fredag 11. februar 2011

EARL MONTANUS.


Charlotte (2008)
Isabel Hansen
- Tore Renberg

Lydbok lest av:
Tore Renberg


Oppfølgeren til Kompani Orheim.
og bok 3 i serien om Jarle Klepp.


Bergen 1997. Jarle er blitt 25 og studerer Litteraturvitenskap. Proust, som sin forfatterfar Tore. Han er en stjerne på området. En begavelse, med rik, vakker, kjæreste/knullevenninne og livet fullt av viktige universitetsting. Karikert Montanus.

Så kommer det brev fra politiet, en fyllehelg i ungdommen fikk konsekvenser og det 7 år gamle resultatet er på vei til Bergen med fly. Prinsesse Diana er død og Jarle er blitt far.

Digresjon:
Hvor var du da du fant ut at prinsessen var død?

Jeg, ser du, husker både hvor jeg var då Brå brakk og Diana crashed.
I 1982 satt jeg hjemme og så stafetten på TV og i 1997 var jeg i Trondheimby, for å se min far løpe Trondheim Maraton (halv), det kan ha vært Olavsstafetten, men minnet er selektivt og roper maraton. Jeg stod og ventet på innspurten og begynte i min kjedsomhet å lese avisoppslag på veggen
(sikkert på Nordre, selv om hukommelsen sier Torget.).
Jeg hadde slengbukser med sommerfugler og militærjakke, fordi jeg var svært forelsket i 1997
, so much so at jeg stolt spradet rundt i min utvalgtes ytterplagg.

- dressed for success, you?

Digresjon over.

Tilbake til boka.
Charlotte Isabel er usannsynlig opptatt av Diana. Det blir det trygge, valgte samtaleemne. De ser begravelsen på TV, signerer en eller annen kondolanseliste og småkrangler.
- og jeg undret meg på hvorfor

Helt til det slo meg at - selvfølgelig, forfatter Tore. Tore og jeg vi er jo Dianagenerasjonen. Vi som kanskje klippet forlovelsesbilder fra ukeblad og senere kynisk surkommenterte som Jarle. Akkurat unge nok til å la oss fascinere av en vakker prinsesse.

Jarle sliter med å innfinne seg med farskapet. Tar idiotiske valg. Tenker snobbete tanker. Brenner bruer. Drikker. Og oppfører seg stort sett som en idiot og viktigper. Charlotte er super trouper, tapper og hadde nok fortjent bedre. Likevel kan man trygt si at ting ordner seg og karnevalseimen av en happy ending henger i lufta - men bare kanskje, for det finnes jo flere bøker. - neste Jarlebok - Pixley Mapogo.

Best? Humor og Eloquence, for boka er morsom.
Erasmus Montanus & teoretisk namedropping.
All tvil og grublinger over universitetet og det matnyttige med å studere punktum i fransk lyrikk. Jakte på fallossymboler. Bruke all sin tid på å henge seg opp i verbbruk i enkeltverker.
Professoren versus hu-i-kassa-på-Rema.
Siden jeg selv hoppet av hele hovedfaget bla/pga lignende tanker, og blir like irritert hver gang noen påstår at boklesing er mer høyverdig og viktigere enn annen tidsbruk, at spesielt uforståelige verker gjør deg til et bedre menneske, bedre enn naboen, viktiger enn andre, og brisker seg med bla. Proust og andre midtlivskrisemenn - var det her gjenkjennelsesfaktoren var størst.
- å gå 100% opp i noe - og samtidig tvile på om det er verdt det.

Problemer?
Å få denne Jarle til å smelte sammen med de fra tidligere bøker. Kjente igjen svært lite fra Kompani Orheim. Yngveboka har jeg kun sett på film, så der er det vanskligere å uttale seg - men man kan jo lure på om Jarle helt har sluttet å like gutter - var Yngve bare et enkelttilfelle?, kanskje dette kom fram i boka jeg ikke leste - eller kanskje går han full fledge boyzvoice i neste bok?

Det hjalp heller ikke at det var skiftet oppleser imellom denne og Orheim. Renberg leser fantastisk - beste tilfelle jeg har vært borti med forfattere og lesing av egen bok. (de 2 verste Dag Solstad og Erlend Loe). Veldig imponert over tolkningen av Charlotte - ikke så rart kanskje når leseren er forfatteren?. Charlotte er akkurat passe frekk, veslevoksen og barnslig - uten å virke stakkarslig og sytete - som ser ut til å være standardfellen spesielt menn går i når de skal lesetolke barn. (eg. Drageløperen, Sohrab).

Charlotte hos tanum.no
Forfatterens Hjemmeside m/filmtrailer.
Bloggere? Fjord, Boklaug
og bokmerker.org som også har sett filmen.


Filmen, Jeg Reiser Alene, kommer såvidt jeg vet på kino, idag, 11.feb. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal se den. Synes liksom jeg vet alt som er verd å vite - men så fant jeg ut igår at Henriette Steensrup er med, så en rekame igår der hun deiset til Jarle - så hvis jeg ombestemmer meg, er det kun pga Henriette.

Dommen: Helt OK.

9 kommentarer:

 1. Morsom blogg du har! kommer helt klart til å bli fast leser :) og gode tips på lydbøker er jo midt i blinken til lange økter på ellipse eller tredemølle! får tida til å gå fortere, men de må være av ev en hvis kvalitet så man greier å følge med :)

  SvarSlett
 2. Heisann
  , og takk!

  Lydbøker er utmerket på lange turer men som du sier det må være litt spenning, drivende nok til at man glemmer alt som gjør vondt.

  Krim og/eller
  glødende kjærlighet -)

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Heisann sveisann!:)
  Hva heter den første boka i serien om Jarle Klepp? Og er den filmatisert?
  Har ikke lest noen av bøkene, men har sett "Mannen som elsket Yngve".Og den sistnevnte skal jeg snart få med meg på film..

  SvarSlett
 5. Den første Jarleboka som kom var Mannen som Elsket Yngve.
  - men hvis du vil lese dem kronologisk i forhold til handling er den første Kompani Orheim, med Yngve som nr.2 og Charlotte som nr.3. Pixley som nr.4.

  Jeg har kun sett Yngve på film så inntil videre hopper jeg over boka.

  Kompani Orheim er såvidt jeg vet ikke filmatisert, selv om det har vært snakk om det, litt rart egentlig at de ikke filmet denne før Jeg Reiser Alene (Charlotteboka).

  (psstt, du som befinner deg i Jarleland burde absolutt lese disse -))

  SvarSlett
 6. Det skal jeg definitivt gjøre! Takk for info! :)

  SvarSlett
 7. Hei fine!! Det jeg ville si men som ikke kom fram med pad og bassengnett er at hello, dette er jo poesi! DU er poesi da, ikke Renberg. Boken leste jeg ut på en togtur og glemte den like raskt, men med dette referatet klarte du å gi mening til boken til og med, selv om du skriver jo MYE bedre selv!

  Jeg husker ikke hva mer jeg skulle si, det er litt irriterende å ikke kunne lese innlegget mens man skriver kommentar (blog-edit i innstillinger!).

  Det var kjekt å lese i alle fall.


  Hva slags fag tok du?

  SvarSlett
 8. Ahhh lottis, din overvurdering av mine skriveferdigheter er deeply undervurdert - (eller noe sånt).
  - kanskje du har fått solstikk?

  Studier?: Litteratur og engelsk i de fleste kombinasjoner :-)

  SvarSlett
 9. Du må gjerne rapportere om du ser filmen. :)

  SvarSlett