mandag 26. april 2010

SEE THESE EYES SO GREEN.


Utrenskning (2008)
- Sofi Oksanen

Originaltittel - Puhdistus
Utgitt på norsk (2010)
Oversatt fra finsk av:
Turid Farbregd.
På tide å ta en pause fra sykebloggjogg og prøve å oppdatere leselista. En av fordelen med å være småsyk er jo at det blir lest - MYE, iveren etter detaljerte nedtegnelser har derimot ikke vært like høy og det begynner å hope seg opp av udokumentert lesing.Vinner av Nordisk Råds Litteraturpris 2010.
(samt en rekke andre priser)

1940s: 2 søstre og mannen de begge elsker. Estland, Russland, krig og menneskehandel. Menneskesinnet og hva vi er istand til under ekstreme forhold - drevet av sjalusi, frykt og overlevelsesinstinkt. Good & Evil og alle gråsonene imellom.

1990s
:Gammel dame finner ung mishandlet kvinne i hagen og tar henne inn.
Historien veksler imellom de 2 kvinnene og brutalt uventet og sakte nærmer de 2 skjebnene seg - felles smertepunkt.Solgunn skrev i sin inspirerte omtale at denne boka fikk henne til å huske hvorfor hun elsket å lese romaner.

Min reaksjon var nesten motsatt. Jeg avsluttet både Utrenskning og Kunzelmann (også fantastisk) på samme dag og mistet deretter lysten til å lese noe som helst - ever - alt måtte bare bli nedtur etter slike perfekte opplevelser - (heldigvis gikk det over :-)

- for historien er både gripende, sjokkerende og overraskende. Språket originalt, spenstig og tilknappet på samme tid - det er store tilfluktsrom mellom linjene - og noe av det som fascinerte meg mest er at jeg automatisk fylte inn disse rommene, alle språklige hull - akkurat som jeg visste akkurat hva som manglet, hvilke følelser som ble fortrengt, fortidd og benektet.

- et pek mot noe universielt mennesklig ? - et reaksjonsmønster som bor i oss alle og når som helst kan stikke fram, for noen kun under ekstreme forhold og følelser - hos andre - når som helst.

- for Aliide Truu er ikke noe kosetante eller småkakemormor, ingen Linnea. Overlagte valg og ikke kan alt unnskyldes med krig, frykt og elendighet, den ytre situasjonen forverrer - men utgangspunktet er følelser, grønnhodet sjalusi og hva mennesker er istand til å holde ut for sine utvalgte.


Andre ting?
 • Menneskehandelaspektet - unge jenter lokket fra Estland/Russland til fornedrelse i Tyskland - aktuelt - og forbausende likt tematikken i Beyond the Horizon - evig tidløst.
 • Ble mer nysgjerrig på Estland som jeg - utilgivelig skjønner jeg nå - kun har tenkt på som en del av et oppdelt Russland.
 • Hvorfor er ikke Baby Jane boka fra 2005 oversatt til norsk?
 • Nesten umulig for meg å ta stilling - positivt/negativt til Aliide - torn.

Utrenskning hos tanum.no
(lar meg alltid provosere av at svensk kun koster halvparten ??)
Oksanens hjemmeside

MÅ LESES!

7 kommentarer:

 1. Åå, så kjekt!! Jeg løper og kjøper! Takk!!

  SvarSlett
 2. Ser fram til å lese den nye Oksanen-boka. Utlånt på bibl. - men neste gong er det min tur. Eg er slik at har eg lese ei riktig god bok, kan det gå mange dagar før eg opnar ei ny bok.
  Du var småsjuk i helga og fekk tid til å lese. Eg var sjuk laurdag - sløva berre på sofaen og i seng - opna ikkje ei bok og lytta ikkje til ei lydbok. Då er eg sjuk! Men så livnar eg opp neste dag..

  SvarSlett
 3. - psstt den er billig på svensk og nesten gratis på finsk.

  Håper du ikke fremdeles er syk Ugla, å være for syk til lydbok høres alvorlig ut.

  SvarSlett
 4. Å, disse to hørtes ut som de passet til meg. Skrev de opp på lista mi jeg, drar på biblioteket i morgen.
  Ps. Vi er invitert i bryllup pinseaften. Hvissåfremt gubbisen er på langfart (da Tyskland), blir det det årlige besøket av meg, time will show

  SvarSlett
 5. Det skulle du sagt tidligere, Ingalill. Fordi jeg er så gnien kjøpte jeg heller Stalins kyr i pocket, men den virker vel så bra. Passer fint for meg med mine spiseforstyrrelser. ;)

  Kjøpte også The Road og endelig Ritual av Mo Hayder. Har du lest The Road?

  Sendte for øvrig denne anbefalingen videre til alle bokinteresserte venner pluss min mor. Så det.

  Din største fan.

  SvarSlett
 6. , men altså, jeg visste vel ikke at du leste finsk (hihi)

  The Road har jeg ikke lest, den virker så mørk og dyster at jeg er redd disney sjela ikke takler det, bare bildet av ViggoM med den lille gutten på plakaten er nok til at jeg har holdt meg unna.
  - men jeg hører den er bra, så du får ytre deg høylytt når du er ferdig.

  Stalin og kyrne har jeg heller ikke lest ennå, men den står i hylla (med kort bib.frist) men det har jeg hørt VELDIG mye godt om.

  (du er vel ikke så spiseforstyrret at vi ikke kan spise kake på fredag?? - jeg nekter å gå på kafe for å spise grøt!)

  SvarSlett
 7. Jeg skjønte vel at du ville like boka! Flott anmeldelse og en liten kommentar til The road: Jeg har den her i hylla, leste de første 80 sidene, dystert, mørkt, trist og blæh - måtte lese slutten slik at jeg fikk vite hvordan det gikk, men det er rimelig mørkt ja.

  SvarSlett