lørdag 20. april 2013

NY LESESIRKEL: BIOGRAFIER.

Drømmefakultetet, en biografi?




Nick Hornby inspirasjonen vil ingen ende ta.
Etter jeg leste More Baths Less Talking, noterte jeg meg nok engang at mannen leser biografier. Det gjør ikke jeg, og i forbindelse med lesingen av Polysyllabic Spree, ble jeg fortalt at det var en manneting. Menn leser biografier. Kvinner leser historier fra virkeligheten. Om dette stemmer i aner jeg ikke, og detaljene sjangerskillet består i er jeg usikker på. Selv er jeg en baby i denne sammenhengen.

Av 267+ omtaler på denne bloggen
er fremdeles kun 9 biografier, eller biografilignende.

Times they are a changing
Livet er for kort til å ikke utvide horisonten med utallige leseprosjekter.


Prosjekt Biografi starter nå 
, og jeg håper flere vil være med.

En biografisirkel med 6 bøker i året i 6 ulike kategorier.
Jeg tenker meg, forfattere (duh), musikere,
politikere, kjendiser, eventyrere, medisinere etc etc.
, eller de som er/var gift med dem, eg Jerry Hall og Eli Hagen
, dibbs på Eli Hagen. Jeg har alltid hatt lyst til å lese den boka, helt ærlig!

Jeg tenker meg valgfrie bøker innenfor hver kategori, alle leser om den politikeren eller fjellklatreren de ønsker, og legger ned så mye tid og effort de vil. Du trenger ikke ha egen blogg

Jeg er selvfølgelig åpen for kategoriforslag.
Siden jeg ikke tenkte å starte før i juni, blir det kun tre kategorier i 2013
, langsiktig er ingenting i veien for å spikre 2014 allerede nå.
Let's hear it, erfarne, uerfarne og framtidige biograf-ister.
, den eneste jevnlige biografileseren jeg har fått med meg fra bokbloggriket er Ellikken.

Første bloggdato blir sommerlige 15.juni
, midt i måneden for ikke å kræsje med 1001-sirkelen.  
, og første kategori blir: tatatatata
POPULÆRMUSIKK.
, fra Carola til TurboNeger.
Redigert etter ønsker fra kommentarfeltet
, og hvor mange som sitter og ruger på Patti Smith biografien.  


ADVARSEL.
Er det ingen interesse plutrer jeg uansett i vei på egenhånd.
, men det er en overhengende fare for at jeg flytter til blogg.no 
og starter hundeblogg under falskt navn.

107 kommentarer:

  1. Du tuller nå, sant? Av alle meningsløse ting å tvangslese, må biografier være det aller verste.

    Jeg har ikke lest en eneste biografi siden en om Michelle Pfeiffer - av alle personer - for femten år siden. Livet hennes var relativt begivenhetsløst til Hollywood-kjendis å være, og etter det har jeg holdt meg til bøker hvor spenningskurve er et krav.

    Nei, hvis jeg skulle ha plukket opp et tips fra Hornby, ville det vært å lese flere dokumentarbøker. Som også er en mannesjanger, men en sjanger med litt bedre og mer spennende utvalg. Men jeg gleder meg til å se hva det er slags biografier du har tenkt å lese. Det må jo bli bra hvis du har tenkt å skrive om Eli Hagen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dead serious!
      , og du er selvskreven, obligatorisk oppmøte.Dessuten er skille mellom dokumentarer og biografier flytende. Du finner sikkert ei bok som tilfredstiller begge kravene. En gruvearbeiders bekjennelser eg, en dokumentarbiografisk opplevelse fra virkeligheten.

      Jeg eier bare 2 biografier. En bitteliten om Cora Sandel og en om Tommy Lee, han kjekke, eller ihvertfall forhenværende kjekke, og litt dumme, Motley Crue, som jeg aldri har hørt på, men han var da gift meg hu i Dynastiet/Melrose Place. Hornby leste forresten Motleybioe-en i Spreen, så da er jeg på riktig rockespor.

      (Dette blir så gøy at -)

      Slett
    2. Ja, jeg tror det blir kjempegøy å følge med på fra sidelinjen! Men det er fordi det tross alt er morsomt å lese innleggene dine uansett hva du skriver om. Slår du deg på en sjanger som er såpass lite interessant, kan jeg jo lese innleggene dine uten å risikere masse ekstraarbeid etterpå i form av bokbestillinger og lesing. Det blir herlig! Jeg gleder meg!

      Eh. Tommy Lee? Det er enda verre enn å kjøpe biografien om Michelle Pfeiffer. Bortsett fra at Tommy Lees bio sannsynligvis har et tightere plott, mer action og flere nakne damer. Begynn med den!

      Slett
    3. Hehe, du har nok rett i de nakne damene, men jeg er litt usikker på plottet, aner meg at det er ullent og fyllesykt.

      Jeg har også bestilt den Dickensbioen på biblioteket, den fra More Baths, så får vi se da hva som frister mest. Sidelinjen er uaktuelt, jeg har en kategori nettopp for deg. Sinte unge menn. Du har jo allerede kjøpt Min Kamp???, Hitler altså, ikke Knaus.

      Slett
  2. Biografi-lesesirkel høyres unektelig interessant ut, og om eg ikkje klarer ein biografi før 15. juni, så er eg ein ivrig bloggleser;-)

    Forøvrig er det ikkje Tommy Lee som har vore gift med Heather Locklear frå Dynastiet/Melrose Place, men Richie Sambora frå Bon Jovi. Tommy Lee har vore gift med Pamela Anderson:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hæææ, hvem var Tommy gift med da?
      , men der ser du altså, vi har behov for dette.
      Et svart hull i blogglandia som må følges.
      Jeg er forresten veldig glad i JonBonJovi, lurer på om han har utgitt detaljer om sitt liv?

      Har du noen ønskekategorier?

      Slett
    2. Eg skreiv jo det, Pamela Anderson;-)

      Eg liker veldig godt kongelige biografier, men har lest for lite andre kategorier innan biografi at eg har ingen spesifikke ønsker:-)

      Slett
    3. Måtte google, og svaret er, han var gift med både Pamela og Heather. Puh.
      Kongelige noteres.

      Slett
    4. Å, det var meir enn eg visste:-)

      Den nye boka om dronning Sonja er interessant lesning. Eg har allereie lest den i år, men skal nok finne andre kongelige biografier om det blir ein kategori:-)

      Slett
  3. Jeg er såååå med!

    Før i tiden leste jeg masse biografier, men de siste årene har det vært labert! Så ja, ja, ja!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ja, ja,
      , så glad jeg ble nå.
      Du får komme med ønskekategorier da. Sportshelter er forøvrig en gruppe jeg har erfaring i. Har lest både GreteW, Ingrid Kristiansen og Bjørn Dæhlie. Dessverre er det ingen av dem, som skinte nok til at jeg gidder anbefale.

      Slett
  4. Øh, bare jeg slipper å lese om fotballstjerner som er yngre enn meg - der setter jeg foten ned altså... Helst skal de som portretteres være døde, men det finnes naturligvis unntak!

    SvarSlett
    Svar
    1. , faktisk var de nevnte sportsbiografiene riktig dårlige. Har ikke Mini Jacobsen skrevet bok forresten? Mhauauaha.
      (eneste fotballspilleren jeg kom på -)

      Slett
  5. Så spennende :) Gratulerer!

    Biografier er jo en genre som er i stor utvikling om dagen, med mange supre cross-over bøker, og en ny måte å skildre mennekser på. Haren med øyne av rav som vant Costaprisen for biografi var jo bare helt fantastisk, og årets biografivinner var en blanding av biografi/grafisk roman om James Joyce!

    Håper kunstnere blir en kategori, elsker å lese om dem, mange levde jo helt ekstreme liv. Jeg holder forresten på med en biografi om Sylvia Plath nå, den får jeg stille med til forfatter-kategorien!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, takk, for at du nevnte ravharen, den står allerede på lista, var faktisk ikke klar over at det var en bio. Det er jo midt i blinken, kryss og alt. SylviaP et også spennende, har kun lest Glassklokken - et komplisert menneske. Kunstnere er notert.

      Jeg tror det kan bli en interessant sirkel, sjangeren eksperimenteres stadig med, og strekker seg fra tradisjonelle portretter til semifiktive liksomromaner' eg' knaus/grimsrud og over i dokuland . eg Seierstad.

      Slett
  6. Dersom memoarer og skildringer fra perioder av en persons liv inkludert, så blir jeg gjerne med. Passer bra under Dokufeber- prosjektet mitt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Selvfølgelig, memoarer og skildringer er midt i tjukke sjangeren. Supert at du blir med.

      Slett
    2. Hvilken kategori er det i juni?

      Slett
    3. Siden nesten alle nevner at de har ønsker om å lese musikere/rock/pop/etc, eller allerede har det hylla, virker det naturlig å starte der. Pop/Rock. Et slags off-the-shelf-bio spark i baken, til de som også har slike hensyn å ta. Har du, eller andre, sterke perferanser i andre retninger er det bare å si ifra.

      Slett
    4. Høres bra ut. Da får jeg endelig somlet meg til å lese Just Kids av Patti Smith :-D

      Slett
    5. Kan vi utvide til film - også? Vil så gjerne snike inn Bogart-biografien min.

      Slett
    6. Jeg tenkte det kunne vært greit med musikk nå i første omgang, også ta filmstjerner ved en senere anledning? Synes dere det blir for snevert?

      Slett
    7. Det går fint. HVis jeg ikke finner en passende biografi nå, så venter jeg bare til neste runde :) Hva med en kategori kalt "True Crime" - det er ikke reinspikka biografier, men du kan finne spennende biografier innen sjangeren.

      Kongelige er jeg også helt med på, og forfattere er et annet forslag. Filmstjerner er egentlig litt snevert, hva med å ha en kategori for "Underholdningspersoner"? Da kan de som ønsker å lese om skuespillere på teatere etc også være med.

      Slår også et slag for kategorien "ekstraordinære mennesker". Her kan f.eks "vanlige mennesker" som har gjort noe helt spesielt passe inn, f.eks motstandsmenn under 2. verdenskrig, etc

      Slett
    8. Nytt forslag (ble litt revet med her, hehe): Politiske ledere.

      Slett
    9. Takk for mange fine forslag. True Crime var spennende, og jeg er enig i at bare film blir for tynt, hva med Silverscreens and dirty stages, gjerne inkludert tv, eller kanskje tv burde stille utenom. I mean, hvis noen virkelig brenner å lese om Halvar Flatland passer han ikke helt inn i filmkonseptet, men jeg nekter å se han som en underholdningperson, ALTSÅ!

      Ekstraordinære mennesker er fin, her kan jo de som vil også snike inn sykdommer og personlighetsforstyrrelser. Jeg nekter å gi sykdom en egen kategori -)

      Jeg tror utfordringen er hvor snevre/vide kategoriene skal være. Jeg heller mot litt sære og trange, eg, en egen kategor for verdenskrig, en for fjernsynsteater, en for naturkatastrofer osv, men innser at det nok blir for spesifisert for de fleste.

      Politikere er et must. Jeg har peilet meg ut Hilary Clinton, siden Eli Hagen strengt talt er ei fotballfrue.

      Slett
    10. Det finnes jo plente politikerbiografier.. Ola Borten Moe har jo vært litt i vinden nå feks.;)

      Og spesielle personer: Snåsamannen og Margit Sandemoe sine har jeg lest (men Sandemoe er jo forfatter-selv-biografi da) Og Anna Elisabeth Westerlund--kanskje en kategori for alternative personer/Synske/medium/healere? Finnes en del av slike også etterhvert..

      Slett
    11. "Silverscreens and dirty stages,"

      Fantastisk kategori, go for it!

      For min må gjerne 2. verdenskrig være en egen kategori. Det er skrevet så utrolig mange forskjellige biografier fra den perioden, så det er et enorm hav å velge i.

      Clinton-boken begynte jeg på for nræmere 10 år siden, men jeg sluttet halvveis - den ble for tykk på den tiden. Hennes mannns biografi har jeg ventende i hyllen.

      Slett
    12. Jeg noterer meg alle forslag, med denne interessen tror jeg vi må øke til 2 biografier i måneden -))
      (shh jeg bare tuller)

      Snåsamannen har jeg overveid, Hilary som nevnt, men jeg kjenner at jeg egentlig er overfladisk og bare vil lese om de vakre, glamorøse og fulle - som i tillegg synger med hese stemmer. Ingen tilfeldighet at den hånfull av bio-er jeg har lest i voksen alder - inkluderer janis joplin og jim morrison. Sistnevnte husker jeg som særs god. Noone here gets out alive, men jeg var ung og dette var før Oliver Stone filmen gjorde historien til allemannseie, med dumme Val Kilmer, som overhode ikke ligner på Jim Morrison.

      En crossoverkategori må med.
      Disse som ligger i grenseland mellom roman, bio, dokumentar osv. Bokhandleren i Kabul, Knausgård, Grimstad, kanskje er det her Haren med øyne av Rav kommer inn?

      Slett
    13. De vakre? Som Jan Tomas, glamourmodeller som Aylar, Lene Alexandra. Vendela kirsebom;) alle skriver visst bøker om seg selv eller får andre til å gjøre d for tiden . Extraordinære? Vi kan ho ha en kategori for bygdeoriginaler? Jau dette skal bli moro:)

      Slett
    14. Hehe, til JanThomas, han kan jo egentlig også kvalifisere som bygdeoriginal, det gjelder jo egentlig alle raringer som ikke kommer fra storbyen. Ok, da, jeg er litt svak for Aylar, skal ikke se bortifra at jeg leser ei bok om henne engang.

      Slett
  7. Supert! Kan jeg få være med?
    Leser biografien om Dickens nå (enda jeg er midt i lammetåken) og den kan anbefales! Takk for at du satte meg på sporet av den godeste Nick!
    Jeg har også lyst til å lese den om Bob Dylan som han skriver om.

    SvarSlett
    Svar
    1. Selvsagt får du være med, er overlykkelig for at noen i det hele tatt blir med. Var redd gitt at jeg måtte lese om Eli Hagen alene.

      Hentet nettopp Dickens, kun en time siden, på BIB. (sitter nå og knoter på kafé mens russejenta shopper). Hva synes du om boka? Er den like god som Hornby påstår?

      Musikere/Bob noteres.

      Slett
  8. Blir det egen kategori om ordbokforfattere?
    Ser jeg har James Boswells biografi om Samuel Johnson i hylla, utgitt for første gang i 1791 eller deromkring. Det må jo være en pageturner?

    Jeg liker biografier og memoarer jeg, og har lest en del opp gjennom. Hovedtyngden faller vel innen kategorien engelsk kongehus før jeg ble født, men en del andre også. Nå er jeg allerede med på to lesesirkler, men skal se hva jeg får til. Juni er i det minste utenom skoleåret, så da har jeg jo "bare" jobb å forholde meg til.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det hadde blitt en sirkel med scwhung, for hver ordbokforfatter har vel sitt eget memoar?
      Se der ja, enda flytte som leser om kongelige, teller grace kelly? 3 lesesirkler er det samme som 1. Det er som å få barn, 1=10, 2=5" men 3 derimot er nesten som 0.
      Ingen vits i å krangle.

      Slett
  9. Jeg blir gjerne med. Elsker biografier, men leser for lite av dem. Vet ikke om jeg rekker til 15. juni, men skal forsøke. Har blant annet en biografi om Humphrey Bogart liggende på vent og en om Dickens.

    Som tidligere svoren fan av Bon Jovi kan jeg forøvrig melde at det finnes en biografi om Jon Bon Jovi. Den heter noe så enkelt som Jon Bon Jovi - The Biography, og er skrevet av Laura Jackson. Jeg leste den en gang på midten av 2000-tallet, og syntes den var veldig interessant og god.

    SvarSlett
    Svar
    1. Fantastisk!
      , både at du blir med, og at JonBJ, har bok, jeg innbiller meg at han er en av de siste upstanding kjendismenn, han og Dustin Hoffman.
      Filmstjerner noteres!

      Slett
  10. Jeg opplevde den samme trangen til å lese biografier etter at jeg fullførte den første spree'en, og har store planer om å lese flere biografier i år. De jeg har på vent er Tomalin sin om Dickens, pluss en om Stefan Zweig, en om Victor Hugo, en om Putin, også har jeg lyst til å skaffe meg en om P.G. Wodehouse. Men jeg er gjerne med på å utvide horisonten litt, det finnes mange spennende mennesker som ikke var/er forfatter (eller russisk president/statsminister).

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg hentet som sagt Tomalin sin før idag, men den var mye tjukkere enn jeg hadde trodd, teit, for hvem forventer en tynn Dickensbiografi?? lissom??
      , plutselig steg Tommy Lees tiltrekningskraft betraktelig. Det er en staut alvorlig gjeng du har gått til innkjøp av! Det er bra, for mens du leser og deretter belærer oss om Putin og Zweig, kan jeg ta meg av fyllerockerne.

      Slett
  11. Ai ai ai! Nå har jeg vært på bokloppis sammen med Silje, og har sikret deg noe som må regnes som en yrkesmessig crossoverbiografi om idrettsutøveren som ble filmstjerne! Sonja Henies liv, utgitt i 1985. Det er bare å glede seg.

    Når jeg først var i det omtenksomme hjørnet, tok jeg også med en annen bok til deg. Vigdis Hjorth og Arild Linneberg "Ubehaget i kulturen". Hvis du har lest den allerede, får du late som om du ikke har gjort det, ellers blir jeg trist. Hvis ikke, kan du glede deg over romanens første setning: "Det var ikke alltid professor Buberg lyktes i å forføre sine hovedfagsstudiner. Denne gangen hadde det gått riktig ille."

    Er jeg snill, or what? Hah!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg rødmer av takknemmelighet, for selv om jeg ikke hopper i taket av Sonia Henie, og tror jeg allerede har Ubehaget i Kulturen, er det tross alt tanken som teller, og når man har sagt A får man si B osv. Nå så jeg at Lilledora også har ei Sonia Henie bok så da er det vel skjebnen at hun får bli mitt sportsalibi, skulle det bli stor etterspørsel etter en slik kategori.

      Jeg har ikke lest Ubehaget, så jeg slipper heldigvis både å late som - og ingen blir triste, jeg kan godt lese din og gi bort min. Forøvrig var det ingen professorer som prøvde å forføre meg da jeg var hovedfagstudent. Det nærmeste jeg kom var en gruppeøl med en av foreleserne. Dazzling og overbevisende imponerte jeg stort med Voltaire/Hamsunmonolog, men mistet publikummet da jeg etter en dotur kom tilbake overbevist om at jeg var Pippi Langstrømpe, eller ihvertfall ei som lignet.
      Like greit -)

      Slett
  12. Jeg er veldig glad i å lese gode biografier, om interessante mennesker. Startet med det da jeg var barn, en barnebokbiografiserie, husker jeg om store talenter og genier...
    Jeg har liggende selvbiografien til Torlaf Maurstad og Patti Smith i lesebunken min. Tidligere har jeg blogget både om biografien til Åge Aleksandersen, Steve Jobs, Carl I Hagen og sikkert flere...Kan godt tenke meg å være med, men aner ikke helt hvor jeg blir til høsten, men juni, kan gå bra da. Hvis jeg kan lese en av de to jeg har på vent.. Og så vil jeg lese Mari Boine sin,:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig bra, en erfaren biografileser. Jeg noterer meg rockestjerner og skuespillerer. Patti Smith vet jeg ingenting om, bortsett fra at jeg tror hun var på Hundehviskeren engang med et digert beist hun ikke taklet. Kanskje det var en annen Patti.

      Slett
    2. Patti er rockedama over dem alle..og Just kids er biografien(selv) fra hennes første kjærlighet. Jeg er også glad i kunstner- og forfatterbiografier. Jo, Sigrid Undset sin har jeg lest (en av dem) Har også stående den av Sigrun Slapgård i hyllla-- Og ser frem til Biografien om Amalie Skram som Merete Morken Andersen skriver.

      Slett
    3. Amalie Skram kunne jeg også tenkt meg. Patti Smith regner jeg med å være utlært om etter førset sirkelrunde -)

      Slett
    4. ANg PAtti- så er det bare ungdomskjærlighetstiden hun tar for seg der- det er ikke en full biografi over hele livet hennes.

      Det finnes en Amalie Skrambiografi som nettopp kom, men den skal visstnok ikke være så god. Venter på Morkens sin jeg.:)

      Slett
  13. Vi har flere biografer her hjemme, sånn som Cora Sandel, Sonja Henie og ikke å forglemme Hamsund, skrevet både av Tore og Marie og noen flere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Utmerket, dette er jo en lesesirkel som er spesialdesignet for deg. Hvilken Cora Sandel er det du har? Jeg har den som heter OM SEG SELV, en serie kjempetynne biografier. Er det den samme?

      Slett
    2. Tror nok det er den samme, tror jeg har flere i samme serie, hvis ikke noen har vært og forsynt seg da, vi sees kanskje til helga, dumt at det ble Oslo tur neste helg, kunne nesten ha fått besøk av kusina di med gullungen

      Slett
  14. Jeg har knapt lest biografier siden barneskolen og "Historien om.."-serien. Jeg jobber hardt med å øke dokumentar-kvoten min om dagen, og kanskje en biografilesesirkel er svaret? Det snakkes mye om Tommy Lee her, ser jeg. Jeg har en halvlest "the dirt" i bokhylla, men etter å ha lest Hornbys fantastisk vittige omtale av boka i "The complete polysyllabic..." vet jeg ikke om jeg orker å ta den frem igjen :) Både Patty Smith og han i the Stones frister mer...

    SvarSlett
    Svar
    1. Dirt det er den om hele Motley, ikke sant? Jeg kjøpte den også nesten, pga den omtalen, helt til jeg kom på at jeg allerede hadde ei om Tommy Lee, kjøpte en samtidig som Slash.
      Det er på tide å ta den fram igjen nå, Anne. Skal jeg lese om Tommy, er det bare naturlig at du tar for deg hele bandet. Med mindre du selvfølgelig har andre mer firstende pop/rock personligheter i bokhylla. Kylie Minogue?
      , eller den om hvorfor
      alle hater celine dion?

      Første kategorie blir altså, populær musikk. Jeg gjør den stor og vid slik at alle kan finne noe de allerede har i hylla.
      Hvem i det Stones forresten, Keith, for den har jeg også på ønskelista?

      Slett
    2. Glemte: Helen Keller var min første biografi, er ikke hun fra den Historien om serien. Faktisk tror jeg barna både har Madam Curie og han maleren som skjærte av seg øret, hvadetnåvarhanhet.

      Slett
    3. Ja, the Dirt er boka om hele Mötley Crüe (måtte google stavemåten der). Jeg er enig i at ingenting er mer naturlig enn at jeg leser om gruppa og du om Tommy Lee. Interessant prosjekt :)

      Ja, jeg tenker på Keith i the Stones. Jeg har ikke all verdens forhold til denne gruppa, men boka har jo fått fin-fine anmeldelser, so why not? Biografien av Helen Keller er med i historien om...-serien. Jeg tror akkurat den boka har gjort uutslettelig inntrykk på en hel generasjons biografilesere. Jeg har inntrykk av at det er denne alle husker.

      Slett
    4. Du har helt rett ang. Helen Keller. Det øyeblikket da hun endelig forstår at all denne fiklingen med fingrene hennes har et poeng, har jeg aldri glemt, som om jeg leste det i går. - (også fniser jeg litt til Dirt og Tommy)

      Slett
    5. Keith Rickard sin har jeg også liggende- på vent.

      Slett
  15. Bra initiativ!! Kan godt hende jeg blir med. Har du bestemt hvilken bok som skal leses til 15. juni?

    SvarSlett
    Svar
    1. 15. juni kjører vi på med populærmusikk.
      Valgfri bok innen emne. En myk start, som innbefatter alt fra Carola til Anthrax.
      Etterhvert som årene går, og lesesirkelen består, blir det mer spesifisert kategorier
      , eg deathblackbloodmetal fra sør finland.

      Skal redigere hovedinnlegget
      , slik at alle får det må seg og kan sette igang immediately. Det er lov å lese 2, gjerne ei pr bandmedlem.

      Slett
    2. Ååå, kult. Altså - jeg skal selv velge en biografi om en person som er knytta til populærmusikk? (jeg må ha det med teskje). Det er jo veldig gøy da. Da må jeg jo tenke. Og lete. Moro!!!! Jeg vil være med. Tenke tenke tenke tenke tenke.

      Slett
    3. Korrekt. Hvilken som helst innen kategorien. Du har vel også Patti Smith i hylla?

      Slett
  16. Jeg blir med - og jeg gleder meg allerede helt over alle støvleskafter til alle disse herlige menneskene skal lese Haren med øyne av rav - for DEN må jo med? Ikke sant ja?

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, Yes!
      og, dette blir jo en utmerket anledning til å lese ravboka. Hvilken kategori havner den i tror du? Du får komme med det du som er eksperten.

      Slett
    2. Som den eksperten jeg er vil jeg putte den i kategorien: historisk familiebiografi - stikkord; jøder, rikdom og kunst. Kan ikke bli så mye bedre enn det - egentlig! Åhhh - hvor jeg gleder meg.
      Pattiboka har jeg lest, men ikke blogget om, så det vil passe meg veldig godt å ha den som bok 1 :-)

      Slett
  17. Jeg har faktisk Turbonegerbiografien også! Kanskje det blir både Patti og Hertis & Co?

    SvarSlett
    Svar
    1. Sjokkert over at alle har denne Pattiboka?? Her må det være noe jeg har gått glipp av. Når det gjelder Turboneger krever jeg at du sensurerer alt som har med HankVon å gjøre. Jeg får lyst til å gjemme meg under sofaen hver gang han åpner munnen. Selvhøytidelighet thy name is Hank.
      (et direkte resultat av å ha sett alt for mange idolepisoder)

      Slett
    2. He he, der er vi helt enige. Derfor blir det nok Patti :-)

      Slett
    3. Turbo- Hank har jeg også lest og blogget om, ja.:) Du verden..

      Slett
    4. Herregud Anita, du burde jo nesten hatt professorgrad innen biografilesing. Har du forresten lest Hilary Clinton sin?

      Slett
    5. Hehe, ja jeg har til og med gått skrivekurs om biografiskriving og slekstgransking med Merete Morken Andrersen. ;)
      Nei, jeg har ikke lest Clinton sin- hverken fruens eller hans.

      Har lyst til å lese Obama sin.:)

      Kommer på at jeg har lest mange flere enn de jeg har nevnt, mye innen pop/rock og forfattere- som Axel Jensen, Leonard Cohen, Marianne (kona til dem begge) blant annet-og har han Wikileaks-Assange sin liggende--- Hvilken kategori blir det? Banebrytende personligheter, ledere?

      Slett
    6. Etter å ha lest So long Marianne (lydbok, en av de aller første omtalen jeg skrev her på bloggen), svor jeg off Axel Jensen for godt og strøk på Line og Epp av leselista. Det får være grenser. Cohen derimot er en favoritt. Wikileaks går vel kanskje lunder extraordinary. Eventuelt den vi kan kalle
      Verden står ikke til Påske.
      , muligheter her er naturkatastrofer, kriger, og andre ting som til stadighet får jordkloden til å knake i hengslene.

      Slett
    7. Likte du ikke So long Marianne? Virkelig.. Jeg elsket den.

      Slett
    8. Joda, boka var ok, men Axel Jensen slabbedasktendenser therein, gjorde at jeg snudde ryggen til han for alltid!

      Slett
    9. Uff da, han var vel ikke helt grei med Marianne, men skrev godt, og gikk i LSD-terapi i England.

      Slett
  18. Ingalill, jeg er med!! Jeg er en stor fan av Carola og går på hennes konserter med en gang hun er i Oslo :) Men denne gangen velger jeg meg en annen favoritt, nemlig den godeste Åge A. Jeg har boken i bokhylla, men har enda ikke lest den, men dette er en god motivasjont til å plukke den frem. Og jeg må da klare å bli ferdig til den 15.juni antar jeg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hurra!
      Gleder meg til å lese din versjon av Åge, boka må jo være en trønderrockende oase av ekteskapsbrudd og lausunger.

      Slett
  19. Atte, HVA?! Om atte JEG er MED? *kaffe i vrangstrupen al maz* *undres over hvordan al maz skrives* *vurderer å google* *bestemmer seg for å la være*

    Altså, ja vel hvis du sier det så!

    Jeg har allerede skrevet om en r.e.m.-bio, teller det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Du var forhåndspåmeldt!
      REM, teller kun hvis du republiserer og moderniserer, og overhode ikke makter lese noe nytt til juni. Har forresten lest den fangirlomtalen:-)

      Slett
  20. Og OHMYGOSH så mange kommentarer du har fått!

    SvarSlett
    Svar
    1. I know:-)
      Hvem kunne gjettet at alle hadde kjøpt inn Parti Smith og bare satt og ventet på en anledning til å lese/skrive om den....

      Slett
  21. Eg kjenner at eg blir fryktelig misunnelig på alle kommentarene dine;-) Du har tydeligvis truffet spikeren på hodet med denne lesesirkelen:-)

    Biografi innan populærkultur blir bra, eg har såvidt høyrt namnet til Patti Smith så her i gården blir det ikkje den foreløpig. Skal nok klare å finne noko anna:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig moro! Jeg hadde sett for meg at jeg skulle sitte å ensomlese biografier på egenhånd, til nød sammen med en eller to, hvis jeg kjørte skyldtrip og tvang, men nå ser det jo ut til å bli en skikkelig lesesirkel.
      Thrilled.

      Tenker jeg legger ut en innlegg først på mai, med kategoriene framover, så fram til det er det bare å pøse på med ønsker. Så det nettopp var kommet ut en ny bio om Kleopatra, så historiske kvinner må jo få plass.

      (Forresten, populærmusikk Elida, ikke populærkultur -))

      Slett
    2. Populærmusikk it is! Har lest ein om Bruce Springsteen, men meiner eg har sett ein om Johnny Cash:-)

      Slett
    3. Jeg er blodfan av Johnny Cash. Er dette en ny biografi?

      Slett
    4. Johnny Cash biografien har VI. Filmen er bygget på den. Du kan få låne,men ikke få

      Slett
    5. Den eg tenker på er frå 2005, og skrevet av Steve Turner. Tittelen er: "Johnny Cash: Livet, kjærligheten og troen til en legende." Eg har eit par uleste biografier i bokhylla, men kongelige og Kennedy passer ikkje inn i kategorien, så det blir nok Johnny Cash:-)

      Slett
  22. Kan vi ha vitenskapsmenn/kvinner/forskere som tema i løpet av høsten? Jeg har funnet en om Marie Curie som jeg vil lese :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hun kan også passe under historiske personer, eller?

      Slett
    2. Vitenskapsmenn/kvinner kan jo egentlig passe inne flere steder. Historiske personer som du sier, ekstraordinære som Elin foreslo, eller en slags Sisters are doing for themselves - kategori, der vi kan plassere både Kleopatra. Curie og Jeanne d'Arc.

      Slett
    3. Iiiih! For to helger siden var jeg utenfor huset (eventuelt tomta) til Marie Curies hjem i Warzawa :D

      Slett
    4. Og lite visste du da, hvor godt dette skulle komme med, det var skjebnen, jeg visste hva jeg gjorde da jeg forhåndspåmeldte deg!

      Slett
  23. Så herlig befriende med en lesesirkel hvor man ikke må lese akkurat den samme boka, - og følgelig står fritt til å mene akkurat hva man vil.

    Har heller ikke lest biografier siden "Historien om..", og er attpåtil helt feil generasjon til å ha gjort nettopp det.

    Popmusikk er ikke min greie, - har ingen egen musikksmak, stjeler andres spotifylister og hører på p1. Skal se om jeg ikke klarer å grave frem noe uansett (det finnes korte biografier, gjør det ikke?).

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fascinerende med noen uten egen påståelige musikksmak, litt befriende, og veldig uforståelig, (hilsen hun bastante som foretrekker å trykke sin egen smak nedover andres ører -)).

      Jeg vet ikke om det finnes tynne musikkbio-er, men denne forfatterserien som heter OM SEG SELV, er bittesmå. Nå har jeg fremdeles til gode og åpne en, så forbehold om at skrifta er forstørrelsesglassliten, og det som framstår som knappe 150s egentlig er 500. Jeg kjøpte nesten ei bok om Elsa Lystad på bib.salg igår, men tok meg idet i siste sekund, det får være måte på å la seg rive med. Den var tynn.

      Slett
    2. Æsj. Jeg tror egentlig det finnes svært få korte bios. Et liv er ikke verdt å lese om, hvis det ikke inneholdt nok forviklinger til å fylle 550+.

      Jeg har sett Johnny Cash filmen, OG lest historien om John Lennon. Så egentlig har jeg gjort mitt. Og hopper inn i prosjektet senere.

      Den eneste ekte biografien jeg har lest, var forresten om Mao. 832s, inkludert detaljer om Maos avføringsvaner.

      Slett
    3. 832 sider om Mao? Og du leste hver eneste?

      Jeg ble litt starstruck nå kjenner jeg. Dette er tvangslesing på et nivå jeg aldri kommer til å nå. En prestasjon så stor at jeg ikke klarer å bestemme meg for om du fortjener pop-fritak eller må tvangspåmeldes i alle kategorier, for dette er akkurat den utholdenheten sirkelen behøver når det begynner å røyne på rundt s180.

      (psst, jeg tror det finnes noen tynne hefter om SpiceGirls)

      Slett
  24. Biografier... vel... Nå har ikke jeg heller lest biografier siden "Historien om.." - og jeg er virkelig i rett generasjon til å ha gjort det.. Biografier er imidlertid ikke helt min greie, selv om jeg ifjor faktisk klarte å rote meg til å lese to stk (Aleksander L. Kielland og Charles Darwin). Jeg har faktisk en Sigrid Undset biografi stående i hylla, så kanskje når du kommer til forfattere så slenger jeg meg med - da får jeg faktisk lest den! :o)
    Kommer nok til å følge nøye med bokomtalene likevel, for jeg liker å lese "om" biografier - men orker sjelden lese hele selv... Lat? Jepp! Og innrømmer det gjerne!

    SvarSlett
    Svar
    1. Kielland og Darwin er vel ikke akkurat 2 menn som øker biografisuget, men sykkelbøker Marianne. Tyler Hamilton sin, der han avslører alt om Armstrong og alle andre. Kanskje ikke så aktuell nå som Armstrong har tilstått, men det finnes jo en rekke andre bøker om slubberten. Gloriebøker som sikkert er interessanne nå i hindsight.

      (glemte jeg å si i hovedinnlegget at ikke-deltakelse er uaktelt, her finnes ingen benk, ingen sidelinje, ALLE er påmeldt, og har du ikke bøker i hylla, sender jeg deg min om Slash)
      Lesepress!

      Slett
    2. Ok! Jeg skryter på meg å ta utfordringer på strak arm. 6 i året burde jo gå! Har ingen idé om hvilken biografi jeg skal angripe innen populærmusikk. Slash? Who the..? The Clash, Sash og Johnny Cash har jeg kontroll på. Men..Slash? ehh.. (googler..) AAHH - ikke rart... me, myself and Guns & Roses har ingen historie, så der var jeg komplett bjelleløs. Uffda...
      MEN - hvorom alltid er, så har jeg etter nøye vurdering kommet fram til hvilken populærmusikkartist jeg vil kaste meg over. Ikke helt A4 som person, derfor spennende som få. Jeg antar at det finnes en biografi der ute på internettet et sted. Jei googler videre! (eller, amazon'erer tenker jeg...)

      Slett
    3. JAAAAA! Ble nå både veldig glad og ekstremt nysgjerrig. Jeg kan trøste deg med at hvis ikke du har kontroll på Slash, har jeg aldri hørt om Sash. Ikke gidder jeg google heller, hjernen min er onsdagssprengt av unødig informasjon. Kanskje i morgen.

      Slett
    4. Sash - en aldri så liten boble! No need for googling, jeg vil ikke være ansvarlig for dårlig oppladning til løpet ditt - SÅ: klikk her - ikke noe tap for menneskeheten...:

      https://www.youtube.com/watch?v=PqViSflojrM

      OG - jeg fant biografien min! Freddie Mercury it is! Nygjerrighet tilfredsstilt, så nå kan du ikke gjøre annet enn å konse på løpet :D

      Slett
    5. OK, jeg tror jeg hopper over Sashbioen -)

      Freddie gleder jeg meg til, så en dokumentar på tv for en tid tilbake. Sterke greier. Takk for at du ta ansvar å fritar meg for all grubling de neste 2 dagene. Kommer jeg gjennom uten å rusling innom nærmest bollesjappa, går æren til deg.

      Slett
  25. hva med odd iversen som jeg hr stående i hylla
    raviross

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg må være ærlig å si at Ivers ikke frister noe særlig. I det hele tatt er det ikke fotballbøker som står øverst på ønskelista. Skal vi lese sport satser jeg på ski eller løping - eller Sonia Henie, som det ser ut til jeg er skjebnebestemt til å lese.

      DU, derimot kan selv hive deg med og lese Odd Iversen. Trenger ikke ha en blogg for slikt.

      Slett
  26. Utvalgt biografiekspert- for en hedersbetegnelse.:)
    Nei, jeg har ikke lest krigseilerne--Har han fått nobelpris? Nei, nå tuller du.
    Men at boka om krigseilerne har solgt i bøtter og spann er sikkert, men det er ikke det temaet som interesserer meg mest da. Men det er klart at hvis boka er knakende god kan den jo bli interessant. Av Michelet har jeg lest mest krim-men det er vel det han har skrevet mest av..?

    Men Kleopatra derimot har jeg lyst til å lese om.;) og boka om healeren Bergit av Anne -Karine Strøm. Artig med slik originale personligheter..

    SvarSlett
    Svar
    1. Kleopatraboka ser så flott ut at den nesten må ha egen kategori :-)

      Slett
  27. Dette vil jeg bli med på :) LItt usikker på om jeg rekker å lese en biografi før 15. juni, om jeg ikke omrokkerer på planene mine ... Får jeg eventult lov til å bidra med omtale av en biografi jeg skrev tidligere i år? Ellers får jeg vente på neste tema :)
    Ønsker deg en glad dag!
    Hilsen Pia, som har lest biografier fra hun var liten jente, men som ahr glemt ut gleden over dette de siste årene ...

    SvarSlett
    Svar
    1. Supert! Rekker du ikke ny bok er det greit med gammelt innlegg, relativt gammelt og relativt nylest :-). Skriver et 'påmeldingsinnlegg' når det er ca en måned igjen, som en påminnelse og spark i baken til oss som somler, og for å se hvor mange som blir med på første runde.
      God og glad himmelsprett til deg også!

      Slett