mandag 21. september 2015

OSLO MARATON 2015 (10km)

Hadde jeg visst dette ventet på målstreken hadde jeg ikke somlet sånn i bakkene 


Det føles både rart og overflødig og skrive bloggpost når både før og etterpåansikt er plastret all over facebook og instagram, men i tro tradisjon, og siden jeg ikke har ytret et ord om trim siden forrige løp...
Blogg trumfer sosiale media.


Lørdag sprang jeg Oslo Maraton 2015.
10 for Grete. Offisiell tid 57,31 
(garmin 10,05, 57,29, nesten idealspor)

Jeg vet jeg lovet dypt nedi en bokpost at jeg skulle gå tilbake til fri flyt av sjokolade og kokosmakroner hvis jeg ikke kom under 55, men det var før jeg ble forkjølet og halsesyk. Etter en prøvetur onsdag forandret jeg målet til det sedvanlige
- alt under timen er godkjent.


Under 55 var likevel bare fantasier. Har ikke løpt så fort siden 2012. Dessverre så glemte jeg å fortelle beina at resten av kroppen var i ulage, og at lørdagskos var det nye mantraet. Det kan se ut på mellomtidene som jeg løp jevnt og kontrollert, men det var i realiteten, løpet gjennom, kamp og blodslit.
Skjønner ikke dette nye med at jeg skal stresse i starten..
MEN:
Etter å ha tilbrakt søndagen med næranalyser og komplisert addisjon kan jeg ikke annet enn være storfornøyd. Egentlig var dette pers og godt under 50.

Med utgangspunkt i 57
Selvfølgelig kunne jeg løpt fortere med målrettet og hyppigere trening. Det vet alle. Jeg kunne blitt født med ski på beina, vært yngre, lengre, tøffere. Dette kan jeg ikke endre. Helt greit. Det var uansett andre faktorer som ødela. Snubletråder.
 • Hadde sjokoladefridietten vart lenger enn 2 uker, ville jeg gått ned utallige kilo - minus 1min = 56
 • Hadde ikke den brautete mannen trampet på meg under oppvarminga, akkurat på liktornlilletåa, ville jeg fått mer tid til oppvarming, og mindre til å sitte på en benk med tåa i været - minus 30s = 55,30
 • Hadde jeg stilt meg i pulje 2 hadde jeg (sannsynligvis) sluppet de verste flaskehalsene. For det var ekstremt trangt, mange som gikk, og det føltes surrealistisk nok, ut som om jeg løp forteste av alle, selv når jeg knapt beveget meg.  minus 1min - 54,30  (snart under pers)
 • Hadde jeg ikke mistet vannflaska halveis, ville jeg sluppet å stoppe på de 2 siste drikkestasjonene (tropevarme). Kveledøden var også en reell fare, har øvd lite på koppdrikking i fart. minus 1min = 53,30.
 • Hadde ikke telefonen på 6km , bestemt seg for å beskytte hørselen min, og skru ned all lyd til ikke hørbart minimumsnivå, akkurat da jeg trengte aggressive gangsterrap som mest...   minus 1min = 52,30
 • Hadde jeg hentet startnummeret dagen før, ville jeg sluppet å bakse meg fra tog til expo til hotell med sekk og trillekoffert, med en tilbakelagt distanse på 11km, før oppvarming...  minus 30s = 52
 • Innlysende - hadde jeg ikke åpnet over evne, kunne jeg løpt som en vind på slutten, minus 1min = 51
 • Hadde jeg bare vært smart og studert løypekartet på forhånd ville jeg visst at vi ikke skulle løpe mot Tøyen/Grønland, men snu på toppen av brua, og dermed unngått paralyseringsfrykten som setter inn hver gang jeg tenker på bakken rundt Botaniske. Minus 2min = 49.
 • Der har du målet for framtida. Min indre tid OM15 under 50.
 • Det er bare å feire.
 Før, etter og under. Merk nyinnkjøpt caps. Den gamle forsvant under startnummerhenting. Merk sko. PureConnect4. Best ever, bortsett fra at sålene etter 80km, allerede er blankslitte. 
Bilder lånt fra marathon-photos.com.

Ellers er det  bare skryt.
Doene, med vann og såpe - gamechanger.
Fiskemiddag med sjokolademoussedessert på Litteraturhuset
Hundebarnevakt, hotellfrokost og ikker mer vin enn at jeg sov før 23,00  (nesten)
Kunne selvfølgelig vært flere nedoverbakker og mer plass i løypa
, flere mellomtider og statistikk på resultatservice
, men alt slikt er uansett glemt når man får boller i MÅL!

Flere som var i Oslo lørdag? løp? leste? 

THE END! 

30 kommentarer:

 1. Dette høres ut som en riktig analyse,men kanskje noen intervalløkter + styrketrening hadde senket tida med enda 1 min
  Raviross

  SvarSlett
  Svar
  1. Ett minutt til - da er vi nede på 48, og jeg løper snart like fort som deg. Nå fikk jeg plutselig veldig dårlig samvittighet (igjen) for styrketreninga. Det er bare sååå kjedelig!

   Slett
 2. Gratulerer med herlig tid, skal si du er sprek. Håper du feirer med en kokosbolle eller to :) Jeg var i Amsterdam i helgen og en av venninnene hadde en skritteller, så nå har jeg lovet meg selv en sånn, og håper at beina skal få fart på deg litt oftere. Takk for inspirerende innlegg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk!
   Slike skritttellere er gull verdt. Kjøpte meg en selv i vår da motivasjonen var på bånn og ikke engang gps-logging ga energi. Plutselig gikk jeg ekstra runder rundt huset på kveldene - bare for å nå ulike skrittmål. Så det fortere du begynner å telle, det kjappere kommer du i form til den 5km-en du skulle løpe. Hilsen hun som husker alle løpeløfter.

   Slett
 3. Gratulerer igjen! Og takk for inspirerende resymé. Slik jeg forstår alt nå har du sust som en blå vind gjennom oslos gater med en imponerende 49.50.23 eller noe slikt, og det er deg vel fortjent. det samme er vinen du konsumerte etterpå. Var det på Elias? Og her savner jeg facebooks muligheter for emosjonelle uttrykk, så du kan bare gjette hva jeg egentlig mente. Undrende, spørrende, misunnelig, takknemlig eller bare veldig imponert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk igjen, og takk for at du tålmodig og lojalt leser joggeposter, enda alle, inkludert meg selv har glemt at jeg er en joggeblogger. Jeg gjentar meg selv og fortsetter å insistere på at man kan være joggeblogger selv om - nesten aldri - blogger om jogging. Man bare er!

   49min gjennom Oslo er meget respektabelt!

   Ikke Elias, bare Litteraturhuset, + et glass på Herr Nilsen, der de skulle ha funkkonsert, som jeg følte meg alt for gammel og sliten til å betale for. Jeg gjetter forøvrig på at du føler (følte?) deg både misunnelig og imponert - det skulle bare mangle - 49 er ei fantasytid -)

   Slett
  2. Åah, Herr Nilsen, det var et av favorittstedene i sene nattestimer da jeg studerte i Oslo. Vi likte oss best inne på skirommet.

   Gratulerer med godt gjennomført løp til tross for sykdom. Er som alltid imponert:-) Selv har jeg aldri løpt så langt som 10 km, men tror kanskje jeg har lovet å bli med/blitt tvangspåmeldt til et løp til våren igjen. Og ingen har vel glemt at du er joggeblogger.

   Slett
  3. Tvangspåmelding er den eneste måten å melde seg på løp på. Ihvertfall har jeg aldri utviklet meg nok til å gjøre det med lett sinn og hjerte. Derfor jeg også har stagnert på 2 løp i året. Hvert år, og spesielt etter hvert løp, tenker jeg at i år - iår - iår. Men ingenting skjer, før jeg får tvangspåmeldt meg i siste liten - på 2.

   Herr Nilsen: Er det mest for den eldre garde? Jeg følte meg ca 300år da jeg takket nei til funk, som visstnok skulle være akkurat noe for min aldersgruppe (tenkte den unge billettselgeren, men sa det heldigvis ikke), og resten av klientellet var min alder+, ergo er nå også 50/60åringer ei gruppe jeg ikke kan henge med. De er for ville og funky!

   (Nå er det år og dag siden jeg skrev om noe annet utenom bøker, så av og til glemmer jeg selv at jeg egentlig er en løpende hybridblogger -)

   Slett
 4. Jeg digger deg og heier på deg! Både gjennom bøker og gjennom Oslo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, takk for det!
   Hvordan går det med løpinga di forresten. Du har vel ikke lagt opp?

   Slett
 5. Grattis med sub 50! Sykt bra:-))))

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å passe seg, snart tar jeg deg igjen, fra pulje 4.

   Hadde plutselig et ephihany og forstod hvorfor jeg absolutt skulle i gruppe 4. Det er jo der de alltid putter meg i Sentrumsløpet. Rett og slett et resultat av begrenset løpserfaring.

   Slett
 6. Grattis med sub 50 ja - herlig ;-)))))

  SvarSlett
 7. Dette er jo kjempebra! Jeg er full av beundring og setter det opp som hårete mål for megselv i 2016 (selv om jeg er superhappy med å komme under timen). Takk for inspirasjonen og dealen som gjorde at jeg fikk et spark bak. Much needed, much appreciated!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingenting å takke for. Tvang is my middle name. Bare husk å melde deg på så snart de åpner (kanskje mulig allerede?), ifall du blir henfallen til sofakos iløpet av året. Tro meg. Faren er overhengende!
   (Under timen er vanskelig nok -)

   Slett
 8. Grattis! Imponert - og... du gir meg utrolig dårlig samvittighet for den sløvheten som har inntatt heimen her når det gjelder bevegelse. Alt over subbetempo skaper høyt blodtrykk og magesår. Ja til fri flyt av sjokolade og kokosmakroner? Nemlig! Når det er sagt så starter vel egentlig det nye og bedre livet idag. Helt til jeg fant ut at det var forlagsmøte, så det bedre livet blir utsatt et døgn (til). Misunner deg egentlig joggingen. Løp mye før i verden da knærne virket. Nå blir det som du vet sykkel. Alder er no dritt, men jeg gjør jo av og til det beste utav det da.. Av og til.. Og så må jeg lære faktorregning av deg ser jeg over her. Plutselig har jeg trent hver dag siden sommerferien! ...det kan jeg nemlig si, for sommerferien starter 1. oktober i år. Aldri for seint til at det ikke er godt for noe...

  SvarSlett
  Svar
  1. Alder er virkelig noe skit. Og knær. Igår leste jeg også en lang skadetråd på løpeforum om hofter. Der spilte heller ikke alder noen rolle. Fikk du rusk i hofta - var det rett under kniven og år med smerter. De visste hva de snakket om bestemødrene våre som vernet om lårhalsen som kronjuveler.
   Heldigvis er hver dag sykkeldag for dere i vest, bare veier og null snø vinteren igjennom. Trenger ikke faktorregning da. Og på forlagsmøter og andre bokrelaterte eventer er det alltid lov å spise kokosmakroner!

   Slett
  2. Er da alle eventer bokrelaterte siden jeg alltid går med Kindle'n i veska? PS! Litteraturuke på Sting i Stavanger

   https://www.facebook.com/litteraturukapasting?fref=ts

   Slett
  3. Litt misunnelig på dere i vest akkurat nå - ikke før er kapittelet ferdig i Stavanger, før spennende ting skjer på litteraturhuset i Bergen. Hva skjedde med - Oslodominansen?? Burde ikke slike ting skje hovedsaklig i hovedstaden???

   Slett
 9. Åå dette likte, eg "indre tid" på under 50min, veldig bra!
  Så bra også at du valgte å blogge, for eg trur ikkje eg hev funne deg andre stadier på sosiale mediar. Eller joda, Facebook, sjølvsagt.
  Men likevel.

  Synst personleg at alt under ein time på mila er godkjent, men eg hev jo berre løpt ei mil tre gonger i år (sist idag, og er berre superfornøydd - plantar fascitten murra fortsatt ein stad langt inne i foten, men er på retretten - så eg tok sjansen i dag).

  Det var i alle fall mange gode tips om å få ned tida på mila under konkurranse (om det nå blir faktisk tid eller indre tid), så dei skal eg ta til meg til neste år, når eg forhåpentlegvis er klar til konkurranse igjen.

  Forresten så har eg måtta bytte blogg igjen - stalkaren dukka opp att og det gadd eg ikkje, så gamle bloggen er stengt nå og eg har starta friskt igjen - litt halvanonymt sånn i tilfelle (manglar fortsatt gode forslag for kva eg skal kalle hunden - har bestemt meg for ikkje å bruke navnet hans for å vera på den sikre ikkje-googlebare sida).
  Sidan du er så god på akkurat det :D så må du gjerne koma med forslag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. (Hehe - bare hyggelig å være til konkurransehjelp -)

   Mindre hyggelig at du skal stalkes fra en blogg til en annen. At noen skal ødelegge slik. Betyr dette at du helst ikke vil at nybloggen på div. blogger - og at jeg skal droppe å putte den inn i bloggrullen? Anonymitet er vanskelig - og jeg har blitt slappere og slappere med min etterhvert som tida har gått. Før ville jeg slettet løpebildene over og begynt på nytt fordi jeg glemte å blurre startnummeret - men et eller annet sted på veien har jeg blitt smittet av pyttsann. Fordi, det er jo ingen andre som er like hysterisk. Halvanonym har plutselig blitt 1/15dels anonym. Grenser flyttes.

   Hundenavn: Fido, passopp, devil-dor, selv om han ser alt for snill ut til å være djevelsk. Englebassen?

   Og selvfølgelig! Hurra for PF på retrett.
   Løp du i fivefingers?

   Slett
  2. Heeei igjen :)
   Du kan godt legge til den nye bloggen din i bloggrullen - då blir eg berre glad :) Berre ikkje bruk navnet mitt, så går det fint. Eg skal prøve å vera meir nøye med navnbruk - både av meg sjølv og plassar, for ja det er jo irriterande at han der stalkaren finn bloggen min igjen :P

   Når det gjeld hundenavn så har eg berre havna på go'gutten, fordi det er jo det han er - han meinar det godt. Han vil jo berre ha selskap av meg der nede i grøfta, eller i bekken, eller i gjørmehullet, og det er derfor han drar meg med seg ned dit :D

   Englebassen hadde forresten vore eit koseleg navn også, det skal eg hugse på for spesielle anledningar :)

   Fivefingers er det nå ei stund sida eg har brukt, sidan eg synst det blir fort kaldt i å løpe med dei i våt skog, og eg har ikkje fått meg sokkar eg kan bruke i tillegg, og er også usikker på om eg får plass til sokkar, sidan mine VFF passar som støpt.

   Eg brukar mest Merrell nå, både med og utan demping, og med 0 eller 4mm drop. For å løpe med eigtl berre dei som har litt demping og 4mm drop.

   Eg trur berre at eg skal fokusere mindre på løping og fortsette med teknikk og styrke, rett og slett.

   Nå såg eg det nyaste innlegget ditt ei bok av Hege Flatland, og det var bra, fordi nå veit eg kva bok eg skal lese nå, ho er jo fødd i i nabobygda her, då forpliktar det jo å lese noko av henne (dessutan var dei tre bøkar eg lånte med meg heim på laurdag plutseleg mindre spennande då eg kom heim - på biblioteket har eg lyst på alt, men heime? Merkeleg.)

   Men PF'en er heilt klart på retrett, og det er det viktigaste. Skal vise fram foten te fysioterapeuten min i morgo, og i tillegg det kranglete venstre kneet (som ikkje høyrer til PF-foten), så få me sjå kva han meinar.

   Ha ei riktig fin veke!

   Slett
  3. (Bloggen er lagt til! Navnet ditt er slettet fra hukommelsen. Blir irritert hver gang jeg tenker på fyren.)

   Jeg kjøpte forresten sokker til Fivefingers i sin tid. Presset bena nedi med makt - tok sikkert 15min med topppuls, men så skal det sies at det tok svært lang tid før jeg behersket å ta på tåskoene. Skulle prøve dem for noen uker siden og måtte gi opp for bena var litt svette (etter mølleløping) og det var no way. Har nå et par Zero Drop Altra, som jeg for det meste har gått i for å forberede foten. Løp 1 kilometer hist og pist på mølle - før jeg la ut på 8km skog/asfalt i forrige uke. Gikk strålende. Har løpt i 3-4mm drop i flere, men merker likevel godt forskjellen ned til 0. (Selv om skoene er så dempet at det er som å løpe barbeint på madrass -)). Mitt største problem er at skoene slites så fort. 300km og det er nærmest hull i sålen.

   Flatland: Ja, den må du lese, nabobygd og alt. Også vil jeg høre hva du synes!

   Slett
 10. Gratulerer med vel gjennomført løp! Jeg blir dødsimponert, og du ser ut til å være klar for et nytt maraton på etterbildene alt jo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, Mari, det er helt sant, jeg og det blodrøde fjeset kunne godt løpt en 10km til - dagen derpå, that is.
   Forresten, ikke verst imponerende de vektene du holder på med for tiden heller - uforståelig, men imponerende -)

   Slett