torsdag 28. oktober 2010

SON OF A GUN


Vi, De Druknede (2006)

Lydbok lest av:
Jan Erik Madsen

Oversatt fra dansk av:
Mie Hidle.
Ikke lenge etter jeg leste Solgunns hyllest til denne boka fant jeg lydboka slengende i opphavets kjøkkenrot. Hun orket ikke lese om druknede sjømenn og ville gi den bort, men etter mine innstendige forsikringer om at dette er den beste boka MANGE har lest - prøvde hun likevel - og ga opp etter 1 CD
- for makan til traurig kjedsommelighet!!

- og jammen hadde morra mi rett!
CD1 om en eller annen krig og Lauritz som ble bombet til himmels og landet i egne støvler var umulig å konsentrere seg om, oppleser Madsen søvndyssende og krigs/skipsdetaljene utmattende!
- og enda var det 19 CD-er igjen,,

Heldigvis er jeg en notorisk utholdende leser/lytter, og ting tok seg opp når Lauritz forsvant og sønnen Albert overtok hovedrollen - helt til dette grusomme med hunden, der spilleren nesten gikk i veggen, nå var jeg sint, ønsket forfatter Jensen til pepperstrender, men fortsatte - vasket kopper og stoppet sokker - (njaaa) -
- gråtende mødre, fæle lærere, hevn og brann - og plutselig var jeg på CD6, plutselig var Albert en gammel mann og Knut Erik tok over - og jeg var borte fra verden, begravd på kjøkkenet og,
- I swear boka er ca 40 cdplater for kort.

Kort oppsummert handler det om den danske sjøfartsbyen Marstal. Bare Køben var større på skipsfart. Fra krig 1848 - til krig i 1945. Alle menn ønsker, vil og blir sjømenn.

Havet elskes og hates. Potetskreller, matros, skipper. Styrmenn er onde og gutter skal herdes, bli menn. De reiser, fjernt og eksotisk. Krig gjør rik. Bomber dreper.
- og i Marstal venter koner, mødre, døtre og drømmende smågutter.

Manipulasjon: Son of a son of sailor.


Fortelleren er et allvitende VI. Vi fra Marstal, vi sjømenn, vi som druknet. Det var litt forvirrende i starten og jeg ventet på at fortellerens spesifikke historie skulle begynne, noe den aldri gjorde - eller gjorde hele tiden, alt etter perspektivet, for han er jo med over 100år, over 7 hav og landegrenser, vet alt, alle intensjoner, alle tanker.

Det er også en nostalgisk bok.
- endringer i skipsfart fra seil og damp til motor.
- da menn var oldschool sjømenn.
- & hvordan Klara tar knekken på Marstal,
Eva i paradiset.
- om å bli gammel


Verden går framover og ikke alle kan bli med.

Noen minus?
Jo, at CD11, manglet hos meg - derimot hadde jeg dobbelt opp av nr.20. Irriterende produksjonsfeil. Ellers er den ikke like gripende absolutt hele veien, litt ujevnt imellom transportetapper og fantastisk fortellerkunst.

Konklusjon:
ANBEFALES

De Druknede hos tanum.no

Dette er den første Carsten Jensen boka jeg har lest og bortsett fra at han er dansk med eyeliner, visste jeg ingenting om forfatteren. Nå har jeg vært på Wiki og lært følgende: Han er fremdeles dansk, startet sin karriere med reisebøker og har vært krigskorrespondent, litteraturkritiker og arrig debattant.

Noen tips til hva min neste CJ bok bør være?

10 kommentarer:

 1. Så du konkluderer med at boka var bra?

  Jeg likte den veldig godt.

  Hvis du liker reisebeskrivelser kan du lese Jensens reisebøker, men hvis du vil gjøre meg og dine lesere en større tjeneste kan du lese den siste som kom nå. Go girl!!

  Stor klem!

  SvarSlett
 2. Ja, jeg synes den var kjempebra!
  - kom ikke det fram?
  Tror jeg må gå inn å redigere litt hvis jeg virket ullen.

  Som vanlig er du mye mer oppdatert enn meg - ante ikke engang at han hadde kommet med nybok
  - regner med at du leser den år før meg :-)

  SvarSlett
 3. Nå ser jeg at det står ANBEFALES, la du til det? :P

  Den nye heter UT: Oppdagelsesreiser. Jeg sliter med Simple Living-filosofien og studentøkonomien så jeg går forbi den med klump i halsen hver gang jeg er i bokhandelen. Åh, og så den nye til Ken Follett da, det gjør jo rett og slett vondt i hjertet, så derfor er det best at du leser dem for meg. :D

  SvarSlett
 4. Anbefales stod hele tiden, men jeg la til konklusjon (hehe).
  - skjønte du det da.
  (Jeg sa jo også at den var 40cd-er short, det burde jo være et clue?)

  Har du hørt om biblioteket
  (eller play.com) ??

  SvarSlett
 5. Denne har jeg så lyst til å begynne på, men med to andre mursteiner på leselisten og en som jeg holder på med fra før kommer jeg meg aldri så langt.

  Jeg tror jeg må finne en måte å snike den opp på toppen av leselisten en dag. Jeg har ikke lest en eneste negativ omtale av denne boken. Men jeg orker ikke å holde på med flere mursteiner samtidig, da blir jeg aldri ferdig med noen av dem.

  SvarSlett
 6. Fantastisk anmeldelse Ingalill :-). Jeg kjente at jeg nesten sluttet å puste etter å ha lest første avsnitt og jeg tenkte "åååååååååå - hun like den ikke!!!! - skrik og hyl innvendig" . Men så ser jeg jo at vi hadde samme opplevelse :-) Første cden er et mareritt...men det glemmer man fort.

  SvarSlett
 7. Aldri hørt om. Du kan kanskje utdype i et eget innlegg?

  SvarSlett
 8. Labben: Mursteiner blir til fjær i lydbokformat!

  Solgunn: artig at det var flere enn meg (og mor) som reagerte på begynnelsen, det ble ganske så overveldende der i starten! (men nå har jeg glemt det)
  - Puster lettet ut over at vi alle er så enige og enige :-)

  - og Lottis jeg skjønner at en kort orientering om gratis og hjemlån burde prioriteres, simplelivingstyle (tihi og hi)

  (Når jeg tenker meg om var jeg barnløs sist jeg leste ei Ken Follet bok, montro om det var Nålen )

  SvarSlett
 9. Så bra at du finner noen godbiter av og til i mors kjøkkenrot. Kom litt ofter, så kanskje du finner mer. Ikke ti ville hester får meg til å høre på lydbøker som begynner trasig, never ever.
  Ellers så lever vi bra, en liten sjørøver kommer på overnatting i morgen, vi gleder oss. Kommer snart sørover for å hilse på, det er trivsel det

  SvarSlett
 10. Hadde du bare holdt ut til CD2 :-)

  SvarSlett