onsdag 23. februar 2011

PLACE ON EARTH


Nede i
Himmelen
(2010)
- Tove Nilsen

Lydbok lest av:
Ingrid Vollan


Drabantby nr.4.Jeg er ikke den bloggeren som sitter og venter på nyheter, holder meg oppdatert på litterære strømninger og aktuelle debatter. Det overlater jeg gladelig til andre - så lenge jeg får slenge inn en bedrevitende kommentar i neany.

Så at Tove Nilsen hadde kommet med ny roman - og at denne var en slags fortsettelse av Skyskraperbøkene (Skyskraperengler, Skyskrapersommer, G for Goggen) visste jeg ikke før jeg begynte å se en og annen omtale flyte rundt i sfæren - omtaler jeg ikke leste - for nei, jeg er ikke alltid like flink til å holde meg ajour på den fronten heller - og jeg leser svært sjelden omtaler av bøker jeg kanskje en gang kommer til å lese - uansett hvor langt inn i framtiden.

- men jeg har et par utvalgte blogger jeg leser likevel, favoritter - ærlige med kortene tett til brystest og gode poenger. Derfor førjulsleste jeg Fjords omtale - og innså ikke bare at jeg straks måtte lese boka, men også hvor mye jeg likte og har glemt av Skyskraperenglene.
Sjekket bokhylla og fant til min overraskelse flere uleste Tove Nilsen bøker
+ noen leste jeg knapt husker - ei med hellas og ei bok om mishandlede kvinner?

Note til meg - les mer Tove Nilsen.

Story:
60s og vinter på Bøler. Vinter i blokk og vinter i sinnet. Tove og Goggen er blitt tenåringer, med alt der hører med, fyll, sex og løsrivelser - i Tove Nilsens poetiske penn. Å miste dyden i en kald vinterskog med ullgenser under baken og nabogutten på toppen - sukk!
- i hverandres armer, kyssende på hver kirketrapp, til de seiler fra hverandre, driver bort - for alltid. Også handler det litt om familien, blokkene og nabolaget.

Goggen har vært i ungdomsfengsel for å ha knivstukket sin jævelfar og Tove har fått streng beskjed av foreldrene om å holde seg unna
- å ikke kaste bort framtiden på loosers
, skjebnesvangert opp og fram.

Fortelleren, Tove, er nå godt plantet i voksenlivet. Hun ser tilbake med distanse, visdom og kaster et sårt nostalgisk slør - vakker snø, uutgrunnelige gamle damer, blokkliv og puppylove. Såre tilbakeblikk og alt man ikke oppfattet der man hormonelt braste igjennom og knuste hjerter med usikre tenåringshæler.
Me, me, me og flytt deg.
- som voksen derimot, vet man alt, hvordan det gikk, hvordan valgene man tok påvirket resten av livet, at man faktisk kunne ha handlet anderledes, reddet stumper, vært klokere - og modigere.

Livets skjørhet og de som knekker.
Dette gjør boka trist og mørk. Lummer. At Tove gjennom hele fortellingen vet hvordan det går med Goggen. Vet hvor hun kunne grepet inn og kanskje forandret utfallet. Vet at det hun istedet gjorde, bare drev dem lengre fra hverandre.
Det er vakkert - men mil fra den lykkeslutten jeg vil ha.

Best?
- Goggen og alle andre blokkinnbyggere.
- Hun i platebutikken, Tom. Toves foreldre.
- Tove og smilet.

Teit? At jeg ennå ikke har lest G for Goggen.

Boka hos tanum.no
og resten av forfatterskapet.

Know your writer.
Tove Nilsen har skrevet over 30 bøker, men er mest kjent for sine Skyskraperbøker. Blokk på Bøler før det var menn på månen.

For de som ennå ikke har kastet seg over disse, har jeg rotet i bokhylla og legger ut førsteboka, Skyskraperengler, som bookcrossing bok. Bokas Reise. Den blir med til Oslo på bcmøtet 2.mars.
- vil du ha den må du skrike ut før den tid.

ANBEFALES!
& eminent lest av Vollan.

8 kommentarer:

 1. Ja, det er ganske langt fra happily-ever-after. Scenen med avisnotisen mot slutten fikk meg til å hulke i sofaen, gitt... (Ikke overraskende er en trist kjærlighetshistorie nok en favorittbok i Fjordheimen!) Det er sårt, vakkert og dystert og folk bør løpe til biblioteker og bokhandler for å lese den!

  Synes forresten G for Goggen er den klart svakeste av bøkene, men heller ikke den er dårlig. Bare ikke spenn forventningene alt for skyhøyt. ;)

  SvarSlett
 2. Jeg angrer på at jeg ikke leste Goggen boka før denne, nå som jeg vet hvordan det går med han, blir det nesten litt for trist og starte på nytt.

  Boka fortjener mye mer oppmerksomhet enn den har fått. HYPE HYPE!

  SvarSlett
 3. Den har i hvert fall vært populær på biblioteket!

  SvarSlett
 4. Ja, det var faktisk lang venteliste da jeg lånte den også.

  SvarSlett
 5. Den er så fin, den boka, og morsom!

  SvarSlett
 6. Så sant, så sant!

  Rart egentlig at serien ikke er filmatisert. Eller er det bare jeg som ikke har fått det med meg?
  Noen som vet?

  SvarSlett
 7. Nei, de er ikke filmatisert. Det er da mye kulere å lage oppvekst-/ungdomsfilmer om unge menn, må vite.

  SvarSlett
 8. Du sier noe der.
  Det kunne blitt
  fabelaktige filmer.

  SvarSlett