onsdag 1. juni 2016

2016: LILLEHAMMER - DEL 2.

Itj no luksus. Hotell uten frokost, knapt med spisetid og 3 ting man uansett ikke kan leve uten. Epler, knekkebrød og ost. Norvegia, Rugsprø og Granny Smith, for de merkebevisste, bare mens man venter på norske vinterepler selvfølgelig. 


Jeg makter ikke bestemme meg for om dette skal  bli eget innlegg, eller om jeg bare skal lime det inn under det forrige festivalinnlegget. Med biografisirkel coming up kan det fort bli et innlegg i uka, og det får være grenser for bloggiver.
Man skal jo ha tid til å lese bøker også.
, det 1.juni - tvangslesingshalvåret starter idag.

Det fine med festivaler er at leselysten tar seg opp, man blir rett og slett inspirert, og slettes ikke der man tror. Jeg burde ha visst det på forhånd, men det som skjedde, det som alltid skjer, er at alt jeg trodde, alt jeg hadde forberedt meg på ville bli selvskrevne høydepunkt, måtte vike.
Ting blir aldri som man tror!

Eksempler følger:

Kafeene
Husker dere hvor jeg skrøt av Cafe Stift ifjor, spesielt maten og gigaporsjonstørrelse?
Vel, Stifteierne må også ha lest innlegget, for i år var salaten så liten at den knapt hadde passert som forrett, god bevares (laks, avacado og knekkebrød), men 3 scoops og det var tomt. Muligens var det en felles festivalavgjørelse
, for greskesalaten i parken var enda mindre
, jeg anbefaler rugsprø i veska.


Svenskene:
Hadde nett lest 2 Ramqvistbøker,  Alltings Början og Den Vita Staden, med det resultat at jeg var ferdig med hele Karolina og ikke gadd møte opp på et eneste arrangement
, fikk heller ikke med meg Khemiri 
 , ei heller Schifauer
, intervjuet av selveste Vigdis.


Rumpene
Marta Breen, Den Store Rumpefeiden (2015), som jeg har vært skeptisk til
, pga Radkaboka og Martas aversjon mot kakebaking
, viste seg å være en morsom, slagferdig aha-opplevelse
, alle vet jo at reklame dreier rundt en ekstremt seksualisert kvinnekropp
, men å få det servert på storskjerm, in your face
, får deg, fikk meg, til å innse hvor desensitivisert jeg har blittPaparazzi//Rumpefeiden illustrert med forfatterrumpe.Amerikanerne
De var det mange av.
You Too Can Have a Body Like Mine (2015)
Alexandra Kleeman, hvis bok, jeg helt tilfeldig hadde lest 5% av før jeg visste hun skulle til Lillehammer, er nå på 59. En skremmende visjon, som jeg mistenker ikke er fremtid, bare Amerika.
, reklame, plastikk og sult
, ei ubehagelig urovekkende bok,
, Oryx and Crake meets Idiocracy, realitypreget og labyrintisk, og det verste er at hele persongalleriet hadde sklidd rett inn på Paradise Hotel


Frank Bill
Crimes in Southern Indiana/Donnybrook
Overraskelsen her var ikke at boka (Indiana) virket god, det visste jeg, mer alt fokuset på språk og rytme. Hadde tenkt, sikkert fordomsfullt, at tiltrekningen her var vold, fremmedgjøring og dekadent whitetrash, men samtalen dreide mer rundt valg av ord, litterær kvalitet og klassikere. Tarantino og asiatisk film.
Målet var ren vakker kampsportinspirert vold.
Har fremdeles ikke lest, men det nærmer seg.


Øverst Conrad, nederst Bill. I den interne konkurransen: Finn amerikanerne, tapte jeg. Lover å bruke resten av 2016, til å overvinne fordommer.


CA Conrad, jeg hørte han leste i  teltet, uten at det satte seg fast
Dinerstein, hun med Lofotenboka, unngikk jeg bevisst
Mitchell, strengt talt ikke amerikansk, men jeg møtte uansett ikke opp.
Freeman, hadde jeg på lista, misset han, twice, men kjøpte boka, på kindle.Utdannende
Her sorteres alt som gir visdom, utvider horisonten, og forsøksvis prøver å lære meg ting jeg ikke ante jeg behøvde, ikke visste jeg trengte.
Eg, kritikerseminarer, debatter ol.
, se forrige innlegg, om engasjement, gåsehud og verk mot verk.

Rotet bort både dikt og modernismeseminaret
, rakk såvidt siste post, som var
, litt.kritikern (Fyksen), serieforfattern (Lerum) og litt.historikern (Vassenden)
, som skulle diskutere høyt og lavt innen litteraturkritikken
, eller kanskje det var høy og lav litteratur, litt forvirrende


Kritikeren, lavforfatteren og historikeren? Eller 3 blad litteraturkritikere?


Det ble brukt mye tid på at May Grethe Lerum, i tillegg til å være en av Norges største serieforfattere, også har jobbet 15 år som kritiker i VG, sannsynligvis, som hun selv nevnte, et alibi for underholdningslitteraturen og fordi hun allerede hadde hundretusenvis av lesere, noe de etter hennes avgang, nå endelig har fulgt opp ved å ansette en ny serieforfatter
, vår alles, Bokelskerinne, Elin Brend Bjørhei
, de er ganske smarte i VG

Lerum var klar, tydlig og konkret, de andre 2 druknet i egne ord.
Ikke rart siden dette tross alt var MGs hjemmebane. Hun kan serier, hun kan underholdning og hun satt på alle tall. Hun sa;  
(merk: serie og underholdning brukes her om hverandre)

 - at det eneste forutsetningen hun satte for VGjobben var at hun ikke skulle anmelde serier.
 - at det ikke er serielitteraturen som truer norske smale utgivelser men oversatte løkkeskriftromaner, som i motsetning til seriene har ingen relevans for og ingenting å tilføre norsk samtid.
 - at underholdningslitteraturen måtte anmeldes ut fra egne kriterier
 - at det var merkelig at litt.kritikere/historikere ikke fulgte med på serier og var mer opptatt av hva folk faktisk leste, hvorfor de leste det, hvorfor kun sosiologiske undersøkelser.
 - at det var stigmatiserende å både skrive og anmelde underholdningslitt, her nevnte hun blogger Line Tidemanns ødelagte karriere (?), pga fokus på folkelig litteratur i tidsskriftet Biblioteket. Sterke påstander.

Resultatet av både stigmatisering og mangelen på anmeldelser var at serieleserne kun hadde hverandre og internettet å forholde seg til. Noe jeg personlig tror er en berikelse for seriepublikummet. Ingen avisanmelder kommer noensinne til å lese like mange seriebøker som nisjebloggere, forumgjengere og andre fanatikere.

De finnes der ute. De er på youtube.
De er overalt. Det er en jungle
, og jeg er enig med Lerum i at interesserte trenger hjelp til å finne de gode seriene
, jeg, som ikke-serieleser, vet om kun et lys i mørket
-  http://www.tonesbokside.net/

Også kranglet de litt om serielitteratur også kan klassifiseres som arbeiderlitteratur.Anonyme duckfacebloggere unite today.


Underholdning:

Liv Gulbransens og Slampoesien.
Dessverre var det fullkræsj og fullthus.
Alle ville høre Liv dissekere Min Kamp 1-6  (fantastisk!!)
Nesten like mange ville få med seg Nordisk Mestermøte i Slampoesi.
Det ble altså et kompromiss, halve Liv på storskjerm, med håp om at del 2 havner på utube og sitteplasser på slammen. Jeg angrer ikke, men trives best med pose og sekk

Det ble slam på islandsk, dansk, svensk, finsk og norsk.
Synd med islandsken, det gikk fantastisk fort, kjekk gutt, herlige r-er og bar overkropp, men jeg, naturlig nok, ingenting, og som dattera sa, det kunne jo handlet om både nazisme og dyremishandling

Vinneren, hadde det vært konkurranse, og ikke oppvisning, ble, for meg:
Fredrik Høyer fra Drammen, som overbeviste med diktet,  Gi Slipp
(utubelink fra Bærumbib), Liv har dessverre ikke dukket opp ennå.

 
Jeg overvar også Amal Aden, Merethe Lindstrøm og Tomas Espedal
, sistnevnte morsom og mest opptatt av søvn og manglende kinoerfaring.
, men det kan andre få skrive om
, alt jeg har glemt eller misforstått kan tas i kommentarfeltet 
, flere bilder finnes på verdens kjedeligste instagramkonto

, jeg tror jeg må lage eget innlegg likevel, dette ble for langt.
, angrer bistert på at jeg ikke skrev kronologisk

, btw, vi fikk 24 av 63 poeng på quizen, vinnerlaget fikk 43
, årets vanskeligste bokstavoppgave -  B.V - G..E.M 
, årets letteste - E.H - O.S.G.S.G

 Festival slutt!! 


47 kommentarer:

 1. (først: skjønner ikke hvorfor ikke ditt nyeste innlegg kommer opp på bloggrullen min. Det gjorde det ikke sist heller, det gamle ligger der i dagesvis. Men: heldigvis la du det inn på på fb-gruppa, så jeg fik øye på det, og leste det på mobilen før i dag)

  Nu: Enig ang Liv Guldbrandsen og Slampoesi. Angrer for at jeg ikke fikk med meg del 2 av Guldbrandsen, håper det kommer på nett et sted.

  Bildene av duckface er bare sååå elegant, med oppblåste kjaker attåt. (dvs meg, dere har tydeligvis mer trening i slike trynebilder)

  Ellers var vi jo på mye av det samme, men jeg fikk ikke med meg alle amerikanerne mua Bill, som jeg ikke fikk så mye ut av, men som jeg likevel vil lese novellesamlinga av. Siden dere skryter så fælt. Alle sammen og Bokelskerinnen også til meg på insta.

  Og så fikk jeg med Kjærstad og Harstad og dikt med Brenner og mer..

  Serie or not.
  Leste Livets døtre av May Grete Lerum i sin tid, og den kan jeg gå god for, den elsket jeg. Hekser og urter og sånt i fjellene rundt Luster i Sogn. Meget bra!

  Må summe meg til å lage resten av innlegg fra Lillehammer jeg også, men det har vært så travel her.. Sent hjemme etter jobb denne uka.
  Ha en fin lesemåned.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du for en sommerdag. 28+ og så varmt at pc-en går vifteamok hvert tiende minutt. Tror den begynner å bli gammel, eller skitten. Eller gammel som all skitt er, eller like skitten som vi alle blir med alderdommen
   , eller??

   Skulle gjerne hatt med meg Brenner, likte samtaleboka hans godt, og Bill gleder jeg meg til å lese. Har egentlig gledet meg i flere år..

   (altså slike duckface krever innsukne kinn, maktinnsukne -)

   Slett
  2. Brenner var morsom også, men det var jo radiosending live.
   Gammel og skitten? Hm.. PCer har kort levetid, i bunn og i grunn. Kanskje en rens hjelper en stund til

   (skal øve meg på duckface til neste års, skjønt jeg tipper jeg aldri vil mestre det til det fulle. det blir sikkert mer som en oppblåst torsk)

   Slett
 2. Til neste år må vi ha frokost, selv om epler, rugsprø og hvitost går an, men det er jo litt kjedelig når man er på festival? Og hvis Stift ikke kjører opp posjonene sine er det jo en skandale. Det var jo der man kunne spise nydelig mat og bli mett av det. Hersens forandringer altså! Frank Bill og jeg er gamle venner, han skriver jo godt og rått, anbefales veldig. Jeg er også venn med Lerum, og hun er jo en tydelig person, så det er klart at det hun sa ga mening, selv om akkurat det med bokbloggen til Line kanskje ikke var helt rett da? Men hva vet vel jeg om akkurat det – ganske lite for å være ærlig.

  Ellers – rett ut misunnelig for alt det morsomme dere duckene klarte å få med seg, og hodet fungerer så dårlig at jeg ikke gidder å begynne å grunne over bokstavleken. Du må sende meg svarene på privaten når jeg maser om det, men gi meg noen dager slik at jeg får satt i gang de små grå.

  Skulle virkelig ønske det var mulig å få med seg Gulbransen og min kamp på andre måter enn fysisk oppmøte. Dama burde skaffe seg en egen youtubekanal – ville ha støtta den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, til Gulbransen på youtube, har hørt Undsetgreia fra ifjor er like bra, så da er den, som Marthe nevnte et annet sted, en skandale, at vi ikke har muligheten til å få det med oss. Men,, all slampoesien fra ifjor ligger jo ute, så da kan det hende det blir Liv etterhvert også.

   Ang. frokosten:
   Ifjor spiste jeg bare vafler. Fjell med vafler, men likevel ikke 70kr worth. Ergo blir det rugsprø på meg neste år også. Du står uansett ikke opp tidlig nok, så for deg holder det med nøttepose på nattbordet.

   De små grå:
   Her har du en til, her greide vi bare forfatternavnet (utenlandsk).

   O.P - M.N.E.K

   Slett
  2. Den her var jo - som vi sier i Alta - gørrlett: og jeg roper ut svaret så får alle andre bare holde for øynene : Orhan Pakum med Mitt navn er Karmosin. Til frokosten; Ja, du har nok rett, men selve ideen om at vi klarer å stå opp og spise frokost sammen, men vi bedriver tvangslesing og glaning på andre festivalgjengere er jo ikke så dum da.

   Slett
  3. Og plutselig ble EH veldig lett. Har forresten bestilt meg en tur til Miami - kanskje det blir noe fotspor jeg trør i. Driver jeg med skikkelig spoiling her. På BV tenker jeg bare Bjørn Vatne, har låst seg skikkelig for meg, så det må jeg gruble litt på.

   Slett
  4. Jeg også tenker bare Bjørn Vatne. Fasiten/Det rette navnet har jeg allerede glemt.

   Slett
  5. Ja, det er helt rett, og den klarte vi, husker det nå, men surra litt med hvilken bok- selv om vi var i nærheten tematisk.

   Slett
  6. Heiii, slutt med spoilinga!!
   (nå måtte jeg faktisk stå opp for å skrive dette, får ikke kommentert fra mobilen, jeg sletter den B.V, kommentaren altså!)

   Slett
  7. Pamuk får stå, siden han ikke var med i innlegget, og siden briefeiveren er så stor kan dere få noen som kan spoiles vilt.

   T.N - N.G
   W.I.L - D.H.L
   O.O.A - I.D
   D.A.H - K.S.J.R
   O.D - J.F

   Alle titler er på engelsk, minus 1.
   Have at it. Først til mølla.

   Slett
  8. HEY!! Jeg har nettopp fått karrieren min ødelagt, du kan ikke rope til meg med sintestemmen og sensurere min allvitenhet! Hint: Roser i et sprukket krus.

   Slett
  9. Oj, oj, nå ble Moshonistas nattesøvn ødelagt. Dette går på livet løst. Spent på hva som dukker opp her når jeg sjekker mobilen på bussen i morgen.;) Natta, og prøv å sov likevel da dere.:)

   Slett
  10. Line: Allvitenhet sensureres alltid, alt man vet er at man ikke vet, og jeg krever minst ei uke før alle begynner å rope B.V fra hustakene.
   , det var uansett for lett, de nye derimot, de som er lov å spoile er såååå vanskelige, at jeg faktisk selv har glemt hva den siste var, sånn går det når man på rosabloggervis må slette kommentarer midt på natta.
   Alle utenom 1 er fra 1001 lista, eller kanskje det var 2 - sånn går det når man må lage oppgaver i ørska. Jeg blir dødsskuffet hvis ingen prøver - sjokkert hvis dere får det til.

   Anita: opplevde igår for første gang det dere alle snakker om - umuligheten ved å kommentare fra mobil på blogspotblogger. Ufattelig irriterende.

   Slett
  11. Hm? Jeg kommenterer stadig vekk fra mobilen på bøogdpotblogger. Også nå. Fra bussen. Viktig at man er innlogga. Men nå har jeg Android mobil, kanskje lettere med den som er så god venn med Google?

   Slett
  12. Men tastefeil er lettere mobil
   ..på bussen, riste riste atb atb.

   Slett
  13. Android her også.
   Hmm, da må det ha vært Elisabeth jeg snakket med om dette.

   Slett
  14. Jeg håper ikke O.D. - J.F. skal forestille Olav Duun og Juvikfolke med særskrivingsfeil?

   Slett
  15. mahauaha
   , det er så vanskelig at jeg må hjelpe litt til, 2 er norske, sier ikke hvilken, ehm, ser også at jeg i nattens forvirring, satt alt opp i motsatt rekkefølge, altså:
   , her er tittelen først, så forfatteren. I innlegget og de andre kommentaren står forfatteren først. So;; godt forsøk med Duun -)

   Slett
  16. Godt å høre, for særskrivingsfeil er juks!

   Women in Love av D.H. Lawrence er den første jeg ser.

   Slett
  17. Sier du det?
   Svarene oppgis først når alle oppgaver er løst. Jeg står klar til å bli imponert.

   Slett
  18. Æsj, jeg har ikke tid til å bryne meg på oppgavene akkurat nå, men lagrer dem til en senere anledning. I morgen og torsdag er det kurs i arbeidsrett (hashtag working girl), og deretter er det heisatur med jobben. I'll be back.

   Slett
  19. Førstemann til mølla får all heder og ære (selv om du løste første). Det er en hard og konkurransedrevet verden.

   Slett
 3. Hopper rett til det viktigste jeg. Er det forfatter - bok, eller bok - forfatter. Engelsk eller norsk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Forfatter først. Norske titler. For å ikke gjøre det for enkelt avslører jeg ikke om det er norske eller utenlandske forfattere, selv om vi fikk vite det.
   Bare hvis du gråter hormontårer.

   En til: Her greide vi bare forfatternavnet: T.M - D.I.V

   Slett
  2. Ok, den enkle var faktisk enkel, når jeg begynte å putte forfatteren først. Gjetter også den nevnte for Solrunn, en av to bøker jeg har lest av den forfatteren.

   Må tenke på på to andre.

   Slett
  3. Klarer du denne, kommer jeg og henter deg (og poden)på esel til neste år.
   Ingen greier denne.
   Hva heter jenta i serien på 13 bøker, der første bok ble utgitt i 1890 og har en forfatter som begynner på Z. Ok vi fikk vite forfatternavnet, men jeg husker ikke i farta - og pc-en min er igjen på vei mot overoppheting.

   (forresten tanta mi greide den - og alt annet på Z - hadde du og Line dannet lag med henne hadde det blitt top 5.

   Slett
  4. Zinkenmeier ? (forfatter altså) Finner ikke ved å google en gang.. Zinken Hopp er nyere..

   Slett
 4. Skulle ønske at Litteraturfestivalen kunne lære av Krimfestivalen og streame flere av innslagene sine over nett - hvis de er redde for tap av penger kunne de tatt en liten sum for tilgang til streamingen. Vurderer å foreslå det.

  Frank Bills noveller er knallbra. Har ikke lest Donnybrook enda, men digger den rå stilen hans og måten han bruker språket.

  Påstansene om ødelagte karrierer er jo ganske dristige. Hva la hun i det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Streaming er en strålende ide, enda mer strålende hvis det forblir gratis selvfølgelig, men det kan godt hende folk ville betalt. Jeg vil bare at Liv skal komme på utube.

   Gleder meg at også du liker Bill, og når det gjelder den ødelagte karrieren, er jeg usikker på om hun mente karriere som i litteraturviter eller tidsskriftredaktør, mest sannsynlig det siste siden Biblioteket ble nevnt. Uansett er det spesielt, og som du sier, dristige påstander.

   Slett
 5. Jeg skjønte hvem B.V. var, men hadde ikke hørt om boken før jeg fant den på wiki. E.H. var derimot enkel, ja. Glad jeg uansett ikke kunne bidratt til seier mens jeg satt hjemme i Oslo og leste Harry Potter.

  Men så synd, så synd, at jeg ikke var der da min karriere ble erklært ødelagt! Jeg kunne rukket opp hånden og bedt om å få høre alle detaljene. Her har jeg gått rundt i årevis og trodd at hjemmelaget tidsskrift er positivt for karrieren, men at ett blogginnlegg i måneden dessverre ikke holder hele veien til verdensherredømme. Tsk, tsk. Bortsett fra det er jeg litt stolt over å ha ofret meg for den folkelige litteraturen. Det visste dere ikke om meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt korrekt, må jeg tilføye at det var ikke Lerum som erklærte deg for avdanket, men et sitat fra deg, altså, du hadde sagt til Lerum - at karrieren var ødelagt. Ringer bjellene. Mulig dette burde vært presisert i innlegget, men then again, hva har man kommentarfelt til. Ellers har du rett, å ofre seg for folket, ehm folkelitteraturen fortjener applaus...

   Slett
  2. Ingen bjeller ringer, nei. Med mindre jeg har hatt et for meg ukjent utbrudd av psykose, har jeg nok ikke sagt det. Jeg mener, hvis jeg først skal erklære melodramatisk at karrieren min er ødelagt, bør jeg finne på en mer troverdig unnskyldning enn folkelig litteratur. F.eks. at jeg aldri ble fullt restituert etter å ha lest De usynlige.

   Slett
  3. Ang. Usynlige, har det nå gått så lang tid at du burde være klar til en ny runde, du lese jo om havet uansett (jmf Havboka), kanskje vil du finne Hvitt Hav actionpacked i sammenlikning. Tenk hvis du liker den?? Når det gjelder psykosen hørte jeg engang et rykte om at psykoserammede, er de siste til å forstå, eller forsåvdt huske
   - sin psykose.

   Slett
  4. For mye øl er også mulig?

   Slett
  5. Haha Anita, for mye øl er alltid en mulighet!

   Slett
  6. Det finnes ingenting som heter "for mye øl". Like lite som det finnes noe som heter "for mye liv" eller "for mye sol". (Sorry, Ingalill, jeg vet du er vampyr og tenker annerledes om solen.)

   Man kan derimot få for LITE øl, og det er en mulig forklaring her.

   Slett
  7. I et scenario der du henger rundt halsen på Lerum og hikster over ødelagt karriere, buhu og bokblogg, er jeg tilbøyelig til å helle mer mot Anitas teori (mhauahsha og ha)

   Slett
 6. Jeg klarte både O.P. og T.M.-oppgavene på under ti sekunder (forfatter OG bok). Måtte bare si det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel, vi duckfacehjernene, greide kun forfatternavnene på begge = 4 poeng mer med deg på laget.

   Slett
  2. Æsj, så ergerlig. Neste år skal jeg prøve å bli med, altså.

   Slett
 7. Herregud, det er jo hysterisk morsomt at Line skal ha ødelagt karrieren sin! Dette kommer til å bli en saying i litteraturmiljøet, merk mine ord! Hvor var du da Line ødela karrieren sin istedenfor Oddvar Brå.

  (Jeg klarer ingen av oppgavene ... Ikke Kultursnobb-materiale??)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvem trenger Oddvar hvis man var der da Line knakk. Hehe. Lerum burde nok uttalt seg en smule vagere...

   (Oppgavene drypper av kultursnobberi, vel, minus 1, som er mer folkelig enn det burde vært lov til å være. )

   Slett
  2. Ved hjelp av selvdisiplin og internettet har jeg motstått fristelsen til å la ryktet om min havarerte karriere spre seg som ildebrann i knusktørt gress.

   Klippet og limt fra Anitas kommentarfelt:

   Jeg har spurt Lerum hva hun mente da hun trakk meg inn som eksempel i debatten. Samtalen hun refererte til var da vi for noen år siden diskuterte hvorfor litteraturvitere ikke forsker på serielitteratur eller andre former for "lav" litteratur. Mitt svar var at forskning på den typen litteratur neppe er forenlig med en karriere innen akademia. Det handlet ikke om meg eller egne erfaringer, men om hva som er lurt å satse på hvis man ønsker en akademisk karriere. Noe som sannsynligvis forklarer hvorfor det foreligger så lite forskning på området, som Lerum var inne på.

   Og så sier jeg her som jeg sa til Anita: Hvis den forklaringen ikke stemmer overens med hva som ble sagt, vil jeg gjerne vite det.

   Inntil videre mener jeg at vi likevel skal kjøre på med Oddvar Brå-sammenlikningen. Den kler meg godt.

   Slett
  3. Det stemmer sikkert, bare små nyanseforskjeller som fort kan gå tapt i transmission. På podiet kom det ut at Line Tidemann - rett og slett - hadde fått ødelagt karrieren, men det kan godt være hun mente at - Line Tidemann har sagt at slikt ødelegger karrierer. Eller, i verste fall, at jeg hørte feil, og nyansene forsvant på veien til MITT øret. Det har skjedd før.

   Slett