torsdag 17. desember 2015

BIOGRAFISIRKELEN 16 - DAMER MED HATT


Behind the Mask
The Life of  (2014)
Vita Sackville-West
 - Matthew Dennison

Lydbok lest av Robbie Macnab
Kilde: storytel.no
Mitt bidrag i Biografisirkelen 16.
Kategori: Damer med Hatt.


 Jeg har valgt Vita Sackville-West  (1892-1962) (wiki)
, fordi hun hadde storytels mest iøynefallende hatt
, og på grunn av hennes forhold til Virginia Woolf
 , mao - tilfeldigheter og sensasjonslyst.

Etter flere runder med biografier basert på avgrensede perioder/hendleser, samt crossover og selvbiografier, var jeg denne gangen i humør for mer utfyllende og tradisjonell biografi. Hele livet. Fra barndom til død, fortalt av en uteforstående allvitende biograf, slik at jeg i etterkant slapp å google for detaljer.


Hva jeg fikk?
En skjematisk distansert fortelling om Vita, fra skranglete, ensomt, utiltrekkende enebarn, (iflg moren), som blomstret opp til en androgyn, uimotståelig kvinne, som alle forelsket seg, ble besatt av, og som hun lå med, reiste på ferier og brevskrev med. Flest kvinner, noen menn. Innimellom kvinnehistoriene skrev hun bøker, poesi, romaner og essays.

Hun inngikk tidlig (åpent) ekteskap med homofile Harold, og hennes største kjærlighet var godset Knoles (en av de største i England), som hun ikke kunne arve pga kjønn, og prøvde å gjenskape i senere eiendommer. Så var det enda flere kvinnehistorier. Litt mer poesi. Før hun trakk seg tilbake, og skapte seg et navn som hageskribent og døde av kreft på sekstitallet.

I ettertiden er hun mer kjent for hagene (Sissinghurst Castle), kvinnene og androgynien, til tross for at hun var en bestselgende forfatter og sosietskjendis i sin tid.

 Morra!
Jeg tenkte at dette var da ufattelig mange romanser og fokus på sex.
Både hos Vita og moren Victoria
, som for øvrig, var et meget fascinerende menneske. 'Uekte datter av ei spansk danserinne og en lord, som giftet seg med søskenbarnet og dermed endte opp som arving til det hun egentlig ikke hadde rett på, både som kvinne og født utenfor ekteskap. I tillegg arvet hun en formue fra en elsker, hun påstod var en venn, noe biograf Dennison, som har lest alles dagbøker, benekter, og ble dermed styrtrik og uavhengig i eget navn.

Hun var også utspekulert, ondskapsfull og svært vakker.
Heltinnen var visstnok Becky Sharp.
- og hun var veldig glad i sex
, hadde sex flere ganger pr.dag
, hadde sex ofte, hadde sex rett som det var
, hadde kjælenavn på ektemannens penis og skrev detajerte dagboknotater om lakengymnastikken
, helt til hun fikk barn, syntes svangerskap og moderskap var så traumatisk at hun aldri ville kle av seg igjen - (sa hun).

Altså: Skulle noen skrive biografi om meg en dag, man kan jo fantasere, håper jeg de legger vekt på andre ting enn mine foreldres sexliv, selv om de finner dokumentasjon, selv om det resulterte i meg.  Det påstås til og med at hun har arvet den sunne seksuelle appetitten fra sin mor - ??.


Vita 1916. Bildet fra wiki


Biografien
, etter innledningen om moren og rettsaken rundt den arvede formuen, starter med barndom og går så linært og strakt mot død. Det refereres fra brev, dagbøker og litterær produksjon, og forbindes så med kvinnehistorien som gikk parallellt med skrivinga. Mange navn, flere datoer, men bortsett fra Violet, som var besatt, relentless og som hun reiste rundt sammen med i manneklær som hennes ektemann (Julian), og, selvfølgelig,'Virginia, skle det meste rett gjennom.

Jeg får med meg at dette er snakk om et helt spesielt menneske, både av sin tid og langt forut. Og kanskje var det hennes kjønnsoverskridende tiltrekningskraft det viktigste ved henne, sterkere enn både poesi og intellekt, men underveis hadde jeg hele tiden en snikende mistanke om at biografen syntes det var svært spennende med åpne ekteskap, og (unge) vakre kvinner som  begjærer hverandre, både i brev, på slott, og i utlandet. Alt annet ble kjedelig i sammenlikning. Til en viss grad forståelig....Knole House. Her vokste Vita opp, som enebarn, med hunder og huset selv som sine beste venner. Huset hun ville arvet, hadde hun vært gutt. Godset Sissinghurst som hun kjøpte i 1930 ble erstatningen. Bildet fra wiki


 Født på Solsiden:
Hun var en aristokrat, født på et berg av penger som ga henne djervheten og friheten til å være både eksentrisk - og grenseoverskridende.  Selv senere i livet når mor Victoria, som stod for månedelige utbetalinger, gjorde at hun og ektemannen måtte leve av skriving og betalte hagebesøk, satt det i ryggmargen. Old money, no money. Jeg har lest nok engelske klassikere til å vite at det er bedre med ingen gamle penger enn rompa full av nye. Vi later ihvertfall som de nye ikke finnes. Selv om Vita, tidvis, forsørget både seg selv og mannen ved å skrive, levde de i øverste sjikt hele livet.

To the manor born, selv om verden utenfor slott og estate forandret seg, og hun gikk i gamle klær og nekte å kjøpe nye hansker når andre sultet...
Downtown Abbey. The dowager, bare yngre, rufsete kledd og bifil

Hun kom aldri over tapet av Knoles
, og hun fikk 2 barn, som jeg nesten glemte, som knapt ble nevnt.Covering my bases.
Selvfølgelig googlet jeg. Tenkte det måtte være noe mer enn alle disse kvinnene. Hva fant jeg?, hele goodreads som klaget på at det var for mye sexfiksering i boka - og en link til følgende guardianomtale som plukker biografien i filler, nettopp pga ensidig fokusering på kjærlighetslivet. En anmeldelse som plutselig farget hele mitt syn på boka, og sannsynligvis alle andre på goodreads. Et under at jeg i det hele tatt har greid å finne fram til og ytre egne meninger. Det er i det hele tatt tvilsomt at dette er mine meninger, mer sannsynlig er det guardianoppgulp, som er litt skummelt siden det er helt tydlig at anmeldelsen der er basert på mye mer enn hva man finner i biografien jeg har lest. Ikke minst den som refereres som go-to-Vita-bio
, ironisk nok med samme navn
- The Life of Vita Sackville-West av Victoria Glenndinning (1983).


Min anbefaling (og egen plan) er derfor
, bruk min omtale kun som inspirasjon til videre lesing. 
Les anmeldelsen i Guardian
Les så Glenndinnings bok + 1 Vitaroman.
Deretter hele forfatterskapet til Virginia Woolf


Visste dere?
At Woolfs Orlando er basert på Vita.
At Vita er Orlando. Ble kalt Orlando. Levde som Orlando.
, men for å holde oss til tonen i Dennisons bok
, Vita og Virigina hadde bare sex 2 ganger
, Virginia syntes Vita hadde pene ben

 Fantastisk nettside med dusinvis hattebilder av Vita & Virginia
, samt link til intervju der Vita snakker om Orlando


 Bilder fra hilobrow.com

Sirkeldeltakelse:
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg
Legg igjen link i kommentarfeltet.
Har du ikke blogg holder det med en kommentar
 ---------------------------
Neste kategori i Biografisirkelen er:
SPORT SPORT SPORT
Bloggdato er 15.februar 2016.
De øvrige kategoriene for 2016 finner du her:67 kommentarer:

 1. (Flytting av Elidas link. Meget effektivt var hun ferdig for flere dager siden. Eksempel til etterfølgelse.....)

  Elida om Agatha Christie:
  http://serieavhengig.blogspot.no/2015/12/bok-grand-tour-letters-and-photographs.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for skryt! Sidan det er første deltakelse på ei god stund så kan eg hvertfall gjera eit godt inntrykk :-)

   Slett
 2. Jeg blir ferdig i morgen, tror jeg eller torsdag. Og det har med det å gjøre at helger er ofte fylt opp slik at jeg ikke har energi til å lese, og da blir det bare på toget i ukene, og så er jeg litt trøtt så noen ganger sover jeg..., det er vanskelig - men det er første gang jeg ikke greier å holde fristen, og det var bare to runder unna tre år... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det skrivelysten det skorter på, mer enn leselysten, eller ikke egentlig lysten, men tiden, ikke tid til å skrive når det er så mye å lese. OG, siden fristen ble flyttet før du skrev kommentaren, er du teknisk sett godt innafor - helt til jeg selv skriver innlegg, skjer det før søndag, later jeg magisk som om 20.des fristen aldri eksisterte! 3år er innen rekkevidde.

   Slett
 3. Jeg er ferdig med bok og skrev mesteparten av innlegget i går, bare så det er sagt. Jeg trenger å sette inn noen bilder og sitater for å gjøre innlegget finere, men satser på i kveld, ev i morgen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg!
   Gleder meg også at du nå er en innsvoren biodeltaker.For syns skyld - jeg har også begynt å skrive, men det går tregt, rotet meg bort i usette episoder av Masterchef USA - og selv om jeg hater (ehm misliker sterkt) Ramsay, makter jeg ikke rive meg løs.

   Slett
 4. Se der ja, sånn kan d gå;)Selv stjal jeg av den dyrebare nattesøvnen for å ferdig i natt.Men nå kan d jo bli bedre tid til innlegget 😃 god bedring 😃

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk - jeg er allerede mye bedre!
   Leste ferdig boka i går natt - og formiddag, men den store innleggsinspirasjonen mangler. Venter på ånden - håper han kommer før det blir mørkt!

   Slett
  2. Ja, vi satser på at ånden kommer.:) Nå tar jeg en dupp og så blir jeg sikkert skriveklar og åndfull lenger utpå;)

   Slett
  3. Pstt,, leste du på dagbladet.no nå om fiskens forsvarer Morten Strøksnes uttale seg i anledning mulig fiskeriminister Sandberg? (ikke rart man ikke få sove når det skjer så mye hele tiden....)

   Slett
  4. Leste, og er fremdeles ikke ferdig med skrivinga. Logger nå av og utsetter til i morgen kveld (busy hele dagen). Men ånden har ihvertfall vært på besøk, innlegget er halvskrevet -)

   Slett
  5. Godt at ånden vet å gjøre jobben sin.:)

   Slett
  6. Ånden kom en snartur til meg også:
   http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/12/moshonistas-biografilesesirkel-krukke.html#more

   Slett
  7. Anita om Suzanne Brøgger:
   http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/12/moshonistas-biografilesesirkel-krukke.html#more

   Så du var ferdig på goodreads. Dette må sies å ha vært et heldig biografivalg!

   Slett
  8. Ja, ble da ferdig til slutt.:) Ang ditt innlegg om Vita som jeg nu har lest- : det var da også en spesiell dame. Så mye sex i disse damebioene du, med begge kjønn. Har kvinner med hatt og sexapell noe til felles? Visste ingentig om Vita, ei heller at Virginia hadde forhold til henne, har vel ikke lest nok Virginia, men det står på planen faktisk..(den nåværende norskelesinga ødelegger alle slike planer, men det skal det snart bli slutt på) Så Orlando var altså Vita? Spørs hvordan brillene blir når den boka skal leses.

   Slett
  9. Hatt er nok like knyttet til libido som bart er det også menn, eller vent, var det ikke eventyrerne som var verst. Chaplin sa tross alt at - utlegninger om sexliv/libido ikke hadde noe å gjøre i biografier, sult og angst var viktigst.

   Ang. Orlando, leste jeg den i ungdommen, men forstod lite, og planlegger omlesing, selv om jeg vet at det nå blir umulig å ikke blande inn Vita/Virginia, hey, det er nettopp derfor jeg vil lese. Vitas sønn kalte boka - verdens lengste kjærlighetsbrev. Sukk, jeg burde lest den før jeg leste biografien. Et sukk til, jeg burde lest den andre biografien, den fra 80s.

   Slett
  10. Chaplin var nok her helt på linje med Hamsun. Ang viktig tema altså. (bortsett fra Pan og Victoria kanskje)

   Slett
 5. Man må da levere på dato... *kremt* Her er Alice Munro :)

  http://ebokhyllami.blogspot.no/2015/12/biografisirkelen-catherine-sheldrick.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Marianne om Alice Munro:
   http://ebokhyllami.blogspot.no/2015/12/biografisirkelen-catherine-sheldrick.html

   Eksemplarisk innstilling Marianne, derfor har jeg også skrevet på spreng de siste timene. Det går bare litt tregt. Får se hvordan det går utover kvelden.

   Slett
  2. Eksemplarisk er jeg noe usikker på.. jeg var jo ferdig for lenge siden, og lette med lys og lykte etter hatt til dama ;) Når trenger du forresten forslaget mitt til kategori for 2016. Sistefristen, altså...

   Slett
  3. Utpå nyåret må vel være greit? Jeg er ikke blant det som begynner måneder i forveien, trenger derfor selv ingen lengre bokplanlegging, men vet det finnes målrettede systematikere blant bioleserene, men de 2 første feb (sport) og april (rock), så da burde selv de mest stressede kunne slappe av. Meeen, det hadde vært fint og kunne skrive ned alle i motivasjonsinnlegget i januar.

   Slett
  4. Det skal du få. Og så hopper jeg elegant over hele hattedama di, med sex og det hele, og tar heller for meg Virginia Woolf. Da støtter jeg ihvertfall Vita, som også likte Virginia, som syntes Vita hadde pene ben.. Ble Woolf-inspirert av Jon Fosse Trilogien nemlig, og skal nok lese ei Virginiabok og to i vinterferien.
   Veldig så "like" biografiene om Vita og Brøgger var da - sexfokuset er tydeligvis intenst i begge bøkene. Fikk litt sånn derre flashback til selvbiografiske Imot Kunsten av Espedal her, selv om han gikk i retning veeeldig unge piker å forføre. Hva er det med disse forfatterne egentlig, som blir så fokuserte..?

   Slett
  5. Brøgger var jo "den unge piken" ble forført av eldre mann ala Espedal.. Eller gikk han enda lenger ned ift til sin alder?

   Slett
  6. Marianne: Går utifra at Brøggerboka nok var mer grafisk, sex-en i min ble tross alt beskrevet i høflige former. eg, hun hadde en sunn seksuell appetitt - osv. Det var bare at det ble nevnt så ofte. Akkurat hva de drev med i pene underklær i slottstårnene kan man bare fantasere om, og det er nettopp det, fantasier, jeg følte biografen falt for. Tintilation?

   En annne teori jeg har er at det kommer av all denne brev og dagbokskrivingen. Regner med de var åpne og bramfrie i skrifter det trodde bare var for private øyne??

   Slett
  7. Anita: over 20 år, såvidt jeg kan huske - og vel så det... Tror imidlertid hun var over den lovlige grensen, men han sammenliknet "seg" i boka med en middelalderfyr som hadde forhold til ei 15 år gammel jente. Smaken er som baken - delt...
   Ingalill: Så du påberoper deg den dydige varianten? Men ja, det ser nesten sånn ut. Espedal var ikke mye dydig, der han sniffet narkotika mellom den unge pikens bryster, på et bibliotek i et privathus en nyttårsaften. Og så jeg som før har trodd at forfattere var trygge og trauste og holdt seg til det skrevne ord... Men skrifter kun for private øyne? Kan de ha vært så naive i sin tro, tro?

   Slett
  8. De begynte vel å skrive dagbøker og brev før de ble forfattere ? Og fortsatte i den tro at det fortsatt skulle være skjult.. Det tar vel tid før de blir så berømte at skriftene må sensureres, antar jeg hvis jeg skal prøve å sette meg inn i det..
   Den Espedal den Espedal. Kom på nå at jeg hadde som et av mine årsmål å lese en bok av Espedal, men det sprekker hvis jeg ikke gjør det i jula.. Skal jeg gidde?

   Slett
  9. Gidd! Les Imot Naturen. Jeg skrev oppgave om den på UiS. Var i utgangspunktet ikke særlig keen på Espedal, men må jammen si at når jeg gravde meg ned i den boka så fant jeg mye. Godt skrevet, underlig, utleverende og knyttet opp mot en parallellhistorie jeg likte veldig godt. Navlebeskuende Espedal, men han skriver da spesielt godt om sorg. Selvfremstilling på alle nivå. Kort, lita bok. Ikke krevende. Go for it :-)

   Slett
  10. Marianne: Jeg tror som Anita at de første dagbøkene var private, også ble de skrevet med et øye på offentligheten etterhvert som skribentene ble mer bevisst sin rolle som forfatter. Eller, når det kommer til mennesker som Vita, vet jeg faktisk ikke. Hun var jo en offentlig person fra starten, kun i form av byrd, så da visste hun vel også tidlig at alt skrevet kunne bli interessant for allmennheten.

   Eller, nr 3, all dagbok/journalskriving inbærer nok tanker om en eventuell leser, ettertida, eller nysgjerrige søsken??

   Espedal, har du allerede solgt inn. Er bare litt treg i avtrekkeren, og ble, som nevnt tidligere, litt mindre entusiastisk etter Bergeners.

   Anita: Årsmål er hellige. Espedal må leses i jula.

   Slett
  11. Jeg tar ordre fra generalen, og har nu vært på biblioteket og lånt Imot naturen. Så det så. Julelesing. Da måtte jeg også låne to korte noveller av Marguerite Duras, siden han i boka leser Elskeren. (den har jeg lest, så da en annen liten bok av Duras sto der og gliste mot meg, var det nok et tegn)

   Slett
  12. Bare husk at hvis dette ikke faller i smak er det Mariannes skyld. I motsatt fall kan du takke generalen -)

   Slett
  13. Ja, det er klart. Rett skal være rett..hrk..host,:)

   Slett
 6. Utsett frist? JA TAKK.
  - sa ho med eit lettelsens sukk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe - utsatt - helt til innlegget oppdateres og fristen forsvinner -)

   Slett
 7. HÆ? Utsatt?! Her har jeg lest på spreng til ingen nytte! Hvor ble det av den hardhudede biodiktatoren?? Innlegget kommer i kveld, sjølv om skrivelysten er de so som so med ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette ser ut til å være et kommentarfelt fullt av bloggere med skrivesperre - oopps bokbloggere mente jeg selvfølgelig. I disse dager er det viktig å sette på riktig merkelapper. (Pakkene kan jo komme feil.)

   (Biodiktatoren måtte på joggetur, viktig å trene seg opp igjen etter sykdom, og det er vel fortsatt hardhudet generaloppførsel og sette egne personlige behov foran felleskapets??)

   Slett
  2. Mine behov i kveld var i alle fall ikke å skrive, det er sikkert og visst. Her kommer likevel en omtale, som ikke på langt nær er så god som boka fortjener:
   http://piaskulturkrok.com/2015/12/15/bokomtale-saken-mot-abelone/

   Slett
  3. Pia om Abelone:
   http://piaskulturkrok.com/2015/12/15/bokomtale-saken-mot-abelone/

   Disiplin prevailed.
   Dette er ukjent matriale for meg, gleder meg til å lese!

   Slett
 8. Ok, for mange graverende feil, så slettet det første innlegget og begynner på nytt.

  Ikke bare hopper jeg når du sier hopp, jeg blir også kvalm når du skriver omgangssyke og har greid å overbevise meg selv om at nå er det min tur. Jeg mistenker voodoo eller andre uhumskheter.

  Hattebiografi er forøvrig ferdiglest, men omtalen vil seg liksom ikke. Kommer så snart jeg finner noe å si.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan berolige deg med at det var forrige onsdag/torsdag jeg var virkelig syk, resten av dagene har gått med til å komme seg sakte. Som vil si at på lørdag, var jeg ikke ved mine fulle fem, men ganske sikkert ikke smittefarlig. Puke by voodoo kan derfor avlyses. Jeg får heller ikke til å skrive, kanskje det er smitte ute og går likevel??

   (App. hopping, jeg har nettopp lastet ned C.Morans kvinnebok...)

   Slett
  2. Puke by voodoo ikke avlyst, jeg har nå vært oppe hele natta og moret meg. Om smitten kom fra deg eller tilfeldig person på toget, skal være uvisst. Jeg sa på jobb i går jeg hadde sympatikvalme etter å ha lest på internett om noen med omgangssyke, så da jeg ringte inn og sa jeg var syk i dag, mente sjefen min jeg var den første hun hadde hørt bli smittet over nett. Tydeligvis ikke hørt om datavirus. ;)

   C. Moran var på ingen måte noe revolusjonært nytt, men er likevel foreløpig min favoritt på lydbokfronten fordi jeg likte henne som innleser og synes tonen passet godt til formatet.

   Slett
  3. Vet ikk om jeg skal fnise til dataviruset eller sukke av medlidenhet, skyld føler jeg ikke, voodoo har aldri vært min forte, men det er en helvetessykdom, så håper det verste er over nå. Sønnen var ferdig på 2 dager, jeg sliter ennå med ettervirkninger, inability to write, er en av dem. Skal sette meg ned nå. Snart.

   (Moran leser bra, og jeg synes hun er ustyrtelig morsom når hun forteller fra oppveksten, not som much når hun doserer og belærer. Ingen fare for å miste tråden, hun kan godt få lese andre bøker også!)

   Slett
  4. Og da var omsider mitt 'Just Kids'-innlegg klart også:
   http://elbakken.blogspot.no/2015/12/patty-smith-just-kids.html

   Jeg hadde flaks og fikk hurtigvarianten av dette dataviruset, det verste var over på 6 timer. Etter det bare manglende matlyst og ekstremt slapp. For øvrig helt enig angående Moran, klart best når hun forteller fra oppveksten. Det var de historiene som fikk meg til å flire på toget og ta oppvaska frivillig.

   Slett
  5. Elisabeth om Patti Smith:
   http://elbakken.blogspot.no/2015/12/patty-smith-just-kids.html

   Med dette kan vi konstatere at Patti er biografisirkelens mest populære deltaker. Godt å høre at du er på bedringens vei, hos meg har det fått en urovekkende bivirkning dog - jeg kan ikke drikke vin. Betyr dette at jeg nå må skifte til gin&tonic?

   Slett
  6. Oi, det var bivirkningen sin det. Satser på at det går over etter hvert. Ellers kan det kanskje bli livlige tvangslesekafeer etter hvert? ;)

   Slett
  7. Sakte på bedringens vei. Spritbefengte tvangslesingskafeer utsettes på ubestemt tid...

   Slett
 9. Som alltid, glad for en utsettelse. Har lest ferdig intet mindre enn fire forskjellige hattebøker (Amy Poehler (ok++), Tina Fey (meeh), Tove Jansson (god), Amanda Palmer (fantastisk, men umulig å snakke om) men ikke skrevet et ord. Klarer ikke å velge ((hjelp)).

  SvarSlett
  Svar
  1. Samleinnlegg med alle 4 er det innlysende valget. Men hvis du insiterer på en, velger jeg meg Poehler, selv om også du sier Palmer er fantastsik, nettopp fordi Palmer er fantastisk og alle sier det. En stemme til i DET koret og jeg har ikke noe valg lenger, må lese, og jeg vet jeg ikke kommer til å takle den. Alle uler/gråter/hikster og er ikke seg selv på måneder. Har ikke tid til slikt nå. Derfor Poehler!!

   Slett
  2. Jeg er SÅ glad for at jeg ikke er alene i Palmerkoret her i blogglandia, jeg vil helt sikkert (shame, shame) syntes det var utrolig kleint å elske den hvis jeg var den eneste.. Jeg fikk tårer i øyekroken og kyssa boka in public (what), helt sprøtt.

   Poehler (og kanskje Fey, hvis jeg trenger fyllstoff og går tom for hattebilder) it is then.

   Slett
  3. Og jeg er SÅ glad for at du likte. Kjenner at når det gjelder akkurat den boka er jeg på nippet til å ta det som en personlig fornærmelse om noen ikke liker ;)

   Slett
 10. Ok, da er mitt innlegg klart: http://sa-rart.blogspot.no/2015/12/biosirkel-og-norsk-2015-dame-med-hatt.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Silje om Astrid Lindgen
   (ehm Lisa Aisato)
   http://sa-rart.blogspot.no/2015/12/biosirkel-og-norsk-2015-dame-med-hatt.html

   Fikk bla litt i (andre)Silje si under forrige tvangslesing og ble svært betatt. Litt usikker på målgruppa dog, i forhold til mulig julegave. Til mor? Eller hele søskenflokken samlet?

   Slett
  2. Jeg er også litt usikker, og har ikke kjøpt den i julegave til noen, andre enn meg selv da:-) Jeg regner med at mine barn vil like den etterhvert, men må muligens lese litt mer Astrid Lindgren først. Kanskje til barn fra 6-7 og oppover og gjerne til noen som har en mor og far som er glad i Astrid Lindgren. Teksten er jo helt klart ment for barn, men som en oppslagsbok/kaffebordbok kan den jo fungere for voksne også, på grunn av tegningene.

   Slett
 11. Jeg har lest og nå blogget: http://groskrosverden.blogspot.no/2015/12/biografi-lesesirkel-xvi.html

  God bok, men jeg ble så deprimert av å lese den, nå skal det leses noe mer muntert. Men Just Kids skal jeg lese en gang det er lyst og mildt ute, ikke når det er mørkt og trist.

  Men du: Vita var litt av ei dame. Synes det var dårlig at hun ikke fikk arve barndomshjemmet, skjønner at hun ble deppa over det, så stort og fint som det var :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gro om Patti Smith:
   http://groskrosverden.blogspot.no/2015/12/biografi-lesesirkel-xvi.html

   Det evige urettferdige patriarkatet. Da faren døde gikk det rett over i hendene på en fjern slektning, eller kanskje det var et søskenbarn (husker ikke i farta.)

   Slett
 12. Omsider.
  http://bokbloggberit.blogspot.no/2015/12/biografilesesirkel-maria-stuart-og.html
  Eg sette pris på utsett frist sidan eg var så utruleg treg på avtrekkaren denne gongen. Starta lesing av ei 500 siders bok to dagar før fristen, midt i julestria, - det er nesten galskap.

  SvarSlett
 13. Ein kan jo Vita at sex selg betre enn kjedelig poesi og vakre roser. Men eg trur neppe eg gidd å bruka tid på lesa denne biografien. Men noterar meg bak øyret igjen at eg skal lesa Virginia Wolff. God jul, dårleg med småkaker sjøl om eg rakk fristen ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Om ikke akkurat denne biografien, tror jeg det kan bli en ganske annen opplevelse og lese den andre, den fra 80s. Og i tillegg, selvfølgelig, Virginia Woolf.
   Småkaker er oppskrytt!

   Slett
 14. Bedre seint enn aldri, etter ei durabelig lang influensarunde kom det til slutt et innlegg her også: http://boktanker.blogspot.no/2015/12/biografi-sigrid-undset.html

  Spennende å lese om Vita, jeg kjenner henne gjennom forfatterskapet til Woolf og romanen "Orlando". Hun må ha vært ei uredd og ganske spesiell dame. Og jeg hadde mildt sagt blitt møkksur om jeg ikke fikk arve et gods fordi jeg tilfeldigvis var kvinne, så jeg skjønner godt den indignasjonen der...

  Ønsker dere alle sammen ei riktig god jul:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hedda om Sigrid Undset:
   http://boktanker.blogspot.no/2015/12/biografi-sigrid-undset.html

   God Jul til deg også!
   Har satt Orlando opp på leselista for 2016. Har lest den før, men fant den forvirrende, tror det blir anderledes nå, som, mye, eldre og mest større kjennskap til Vita. Du nevner forfatterskapet til Woolf, er det også andre bøker der Vita opptrer? Tror the Waves ble nevnt, men husker ikke i farta.

   OG: Du har vel fått med deg at du får velge kategori til neste år. Sjekk motivasjonsinnlegget.

   Slett
  2. Ooop, beklager dårlige manerer.
   God bedring, selvfølgelig, og God Jul!

   Slett
  3. Moro at du skal lese "Orlando" igjen! Kunne jeg tenke meg også, for den er så proppfull av livsglede og kraft. Den Vita må ha vært noe for seg sjøl. Jeg har ikke lest "Bølgene", og kan ikke huske å ha truffet på en så eksentrisk person i Woolfverkene - ikke så langt, i alle fall. Men når har jeg ikke lest med det i mente. Må gruble litt på den.

   Tror jeg har landa en slags tittel nå, blir i alle fall i dalstrøka omkring "Festlige fruer og friske frøkner" eller lignende. Usikker på eventuell undertittel der det avgrenses ytterligere hva slags type fruer og frøkner det er snakk om - kommer an på hva generalen sier?

   Og nå er "Havboka" i hus! ;)
   Fortsatt god jul!

   Slett
  4. Artig tittel, du må bare slå deg løs med undertittel. Her er det opp til deg hvor bredt/smalt du vil det skal være. Kos deg med Havboka, tenker du er i gang allerede. Og Godt Nyttår, selvfølgelig!

   Slett
 15. Stikker bare innom for å si to ting.

  1. Hæ? Hadde de bare sex to ganger? Trodde det var mer. Betyr det at jeg fokuserer på antall ligg, at jeg fortjener å lese den sexfikserte biografien og ikke 80tallsutgaven? Satser på brevsamling.

  2. Innlegget mitt kommer kanskje på nyåret, eller kanskje jeg må lates som om hattedamene er rockedamer (Amanda Palmer burde gå an). Dårligste tvangsleser ever.

  SvarSlett
 16. 1. God Jul!
  2. Les brevsamlingen, med lupe, kanskje kan du overgår biograf Dennison i sexfokus og fordoble de erotiske møtene. Jeg er sikker på at Dennison ble så satt ut av tanken på flagrende nattkjoler at han gikk glipp av nyansene.

  2. Hæ? Fra 3 hattedamer til 0 innlegg. Trodde ikke slikt var mulig??

  SvarSlett
  Svar
  1. https://bokboble.wordpress.com/2016/01/07/waffles-love-and-a-sea-of-possibility/

   ..legger bare fra meg denne nederst her og sier et eller annet om at 2016 er året jeg skal begynne å Blogge med stor B, og forøvrig gå ned 10 kg.

   Slett
  2. Haruhi om Poehler/Fey:
   https://bokboble.wordpress.com/2016/01/07/waffles-love-and-a-sea-of-possibility/


   Sent men godt - og dobbelt!
   Når det gjelder kiloene skrev du dem på rett plass, siden jeg slapp å gå i joggebukse på bokbloggtreffet har jeg blitt en autoritet på området, og jeg skal dele den mørke hemmeligheten. Kilo har ingenting med mosjon å gjøre, kun kake og sjokolade. Jeg er ennå ikke kommet meg fra sjokket.

   Slett