onsdag 7. april 2010

SAMMENBRUDD - DEL3.


Kranes Konditori (1946)
- Cora Sandel

Drikkfeldige Katinka, bygdas beste sydame, har forskanset seg på konditoriets bakrom, med en rallarsvenske med hatt. De drikker og fylledepper. Utenfor står konditorfru Krane & co bekymret for Katinkas ry og dyd - for ikke å snakke om eget rykte og bygdas usydde kjoler.Først som sist - det er en utstyrtelig morsom bok. Spilt ut på 2 rom på sitcom vis, ligger det meste i dialog og forvirring
- humoristisk, samfunnskritisk situasjonskomikk.

Katinka er en begersvingende, overarbeidet alenemor med egen systue, en mann som har forlatt henne og 2 utakknemmelige, matrialistiske tenåringer - legg til en hemmelig romanse, et uekte barn og ridderen på hesten og du har en hvilken som helst samtidsroman, inkl. chic'lit - 2010 eller 1946 - .

- fabelaktig aktuell:
Den viktigste forskjellen imellom denne, Bitterfitter og Hulda (bortsett fra språket), er at det er morsommere i konditoriet enn på Tenerife - de nysgjerrig geskjeftige konditorpikene og slitet med å holde Katinka i skjul på bakrommet (kun skjult av en svingdør) mens barn, eksmann og bygdas pilarer snakker og sladrer om henne på den andre siden, er en fryd å lese.
- men problemene er de samme
- underordne, innordne, samordne - in a man's world.
Hulda dør i fengsel,
dagens Sara samordner bittert
og Katinka tar opp nålen.


Tabu?
Katinka går faktisk enda lengre enn Hulda, er tøffere (eller fullere) - i tillegg til å ha sammenbruddet foran egen barn, tar hun også avstand fra dem - shocking - even Hulda - selv om hennes barn knapt nevnes, tør ikke det, tabubrudd - selv om det taues inn og modereres underveis
- (far og samfunn har skylda og de er gode på bunnen).
- spotlight på morskjærligheten - tåler den alt?

Boka ble filmatisert i 1951 og satt opp på teater utallige ganger - håper det ikke blir lenge til neste gang da dette er et stykke jeg virkelig har lyst å se.


Mitt eksemplar er en BookCrossing bok jeg fikk med på forrige BC treff. Jeg la den fra meg på bakeriet Godt Brød i Trondheim i påskeferien - fantastisk økologisk bakeri jeg er innom hver gang jeg har sjansen, (kanskje ligger den der ennå?)
Bokas Historie.
Kranes Konditori hos tanum.no
(men bor du i Trondheim kan du ta en sjekk på Godt Brød)

2 kommentarer:

  1. Hei! :-) Artig å finne denne bloggen din! Har lagt deg til på blogglisten min - håper at det er i orden :-) Jeg er løpejente selv og snuser rundt etter bloggere som har samme interesse... PLUSS at jeg jobber i et bibliotek og derfor var det veldig tidi at du blogger så masse om litteratur! Kult! Kommer til å følge med på deg! :-) Ha en fin dag!

    SvarSlett
  2. Hei hei og velkommen.
    Alltid like artig med
    løpende lesere :-)

    SvarSlett