torsdag 15. august 2013

BIOGRAFISIRKELEN 2: SKRIBENTER


Cora Sandel 
- Om Seg Selv 
 - Janneken Øverland  (1983)

Mitt Bidrag i andre runde av:
Biografisirkelen
Kategori: Skribenter


  

- Den som ikke har lest mine bøker har intet lest.-


Denne gangen valgte jeg Cora Sandel
, aka Sara Fabricius. Ei dame som har fascinert meg
helt siden jeg for noen år siden leste Kranes Konditori.
Født i Kristiania i 1880. Oppvokst i Trømsø. Død i Uppsala i 1974.

25år gammel flyttet hun til Paris for å male, levde kunstnerlivet der i 15år og debuterte ikke som forfatter før hun var 46 - og da under pseudonym.
Dette var alt jeg visste på forhånd, som er et solid grunnlag sammenliknet med hva jeg visste om mitt første biografisirkeloffer, Tommy Lee.

 Biograf Øverland sier:
- Det er i hovedsak Cora Sandel selv som kommer til ordet, gjennom utdrag fra romaner, noveller, kortere tekster, gjennom brev og manusfragmenter. Selv om alle de tekstutdragene som brukes i denne boka er autentiske, er ikke det bildet som kommer fram av mennesket og forfatteren autentisk. Portrettet av en person kan aldri bli en personen. Men dette er mitt portrett av henne, slik det har vokst fram gjennom mange års samliv med tekstene hennes. - 

Hun fortsetter med at hun har tatt utgangspunkt i Coras tanker og skriverier rundt kvinner og kvinners situasjoner og rundt selve skriveprossessen. Kvinnen og kunsten - slik de framstår i Sandels tekster.

Forordet,
var den største overraskelsene: Jeg hadde gått ut ifra at - om seg selv - betydde at dette var en selvbiografi, og ble først litt snurt over dette grepet som jeg umiddelbart hadde motforestillinger imot - fordi klipping, liming og selektive utvalg av tekst som passer inn i den forhåndsvalgte problemestillingen aldri vil vise noen annen sannhet enn det klipperen vil du skal se. Samme som Øverland sa? Ok da, - portrettet som aldri kan bli personen, Øverlands portrett - og det like greit å komme over dette aspektet med engang, dessuten gjelder jo dette alle biografier - også selvbiografiene, der objektet selv, i verste fall uten innsikt og perspektiv (minihoste til Tommy) surfer og deler selektive (og uviktige) livsfragmenter.
 - og vi gjør det hvergang vi skriver, tolker, anmelder og omtaler.
 - og blogger

 - og jeg kommer til å gjøre det her
Et skamløst, subjektiv og selektivt utklipp av andres selektive utvalg
, slik er reisen gjennom litteraturen, ord på ord, bok på bok, tolkning av tolkning.

Irritasjonen var kortlivet
, for fremdeles i forordet og kun på side 10
var jeg allerede forelsket i Cora Sandel.
Grunnet et intervju i Arbeidermagasinet 1939, som er et av svært få hun ga
og som overskygget resten av boka.
Fordi jeg er besatt av pseudonymer?

Forfatter Sandel:
- Det er en besynderlig norsk foreteelse som består i at forfatteren, foruten å skrive så godt han kan, også skal opptre utenfor teltet, demonstrere sin person og kommentere sig selv. Det samme gjør akrobaer, slangemennesker, sterke menn og klovner.

(ikke helt sikker på om at dette er et norsk fenomen, selv i 1939)
Forfatterne i Norge besvarer absurde spørsmål - hvad de vilde gjøre om de fikk Nobelprisen eller stod i spissen for et forlag, hvolken dere største opplevelser er o.s.v. De tegner sitt selvportrett. De uttaler seg både hist og her hvad de mente når de skrev. Det heter seg at de på denne måten - får publikum i tale - . Naturligvis heter det også det, det er - reklame. Nødvendig reklame.
Jeg har aldri kunne forlike meg med det. Motvillig og så knapt som mulig har jeg svart på spørsmålene.

Reklame er nødvendig. Kraftig reklame til og med. Men jeg synes den påhviler dem som kjøper og atter selger vårt produkt. Og skal vi på død og liv besørge den selv, vilde jeg finne det rimeligere, ja redeligere å rykke in annonser i avisene: Kjøp mine bøker: De er de beste. Det brukes ikke. En skal gjøre sin lille piruett.

For egen del har jeg aldri ønsket å se forfattere eller få glimt av dem utenom deres verk, hvor høit jeg enn elsket dette. Det er mulig at det henger sammen med mitt lange liv i andre land, men også før jeg selv begynte å skrive stod det meg klart at det vesentlige hos dem, det de kundeg og vilde gi mig av samnne verdier, det fant jeg i bøkene deres, renset og slaggfritt. 

 (Amen)
Og anonymitet er ikke feighet uten når den misbrukes til lave formål. Derimot kan den være en stor ydmykhet foran oppgaven, en trang til å binde an med den, om mulig vokse med den, uforstyrret og i det stille. 

Jeg kjennes land hvor det ikke snuses etter privatliv i alt som skrives. Det høres visst utrolig, men det er så. Hvor det ikke dras paralleller mellem forfattere og egen eksistens og hans diktede personers. 

Dårlig reklame er det kanskje når jeg påstår, at jeg ikke har gjennemgått riktig alt, jeg skrev om. Og at figurene mine ikke er portretter hverken av mine nærmeste eller av mine venner. Så enkel er mekanikken ikke, når det gjelder diktete personer. Til syvende og sist kan jeg trygt si det. Gjennemsnittsleseren går enda hjem og tenker sitt. 


Hun konkluderer
med at Norge er et lite land, bruker sågar ordet Molboe, og gjetter at land med større folketall har annet å tenke på enn forfatterliv. Forøvrig er hun også sterkt opprørt over forlagenes praksis med at alle bøker skal være klare til julesalget, og hvordan dette pårviker forfatterens økonomi hvis boka ikke er ferdigstilt, enten hastverksarbeid eller sult. Hun sier selv at hun i perioder levde - ikke av å skrive - men av å pantsette skrivemaskinen, som hun løste ut igjen når hun fikk solgt noen noveller, for å gjenta runddansen når pengene var borte. Ikke så rart da at hun er opptatt av forfatteres/kunsteres kår, reklame og ting man må fornedre seg til for å selge bøker.

Det morer meg at Cora så dette som et særnorsk problem i 1939, en ting som er sikkert er at nå - 74 år senere - har disse piruettene hun mener forfatterne må gjøre for å selge bøker - nådd hele verden.
Julesalget. Høstlista. Reality-tv. Mediastunts.
Alt er offentlig. Intet hellig.

Selv skjermet hun privatlivet og skrev bak pseudonymet Cora Sandel i 50år.
Det var forordet, og egentlig alt jeg trengte å vite om forfatteren.


Selve boka
er på knappe 200s, inkludert bilder og tekstutdrag.
Hovedvekten ligger som nevnt på kvinner, kvinneliv versus kunstner og kunstnerliv. Hvordan disse to kombineres, ofrene på veien (mann og barn) og skapelsesprosessen., men vi får også glimt inn i barndom/ungdom, malerliv i utlandet, ekteskap/barn og samtida.
, både når det gjelder mottakelsen av bøker og forhold til forlag.

Brevene mellom Sandel og Harald Grieg (dir.Gyldendal) var blant favorittutdragene.
 - i 1946 går Gireg faktisk tilbake på en av sine gamle kjepphester, og innrømmer at bøker, bl.a Kranes Konditori, også kan selges etter jul, men han understreker at det bare er i perioder når det selges mye bøker. -


Øverland om forfatterskapet:
 - Det er konfliktene i forholdet mellom kvinne og mann som danner grobunn for Cora Sandels kreative arbeid. Men det er også lengselen mot noe annet mot en tilstand av mennesklig harmoni og kjønnsmessig likevekt som er drivkraften i tekstene.-  

Hun mener også å ha oppskriften på den typiske Sandelkvinne:
- En voksen, nokså alminnelig kvinne, som lever et nokså alminnelig liv, men har et rikt indre liv, eller i det minste en lengsel mot noe som ligger utenfor det livet hun selv fører. I det daglige gjør hun så godt hun kan, uten store sprell, men hvis en plutselig anledning byr seg, har hun et indre potensial som kan føre henne langt utover de grensene hverdagen hennes setter. -  Kun en utblåsing - eller fullt brudd.

Det vies mye tid til hovedverket, triologien om Alberte, og jeg må innrømme at jeg skumleste mange av disse tekstutdragene. Alberte og Jakob er allerede plassert lett tilgjengelig på nattbordet og selv om de blanke arkene nå allerede er droodlet, er det greit å begrensee skaden og hegne om den subjektive øyeblikksfølelsen, man er da en blogg med leseropplevelse i sentrum. Fortrengningen av mesterverks tilblivelser forverret/forsinket ved barnefødsler, Albertes kreative problemer og mannen hun må kvitte seg med for å blomstre som kunstner (eg, akkurat som Cora), er allerede igang. 
 

Verdt å nevne:
Cora Sandels forhold til seksualitet, kvinnesak og alderdom.
Hun ble tross alt nesten 94, og tekstutdragene Øverland har valgt ut viser både resignasjon, vemod og sinne over alt alderdommen bringer med seg, usynlighet, sykdom, umyndigjøring osv.
Myrstråtungt.
 - at hun flere ganger ikke godkjente oversettelser hvis hun følte språket var for dårlig
, og ikke minst den gangen hele presens-bøker var blitt gjort om til preteritum
 - at novellene hennes ikke var like anerkjent i samtid og forlag som romanene

Cora Sandel hos tanum.no
Min er kjøpt på loppis,
, og vil etterhvert bli bookcrosset, (link blir lagt til senere) 

Biograf Janneken Øverland kan du lese om på wiki.

 
Know your writers thoughts.
Sirkeldeltakelse:
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg.
Legg igjen en link i kommentarfeltet. 
Har du ikke blogg, holder det med en kommentar. NB, for å få klikkbare linker i bloggerkommentarfeltet  må du trikse litt. 



 
-----------------------------------------------
Neste kategori i biografisirkelen er: 
QUEEN OF SHEEBA
 , bemerkelsesverdige kvinner, eller Sisters are doing it for themselves, bare sånn at vi har en unnskyldning til å skaffe oss den nye Kleopatraboka
, eller få med oss det siste om Marie Curie, Thatcher eller Hilary
Bloggdato er 15.oktober.
Samlesiden med øvrige kategorier, past/future.

62 kommentarer:

  1. Spennende om Sandel! Jeg har også "Alberte og Jakob på vent, og fikk enda mer lyst til å lese nå. Her er mitt innlegg, denne gangen om Henrik Ibsen: http://boktanker.blogspot.no/2013/08/biografi-miniibsen.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Hedda om Ibsen:
      http://boktanker.blogspot.no/2013/08/biografi-miniibsen.html


      Sitter igjen med en tanke om at jeg kanskje burde starte med Sandels noveller, før romanene tok av og Alberte og Kranes ble klassikermatriale, var det der, hun til forlagets irritasjon, livnærte seg. Kanskje det er på tide jeg også overvinner min novelleaversjon?

      Har du lest noen av novellene?

      Slett
    2. Åja, novelleaversjoner må overvinnes! Er sjøl veldig opp og ned der, men leser nå Nedreaas, og hun er fabelaktig! Vil gjerne lese andre dyktige novellister etter henne, og skjønner at Sandel er er godt sted å fortsette.

      Jeg har ikke lest ei hel samling av Sandel, men hun er representert i flere av novellesamlingene jeg har. Siste jeg leste henne er mange år sida, så en oppfriskning hadde gjort seg:)

      Slett
    3. Da lar jeg deg gå først å frese vei i novellevellinga.

      Slett
  2. Jeg er også med denne gangen Ingalill, men jeg greier ikke å linke fra bassengkanten på Kreta:) Men innlegget mitt finner du øverst på Groskros verden :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Gro om Odd Børretzen
      http://groskrosverden.blogspot.no/2013/08/biografi-lesesirkel-ii.html


      Spanskrøret er lagt bort og Rod Stewart tatt fram. Det ordnet seg dette.
      (Du får vel trent på Kreta?)

      Slett
    2. Jeg har ikke trent på lenge Ingalill og sliter med målet mitt, men jeg skal løpe fortere enn i fjor, det er da noe?

      Er du i rute? :)

      Slett
    3. (hehe), nei, så absolutt ikke.
      Har ikke greid å karre meg til halvparten av distansen engang. Pføy, til dette tilbudet på helmaratondeltakelse som var for fristende, for billig til å holde seg unna.
      (akkurat som supersize, og 2 for 2)

      Slett
  3. Her er min omtale av Fernando Morias eminente biografi om Paulo Coelho. (jeg la inn link under en anne blogg hos deg i natt,,)

    Intens , spennende og velskrevet, og du trenger ikke like Paulo Coelho for å lese den, mener jeg.:

    http://artemisiasverden.blogspot.no/2013/08/biografilesesirkelen-paulo-coelho.html#more

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, håper da du synes det.:) Tro eller ei;)
      Alberte og Jacob har jeg også i bokkassene mine, i alle fall en bok eller to av Cora Sandel- men det er jo hundre år siden jeg leste den. (nesten) Innlegget ditt bevitner igjen at det var noen utrolig sterke kvinner der ute før i tiden.:)

      Slett
  4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  5. Jeg får ikke til å legge inn en link direkte, så du får fixe... Jeg har lest Sigrid Undset, og hun ligger her..

    http://ebokhyllami.blogspot.no/2013/08/biografisirkelen-sigrid-undset-av-liv.html

    :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du da, jeg som trodde du var et slikt teknisk vidunderbarn....
      Marianne om Sigrid Undset
      http://ebokhyllami.blogspot.no/2013/08/biografisirkelen-sigrid-undset-av-liv.html

      Har en masende hund så må ut i sola ei stund, men kommer sterkt tilbake med Sigridlesing om en time++

      Slett
    2. Så fikk jeg endelig lest om Cora! Og hun beviser at jeg ennå kan bli forfatter! Tenk det du - kanskje året jeg planlegger på Uis (Nordisk) resulterer i en forfatterkarriere? Kan aldri vite (haha, not!). For det første.. jeg har alltid trodd at Cora het.. Cora! Og Amen! til anonymitet. I kontrast til dagens samfunn hvor hele privatlivet legges ut på visning, i alle fora, hele tiden! Ikke rart du er blitt glad i Cora! Jeg ser på meg selv som en typisk Sandelkvinne etterhvert som jeg leser og lærer her, merker jeg. Leste utdrag fra Alberte og Jakob i hine hårde dager. Jeg kan bare ikke erindre NOE fra boka! Fortrengt, som det meste jeg ble tvangslært på VGS tenker jeg... Spennende dame! Og nå trenger jeg ikke å lese biografien, for omtalen av forordet har allerede gjort susen for meg. Alberte og Jakob skal tas opp og leses i sin helhet. Engang. Etter Lavransdattra, og Krig og Fred og sånn...

      Teknisk vidunderBARN, ja. Nå er jeg imidlertid ei gammal røy som trenger hjelp til det meste.. ;-)

      Slett
    3. Montro om vi er så enkle at hun får ekstra goodwill for sen debut, bare fordi det gleder våer aldrende hjerter at toget fremdeles står på stasjonen??

      Forordet var uncanny samtidsaktuelt, ihvertfall i bokbloggverden, med tanke på facebookdebatter, angående kvalitet, forfattere og anonymitet. Jeg sier det igjen - yay til pseudonymer.

      Først Lavransdattera, så Tolstoy, så Kranes Konditori og/eller Alberte
      , det var for deg, for meg blir det netflix resten av kvelden.

      Slett
    4. Ingen netflix her i huset. Ungene streamer tv-serier om de skal se noe. Ellers så finner de det meste elsewhere på nettet. Viasat er "det eneste" vi har. På tv har jeg store konsentrasjonsproblemer med mindre det er rykende spennende krim eller thrillere, eller The Big Bang Theory. Å Drepe en Sangfugl datt inn dørene her, så den står next på lista har jeg nå omsider bestemt meg for. Bloggedato er dagen før feriestart for meg, så denne gang må jeg også komme i mål i tide. Og så må jeg finne ut hvilken biografi som kommer opp next! Planning is king :)

      Slett
    5. Netflix er som made for deg!

      Neste kategori er iron ladies, og forhåpentligvis finnes det flere enn kleopatra, thatcher og eli hagen. Av de 3 er det uansett bare Eli som finnes på mitt lokale bibliotek.... Vurderer selv Cecilie Skog, men har ikke greid å finne noe ren biografi - kun guttapåturbøker. Både hun og Eli fascinerer med hårfrisyrer, så det blir det sterkest kriterie jeg legger til grunn nå jeg skal legge. Mette-Marit og fruClinton har ingenting å stille opp med i forhold til Cecilie og Eli.

      Slett
    6. Etter litt browsing på amazon så endte jeg opp med en biografi om Freya Stark - en skikkelig eventyrer i Midtøsten. Falt pladask for beskrivelsen:

      This is a brilliant, balanced biography, rich in sheikhs, diplomats, nomad warriors and chieftains, generals, would-be lovers, and luminaries, with author Jane Fletcher Geniesse digging beneath the mythology to uncover a complex, quixotic, and controversial woman.

      Slett
    7. Effektivt! Og formidabel dame.
      Liker de utradisjonelle valgene dine -)

      Slett
  6. Veldig interessant om Cora Sandel, og fantastiske utdrag! Høres ut som litt av en dame.
    Jeg har lest og skrevet om en Shakespeare biografi, men henger litt etter. Legger omtalen ut i morgen :-) håper det er ok!

    SvarSlett
    Svar
    1. Shakespeare! Good!
      Da håper jeg vi endelig får vite om det er mannen selv som står bak alle disse stykkene, eller Francis Bacon? Den omtalen kan jeg vente på helt til september -)

      Slett
    2. http://hardulest.com/2013/08/17/will-in-the-world-how-shakespeare-became-shakespeare/

      ..beklager at dette kom så forsinket - boken var så interessant at jeg hadde lyst å nevne en million ting, og omtalen ble alt for lang, så jeg måtte kutte den ned litt og så ble alt bare surr!

      Slett
    3. Clementine om Shakespeare
      http://hardulest.com/2013/08/17/will-in-the-world-how-shakespeare-became-shakespeare/


      Denne gleder jeg meg til å lese, tror ikke et øyeblikk på surr -)

      Slett
  7. Et særdeles godt forord altså - men så er Cora Sandel en interessant person, skjønt jeg ikke har lest noen av bøkene hennes. Innlegget ditt gjorde meg nysgjerrig, både på bøkene hennes og på biografien i seg selv. Skjønner nå at jeg må lese flere i den kategorien så kanskje jeg henger meg på denne lesesirkelelen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes! Du skriver fantastiske omtaler og vil være et et VELKOMMENT innslag i sirkelen. Neste kategori er ferme kvinnfolk, så da er det bare å kaste seg rundt og lete etter bok.

      Slett
    2. Takk for det :)

      Det var spennende å lese ditt og de andre (jeg har ikke kommet over ennå) innleggene og da jeg ryddet i bokhyllen kom jeg over en bok om Simone de Beauvoir, skrevet av Toril Moi, som jeg ennå ikke har kommet gjennom. Den kan sikkert passe til neste gang, eller under skribenter når den kategorien kommer :)

      Slett
    3. Simone passer oktoberkategoriene som hånda i hansken. Nok en grunn til å se framover mot høsten. Skribentene dukker opp igjen, kommer til å sette opp kategoriene for 2014 iløpet av høsten, og tenker fofattere hver 4.gang. LItt usikker. Og angående kategoriene er det bare å komme med ønsker.

      Slett
  8. Eg har Cora Sandels "Alberte og Jakob"-trilogi i bokhylla, og den står og på 1001-lista (dog usikker på om det er 1 eller tre som skal leses for å få kryss).

    Min omtale om Astrid Lindgren ligger her: http://serieavhengig.blogspot.no/2013/08/lesesirkelbok-astrid-lindgren-en.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Elida om Astrid Lingren:
      http://serieavhengig.blogspot.no/2013/08/lesesirkelbok-astrid-lindgren-en.html


      Dette har jeg også lurt på, om man må lese hele for å krysse. På 2008lista står det kun Alberte og Jakob, men på den norske har det skrevet hele trio-en. Jeg velger da å stole på 2008 og krysser for førsteboka.

      Slett
  9. Min lenke:
    http://moshonista.blogspot.no/2013/08/biografisirkelen-2-skribenter.html
    (som du må gjøre om, slikt orker jeg ikke å pese med når slutten av sesong en av netflix sin orange is the new black står for tur).

    Men Cora altså, denne her tror jeg at jeg har lest in min ungdom. Men jeg kjenner at det må bli litt skjerpings til nå, er lite oppdatert på disse kvinnelige forfatterne tilbake i tid.

    SvarSlett
    Svar
    1. Karin om Hulda Garborg:
      http://karinleser.wordpress.com/2013/08/15/biografisirkelen-hulda-garborg-forfattaren-og-feministen/

      (regner med du mente å linke til deg selv og ikke meg? -)

      (Nettflix ja, etter jeg har stått imot i månedsvis falt jeg som et House of Cards. Er nå på episode 6 i korthusene og kommer til å spare både din og Elidas omtale til imorgen slik at jeg rekker en episode til for sengetid. Deretter Orange/Black.
      (psstt, The Inbetweeners))

      Siden jeg bare har lest ei Corabok - Kranes Konditori, er det selvfølgelig den jeg tenker på når jeg anbefaler VARMT.

      Slett
  10. Det gleder mitt hjerte at du liker Cora Sanel, for hun har stått mitt hjerte når i årtider. Alberte bøkene har bestandig stått i bokhylla, og jeg har lest dem mange ganger og kanskje jeg tar dem fram igjen nå. Men jeg likte ikke så godt at hun reiste i fra sønnen sin i tredje boka, Upps, der gjorde jeg det igjen.....

    SvarSlett
    Svar
    1. Spoilerqueen!
      , men det gjør ingenting, for det stod i biografien. Det var dessuten nødvendig for det er vanskelig å skape stor kunst med mann og barn hengende rundt. (Det sa Knausgård også.)

      Slett
  11. Ah! Cora Sandel, som jeg av helt ukjente grunner er veldig glad i! Har ikke lest noe av henne, så det er kanskje på tide nå? Jeg kan i alle fall liste henne opp på den ikke altfor korte leselista mi, så blir det jo alltids en vakker dag ...
    Jeg er ikke i rute med omtalen, og kjenner meg både for trett og syk til å fullføre den i kveld. Så jeg slenger inn mitt bidrag om Anne Karin Elstad i morgen!
    Enjoy!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Gleder meg
      , og god bedring!

      Slett
    2. Omsider er bokomtalen klar! Og så får jeg bruke resten av uka til å lese meg gjennom alle de andre omtalene!

      http://piaskulturkrok.blogspot.no/2013/08/biografisirkelen-hjem-av-anne-karin.html

      ENJOY!!!

      Slett
  12. Interessant om Cora Sandel, som eg ikkje har lest noko av eller tenkt så mykje på før no. Skjønner at eg må bøte på det før eller seinare. Her leses det om Rushdie for harde livet, er nå komt til side 450 og har knapt 200 sider igjen... Blir ikkje blogginnlegg før til helga, men då skal det skrivast om eg så er ferdig med boka eller ikkje. Heldigvis er boka såpass spennande og interessant at det er kjekt å ta den fram å lese (men kunne med fordel vore kutta ned eit par hundre sider utan at kvaliteten hadde blitt skadelidande under det...).

    SvarSlett
    Svar
    1. Interessant at Cora ser ut til å være en av de forfatterne som mange har et positivt forhold til, selv uten å ha lest. Må være snikpropaganda i landets pensumbøker -)

      Ser fram til Rushdie, så ikke glem å komme innom med link selv om det ikke blir før til neste helg. 700s er LANGT, selv som biografi.

      Slett
    2. Dette tok si tid... Boka er lest ut for nesten to veker sidan, men blogginga har dratt ut i tid;) Men så har eg til gjengjeld rukke å kjøpe meg hus og starta klargjering for salg av det gamle... Så er alt i alt fornøyd med prioriteringa;) Legger til link i kommentar nederst (rekner ikkje med eg klarer å legge den ut så den virker).

      Slett
    3. Gratulerer med kjøp og salg av hus.
      Noe av det mest slitsomste man kan gjøre i dette (velferds)livet, men det sier jeg som ei som hater å flytte og har sverget never to do so igjen. Bank i bordet!
      Noe som garantert vil lede til noe som er nesten enda verre - opppussing!
      Bank i bordet.

      Det er meg.
      Heldigvis takler og liker andre disse tingene bedre! Så gratulerer og imponerende at du maktet å skrive blogginnlegg oppi det hele.
      (Linken er fikset)

      Slett
    4. Takk:) Salget er nok ikkje i boks enda, mykje arbeid som gjenstår før den tid... Er ikkje glad i verken flytting, fiksing eller pynting av hus så her er det berre å stålsette seg dei neste månedene. Er stygt redd for at dette går på bekostning av mange gode bøker i haust, men får ta det igjen når vi har fått flytta inn og innreda bibliotek:)

      Slett
  13. Jeg er imponert og sjokkert over all denne pløyinga. Selv er jeg på 212/642 i Joseph Anton, og hvis jeg skal lese ut boka før jeg blogger om den - kommer omtalen i oktober.

    I etterpåklokskapens navn skulle jeg valgt Blixen, - hadde jeg ikke blitt ferdig med henne, kunne jeg jo bare ha sneket henne inn under oktoberkategorien. (Og forøvrig hadde jeg blitt ferdig, - løveskyting, syflis og litt retro rasisme hadde fått meg i mål. Mens Salmans liv er overraskende kjedelig).

    Forøvrig gøy hvor mange som har lest bios om forfattere de har lest lite / ingenting av. Meg inkludert.

    Cora har jeg ikke noe forhold til, men basert på omtalen din høres hun unektelig KUL ut. Jeg er også imponert over at du klarer å tilgi "om seg selv" delen.

    Kanskje blogger jeg om de 212 i morgen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hadde det ikke vært for at jeg nærlestes - Salman - der inne i kommentaren din ville jeg allerede vært igang med nysgjerrighetsgoogling, forfatter Anton, en mann jeg aldri har hørt om, men heldigvis var han 'bare' biografen. Påstår du at Salman er kjedelig? Nå gleder jeg meg enda mer, siden frøken Vims sier den er spennende og interessant - går jeg ut ifra at det nå blir sylskarp Rushdiekrig i kommentarfeltet (?).

      Jeg skulle selvfølglig tatt fram det spanske røret og tvunget fram nattlig 500s tvangslesing, men siden jeg selv skrev omtale etter 3.kap i forrige 1001-sirkel, føler jeg at mine spanskrefs ikke er myndig nok. Bare en ting å si da - selvfølgleig kan du skrive omtale etter 212s. Det er forresten lengre enn Coraboka, inkl.forord.

      Slett
    2. http://bokboble.wordpress.com/2013/08/16/salman-en-statusoppdatering/


      Merket at jeg ble mer glad i boka når jeg skrev om den/ bladde i den, og stiller meg på det berømte gjerdet.

      Slett
    3. Haruhi om Salman Rushdie
      http://bokboble.wordpress.com/2013/08/16/salman-en-statusoppdatering/


      Akkurat i tide for morgenkaffen.
      Jeg burde ta et bilde og lage en såkalt
      bokfrokost.

      Slett
  14. + hvordan dere får lest/blogget når dere har tilgang til netflix, overgår min fatteevne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg lurer også på dette.

      (For egen del, ligger svaret i kun 1 blogginnlegg i uka, og dessuten er jeg fersk bruker, som fremdeles er litt på gjerdet og derfor bare sniklåner konto.)

      Slett
  15. 5 min etter fristen! Min unnskyldning er Kielferga (det gynger fortsatt) og Pretty Little Liars. Dessuten tok det noen timer å få oppsummert Edna O'Brien og hennes beilere (blant annet Jude Law, noe som er imponerende når dama er over 80). På engelsk: http://booksandmonika.blogspot.no/2013/08/forty-one.html

    Interessant å lese om Cora. Hun og Edna er like på mange områder, men Edna er mer superstjerne. Håper noen skriver en ordentlig snuskete biografi om henne når hun dør (ikke det at jeg vil at hun skal dø). Husk at Cora er lesesirkelmateriale i april!

    SvarSlett
    Svar
    1. Og hvorfor går det ikke an å bare kopiere lenker lengre? Åssen gjør man det? Heeeelp!

      Slett
    2. Monika om Edna O'Brien
      http://booksandmonika.blogspot.no/2013/08/forty-one.html


      Edna var en av 'skribentene' jeg før du nevnte henne tidligere var helt blank på, kan fremdeles ikke nevne ei eneste bok/tekst/dikt. Ser derfor fram til å bli belært - og opplyst - på engelsk -)

      Ellers har jeg ingen problemer med å forestille meg Jude Law med en åttiåring, sikkert fordi han kopulerer med barnevakter og spiller drukkenbolter.

      (hvis det er linkingen du mener, er blogspot sær på område, du må lime inn hele htmlkoden for å få klikkbare linker)

      Slett
  16. Jeg sa opp netflix jeg, fordi jeg ikke brukte det- har ustablit nett innimellom det skal også sies- men mest leser jeg bøker for tiden.

    Vurderer å lese nye biografien om Kleoptra til neste gang hvis jeg orker å drasse den med meg på ferie...

    SvarSlett
    Svar
    1. Like greit.
      Jeg gikk motsatt vei, var overbevist om at jeg ikke kom til å like det, gamle filmer, serier jeg hadde sett før, og mange flere sesonger enn hva netflix kunne tilby. But whaddayaknow, en kveld og jeg var hekta.

      Slett
  17. Imponert over antall kommentarer her! Cora Sandelboka leste jeg en gang for mange år siden. Etter å ha lest Albertetrilogien. En stor leseopplevelse rundt år 2000 for meg. Særlig Albert og friheten. (Jeg har netflix)

    SvarSlett
    Svar
    1. Alle elsker Alberte, og enda har jeg ikke lest bøkene. Det er bokbloggkriminelt, og så fort som mulig skal jeg sette igang
      (, ja jeg vet jeg sier det hele tiden og det likevel tar år før jeg rekker bort til boka, men jeg mener det hver gang -)

      Håper du vil være med i neste runde!

      Slett
  18. Utrolig bra om Cora Sandel, og jeg får enda en gang bekreftet min mistanke: jeg ligger langt bak når det gjelder "klassikere"!
    Så skulle jeg ha blogget om en forfatter men denne gangen er jeg nødt til å melde pass. Jeg har ingen god unnskyldning, annet at det ble fint vær noen dager og andreslåtten måtte i hus. Jeg hadde ikke energi til å lese boken ferdig etter lange dager i siloen i tillegg til alt det andre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hadde det ikke vært for at du mest sannsynlig befinner deg utpå et regntungt sølejordet, flankert av 14 hunder og med en brøytepinne i hver hånd, hadde jeg kommet flyvende på spanskrøret. Alt jeg kan si nå er at jeg håper du allerede er godt i gang med boka til neste runde.

      (andreslåtten du lissom, shh)

      Slett
  19. Jeg er med - tre dager for sent, men likevel. Og det ble bare en liten omtale, for det er som med Drengen - dagen den er viktig og den krev oss.


    http://solgunnsin.blogspot.no/2013/08/patti-smith-sanka-ull-woolgathering.html

    SvarSlett
  20. Her er ein link til mitt innlegg (bedre seint enn aldri, som det heiter...) om Salman Rushdie sjølvbiografien: http://draumeverda.wordpress.com/2013/08/27/joseph-anthon-memoarer-av-salman-rushdie/

    SvarSlett
    Svar
    1. Frøken Vims om Rushdie
      http://draumeverda.wordpress.com/2013/08/27/joseph-anthon-memoarer-av-salman-rushdie/


      , eller seint meg godt som det også heter, gleder meg nå til å se om dette innlegget avviker fra Haruhis.

      Slett