tirsdag 11. januar 2011

IGJENKJENNELSE 1


Kompani
Orheim
(2005)
- Tore Renberg

Lydbok lest av: Yngve Berven

Oppvekstroman
fra 80-talls Stavanger, & enda en av bøkene ALLE har lest utenom meg og går som sådann inn i fjorårets prosjekt om å lese alt alle andre leser. Et prosjekt som ser ut til å følge med inn i 2011, men det er greit.

Jeg så filmen Mannen som Elsket Yngve og synes med det jeg visste alt jeg trengte om Jarle Klepp. Ingen av de andre bøkene fristet. Helt til jeg falt for standard psykogrepet - det mer du ser/hører om noe
- det kjentere, kjærere og mer nødvendig blir det -

- Tore Renberg figurerte heftig i Knausgårdbøkene.
- Tore Renberg skriblet ivrig på bokelskere.no
og ble dypt elsket av bokelskerne
, ser ut som han nå har tatt pause.
- Jeg måtte lære meg stavangersk for å møte Chassi
- & plutselig var han kjær og nær og plukket hjem fra biblioteket.


Kompani Orheim er bok nr.2 i serien om Jarle og er historien om hvordan han går fra å være Jarle Orheim til Jarle Klepp.
I åpningen studerer han i Bergen. Faren dør og han reiser hjem til begravelsen. Resten av boka foregår på 80-tallet.
Ungdomskole, hormoner og pappa.

Faren drikker, først kun helgefyll, så konstant. Han slår og terroriserer mora. Jarle går fra barnlig stolthet, til skam og ender opp i full fornektelse. Skifter etternavn og har ingen far. Helt til slutten av boka der vi igjen er tilbake i begravelsen og han åpner sine epilogiske armer og godkjenner sitt opphav. Innimellom er det jenter, musikk og puling
- eller ihvertfall drømmen om puling.
- så mye pulesnakk at jeg flere ganger måtte slå av lydboka pga barnebesøk på kjøkkenet. - jeg vil pule, jeg vil pule - NÅ - , kanskje ikke det du ønsker at mora di skal sitte og høre på, når du selv er 12, og morra di er teit, gammeldags og ikke forstår seg på sagging og hår. (lite vet han at jeg var storforbruker av Dreamy hårspray, før jeg ble opplyst, miljøbevisst vegetarianer.)

Nok en variant av den unge lesende, musikkinteresserte mannen som strever med å finne seg til rette i verden. (jmf Hornby.). Fiksjonsutgaven av Min Kamp. Selvsentrerte og usikre gutter med fulle fedre - og vi jenter skriver om mødrene våre.

Egentlig?
Ikke den boka jeg husker best fra 2010, men helt OK og mye bedre enn Yngvefilmen. Den føles ekte og sterk og jeg både led med og irriterte meg over Jarle. Enda mer irritert nå i etterkant da jeg er på siste CD i oppfølgeren, Charlotte Isabel Hansen, mer om det senere.

Best likte jeg den delen der faren var på vannvogna. Intenst, for akkurat som Jarle, ble jeg bare sittende og vente på at det skulle smelle og fasaden falle.
Ferieturen er nesten fysisk vond å lese.

Kompani Orheim hos tanum.no
Synes jeg har hørt at den også skal filmatiseres.

Før han ble prisvinnende forfatter livnærte Tore seg som skribent og kritiker. Han studerte Proust på universitetet og var med å grunnlegge
bokelskere.no i 2008/09.

God Bok!

11 kommentarer:

 1. Her kommer en virtuell klem til deg:

  ...!

  Du er en perle altså! Lærte du noe stavangersk? ;P Jeg syns boken var KJEMPEbra. Det er veldig tydelig at det er selvopplevd alt sammen, og gode oppvekstromaner fra Stavanger fins det ikke for mange av.

  SvarSlett
 2. Jeg lærte masse. Man må skarre å putte e-er etter alle ordene.

  - håper for Renbergs del at det er fiksjon, spedd med selvopplevd
  , men tydligvis var det ikke mye anderledes i Stavanger enn i Trondheim på samme tid. Ufattelig hvor likt og hvor lite geografi betydde i gamle dager.

  SvarSlett
 3. Tenke, tenke.. E-errr etter alle ordene? Hvorrrrdan blir det?

  SvarSlett
 4. Mulig jeg må få med meg denne etterhvert også, Jarle Klepp er tross alt en underholdende fyr!

  SvarSlett
 5. Hei igjen! Jeg kan få overta Catch fra ei som mente den var drit. :D Da trenger du ikke å sende i posten selv om det var det hyggeligste forslaget jeg hadde hørt på veldig lenge. Klemmen!

  SvarSlett
 6. Jeg kan ikke få sagt det nok, jeg digger anmeldelsene dine. Du har en helt egen måte å skrive anmeldelser på og det elsker jeg :)

  Tror jeg må vente noen år får jeg tar fatt på disse bøkene, men takk til Reneberg for Bokelskere.

  Tittelen på boken får meg forresten til å tenke på denne sangen(den eneste sammenhengen er vel ordet Kompani da men..), veldig festelig video syntes jeg.

  SvarSlett
 7. Omg omg, Catch dritt?
  Tror du må revurdere hele ditt forhold til dette, dog generøse, individet!

  Blir litt glad når jeg ser at jeg faktisk ikke er den siste nordmann som leser ei bok. Litt mer i tiden og mindre bakpå.

  Ladybug: Takk, Takk :-)
  Det var forresten en strålende video, bedre enn Outkast, selv om jeg enda ikke har kommet over hvor mye den ene fyren lignet på Synne i Nissene på Låven. (litt usikker på om det faktisk er henne?)

  og Chassi.
  Det blir
  Hvorrrrrdan-e harrrr du det-e
  Plettelett!

  SvarSlett
 8. Jaha? Og hvis jeg sier Kossen har ru re kjempefort så forstår du det også? Det lignet ikke så veldig. (?)

  SvarSlett
 9. Ingensake-e,

  Kossenharrure-e?
  Takk-e barr-e brra-e!

  SvarSlett
 10. Nå har jeg akkurat ryddet i bokhyllen og hva fant jeg der? "Mannen som elsket Yngve" på lydbok, den har jeg visst kjøpt på salg i bokklubben den. Snakk om å være glemsk. Da blir det kanskje Tore Renberg på iPoden en vakker dag.

  SvarSlett
 11. Hahah!! Du er så dum. Vi sier ikke e etter ordene. LOL! Aldri hørt om det engang.

  SvarSlett