mandag 22. mars 2010

- BARE EN TING -


Tredje Person Entall
- Vigdis Hjorth (2008)

Lydbok lest av
Gisken Armand (2008)

 


Hulda Kråkefjær sitter i fengsel og leverer et manuskript til fengselslegen før hun tar selvmord. Legen publiserer.

Kjønnsroller, forventninger og familie. Navlestrengen er ubrytelig jern, mor er roten til alt vondt, far er ikke bedre, og vi følger Huldas streben og tilpasningsproblemer i et striglet forstadsnabolag - eller hva nå Gluppen er - som student, fin konefrue, enslig akademiker osv osv.

Alt det jeg likte med Hjulskift finnes også her.
Det konsise språket, rim, repetisjoner, korte setninger og utbrudd
- det liker hun, det er sant, det skal han ha.
Hulda er heller ikke så fjern fra Louise (Hjulskift) - kanskje kan man si Louise er det Hulda kunne vært, en mer vellykket utgave, veltilpasset der Hulda faller sammen.

Ett av Huldas problemer er at hun ikke makter kompromisser, å møte på halvveien og forestille seg - dvs hun følger normene og gjør til en viss grad det som forventes av henne - men mentalt gir hun ikke etter - stykkevis&delt er umulig, en stadig kamp. Når hun blir eldre finner hun en slags balanse - mor med barn og brune barer på fritiden - men også der faller bunnen ut til slutt, fengselet neste.

Depresjoner, sammenbrudd og rollespill - Hjorth er morsom og spesielt Hulda som barn på Gluppen og hemmelig studentskribent i Trondheim er fornøyelige. Vittige og skarpe betrakninger og hudløs leser som jeg er i disse dager - tar jeg inn alt, føler Hulda, tenker brune tanker og fortviler hver gang det rakner.

Andre ting?

  • Trangen og forholdet til alkohol og rus, lettelsen og skuldre ned. Fyllehistoriene - fullere, høyere, villere, sintere, senere - mørjeførkje supersize - og vi har vel alle vært der (i grøfta) - bare kanskje ikke like ofte.
  • Blikket - det mannlige - igjen.
  • Gretel (tabben med lydbok er at man ikke aner hvordan navn staves) er en fantastisk karakter, lik den jødiske moren, lett å hate og en sterk medvirkende årsak til Huldas skjebne.
  • Alltid kuriøst med døtre med morskomplekser som helt glemmer bort sitt eget avkom.
  • - også her som i Hjulskift vil heltinnen være mann og voldta - bortsett fra makt er det nok noe innlysende jeg går glipp av - her også.
  • Knausgård har mye å takke Hjorth for!! (aha opplevelsen ved førstegangsfyll)
  • Rim holder psyken i sjakk.
Gisken er rå på Hjorth. Hun leser strålende og gir Hulda (som Louise) gjennomslag, en råskap som passer språket perfekt, en ekstra dimensjon og jeg er litt spent på neste Hjorth bok som leses av Petronella Barker
- Fordeler og Ulemper Ved å Være Til -
nesten så jeg ikke tør.


ANBEFALES!!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar