onsdag 15. april 2015

BIOGRAFISIRKELEN 12 - FORBRYTELSE OG STRAFF


Chasing Justice  (2007)
Twento-Two Years on Death Row 
for a Crime I Didn't Commit
 - Kerry Max Cook

Mitt bidrag i Biografisirkelen 12.
Kategori: Forbrytelse og Straff.






Jeg har valgt Kerry Max Cook
, fordi mannen for mange år siden så han på tv og ble rystet
, og jeg som god kone umiddelbart kjøpte boka
, når familiemedlemmer viser leselyst må det handles raskt.

- Chasing Justice describes how the American legal system heavily favors police and prosecutors and creates opportunities for innocent poeple to be convicted of capital crimes and even executed. This same system then erects insurmontable legal barriers to disprove allegations which would establish a person's innocence - 

Det handler om dødsstraff, uskyld, og en så organsiert korrupsjon selv en skapkyniker har vanskelig for å tro er dokumentert sannhet.
En manns historie, et avslørende blikk på en hensynsløs stat, Texas
- og et viktig innlegg i den internasjonale kampen mot dødsstraff.

Cook skriver at siden 1985 har 4 land i året sluttet med praksisen
 - According to Amensty International's current figures (pr.2007), China, Iran, Saudi Arabia, and the United States are collectively responsible for ninety-four percent of all the executions carried out across the globe. -

Dette var holdningen i Amerika i 1993.
... the United States Supreme Court wrote in 1993, styled as Herrera Vs.Collins, basically that it was not unconstitutional to execute an innocent person, provided they were given a fair trial. - 


Saken: kortversjonen
Cook ble arrestert i 1977 for på bestialsk vis ha voldatt og drept 21 år gamle Linda Jo Edwards. Under rettsaken i 1978, la aktoratet stor vekt på homofili (som var kriminelt i Texas) og hevdet at Cook var en seksuell avviker som hadde sett en voldelig sexfilm og blitt så seksuelt opphisset under en kattetortureringsscene at han oppsøkte Edwards, voldtok og drepte.

De hadde utallige vitneutsagn som bekreftet dette.
De hadde et 'øyenvitne'
Og de hadde et fingeravtrykk.
Slam dunk.

Det var uten betydning at flere av vitneutsagnene motsa hverandre og var dramatisk forandret fra året før. At tidslinja ikke stemte og at Cook hadde vært i leiligheten tidligere. Han ble funnet skyldig og dømt til døden.

Det tok 8 år før de gadd behandle anken.
16år før dommen ble omgjort og han i 1992 fikk en ny rettsak.

Det mest sjokkerende for meg som leser
, var hvor ivrige aktoratet var i tjenesten. I 1992 var de klar over løgnene og de fabrikerte vitneutsagnene. Det hadde kommet nye bevis. Advokater, media og frivillige organisasjoner hadde engasjert seg. Feil begått av både politi og aktorat var under lupen. Aktoratet visste han var uskyldig
- men var fremdeles besatt av å få han dømt.

92 saken endte med - hung jury - påfølgende mistrial, og en tredje rettsak i 94.

Begge disse rundene var identiske. Dommer og aktorat var på lag. Forsvaret kneblet. De fikk hverken lov til å påpeke løgner, eller ta opp feil fra tidligere. Tidligere vitner som i mellomtiden hadde tilstått løgn fikk ikke vitne.
Igjen ble Cook dømt til døden.

Først i 1996
, etter at The Texas Court of Criminal Appeal - igjen reverserte dommen, og publiserte en rapport der de påpekte alle feil, misconduct, begått, begynner det å lysne. Under en fjerde rettsak, redd for nok en dom, gikk han med på en avtale. No Contest. Frihet, uten innrømmelse av skyld. 

Såvidt jeg vet har han fremdeles ikke fått oppreising og full frikjennelse av Texas.


Boka:
Boka går detaljert gjennom rettsaker og papirer. Etter noen sider er det som en dårlig film. Ikke en gang hollywoodskurker, eller råtne serieadvokater, oppfører seg like ille som disse real-life-utgavene. Ingen midler skys, og det er viktigere å dekke over tidligere feil, enn skje rettferdighet.

Legg til vaktene, voldtektene og selvmordene har går igjennom på death-row
, og du har den type historie, som folk ville fnyst av, var det oppdiktet
, bare virkeligheten kan være så brutal
, bare ekte mennesker så skruppelløse
, og da har jeg ikke engang nevnt at det finnes en annen mistenkt, Mayfield, som ikke bare ble sett på åstedet, men også var Edwards sjalu elsker, og hadde lagt igjen sædspor på underbuksa hennes.

22år, og en hær av hardtarbeidende, idealister
, tok det for Cook å kommer seg ut av fengsel.


Det litterære, det biografiske, og sånt
Jeg vil egentlig ikke si det for det er en historie verdt å lese, og det ville vært ganske hjerteløst av meg å si at man like gjerne kan google, så det sier jeg ikke, og mener det ikke, mm, du kun er opptatt av sak, og ikke mann. Vil du høre historien selvbiografisk. I 1.pers. Fra innsida. Uten filter. Er det i høyeste grad bedre med bok.

Det er også her svakhetene ligger.
Det snevre perspektivet. I begynnelsen av boka, i kapitlene om barndom, og også under arrestasjonen og den første tida på death row, var jeg virkelig arg på den ene synsvinkelen. Smekk, fordi jeg alltid klager over synsvinkelskifter, og ihvertfall ikke burde forvente noe annet i en selvbiografi.

Jeg irriterte meg over barndomsberetningene om militærliv, besøk i konsentrasjonsleirer, gutteliv, ol, og bortsett fra å peke på at han kom fra et møblert hjem, og at det europeiske aspektet gjorde at han havnet på skråplanen tilbake i USA, fordi han ikke passet inn - hadde det ingen betydning, hverken litterært, eller saksmessig. Han kunne greid seg med et par avsnitt - og jeg tenkte, snobbete, at her har du en, typisk amerikaner som tror man blir kultivert av å reise rundt i Europa, eller være i militæret. Ja, jeg innrømmer det, jeg var litt gretten i begynnelsen, hadde egentlig lyst å lese noe annet....

Det plaget meg at mens hele USA, gikk gjennom en mediafrenzy pga det bestialske mordet, og advokater, politi, og journalister jobbet på spreng, satt jeg, som leser, kun på cella med Kerry, og visste ingenting.

Det bedret seg med rettsakene, da det ble lagt fram både vinteutsagn og papirer, men irriterte meg igjen da, Kerry, under innskytelser,  i retrospekt, framstod langt visere, enn jeg gjetter på at han, på gitte tidspunkt, var.
Dette er flisespikkeri.
Kampen mot dødsstraff er viktigere
, så da oppsummerer jeg kort at, boka var best når den holdt seg til sak
- og less so, på det personlige plan.

Tallene som legges fram mot slutten av boka på hvor mange antatt uskyldige mennesker som allerede er henrettet er skremmende.
Det er også tallet på døde skyldige
, selv om dette underdrives for poengets skyld.

Merk:
At ingen av de som løy, utpresset og manipulerte for å få han dømt, har fått konsekvenser. De jobber og forfremmes i beste velgående!

Kerry?
, er idag gift, har et barn, og hund.
På overflaten helt ok. Mellom linjene ikke så enkelt.
Og i bakgrunnen nekter fremdeles staten Texas å gi seg.
Et øye for et øye
, eller andre kinnet til?

Vil du vite mer:
Wiki, filmen the Exonarated
 - og en artikkel fra Texas Monthly.
, og en fra The New York times


Bilde lånt fra google:

Sirkeldeltakelse:
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg
Legg igjen link i kommentarfeltet.
Har du ikke blogg holder det med en kommentar
 ---------------------------
Neste kategori i Biografisirkelen er:
VITENSKAP
Du vet, Semmelweiss, Curie, mikrober og sånt.
Bloggdato er 15.juni 2015.
De øvrige kategoriene for 2015 finner du her:


53 kommentarer:

  1. Og jeg ble ferdig med min bok i påsken, siden det er mamma som eier boken, så syntes jeg det var greit å bli ferdig med den da. Dessuten var den lettlest da :) Men jeg likte den godt, og det er et pluss, her er linken: http://groskrosverden.blogspot.no/2015/04/biografi-lesesirkel-xii.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Gro om Northug:
      http://groskrosverden.blogspot.no/2015/04/biografi-lesesirkel-xii.html

      Effektivt! En dag skal jeg også slutte å være ute i siste liten. Gleder meg til å lese om Petter, den hardhause, selv om ihvertfall forsida på den boka framstiller han mer som svigermors drøm enn - norThug. Men det får bli når jeg er ferdig
      - forhåpentligvis iløpet av dagen
      (ehm eller helga - nei - dagen....)

      Slett
    2. Ingalill, er det forfattere nå igjen?? I følge lista som ligger under biofanen er neste kategori VITENSKAP!! Jeg har begynt å sjekke nettet for interessante personer å lese om allerede!

      Northug blir framstilt som en grei gutt som har lagt ned mye trening for å bli best. Han har ikke alltid fulgt reglene til landslaget og det følte han seg uthengt for. Men absolutt en kjekk og trivelig gutt - så intet nytt under solen der.

      Som Marianne måtte jeg også google Kerry Max Cook etter dette blogginnlegget. Interessant å lese må jrg si Ingalill! :)

      Slett
    3. Uæhhh, hva er det du sier, har jeg tullet med kategoriene? Sånn går det når man tvangsleser biografi hele natta, skal umiddelbart redigere.

      Til alle: Neste kategori er VITENSKAP.
      Takk, for at noen er oppmerksomme, her fortjente du hele æresmedlemskapet ditt -)

      (Hadde egentlig logget av for å vie resten av kvelden til Downtown Abbey - som jeg, årevis etter alle andre, plutselig har forelsket meg i.)

      Slett
    4. Jepp, jeg også så at det var Vitenskap i juni og lette frem bøker allerede i går…(har to i hylla, som muligens er aktuelle, drøftes senere)

      Slett
    5. Bra!! Jeg har funnet en kandidat som jeg skal se litt nærmere på, må bare få lønning først :) Og jeg har glad jeg klarer å forsvare æresmedlemskapet! :)

      Slett
    6. Observasjons og innsatstviljen imponerer meg stadig - ikke er vi engang ferdig med runde 12 - og dere planlegger allerede 13. Jeg har mye å lære når det kommer til organisert effektivitet!

      (Gro - jeg gjetter Cecilie og Truls på Grønland - den er sikkert dyr nok til å kreve en full lønningspose....?)

      Slett
    7. Niks - ikke Truls og Cecilie, det er ikke en biografi, det er en reiseskildring om å gå over Grønland, jeg holder kortene tett til brystene enda, men lover å si i fra når jeg har bestemt meg. I dag er det lønningsdag, så da kan jeg boltre meg skjønner du :)

      Jeg må forberede meg litt, men det kommer til å bli bedre bøker nå, fordi jeg vil være enda mer foreberedt enn i fjor. Til forfatterrunden har jeg mange kandidater på grunn av Anita som ramset opp en hel drøss i kommentarfeltet mitt i desember - det liker jeg :)

      Slett
    8. Anita er en brønn av gode forslag!

      Jeg skulle årets nobelpar hadde bio - de virker som et interessant par å lese om. Forøvrig satser jeg på tilfeldighetene i neste runde. Den mest fristende boka i bib.hylla, eller på storytel, kan bli spennende det.....

      Slett
  2. Jeg har som annonsert lest og skrevet om In Cold Blood her:
    http://elbakken.blogspot.no/2015/04/truman-capote-in-cold-blood.html

    Veldig god bok med mye biografisk materiale så bare LITT juks.
    For eksempel mye mindre juks enn da jeg presset Cromwell-roman inn i politiker-kategorien på oppfording fra sirkelgeneralen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Elisabeth om Cold Blood:
      http://elbakken.blogspot.no/2015/04/truman-capote-in-cold-blood.html

      Juks sier du. Leste jeg ikke nettopp i det andre kommentarfeltet at det var 310% innafor. Var det perhaps før du leste boka?
      (og ikke nevn de Cromwellgreiene da mister jeg troverdigheten for godt....)

      Slett
  3. Ikke juks, Elisabeth. Bare kreativitet! Jeg ser jeg har tatt lettvindtvarianten denne gang, etter nesten å ha tatt livet av leselysten min forrige runde med 704 sider Hemingway. Det er crime. Det er punishment. Det er noe helt annet enn death row, det skal jeg ha... Du har lest ei MYE MER SPENNENDE BOK ENN MEG, kun en synsvinkel til tross. Men som man roper i skogen, osv... Nå skal jeg google Kerry!

    http://ebokhyllami.blogspot.no/2015/04/bio-sirkelen-crime-and-punishment.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Marianne om Grisham:
      http://ebokhyllami.blogspot.no/2015/04/bio-sirkelen-crime-and-punishment.html

      Ikke egentlig spennende Marianne, mest trist. Sjokkerende lesing for uskyldige sjeler som meg, men helt vanlig og dagligdags ikke andre deler av verden (eh USA), der de må ha egne foundatation som jobber for å få de uskyldige ut av death row, mens statsmenn jobber på spreng for dømme flest mulig. Det er beyond latterlig. Beyond den moderne verden - og som jeg skrev - hadde jeg sett dette i en TV-serie - ville jeg slått av, pga troverdighet.

      Når det gjelder Grisham, er jeg mest nysgjerrig på hvorfor bøkene hans ble gradvis dårligere og dårligere. Kom det opp?

      Slett
    2. Niks. Det kom ikke opp. Boka ble skrevet i 2004, så bio'en er allerede 11 år gammel. Jeg vil tippe at det er dealen på ca 1 bok i året som Grisham signerte med forlaget som tar knekken på kvaliteten. Det er vel grenser for hvor mange nye crimes han klarer å punish etter 32 bøker... Og så vil jeg tippe at han er mettet? Kanskje? I en alder av just turned 60... Har sikkert nok kronasjer på bok etter alle bøkene og filmatiseringene...

      Slett
    3. Tvangsskriving will do it.
      Har bare lest ei Grishambok i bloggtid, The Associate, og det var labre greier. Tidligere dog var jeg fan - lite både The Rainmaker, den om tobakksindustrien og The Firm. Før var han faktisk spennende. Må spare innleggene deres til i morgen - det skjer rett og slett for mye på Downtown - og så ble jeg plutselig stresset for jeg vil se ferdig alt før det igjen blir klart for Game of Thrones. Vi drukner i historier -)

      Slett
    4. Apropos John Grisham, Death Row og Crime & Punishment: Eg las boka En uskyldig mann (The Innocent Man) av Grisham i fjor. Interessant og skremmande - og boka hadde passa innan denne biorunden. http://bokbloggberit.blogspot.no/2014/09/smakebit-pa-sndag-en-uskyldig-mann.html

      Slett
    5. Måtte inn å sjekke Grisham på storytel - og de har en endeløs rekke, men selvfølgelig ikke Innocent Man. Hvis jeg forstår det riktig, er det en biografi? Eller crossover, basert på true story? Føler jeg meg dratt mot den - kerrys historie fortalt av Grisham - ville hadde en helt annet sug. Biografienes stadige kamp mot fiksjonen -)

      Slett
  4. Forfattarar! <3 Den skal eg jammen meg vere med på! Eg veit eg har sagt det før, men denne gongen meiner eg det. Eg har eit tital forfattarbiografiar i bokhylla mi som eg tenker eg skulle, burde ha lese. Og juni er jo lenge til... nei, det var sånn eg ikkje skulle tenke.

    SvarSlett
    Svar
    1. (njaa - jeg tror det når jeg ser det -))

      Plutselig ble det - veldig - lenge til, siden jeg har tullet med kategoriene og det ikke er forfatterkategori før i august. Tror du bare må slenge deg med på vitenskap også. Med litt flaks pusler en av forfatterne dine med reagensrør på si.

      Slett
    2. Vitenskap blir nok litt verre. I alle fall viss eg ikkje kan trekke inn humaniora, eg har ein del filosofar i hylla ... Den må eg tenke på. Men eg vedder ein drink på at eg klarer å lese ein forfattarbiografi før august, altså. Det er det minste eg burde klare. Så får eg tenke meg litt om, for å finne ut om eg har nokre vitenskapelege biografiar ståande.

      Slett
    3. Vitenskapsfilosofi?
      Du vet vitenskap kan være så mangt.

      Jeg skal holde deg til den drinken. White Russian - dobbel på deg - og rødvin Alta-style på meg, (det er når du ber om vin i colaglass for å slippe å renne til baren og stå i kø. 3 på en gang. Det har jeg lært av hu fra Alta.)

      Slett
    4. Vitenskapsfilosofi er eget fag , men d vet du vel . Jeg har nettopp tatt det ;) satt i går btw og sjekket om Arne Næss og Steiner kan kalles. Vitenskapsmenn siden de er filosofer - men de har andre ting med seg i sekken og var selv opptatt av vitenskap , så de er vel litt d og , ikke bare filosofer . Så d skal jeg kunne argumentere fir ( ut fra vitenskapsfilosofisk teori ;))

      Slett
    5. Men strengt tatt er ikke filosofi som fag , vitenskap , slik jeg forstår d.

      Slett
    6. Definisjoner, deliberasjoner..
      Jeg holder en knapp på Arne Næss, kunne tenkt meg å vite mer om han, så jeg dytter mot Arne, selv om jeg ikke vet noe om Steiner - (annet enn skolen).

      Slett
    7. Begge er interessante , men Næss har de fleste av oss litt forhold til , og boka virker bra.

      Slett
    8. Jeg må innrømme at jeg ble veldig gira en stund ang å definere en vitenskapsmann / slikt kan sysselsette hodet mitt i timer og dager . Vurderte å sende Mail til læreren i vitenskapsfilosofi for å høre om Arne Næss kan defineres ( og Steiner , og Heyerdahl btw - siden sistnevnte nok aldri tok hovedfag i zoologi - derimot heller jo praksisen hans mer mot vitenskapelig aktivitet da ) ja , mulig jeg er litt asbergersk ;)

      Slett
    9. Et snev av obsessive psyke
      kan nok ikke utelukkes.....

      Slett
  5. Høres ikke greit å være denne mannen/eller å ha vært..uskyldig dømt. Det ble min Thrane også.. Må skynde meg å skrive innlegg, før jeg leser mer her inne- Leste ferdig bioen i går kveld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Skynd deg nå så du blir ferdig til morgenkaffen min.
      Jeg sparer alle innleggene deres til da. Kan jo ikke lese seg ihjel heller -)

      Slett
    2. Endelig, her er mitt innlegg : http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/04/moshonistas-biografilesesirkel-marcus.html#more

      Slett
    3. Anita om Marcus Thrane:
      http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/04/moshonistas-biografilesesirkel-marcus.html#more

      Well done - før midnatt og alt.
      Jeg mistenker Marcus er en traurig fyr, men satser alt på at innlegget ditt får meg på nye tanker... -

      Slett
    4. Neida, han var ikke traurig, det var ikke mitt inntrykk. Han var kjekk, munter, kunne både skjemte, slenge ut av seg sarkasmer, satirer, humor, elsket sang og musikk og teater, samt å lese.. Han var kultivert, stillferdig, hadde et tilltisfullt vesen, flink med barna (tenk på at under båtturen til Amerika da bølgene herjet som værst sang han for barna for å roe dem ned- en god far) Han var kritisk til kirka, og ble beskyldt for blasfemi også. Og han ville ha avgifter på brenenvinet fordi det førte så mye elendighet med seg.. Mye av det jeg har skrevet her, har jeg ikke nevnt i innlegget mitt, det må jeg kopiere inn et sted.. God kaffe!

      Slett
    5. Og det virker som han og kona Josephine var et godt team, med respekt for hverandre.

      Slett
    6. Nå som jeg har lest innlegget ditt, har du selvfølgelig helt rett, duh. Thrane høres ut som en utmerket, mann, omsorgsfull, godt gift, og for smart og caring for sitt eget beste.

      (Føles det ikke godt at du endelig fikk lest den?)

      Slett
    7. Ja, absolutt! ( glemte å krysse for hyllebok lest , d må je gjøre )

      Slett
  6. Straffen av Ragnar Kvam jr. handlar om Knud Geelmeuyden Bull, det sorte fåret i dei fine familiane Geelmeyden og Bull.
    http://bokbloggberit.blogspot.no/2015/04/biografilesesirkel-straffen-av-ragnar.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Beroene om Knud Geelmeuyden:
      http://bokbloggberit.blogspot.no/2015/04/biografilesesirkel-straffen-av-ragnar.html

      Det var litt av et etternavn. Det lukter eksklusivitet lang vei - det er i slike familier man finner de svarteste fårene -)

      Slett
    2. Et lite sidespor: Niels Chr. Geelmuyden er forfatter. Om han er i slekt med den godeste Knud vites ikke, men Niels har noen herlige titler på enkelte av bøkene sine - som "En prest og en plage: Et portrett av Børre Knudsen", "Mer enn hjerne" og boka "Hundre Ordgasmer" (som han ble tvunget å bytte tittel på av forlaget - kan ikke forstå hvorfor. Satirisk, ironisk og gjør kule portrettintervjuer. Sidespor slutt -)

      OG - Geelmeyden.Kise er et norsk PR-byrå og kommunikasjonsrådgivningsselskap. Kjent navn med mange forgreininger, med andre ord - så du er helt på rett spor med lukta av eksklusivitet Ingalill -)

      Slett
    3. PR-byrået har eg høyrt om, men ikkje forfattaren. Fantasifull ordkløvjar det der!

      Slett
    4. Er det noe galt med meg når tittelen - 100 Ordgasmer, gjør meg mer yr og nysgjerrig enn, hadde han kutte den d-en? Plz - si nei....

      Slett
    5. Jeg har lest de to Reisebrev-bøkene til Geelmyuiden , anbefales. Og så har jeg planer om å lese Sannheten på bordet - om Matindustrien her på bjerget -

      Slett
    6. Skal du snike i den matindustriboka i sirkelen, Anita, (sakprosa?), krever jeg du venter til kategori - skrekk og gru - . Det finnes ikke noe skumlere enn snusk og korruspsjon i matindustrien. Vi putter det i munnen hver eneste dag.

      Slett
    7. Det er vel å tøye biografilategorien vel langt å velge ei bok som kritisk analyserer Matindustrien - men men - Who knows? Boka skal leses en dag uansett da -

      Slett
  7. Uff, heksejakter er i alle fall noe som hørte middelalderen til! Det er skremmende!
    Jeg har også lest om en heksejakt, kanskje ikke så bestialsk som din, men dog:
    http://piaskulturkrok.com/2015/04/18/bokomtale-kodenavn-lanze-en-tenkt-spion/
    P.s. Med tanke på den kattetorturscenen er det ikke rart mistankene ble rettet mot denne seksuelt avvikende mannen :0
    Og om vi nå er kommet til 2015, så er jeg jammen ikke så sikker på om vi har kommet så mye lenger enn i 1977, dessverre ...

    SvarSlett
    Svar
    1. Det skulle stå: Heksejaket er i alle fall ikke abre noe som hørte middelalderen til!
      Happy day to you!

      Slett
    2. Der var du jo.
      Pia om Stein Viksveen
      http://piaskulturkrok.com/2015/04/18/bokomtale-kodenavn-lanze-en-tenkt-spion/

      Ekstra ille er det at aktoratet fjernet - og gjemte - den sida der vitnet fortalte at han ikke hadde vist noe interesse for filmen. Det er jo gitt at homofili = interesse for dyretmishandling = drapsmann.

      Det ser ut som om bøkene våre har en god del til felles. Noen har jobbet svært hardt for å få disse 2 i fengsel.

      Slett
    3. Men jeg vil jo tro at prosessen blir mye morsommere for aktoratet når man fabrikerer litt bevis ... Fysj! At de klarer å leve med seg selv!

      Slett
  8. Denne gangen kan jeg være med i biografisirkelen med Oliver Twist, for fortelleren har overbevist meg om at historien er sann. Jeg leste den ferdig i dag, og føler meg nå utlært om temaet forbrytelse og straff. Jeg har lært at forbrytelser er dumt og må straffes, men helst ikke med dødsstraff, for det er heslig og grusomt og ikke særlig bedre enn forbrytelsene de dødsdømte dømmes til døden for. Og at de forbrytelsene som mot formodning ikke blir straffet i en verdslig domstol, som regel blir straffet i det hinsidige.

    Dickens hadde forresten noen interessante (ekstra)poeng (i introduksjonen) om hvorfor dødsstraff kunne virke mot sin hensikt: Det var vanlig at publikum sympatiserte med det drapsofferet de kunne se, og det var ikke det opprinnelige drapsofferet, men den som ble hengt utenfor fengselet. Samtidig mente han at den avskrekkende effekten ved dødsstraff uteble, fordi folk som dukket opp for å se henrettelser (gjerne så mange som 100 000), oppførte seg som en mobb som ikke kunne få nok blod. Sånn sett likner Texas sikkert ganske mye på London tidlig på 1800-tallet.

    Lesesirkel-trivia: James Boswell, biografen til Samuel Johnson, elsket henrettelser. En gang så han atten henrettelser på en dag. (I biosirkelen 2054 skal jeg skrive om biografien hans om Johnson, som er på ørten tusen sider, men sannsynligvis ganske morsom)

    SvarSlett
    Svar
    1. Fjær i hatten til Dickens for å skrive så godt at det tas for godfisk, selv blant beleste og opplyste 2015-ere. Det er en uting dette med fiksjon. Lesere som tar litteraturen på alvor og tror på alt der står, er mye lykkeligere. Det er garantert vitenskapelig bevist, og er det ikke - gjør jeg det nå.
      Exhibit A: Dickens lovable innocents
      , og for en lykke, uskyldig og uvitende
      , som i grunn er akkurat der Kerry Cook started
      , altså hadde stjålet noen biler
      , i ungdommen, men vi snakker tross alt Amerika
      , biltjuveri er en del av oppveksten

      Tro på alt du som du leser
      , fiksjon forbeholdes avisene, kan ikke være sant alt det de skriver der.

      Jeg betviler dog sterkt at denne Boswell skriver morsomme biografier, men er glad for at du henger med til 2054. Og Texas tror jeg er enda mer blodtørstig enn 1800s London, tenk bare hvor dannet lynsjemobben i London hørtes ut
      - behead the criminal please
      - versus
      - chop his head off.....

      Slett
  9. Uh, uhyggelige greier du har lest, Ingalill! Jeg koste meg i alle fall med min bok. Omtale kom i går: http://boktanker.blogspot.no/2015/04/biografi-kriminallitteraturen.html

    Når det gjelder neste gang, skal jeg virkelig forsøke å finne ei bok som passer. Men det spørs om det ikke blir tøying av strikk da også... Ønsker deg fine lesedager så lenge!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hedda om kriminallitteraturen:
      http://boktanker.blogspot.no/2015/04/biografi-kriminallitteraturen.html

      Neste gang blir det lett. Du har så mye rart - og spennende på den masterleselista di, at å finne en vitenskapelig bio blir barnemat.
      Lykke til med innspurten forresten!

      Slett
    2. Takk for det - det er siste uka nå! Gleder meg noe vilt og vanvittig til fredag kveld;)

      Slett