mandag 30. mai 2011

GRACEFULLY


Sekskanten (2007)
- Ebba Haslund

Lydbok lest av: Ebba Haslund

Utgitt til hennes 90årsdag (2007)
2 år før hun døde.
Dette sa hun i VG, om utgivelsen: (2007)
- Det er en frittstående fortsettelse på en roman jeg ga ut i 1975, «Bare et lite sammenbrudd», som fikk nokså stor utbredelse. Det var mitt forlag som var på meg og hadde funnet ut om at jeg burde skrive om alderdom; det er en spesiell livsfase, ikke bare et venterom for døden. Jeg sa «ikke tale om»! Jeg skrev jo samfunnskritiske romaner og det krever et stort persongalleri og jeg hadde ikke krefter til å bygge opp et slikt. Så kom jeg på å ta persongalleriet fra «Bare et lite sammenbrudd» og gjøre dem 31 år eldre. Datteren av den ihuga feministen som sto på barrikadene for fred er blitt professor, og hennes yngste datter går inn i militæret. Romanen tar for seg dette aspektet med alderdom, denne karusellen mellom de forskjellige årsklassene. Boken skal komme i midten av august, da fyller jeg nemlig 90 år. -
Forlaget maste og oppfølgeren kom fordi hun ikke orket finne på noe nytt?

Jeg er også lat:

Og når Ebba har sagt det er det egentlig ikke mer igjen for meg å si annet enn at jeg likte boka, likte at hun leste selv, ekte gammeldamestemme og ikke tilgjort skuespill. Liker at historien springer ut fra noen som har vært igjennom livsfasene som beskrives
, det er den gode gamle bio/fiksjons motsetningen, og selv om jeg alltid og taknemmelig er rede til å omfavne enhver fiksjon, blir jeg likevel glad når det lukter autensitet.
Like glad som jeg ble irritert over Siri Hustvedts liksom fruer i Sommeren uten Menn.

Historien:
Strekker seg over en dag i 2006. En venninnegjeng på 6, som har holdt sammen siden 1944 gjør seg klar til syklubb. Daglige gjøremål, dveling ved fortiden og bekymringer i nåtiden. Alt man må stri med i alderdommen, støttestrømper, aldershjem, senilitet og død. Barn man ikke forstår seg på og fortid man ikke kan forandre på.
Lillemor 81 er hovedperson her, som hun var i Sammenbrudd.
- der hun klikket på 50årsdagen.

Det er fornøyelig, tankevekkende og foruroligende
- mest forstyrrende: at jeg nå har skrevet 2 blogginnlegg på rad om alderdom og hva man kan gjøre etter 80, alt mens jeg hører på Renbergs Farmor har Kabel-TV.
Kan det være runddagsangst?


Jeg ville nok likt den bedre hadde jeg lest ener'n.
Men jeg var på forhånd overbevist om at det var gjort. Den stod jo der i hylla. Hadde du spurt meg før jeg satte på lydboka ville jeg også skrytt på meg enda flere Haslundbøker, men nå, etter å ha tatt en titt på biblografien må jeg beskjemmet innrømme,
at den eneste Ebba jeg har lest før er:
Barskinger på Brånåsen
- garantert blant verdens skumleste barnebøker.
Jeg skjelver bare ved tanken.


Ebba føres herved opp bak Cora om damer jeg SKAL lese mer av.

Kilde: Biblioteket
Andre fans: Janke & AinaB
Begge har skrevet veldig fine innlegg om sitt forhold til Haslund.

Know your writer:
Hun er født i USA i 1917, litteraturutdannet, forfatter, politiker, samfunnskritiker, dramatiker og opptatt av kvinnesak og fred på jord osv, wiki, skriver også:

De siste årene av sitt liv var hun
den norske levende forfatter med tidligst debu
t - 1945.
Respect.

Jeg hørte som sagt lydboka men donerer villig bort papireksemplaret mitt. Tar den med på bookcrossingmøte på onsdag, hvis ingen melder sin interesse.
Bokas Reise

Tips til neste Haslundbok?

10 kommentarer:

 1. I dag kjøpte jeg endelig En dåre fri, og da tenkte jeg på deg så klart. Det var jammen på tide, men jeg klarer altså ikke lese lenger, jeg er fortsatt på Kjempenes fall, og nå måtte jeg sjekke på boken hva den het i det hele tatt for jeg husket ikke det engang. Åh. Nå tror jeg snart det ville vært lettere å løpe enn å lese. Kan vi være venner likevel? Selv om jeg har sluttet å lese og bare tenker på mat? Du burde også skrive mer om mat! Løpemat for eksempel. :P

  Har du forresten delt noen spennende hemmeligheter selv i det siste? Jeg trodde jeg leste med lupe, men kanskje en gang du har skrevet med sånne små bokstaver så kan jeg jo ha gått glipp av noe likevel? Nei? Nei, jeg trodde ikke det.

  SvarSlett
 2. Denne kunne jeg tenke meg å lese. Kan du sende den til meg etter at du har registrert den som bookcrossing bok?

  SvarSlett
 3. Chassi: Jeg har begynt å skrive hemmelighetene med usynlig hvit skrift, sånn at de forblir hemmelig, til evig tid. Frykt dog ikke, her skjer svært lite og du går ikke glipp av noe.
  - men løpemat er jo bare carbs. Spaghetti, rosiner i lomma og solbærsaft rundt livet.

  Legg fra deg KenF, asap, og ta en lynkur med chic'lit så tenker jeg leselysten vender tilbake, funker det fremdeles ikke - anbefaler jeg
  krigervampyrer - med enorme kanellluktende lemmer.

  Askeladd: Send meg mailadressen din så skal jeg sende den avsted. Hvis andre også har lyst på Ebba er det bare å stille seg i kø etter Askeladd.
  - melovesabookring.

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 5. Jeg ellllsker jo Ebba, og det var jeg som leste Barskingene til deg første gangen, ikke glem meg

  SvarSlett
 6. Askeladden: Jeg slettet kommentaren din så den slipper å stå der forever, sender deg en mail, snarest.

  SvarSlett
 7. Anonym: Og jeg har fremdeles arr på sjelen, så mange at når jeg kjøpte den til 3k, turte jeg nesten ikke lese baksideteksten -)

  SvarSlett
 8. Takk for tipset! :) Det kan funke det! Nå prøver jeg meg med en hyttetur i helgen også, har ikke gitt opp ennå.

  SvarSlett
 9. Takk for at du slettet mail adressen min:)

  SvarSlett
 10. Null problem.
  Boka ble sendt i ettermiddag.
  Håper du liker den!

  SvarSlett