tirsdag 2. juli 2013

LEST 2013 - MAI/JUNI

Et bilde for framtidens gode intensjoner. Ingen av disse bøkene er pr.idag lest. Aslak Nore er nettopp påbegynt og Connellyboka leste jeg på engelsk, $6 på kindle, fikk meg ikke til å lese om Harry Bosch på norsk.I mai/juni leste jeg 10 bøker  (3 i mai, 7 i juni)
Smart å igjen slå sammen summeringa for 2 måneder. Psyken var skral i hele mai og leselysta våknet ikke til liv før langt ute i juni.
Først denne siste uka har ting begynt å normalisere seg
, legger meg klokka åtte, gidder ikke slå på pc/tv for jeg vil heller lese osv.

Det er lett å skylde på bøkene. De tunge og kompliserte som hemmer. De kjedelige som ikke fenger. Det ER lettere å la seg rive med når man, som jeg nå har gjort, leser bestselgerkrim, men det er ikke hele sannheten. Noen ganger blir man rett og slett bare lei av å lese. Dette ville hos de aller fleste gått ubemerket og unevnt men når man først har forvillet seg dit at man tror bok(blogg)norge går under uten at man ytrer seg om alt man har tenkt, ment og synset om hver setning lest, hvert verk under solen - henger livsløgnene svært lavt
, når man plutselig slutter med både lesing og skriving
, og verden (eh, bokbloggverden) fremdeles siger framover uten notis.

Man må pleie egne livsløgner. 
Samvittighetsfullt pusse sin egen boble. Slutter man å tro på egen fortreffelige nødvendighet kan man like gjerne legge opp. Lese uten å mene, uten å fortelle om det, pføy, pilutta deg, og litt tjikka chikka - guess who's back --??.
Visste du ikke at jeg var borte engang?
Der ser du. Point proven. Krisa er mental og usynlig.
Det tar på å mangle leselyst.


Bøkene?
En splitter ny, varmt anbefalt serie.
Alan Bradlys serie om Flavia de Luce.
Småmorsom engelsk landsbykrim om en kjemielskende elleveåring som ikke går overens med familien og har psyke som en middelaldrende myrstråmann. Jeg har foreløpig kun lest ei av fem, men har allerede bestilt hele serien fra biblioteket. Lettbent, melankolsk og hjerteskjærende. Død mor, mentalt fraværende far, askepotts 'onde' stesøstre, landsbyoriginaler, en sykkel named Gladys
, OG MORD. (takk igjen til labben og karin for tips)

Ei og ei halv Michael Connelly.
Nr 9 og 10, og ikke om Harry Bosch, denne gangen, dvs, Bosch dukker opp etterhvert i tiern, A Darkness more Than Night, men hele nr.9 og hovedvekten i 10 handler om Terry McCaleb. Fbi-agenten som forlater jobben grunnet hjertetransplantasjon (duh) men ikke greier å motstå fristelsen til å assistere den unge vakre kvinnen som vil ha hjelp, til å finne sin søsters morder. Søsteren hvis heart nå tikker i Terrys kropp.

Sukk, til Connelly, de kløktige plottene og heltene hans. McCaleb er en mye stødigere og less troubled mann enn Bosch, ikke så mange kvinne og autoritetsproblemer. Skrivebordstypen som løser sakene ved å sitte på rompa og se på sirlige spredte papirer, men sukk til Connelly, som skriver slik at jeg legger meg klokka åtte, og likevel ikke sovner før morgengry.

Linn Strømborgs Furuset
hadde jeg høye forventninger til, men den tok aldri av og jeg ble sittende igjen med en følelse av at, dette er jo vel og bra, men skal man lese om om slike tidsavbrudd og tid som står stille og ingenting som skjer, kan man heller velge seg Helle Helle. Strømsborg er langt fra noe Linn Linn, til det slutter boka alt for happy og lovende. Nytt for meg er at jeg nå lar meg provosere av bøker som liksom skal være så tafatte og stillstående. Ei grublende heltinne som livet drar i fra, ensom og ubesluttsom, men som lever et sosialt og urbant fastlaneliv sammenliknet med undertegnende i dalen.

Istedet for Furuset kan du lese Helle Helle om Nutid, eller Ned til Hundene, sistnevnte handler til og med om skrivesperre.
Langsomheten har aldri gått fortere.

Glemte meg bort: Ruller inn.
Dette er kun ei varetelling og bruker jeg opp alle de lange avsnittene har jeg ikke noe igjen til eventuell omtaleskriving. Brønnen er ikke utømmelig. Lyset for skarpt. Resten fattes i korthet:

Serena -  om love, litteratur og spionasje
Northanger Abbey - om hester og dannelse
Insurgent, Hauk og Due og Englemakersen er allerede omtalt og nevnt.
og TommyLee har jeg snakket om siden April.
Biografisirkelen var en suksess og jeg gleder meg til forfatterrunden i august.Tallenes Tale:
Oversikt over alt jeg skal lese i 2013.

So far so good!
med bakgrunn i 2013 lista (over)
 1. 1 av 20 Nobel /Booker/Nordiskvinnere lest. (lister kommer)
 2. 1 av 5 nye og fjerne land.
 3. 7 av 11 Otherworld lest. (2010/2013 sammenlagt)
 4. 14 av 23 (all time) Alice Hoffman lest (2010/2013 sammenlagt)
 5. 9 av 26  Michael Connelly
 6. 3 av 20 1001-Bøker lest.
 7. 2 av 12 litterære/kulturelle arrangement.
 8. 0 av 2 Diktsamlinger lest.
 9. 0 av 2 Irene Nemirovskij lest
 10. 0 av 2 bøker jeg fikk til jul  (Hollbækk og Waal)
 11. 28 av 100 Totalt lest. (liste)
 12. 16 av 28 Bøker omtalt.

Dette har jeg lest.
--------------------
 • 3 kindle, 4 papirbøker, 3 lydbøker
 • 4 kvinner. 6 menn.
 • 4 bøker lånt på biblioteket. 1 gratis kindleklassiker.
 • 3 selvinnkjøpt på nett. 1 på loppis. 1 gave.
 • 4 på norsk. 5 på engelsk. 1 på svensk
 • Representerte land: Sverige, Norge, USA, Danmark og England
 • 4 krim
 • 4 oppfølgere
 • Kun 2 nye forfattere


Kryss. Kryss, Kryss
2. Ei Connellybok og 1 1001bok jeg har lest før,
mannfolka er i ferd med å ta over, kindleandelen øker og 2013
er forøvrig kjørt i grøfta. Jeg skylder fremdeles på Gabi Gleichman.

Det er juli - månenden for frivol og tilfeldig lystlesing.
Jeg har lest frivolt og tilfeldig i hele år. Effekten er overdrevet. Bare en ny ting og bli lei av.
Det eneste som hjelper på lesinga er å løpe mer.
Jeg har splitter nye joggesko og har begynt å late som jeg trener til maraton igjen. Smiler påtatt i alle oppoverbakker og ler skingrende i motvind.
Det står i Born to Run, ingen vei utenom.
Make it effortless, like you don’t give a shit 
how high the hill is or how far you’ve got to go.” CaballoBlanco.

46 kommentarer:

 1. Du skriver godt, ingen tvil om det, man får jo veldig lyst til å gå seg en tur på biblioteket, når man engang kommer tilbake til moderlandet. kyss g klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Og når du kommer deg på biblioteket igjen skal du låne serien om Flavia, et sikkerstikk for alle som likte Maria Lang (minus all den undertrykte erotikken -).

   Slett
 2. Ler meg ihjel av bokbloggerens livsløgn, on a spot og vel så det. Du och jag og hele bunten, jeg tar det inderlig til meg og smekker meg selv på fingrene som løper over tastaturet med tusenvis av unnskyldninger.

  Har forresten litt antydning til småvondt kne enda, og har fremdeles joggepause. Sånn i tilfelle du skulle lure og jeg ikke har sagt et pip om det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror blindt og hellig at hele boknorge ville gå addundas, synke i havet, og bli donert til svenskene - hvis vi ikke alle leser minst 5 bøker i måneden. Med vi - mener jeg, selvfølgelig:
   Du og jag og hele bunten.
   (livsløgner er for skjøre til ærlighet i kommentarfelt -)

   Hmm, og her trodde jeg du var påmeldt oslo maraton allerede?? Skulle kneet ikke bli bra til September, beordres du ut i maratonløypa med cola, bananer og heiarop. Overlever jeg til slutten kan du erstatte bananene med sjokolade og colaen med øl.
   (KALD OG SPRUDLENDE
   , avkjølt i havet som vigdis sine)

   Slett
  2. Passer det kanskje her å informere om at også jeg har meldt meg på Oslo maraton - ti for grete. Jeg klarer å låpe 2 minutter før jeg må stoppe, så det kan BARE gå fremover...Men jeg kommer, selv om det er helga etter bokbloggtreffet....

   Slett
  3. 2 minutter uten stopp er ganske så nøyaktig 1 minutt og 59 sekunder bedre enn meg. Syns du er skikkelig flink, jeg!

   Slett
  4. Takk ellikken -du er skikkelig inspirerende ::)

   Slett
  5. Solgunn: Det er jo strålende.

   Når jeg kommer dithen at jeg slutter å late som jeg skal løpe maraton og skifter distanse til halv eller 10 (noe som sikkert må gjøres snart, før det blir fullt), kan vi møtes til laubærvin. Løper jeg hel derimot er jeg ikke ferdig før du er tilbake i Alta.

   Forresten er du dobbelt så utholdende som jeg var i starten. 1min jogg, 1min gå osv osv. Og Elikken: Det klarer du også!

   Slett
  6. Takk Ingalill - du er også veldig inspirerende :-) Å - jeg har lyst til å drikke laurbærvin med deg og Elikken etter løpet! Vi kan bli bokbloggjoggerne! Hahah - lage et egen joggebokbloggnettverk. Ojojoj!

   - vi har fått en stk. valp i dag tidlig. ....nå er valpen 4 timer gammel, og jeg må ut og sjekke at alt er i orden med mor og barn :-)

   Slett
  7. Valp igjen - og bare en?
   Akkurat passe til å beholde selv.

   (Du vet vi maratonløpere må legge oss tidlig på bokbloggtreffet? Jeg tror også vi må ha en alvorlig samtale med komiteen sånn at de for framtida ikke kolliderer med bokbloggjoggernes trimming.)

   Slett
  8. Lauvbærvin, Solgunn og Ingalill er den beste motivasjon en gjennomlat bokblogger kan få for å bli joggebokblogger!

   (For firmaturen min kolliderer sin vante gang med bokbloggtreff også i år. Shock. Horror.)

   Slett
  9. Det sier seg selv at du må bytte jobb.

   (Oslo Maraton er derimot uka etter, da er du vel hjemme igjen?)

   Slett
 3. Hurra for 7 bøker lest i juni! Her er det bare blitt lest 3, og jeg gir Dan Brown skylda, enkelt og greit. Jeg vet ikke om jeg rekker forfatterrunden forresten, er hjemme igjen den 11, og har ikke med meg boka jeg skulle lest. Får se om jeg plukker opp noe her ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt vi har noen å skylde på og enda bedre at du advarer meg mot Dan Brown, tenk om jeg hadde plukket den opp og gått på enda en Gabi-smell. Når det gjelder forfatterrunden finner du sikkert noe spennende på Shakespearshoppen. Mange måndeder igjen å bestemme seg på. Selv har jeg nå kokt valget ned til 4. Hulda Garborg, Cora Sandel, Enquist eller Dickens. Så får vi se hva som veier tyngst, tykkelse på boka, kjennskap til forfatterens bøker, mann/kvinne osv.
   Foreløpig heller jeg mot Cora, fordi boka er bittelita og jeg elsker Kranes Konditori.

   Slett
  2. Ja, det er mye å velge mellom her. Jeg har til nå funnet fire velfylte engelske bokbutikker! Men det er det med overvekt og flytur, da...

   Slett
  3. Skjønner at det er litt kjedelig å handle kindlebøker når man befinner seg blant historiske bokhandlere og pariskafeer -)

   Slett
  4. Vet du hva? Jeg tenkte ikke en gang tanken på å ha med meg kindelen før du nevnte det! Snakk om dårlig kindleeier!

   Slett
  5. , og jeg som trodde hele poenget med kindle var å ta den med på ferie, så man slapp tunge kofferter og kink i ryggen.
   ,, jaja så feil kan man ta -)

   Slett
 4. Jeg hengte meg fryktelig opp i det omslaget av boka som er nummer to fra venstre (jente med fletter), hva slags bok er det?

  Jeg har også lest Furuset, jeg likte den godt. Den var ikke så trassig som jeg trodde og så ble jeg rent så optimistisk på slutten. Morsomt at hvordan samme erfaring (positiv slutt altså) kan få folk til ha forskjellige tanker - og bra:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fletteboka er Half Sick of Shadows, Flavia 3 eller 4. Regner da med at hun med flettene er selveste Flavia -).

   Artig med Furuset og den lykkelige slutten. Normalt sett krever jeg at ALT skal slutte lykkelig men her synes jeg det kunne vært mer åpent, eller ihvertfall et snev av elendighet. Hun har tross alt venner, jobb, utdannesle og normale foreldre. En kjekk ung mann som henter henne hvor det måtte være - og hun suller bare rundt på Furuset et års tid. Hun burde i det minste hatt en diagnose, eller noe snusk i fortida, eller bare stått fast i tida, Hellestyle.

   (gleder meg til du skal lese Anna Wahlgren, for det skal du vel??)

   Slett
  2. Konkluderer med at dine (eller bibliotekets) utgaver av Flavia er kulere enn mine. MIne er ensfarget og så har ingen samme størrelse, sukk.

   Ah, jeg skal lese Wahlgren den dagen hun (eller noen andre) gir ut boka som forteller hvordan man skal lese mer med barn i huset noe a la "Hvordan oppdra dine barn slik at du får lest mer"? ;-)

   Slett
  3. Aha, det er nettopp det Wahlgren lærer deg, hvordan du skal få tid til alt annet enn barna. Lese bøker, feste og møte kjekke menn, spare penger på frukt og få barna til å sove lenge og ta vare på seg selv.

   Flaviabøkene hører biblioteket til, men den jeg kjøpte på kindle var kjedelig og grønn.

   Slett
  4. Oi, oi, oi, kanskje jeg bør sjekke ut Wahlgren.

   Når det gjelder neste sirkel så skal jeg lese Hulda, så du nevnte henne ovenfor i en kommentar. Trodde det var en biografi gitt, inntil jeg innledningsvis leste at det var tankeutveksling mellom forfatteren og Hulda. Lenger kom jeg ikke, men siden den stod i biografi-hylla så får det gå. Og så må jeg slutte å kalle henne Huldra Garborg....

   Slett
  5. Hæ, heter hun ikke Hulda Garborg, nå har jeg lest igjennom kommentaren din 10 ganger og nå først etter å ha svart på noen annet ser jeg at det står Huldra. Lurer på om dette er en forsvarsmekanisme mot egne skrivefeil, jeg ser kun det jeg tror jeg vil lese.

   Lurer forresten på om det er den samme Huldraboka jeg har lånt? Har den ikke foran meg, men det er den lilla helt til venstre på bildet. Ganske tynn. You see, jeg stod også å studerte biografihylla på biblioteket - og den lilla hoppet opp i veska på egenhånd.

   Slett
  6. Jepp, samme bok, ser det nå. Nå har jeg startet og den er veeeeldig litteraturteoretisk (fore en analfabet som meg) så vi får se hvor lenge jeg holder ut..

   Slett
  7. Skviser hun bare inn litt kjærlighetsliv imellom teoriene skal det gå bra. den er jo ganske tynn. Enquistalternativet er dobbelt så tjukt, men jeg er litt fristet av å erstatte den med lydboka. Har du hørt biografi på lydbok?, virker skremmende!

   Slett
 5. Ikke helt enig i den livsløgnhypotesen din, du er altfor beskjeden. Hvis jeg ikke hadde hatt kronisk skrivesperre og derfor blitt redd for alle andres bokblogger, ville jeg ha mast på deg og krevd at du skulle skrive om bøker minst annenhver dag. Jeg ville ha blitt deprimert over ditt relative fravær i bloggland. Slik det er nå, blir jeg bare lettet over at andre tilsynelatende er like lite produktive som meg.

  Til informasjon trener jeg nå istedenfor å blogge. Men det er ren, uforfalsket styrketrening, og maraton blir det ALDRI. Jeg har også problemer med knærne. De er blitt blå etter alle armhevingene.

  Nå skal jeg på bokjakt. Først sjekke Fretex-hylla, deretter hylla på Oslo S. Shoop shoop shoop, som det het på nittitallet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva ble fangsten?
   Jeg var også på bokshopping igår. På kindle. Helt til klikkefingern ble varm og svett og jeg måtte avreagere med å kjøpe gratisbøker. Selvbedrag er en fin makker til livsløgn -)

   Hadde du mast om bokinnlegg annenhverdag ville jeg begynt å bade som Woolf, med alle klærne på, på dypet. Kanskje er det like greit at det tidvis dukker opp noen sperrer og lese ulyst. Vi later som om det er bra for balansen.

   Haha til armhevingsknær.
   Det triste med maratontrening versus styrketrening er at sistenevnte ser så mye penere ut. Kanskje jeg og skal forsøke meg på en situps idag. Da rekker kanskje stølheta å gå over til onsdag.

   Slett
  2. Åh, åh, åh!!! Har du lest Tampa?! På Kindle, eller? Jeg har prøvd å få tak i den på papir, men det var litt vanskelig. Du skal vel skrive om den, yes? Synes den høres ufattelig kul ut, og helt i din og min gate. Du liker aldersforskjellen, jeg liker galskapen.

   (Jeg fant ingen bøker, dessverre. Håper onsdag blir bedre.)

   Slett
  3. Takk gud for kindle og alle bøkene man kan klore til seg med umiddelbar virkning. Jeg har så mye å si om Tampa at jeg sikker ikke greier å skrive et ord. Jeg vet ikke hva det sier om oss at dette er boka i vår gate, denne og alle andre med lignende tema jeg har linet opp nå som leselysten er tilbake.
   (blant annet den Lamb-boka jeg fikk av deg -)

   Slett
  4. Det ante meg at den var sånn, ja. Jeg har lagt inn en bestilling hos Bokklubben, men det ser ikke ut til at den kan skaffes på papir. Så da blir det Kindle-versjonen på meg også, for den boka virker bare helt rå. Jeg leste om den hos den eneste engelske bokbloggeren jeg følger, og ble solid overbevist etter et par avsnitt.

   Det sier sikkert ubehagelige ting om oss, men vi trenger heldigvis ikke å finne ut nøyaktig hva. Selvransakelse får vi gjøre på andres vegne, på privaten har vi ikke tid.

   Godt å høre at leselysten er tilbake! Jeg gleder meg til å høre hvordan Lamb er:-) Tar du med noe spennende på onsdag? Jeg har begynt å rydde i hyllene mine, og skal ta med alt jeg orker å bære med meg.

   Slett
  5. Jeg har pålagt meg selv at Tampa er først i bloggkøen, for hvis jeg ikke skriver om den nå, inntrykkene er ferske, gjør jeg det aldri
   (eg, Drømmefakultetet).

   Dessverre ser det ut til at bokbunken til onsdag er svært liten og kjedelig, har nesten bare lest lånte og kindlebøker i det siste og det blir det lite bookcrossing av. Det er det største aberet med kindle, man kan hverken gi bort eller låne ut i stor skala.

   Slett
 6. " psyke som en middelaldrende myrstråmann. " Haha, skratter..Vet du, siden jeg leste din og Lines dialog om mystråene til Virgiania Wolf har jeg tenkt på deg og de myrstråene og i går tok jeg bilde i fjellet av en myrstrådam - Jeg skulle sendt det til deg, på fb kanskje? Ligger på instagram også.. artemisia60.
  Hva annet kunne hun gjøre der i England med heiene og myrene enn å skrive om dem, surt vær som det ofte er på den øya også..
  Må skrive et oppsumemrinsginnlegg jeg også nå snart-- når jeg endelig har kommet meg på data via 3G (hurra for tele2 som gir meg dobbel dose datatrafikk i sommer til prisen av en) Modemet har gått til helvete, og ny kommer ikke før torsdag..

  SvarSlett
  Svar
  1. (dataproblemer er roten til alt vondt, valg av nettverk, har jeg latt meg fortelle av Aslak Nore og Norsk Spion, er ditt avslørende nettavtrykk og avslører alt. Så bare pass deg)

   Jeg vil gjerne ha myrstråbilder på fb, instagram har jeg ikke. Husk at de må vippe.
   Vet ikke om jeg tør lese oppsummeringsinnlegget ditt, tenker du er godt oppe på 60tallet allerede!

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  4. Hehe du tippa rett :) sender d på fb. Bjørneboebiografier har jeg lest mange av så det spørs om jeg orker å lese Rems i lesesirkelen.

   En god grunn til å lese Spionen det du sier her..:)

   Slett
  5. Mhaha, det var jammen bra du tok korrekturen i hånd, for jeg lo godt til den revolverstavinga du bedrev i de tidligere kommentarene. Greide såvidt å kode meg fram til Bjørenboe. (Innrømmer at det Rem-opplegget virker i meste laget)

   Slett
 7. Helle Helle, hun hadde jeg glemt <3

  hilsen Linn Linn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Linn Linn
   , jeg skulle bare endre litt på denne kommentaren som stod her før, der hvor jeg sammenblander Linn-er og tror du er forfatterLinn, men det gikk selvfølgleig ikke an, så ble den slettet istedet. Kanskje like greit -). Men istedet kan jeg ivhertfalle gratulere meg selv for at jeg fikk minnet deg på Helle Helle.
   Hilsen, igjen, Ingalill lill.

   Slett
 8. Jeg liker, liker, liker slike innlegg som dette som oppsummerer. Jeg synes du har vært flink! Jeg kjenner meg forresten igjen i å legge seg klokken åtte og heller vil sove enn å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er du kommet til rett sted. Her rendyrkes oppsummeringer, nærlesing gjøres bare i hemmelighet -)

   Slett
 9. Det er så gøy å lese om lesingen din. Nesten gøyere enn å lese selv. Lesehesten jeg hadde i meg har nesten druknet i pensumbøker og forsvunnet litt. Målet er å lese to bøker i løpet av juli og være fornøyd med det. Kan ikke ta helt av på alle områder i livet samtidig heller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange vil nok påstå at det er bedre å dyrke kjærligheten enn sin indre lesehest, jeg er mer på den grådige ja takk begge deler og selvfølgelig kan man ta av alt samtidig!

   Det viktigste spørsmålet:
   Hvilke 2 bøker har du tenkt å lese?

   Slett
  2. Haha, ja, du har vel rett i det. (Men vi er på hver vår kant av landet nå, så det er vel ikke en unskyldning likevel, heller en god anledning). En bok om bob dylan jeg begynte på i fjor sommer (...) og kokeboksamleren. Den siste er forsåvidt veldig lettlest og derfor også nesten utlyst. Den første blir fort byttet med noe annet etter jeg har lest noen sider, den har jo tross alt blitt stemplet som "boken jeg aldri fullførte" for lengst.

   Slett
  3. ah, little-t, du burde ha slengt deg med på junis biografirunde, da hadde nok bloggpresset fått det til å lese ferdig.
   (Drengen leste forresten også om Bob Dylan)

   Slett