------------------------------------


Eidsvolls hotteste hangout har fått en vinteroppdatering. Ellipse for varmen og kjedsomheten.

23.januar
Jeg oppdaget noe nytt på internett idag. Drevet av ekstrem frustrasjon etter nok en legetime.  En slags tripadvisor for fastleger. Legelisten.no. Fant mitt eget troll og flere sider med folk som kastet terning og hadde de samme klagene som jeg. Noen hadde grått på vei ut. Bekreftelsen på at det ikke er jeg som er vanskelig men legeheksa, gjorde at jeg måtte sippe litt selv, på en benk, i full offentlighet.

Det er ikke hormoner. Det er nå fastslått.
The well has run dry.  Årevis før gjennomsnittet.

Gullemor?
- Kanskje det er overgangsalderen sier hun, jeg husker farmor følte seg så varm, ja, jeg mener hun også sa matt. Send meg på kurbad! Kunne hun si. Jeg trenger spaserturer på blåresept Doktor, rekvirerer tynn luft, pledd opp til haka, varm suppe, fred og ro snarest. Hun gikk alltid ut når det blåste og regnet, jeg tror det hjalp mot mattheten. Dessuten var hun overbevist om at regnet og blåsten strammet opp huden.Hun var forfengelig til det siste. Selv på dødsleiet kløp hun seg i kinnene for å få røde roser i dem. - (s135 )
--------------------------------------

24.januar
Har glemt å nevne at Singularitet som 2018 bok er aktuell for Bokbloggerprisen 2018

Det kan godt være jeg nominerer den. Med 3 kategorier (7 bøker i hver) og kun 18 bøker lest er det god plass på listene, selv om alle mine 18 fordeler seg på Romaner og Sakprosa. Tror ikke jeg har lest ei eneste bok i Åpen Klasse i år (dikt/ungdom/essays), som minner meg på at jeg må få klemt inn Agnes Ravatn.

2nd opinions..
Her er tre bib/blogganmeldelser av Singularitet.
Anita  ( ; Fossum skriver snertent og tar ting på kornet)
BokogBibliotek (; manglende undertekst og lite motstand)
Beathe påpeker at Singularitet også kan bety - 'svart hull'
, og fortsetter -  kanskje var det nettopp slik Gullemor følte det før hun satte i gang prosjektet sitt, at livet hennes var som et stort svart hull, et stort tomrom? At hun bare eksisterte og at ingenting hadde noe mening? Sånn sett passer jo navnet på romanen helt perfekt. -

Perfekt og presist. Been there too.
Akkurat sånn var det Gullemor følte.
Jeg bare vet det..
----------------------
25.januar
Jobber med Biosirkelkategorier.
(ferdig med Gullemor nå, tror jeg)
--------------------------------------------
26.januar.
Første utkast til Biosirkelkategorier 2019 er ferdig.
Nå: Skal jeg lese 50s i Havet (litt fortellerrot, men foreløpig fin)
Løfte: Jeg skal aldri spise fiskekaker igjen. ALDRI!
--------------------------------------------------------------------

 Joggeblogg? Orker ikke telle. Tar det siden. Har spist for mye buffalosaus - på laks.27.januar
Kjørte hele veien til Jessheim for å spise lunsj (Fridays, som jeg herved boikotter pga menyskifte) og hørte Stay Hungry, av standupkomiker Sebastian Maniscalco.

Merket hverken at vi kom fram eller hjem og husket ikke helt hva jeg spiste. Boka er nesten like artig som netflixspesialen.

Ukeslutt!

46 kommentarer:

 1. Fint du er i gang. Nesten glemt boka, sånn går det med bøker som slukes.
  Under busken, ja.. i botaniske, husker det nå. Gullemor er gull, altså;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Leste: Slik går det med bøker som slukes under busken.

   Slett
  2. Hehe. Boka er nå ferdiglest. Dilemma nå er om jeg skal fortsette med norsk2018 eller ta 1001. Har jo skrytt på meg sirkeldeltakelse, og til og med funnet bok (The Sea). Har bare så vanskelig for å følge egne planer (akkurat som Gullemor)

   Slett
  3. Les The Sea! Anbefales av meg. Hei - jeg leser jo Bosch anbefalt av deg. Trenger du noen flere argumenter er det bare å ta kontakt! 1001 er et must! håh! (og flirer godt av Gullemor og deg - her borte har jeg D-vitaminer i giga-size. Og nei Anita: de er IKKE gått ut på dato. De er bare ... store!)

   Slett
  4. Ok da. Skal begynne på The Sea, eller whatever den norske tittelen er. Havet sannsynligvis. Husker ikke. Og du kan le du, men jeg er nå hellig overbevist om at norsk samtidslitteratur er en følge av for lite DDDDD. Fniser litt til giga vitaminene dine (til tross for at (ehm alle vet) at det ikke er størrelsen som gjelder, annet enn i Amerika selvfølgelig.) Etter du nevnte de i de forrige kommentarfeltet har jeg vært overbevist om (som Anita) at dette var noe som du bare fant i canadaskuffen. Leftover etter de forrige eierne.

   Slett
  5. Done! Puttet Havet i høyremargen, så jeg ikke kan ombestemme meg. Eller. Det blir ihvertfall vanskeligere å ombestemme seg. Sjekket 1001 lista, og på 2006 hadde han en håndfull bøker. På 2008 var det bare The Sea igjen. Satser på at det betyr at det er den aller beste.

   Slett
  6. Havet har jeg også i ventebunke-eksene mine, kjøpte på salg i Oslo for 3 år siden, den gangen vi leste 1001 med Line.
   Ser ut som du likte Singularitet. Identifikasjon er jo alltid et pluss i litteraturen. Men så mye D-vitaminmangel blant norske damer? Sol, sol, sol.. Dere er som afghanerne og afrikanerne som må ha ekstra med D-vitaminer når de kommer hit. De får D-vitamin-dråper av oss.
   Men jeg er enig med deg at det er mye tungt og nedstemt i norsk samtidslitteratur, så kanskje har du et poeng. Sånne forfattere holder seg vel inne i dagslyset, skriver om natta og sover om dagen. Sikkert..

   Annenhver 1001- norsk2018?
   Rajah kan du kutte ut, der er det bare krig og elendighet.
   Lurer på om jeg skal lese Presens Maskin (Øyehaug)- litt sliten av krig og elendighet, død og sorg, kjenner jeg.

   Marianne: Var det ikke tran du fant i skuffene?

   Finnes ikke mye lystig i samtidsbunken. Søsterklokkene til Mytting kanskje?

   Slett
  7. Presens Maskin har jeg også. Skal ta en titt. Rajah har fått godt skussmål fra både Monika og Solgunn. Må man være nordlending for å like montro?

   (skeptisk til Mytting)

   Slett
  8. Vet..Kan hende den hjemlige faktoren spiler inn, ja, eller at man liker masse dystopiske krigsscener iblandet samiske ord og miljø og at språket overskygger krig og sex.Den er jo nominert il P"-lytternes romanpris også, så hva vet jeg jeg- men det er jo også Per Petterson.

   Prøver Presens Maskin, Øyehaug er jo artig.
   Hva med Hjorths Lærerinne- leste du den?

   Slett
  9. Er litt opp og ned angående Øyehaug. Og lærerinna til Vigdis synes jeg ble for spekulativ og selvfølgelig. Kardashianskkommentering av alt som har skjedd uten å kommentere noe som har skjedd. Skal følge med på P2, kan jo hende de frister meg til å legge inn ei ekstrabok.

   Så du hadde begynt på Gullisken. Pustet lettet, for nå kan jeg vente til du er ferdig og uttaler deg før jeg leser selv. Som igjen frigjør tid til å lese Ravatn, among others.

   Slett
  10. Ja, mens vi diskuterer norsk2018. Vi skulle deltatt på Litteraturhuset i Trondheims debatt om det, synes jeg, men nei, ikke ble vi invitert, nei, ikke det nei, annet en som gjester/publikum. Nok om det.

   Etter nedturen med Rajah er Gulliksen en opptur så langt. Liker måten han skriver på, leste første kapittel i går og har kjent blaff av jeg-gleder-meg-til-å-lese-mer i dag.

   Satt med fire røde bøker i går og veide for og mot, leste litt i dem; Øyehaug, Emanuelsen, Kjos Fonn, Gulliksen. Gulliksen vant. Tror det ble rett. Kjos Fonn neste, hvis jeg ikke ombestemmer meg.

   Ravatn derimot har jeg holdt på med i ukesvis.. Forhåpentligvis passer den bedre for deg.

   (du- Åpen klasse? Nei. Ungdom og barn, skrev Silje på fb)
   Takk for Singularlitetslink!

   Slett
  11. Kinderwhore havner garantert (mest sannsynlig) på kortlista. Vinner sikkert hele greia, så itjnå stress der. Fortjener det gjør den også. Ravatn er alltid for meg. Gulliksen blir jeg overrasket hvis jeg liker.

   (altså, skjønner ingenting av kategoriene)

   Slett
  12. Enig med deg ang Kinderwhore. Det er vel ingen bok som har vært så mye omblogget og omskrytt av bokbloggere i 2018. ( men obs obs på alle de som tier, ikke blogger og overrasker) Liker Ravatn jeg og, men filosofene treffer ikke for tiden..

   Hehe .. Dikt og noveller er kategori skjønnlitteratur. essays havner vel i sakprosa?

   Slett
  13. Skjønner jeg må ta en runde kategori/klassepugging før nomineringa.
   Har vel uansett ikke lest ei eneste ungdomsbok fra 2018. Bruker alltid lese et par.

   Slett
  14. Ikke jeg heller har lest noen ungdomsbok, kun barneboka Snøsøsteren.

   (Gulliksen er god- Nini også- begge kan bli nominert)

   Slett
  15. Glad for at du sier Gulliksen er god. Øker leselysta. Faktisk ser det nå ut som om det spøker for Marstein. Lettere å lese det som ligger fysisk rett foran meg enn det telefonen skjuler. Kanskje jeg bare må spørre nabo'n om jeg får låne hennes Marsteineksemplar..

   Kommer absolutt til å nominere Nini.

   Slett
  16. NEEEEEEI!! Det kommer ikke på tale,altså du kan bare ikke ditche Marstein på denne måten!Den er helt topp på lyd, da er det som du er på tur med venninna di og hun forteller livshistorien sin...ingen død og fordervelse....eller kanskje litt da...

   Slett
  17. Sjekket på bib, men de hadde bare lyd på cd, og jeg vet ikke om jeg gidder å rippe. Kanskje jeg bare skal høre med naboen, ikke at det betyr at jeg får tid til å lese, men sannsynligheten blir ihvertfall større. Tror uansett Marstein har gode sjanser i nomineringsprosessen, mange som har likt.

   Slett
  18. Vanskelig å legge fra seg Gulliksen nå.. Utrolig god på skildring av det menneskelige, tanker, følelser, det relasjonelle- det merkelige uforståelige folk gjør mot all sunn fornuft.. og så vart, litt trist etterhvert, men også med litt skjev subtil humor.. (100 sider igjen, men trøtt nå, har hørt mange timer på NIni i dag også..vanskelig å legge fra seg den også..kjørte til og med bil med lydproppene i ørene mens jeg skulle ut å shoppe litt i dag- bortover trafikkert Haakon 7s alle, under tunnelen ved Sirkus, opp til Valentinlyst for å hente en klikk-og-hent-bok om Athen og Hellas. Tror ikke det er helt innafor)

   Slett
  19. Så femmer'n på goodreads. Overrasket over at du likte den så mye og kjenner jeg gleder meg litt. Syntes den forrige var midt på treet og irriterende, men det trenger jo ikke bety noe. Likte ikke forrige Isaksuten heller, men Rase var mye bedre. Nini er i en klasse for seg, og det er faktisk ingen verdens ting med Nini å gjøre. Heia Thorvald og Lars.

   Slett
  20. Ja. Mulig femmern var litt mye, men det var så godt å endelig lese noe jeg likte, noe skikkelig- etter noen nedturer og middelmådige greier..
   Det interessant med Nini- er så mye, men det får jeg ta i omtalen.

   Slett
  21. Tror Gulliksen blir neste. Etter Havet. Utroskap er ille nok, men letter å takler enn snikende sykdommer og fortidsblues. Har du lest Marsteins Hjem til Meg?

   Slett
  22. Bra. Spent på å høre hva du mener. Ikke så mange har blogget om den.
   Ja, har lest Hjem til meg. Måtte sjekke, husker ikke.. synes den var litt langdryg. https://artemisiasverden.blogspot.com/2012/12/hjem-til-meg-av-trude-marstein-tema.html#more

   Slett
  23. Ergo var utroskapen til Gulliksen mer underholdende enn Marstein?

   Slett
  24. Ja, det var den definitivt, med den håndmelkingen, trillingen av elskerinnenes barn og alt det rare han Hans gjorde. Men skal jeg dømme ut fra det jeg skrev om Hjem til meg, så hadde de to mennene en del til felles også..

   Slett
 2. Den kommer nok tilbake til meg en gang den setningen "så lenge du kan lage deg kaffe..." :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Tine, jeg er ikke 100% sikker på om jeg tror på den, at alt er bra bare man kan lage kaffe. (for ikke å snakke om hvor ille det må være stelt for at noen skal si det til deg -)

   Slett
 3. Du vet at det er lov til å bytte lege?

  Og ikke hør på Anita - les Rajah!

  SvarSlett
  Svar
  1. (Hæh, bytte? Hva skal man klage over da?)

   Joda, men først må jeg gå hver enkelt lokallege nøye i sømmene = lese enhver kommentar lagt igjen på legelisten, sjekke ventelister, gå dørrunde i nabolaget, slik at jeg ikke går fra asken til ilden. Må vente til vitaminenoverskuddet er på plass.

   Finner jeg Rajah i nythetsfylla, eller tilfeldig plassert hvor det bare er å plukke med seg, skal jeg... låne.
   Hilsen diplomatdora.

   (er du sikker på at det ikke er en nordlendingting?)

   Slett
  2. (nordlendingting betyr ikke nødvendigvis at ikke andre kan lese det også. gi den en sjanse'a!)

   Glad du jobber med biosirk.

   Slett
  3. Jeg gir den en sjanse jeg, overskrider til og med min umiddelbare reaksjon (jmf Stavanger), men ikke før jeg snubler over den.
   Biosirk kommer før du aner det.
   (Så du drev på å maratonleste, nesten så jeg ikke tør forstyrre)

   Slett
 4. Liker disse dagsinnleggene dine som varer hele uken! :-)
  Singularitet likte jeg, ellers så leser jeg ikke flere 2018 bøker ennå i hvertfall men til å skulle fokusere på helt andre type bøker enn nye norske har jeg lest overraskende mange 2019 bøker allerede,begynte på den fjerde i dag, Skjelbred sin novellesamling.

  Havet har jeg lest og ser av omtalen min nå at jeg bestemte meg for å like den så det blir spennende å se hva du kommer frem til.

  Takk for link :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Såvidt begynt på Havet, og såvidt lest bakside på Skjelbred. Lengsel, sorg og død hvoren jeg snur meg. Må ta jerngrep. Så langt har jeg tenkt mest på Ferrante under Havetlesinga.

   Prøver å holde 2019 bøkene unna. Ihvertfall til nomineringa er over. Du vet, travle tider for oss som fremdeles henger på.

   (Glad for at du liker ukesinnlegg, det er meget strevsomt å være hverdagsblogger)

   Slett
  2. Ja, det vil jeg tro at det er,jeg tar det rolig for første gang på flere år og det er befriende å ikke skulle legge hodet i blaut for hvilke bøker å nominere.

   Ja,litt "morsomt" at de samme temaene går igjen i bøkene for tiden. Har nettopp lest ferdig den "drikke-diktboken", litt annerledes men jeg føler at tiden er inne for noe feelgood etter hvert.

   Slett
  3. Må innrømme at det høres litt deilig ut med 'nominerigsfri', men samtidig er det jo denne perioden jeg synes er morsomt med hele prisen. Jakten på den beste boka. Sånn er det med alle konkurranser, jakta på vinneren er viktigere enn hvem som vinner. Det evige jaget..

   Drikkediktboka har jeg klar på eBokBib (BookBites), prøver å utsette pga 2019, men har ikke hatt så lyst til å lese dikt siden yahahahahahah Hassan. Feelgoodtips: Circe, ikke så mange gladfølelser, men svinaktig god.

   Slett
  4. Med en kategori mer og dermed 7 bøker ekstra vil jo gi flere bøker å lese på kortere tid med henhold til samlesing eller skal det ikke være samlesing lenger?

   Circe har jeg liggende men så begynte jeg å høre på Stridsberg( mer død....sorry) i går og den virker knallbra, tror jeg må ha den på papir...dette er mitt første møte med henne og sulten på mer hadde jeg meg et google søk her i sted og dumpet over dette innlegget ditt( http://moshonista.blogspot.com/2011/10/sommerfugler.html) så jeg må snart lese Lolita som ligger klar her før jeg går til anskaffelse av Darling River. Jeg har gått glipp av en hel masse bøker i jakten på å holde meg oppdatert på nye norske, den tiden er forbi(for i år i det minste)

   Slett
  5. Har ikke hørt noe om at samlesing utgår, så ja det blir flere bøker. Samtidig kan man jo alltids velge bort noe. IKke interessert i sakprosa eller ungdomsbøker - bort med det. Blir spennende å se hvordan det uvikler seg.

   Stridsberg er en av mine absolutte favorittforfattere, kun basert på 2 bøker. Darling River og Drømmefakultetet. Har Beckomberga liggende og har tenkt at jeg skal lese den før jeg tar for meg den nye, men jeg vergrer meg. Stridsberg krever stålsettelse og det har vært kritsk mangel på stål (les d-vitaminer) i denne dalen, i lang, lang tid. Også usikker på om jeg skal høre lydboka på svensk, eller lese papir på norsk. Har aldri hørt Stridsberg på lyd før og er livredd for å gå glipp av nyansene. Hører du på norsk eller svensk?

   Angående Darling River, går det helt fint å lese den uten Lolita, men igjen, Lolita er også ei sterk bok. Gode bøker uansett hvor vi snur oss. Bare synd det er så mye død..

   Slett
  6. Jeg ante jo ikke hva jeg gikk til med Stridsberg men jeg ble utrolig fascinert og etter å ha hørt halve boken tenker jeg at nettopp dette med nyanser kan glippes litt på lyd. Jeg hører på norsk og kommer til å tigge til meg papirboken.

   Jeg tror jeg leser Lolita først, kanskje greit å vite litt om den selv om man strengt tatt ikke må. Har en bok som heter "Å lese Lolita i Teheran" men har en mistanke om at den er litt i samme gate som "Talking About Jane Austen in Baghdad",da blir det fint lite Lolita.

   Jeg skal følge spent med når dere har speed-samlesing ellr en samlesing(sgjeng) på speed?

   Slett
  7. Inga: Hm, ikke interessert i sakprosa? Hvor tenkte du å putte inn Nini da;)
   (må passe på deg og de kategoriene hele tiden altså;))

   Slett
  8. Beathe. Bedre å gå rett på Lolita, enn disse Teheran/Bagdadgreiene. Har innbilt meg at disse er chick/fellegood uten videre tilknytning til Austen/Lolita, men det er sikkert feil. Spent på hvordan det vil bli å lese Darling River nært på Lolita. Jeg hadde så mange år imellom at det var kun historien som hang ved (Lolita), følelsen/forargelsen/whatnot var longgone.

   Begynner å bli utålmodig etter å lese Stridsberg nå. Synes jeg ser boka overalt.

   Anita: Mente det bare som eksempel. Interessert i både ungdom og sakprosa jeg. Godt du holder oppsyn med kategoriene! Hjernen får det bare ikke til.

   Slett
  9. Bryter inn for å si Å lese Lolita i Teheran <3

   Stridsberg. Notert for ente gang.

   Slett
  10. Ja, hvorfor har ikke du lest Stridsberg. Det er jo akkurat i di gate. Men Lolita i Teheran, er det ikke chicklit? Skjønner ikke helt om det er tre ganger nei, eller ja.

   Slett
  11. Lolita i Teheran er en biografi om en lærer som bruker forbudte bøker i undervisninga. Jeg var veldig glad i den når jeg leste den. og absolutt ikke chicklit.

   Slett
 5. Enig med Beathe, eg likar desse dagboksnotatane.
  Singularitet er ikkje min tekopp, men leselisten.no er det, hehe. Nesten fælt å lesa det som vert skrive der - og fascinerande kor ulikt folk oppfattar dei same legane. (Rår deg til å bytta fastlege om du har mulegheit til det)

  Spent på biokategoriane. Sport i februar hadde passa grådig godt. Har lånt Oddvar Brå-boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. (Dagboksnotattakk. Godt å høre da hverdagsblogging ikke faller meg naturlig. Har vært mer på 1 innlegg/mnd nivå)

   Angående Legelisten.
   Har kun lest på egen lege, men det kommer ikke på tale å bytte lege før jeg har memorisert alt som er å vite på alle lokallegene. Jeg er sikker på at alle femstjerners har legene skrevet selv (ihvertfall har min det)..

   Jeg har også lest Oddvar, eller ca 1/3 før eBokBib tok den tilbake og jeg havnet i kø. Synes synd på bestemora. Kategoriene kommer idag, eller morra. Usikker på om jeg skal legge de inn i ukesinnlegg eller lage separat. Klarer ikke helt å venne meg til denne nye bloggfrekvensen. 2 innlegg pr. uker er nesten uhørt -)

   Gleder meg til kategoriinnspill!

   Slett