søndag 3. januar 2010

GRANATEPLER.


Drageløperen (2003)
- Khaled Hosseini

Lydbok (2006) lest av
Helge Winther-Larsen

Oversatt av Elisabeth W. Middelthon



Dette var den boka jeg hørte på mens jeg var engleassistent og pakket julegaver. Kom bare halveis, startet opp igjen etter juleferien og den har i de siste dagene vært oppvask og klesvask boka. Til alles store glede (også min egen) ser det ut til at bok på cd er det missing link imellom meg og husarbeid.

Afghanistan 1980s. Amir kjemper for sin fars kjærlighet, svikter sin bestevenn (og tjener) og flykter med sin far til USA når monarkiet faller og Taliban overtar. Mange år senere returnerer han og gjør opp for sine "synder" - redemption og beskjeden men happy ending. (Spoilerfree er et slit).

Dette er en av disse bestselgerne som alle har lest og har en mening om. Den er analysert, dekonstruert og ikonisert. Grovt sett er det forholdet imellom Amir og Hassan - herre og tjener - usa og afghan, opp og ned - ellers: religion, gud, redemption og ære, fedre og sønner, synd og skam og ingenting av dette har jeg tenkt å legge meg opp i.

Mest fordi at jeg er komplett dummy på lydbok og selv om koppvask og supperøring gjør at jeg greier å fokuserere på historien (såvidt) - går jeg glipp av alt annet - språket? - null peiling, oppbygging og generell følelse? aner ikke. Ambivalens, gråsoner, hint og nyanser går meg hus forbi, filtreres igjennom oppleser Helge - forsåvidte greie - stemme og jeg føler meg hjelpesløs og blank.

Anything at all?
 • Oppleser Larsen bør holde seg langt unna barnestemmer. Helt grei på normal opplesing og voksen dialog - men det var hårreisende syt og svakelig når han skulle være barn og da spesielt Sohrab.
 • Litt i tråd med alle analysene jeg holder meg unna - men det er jo verd en merknad at bokas mr.evil er av tysk avstamning - verd en hel avhandling :-)
 • Det tok igjen ca 3-4 cd-er før jeg var med. Litt kjedelige og langtekkelig i begynnelsen men ble bedre etter USA og tilbakereisen til Afghanistan.
 • Grei, passelig, midt på treet, ok, moderat og selv om jeg egentlig ikke aner hva jeg hadde synes om jeg hadde lest selv - har jeg en snikende fornemmelse av at jeg slett ikke hadde orket å begynne - (som er litt av grunnen til at jeg valgte den som audio in the first place)
De 1000 solene står i bokhylla og for å yte Hosseini litt rettferdighet skal jeg lese denne på 'ordentlig' - - om en stund.

2 kommentarer:

 1. Granatepler - stod det, og eg trudde kanskje at det brått hadde vorte samanfallande lesing, eg har nemleg akkurat høyrt ferdig Granateplene av Sue Monk Kidd/Ann Kidd Taylor på lydbok. Og gler meg til å høyre kva du evt måtte meine om den boka, den dagen du evt måtte kaste deg over henne (berre fordi eg ikkje sjølv var himmelfallande frelst og tykkjer det er reassuring å finne at andre heller ikkje likar, og såleis kan tillate meg å mislike meir...)

  Drageløperen har eg ikkje enno lese - likar aldri slike som vert så superpopulære, men har det gått eitt år eller fem, går det bra. Då kan ein sleppe å vere ein av alle andre, og lese i fred og ro. 1000 soler HAR eg derimot lese (den var kanskje populær den også? og så fell ovanståande uttaling på eigen urimelegheit?) - og den kan eg tilrå på det sterkaste! Veldig gripande. Vert spennande å høyre kva du tykkjer om denne, du les på ein mykje meir observant måte enn underteikna :-)

  Og takk for jolegåver forresten! Følte nesten behovet for å ta ein tur til Lynesdalen og sjekke korleis dei utnytta barnearbeidarane hadde det, såre i fingertuppane etter endelaus englesying..! :-)

  SvarSlett
 2. Godt Nyttår og beklager at du ble eplelurt.

  Jeg har hørt at de fleste liker solene bedre enn dragen så den er nok like påppis og lest, der har du gått på en smell :-).

  Forøvrig er du hjertelig velkommen til dalen anytime men gi lyd før du kommer så jeg rekker å vaske sot og sytråd av de ubetalte.

  SvarSlett