torsdag 21. oktober 2010

GANGSTAS PARADISE.


Lærer'n (2005)
- Frank McCourt

Originaltittel: Teacher Man
Oversatt av: Kari og Kjell Risvik
Lydbok lest av: Kai Remlov (2006)
Frank McCourt suste opp på bestselgerlistene med debutboka Angela's Ashes (Engelen på 7.Trinn), om sin barndom/ungdom i Limerick, Irland. Jeg har ikke lest den selv, (står i hylla), kun sett filmen, men så langt har jeg hverken snakket med eller lest om noen som ikke har elsket den boka.

Angela's Ashes slutter med at Frank re-emigrerer til Amerika. Teacher Man starter med at han er ferdig med militæret. Noe sporadisk havnejobbing og et. stk G.I Bill utdannelse senere og han underviser, på: high school, yrkesskoler og universiteter - i New York.
- og det er disse 30 årene som engelsklærer denne boka handler om, samt den irske folkesjela (igjen), elevene - og livet generelt,
kateter & barstools.
 • å være ire - i New York - i Irland.
 • å komme fra fattige kår med alkoholisert far
 • å være katolikk + arvesynden
 • å ikke ane hva man driver med
 • å ikke vite hva man vil
 • å være eks.fattig, arvesyndig, irsk lærer i New York med alkoholisert far, og vite hvor man kommer fra - men ikke ane hva man vil, hva man gjør og hvor man havner.
 • - men å få det til likevel -
Kai Remlov - som er min favorittoppleser - nest etter Nørve - har en stemme som er perfekt for denne type selvironi, selvforakt og retrospekt distanse.

McCourt rakker ned, fordømmer og humrer foraktfult av egen dumskap og svakheter - men greier på tross av dette å få de fleste elever til å lære, skrive og tenke selv. Stand and Deliver, Dangerous Minds, Seize the Day & Freedom Writers - på irsk. Alt ved å stadig fortelle historier om seg selv og egne trange irske barndomskår - helt til lærerkarrieren (og boka) avsluttes og han blir forfatter.

- med braksuksess.

Jeg likte boka godt og Remlov gjør den enda bedre, men har lest at andre synes den er nedtur sammenliknet med Angela's - men det kan jeg som sagt ikke uttale meg om.

Lærer'n hos tanum.no
på engelsk.

2 kommentarer:

 1. Du har snakket med meg, og jeg har sagt høyt og tydelig at du må få fingen ut og lese Engelen på 7. trinn.

  Ut med fingen nåh. :)

  SvarSlett
 2. , meeeen det er så mye annet jeg også vil lese, og så har jeg sett filmen, og vet jo hva som skjer, lett for at boka havner litt nede på prioriteringslista da,
  - men den står i hylla, og jeg SKAL lese den, - snart.

  SvarSlett