tirsdag 21. september 2010

RING THE LIVING BELL.


Fahrenheit 451 (1953)
- Ray Bradbury

Guy Montag er brannmann, som i denne dystopien er det samme som en bokbrenner. Bøker er forbudt. Veggene er tv-skjermer, kona suicidal og etter et tilfeldig møte med nabojenta - åpner han ei stjålet bok - og øynene.

Papir brenner iflg. Bradbury på 451 Fahrenheit
, selv om onde tunger påstår at den rette tempen er 450 Celsius.Dette er nok ei bok om litteraturens makt, lesing og det skrevne ord. Hvordan bøker fjernes for å kontrollere folket - mye skummelt mellom 2 permer. Ikke bare viten og ideer, men følelser. Store navn kastes rundt, lærere lever i eksil og bibelen er sprengstoff.

Standardtolkningen av denne boka , selvskreven på utallige pensumlister - er at den kritiserer styresmakter og sensur. McCarthy og kommunismehets, let's dumb down the people, bort med bøker
- & brød og sirkus all around.

I et intervju fra 2007 sier Bradbury selv at dette slettes ikke stemmer og ALLE har misforstått. Boka er derimot en mediakritikk. Hvordan spesielt TV har erstattet litteraturen.
Bradbury, a man living in the creative and industrial center of reality TV and one-hour dramas, says it is, in fact, a story about how television destroys interest in reading literature.

Lett å si 60 år etter sier nå jeg - men fantastisk å ha skrevet ei bok som et halvt århundre++ senere viser seg å ha vært scifi-visjonær og tegnet et skumt bilde av elektronikk og ensomme menneskesjeler.
eg - seashell i ørene med radio og bølgebrus på tur - tv-vegger og reality.

Men vi leser nå ihvertfall fremdeles - noen påstår av vi til og med leser mer enn på lenge - faktisk er det jo nå nesten trendy med lesing - thanks to HarryP, huggtenner og lesebrett. Hvem skulle trudd?

Jeg leste boka med både sensur og død over litteraturen i hode og synes begge deler er helt greie tolkninger. Det handler jo for det meste om forbudte bøker og lesingen kraft til forvandling - både indre og ytre.

Mest interessant er Bradburys innblanding og den nyaktuelle oldisdebatten om forfatterens død - har han lov til å meningsytre seg om teksten? - når/hvis/om han likevel gjør det - forandrer det noe? Er hans intensjon viktigere enn hva vi som lesere oppfatter - hva lesere før oss har ment? litteraturforståsegpåere?

Gode gamle litt.vit spørsmål - og jeg er er en god gammel all-makt-til-leseren-leser, noe som kun betyr at det som teller er det ferdige produktet og hvordan jeg oppfatter det - med all min baggage, hva nå enn forfatteren må ha ønsket å få fram - nå er jeg hverken spesielt nyvinnende eller revolusjonerende - så i de fleste tilfeller vil dette sammenfalle med de fleste andre, tsk.


Boka ble filmatisert i 1966 med samme tittel.
Jeg har ikke sett den - men Idiocracy har jeg sett - 2006 versjonen av hva som kan skje (har skjedd) enkelte plasser i verden når man leser for lite og ser for mye TV.
- Jeg er sikker på at Bradbury har sett den.

Fahrenheit 451 hos tanum.no og t-skjorta.
Noen andre som har lest boka?
, sett filmen
, enig med Bradbury?

6 kommentarer:

 1. Jeg har ikke lest den her - men selvfølgelig får jeg veldig lyst når du presenterer bøkene på en så morsom og lærerik måte! Og du vet jo hvor bizzzzzi jeg er :-) Dessuten vil jeg treffe deg også en gang!

  SvarSlett
 2. Det hadde vært moro - synd det ikke ble denne gangen, da jeg er nyklipt og særs presentabel!

  Bizzi rolling down the river?
  Selv lurer jeg mest på om jeg skal løpe i vinden eller se repriser av Slankekrigen :-)

  SvarSlett
 3. Som vanleg skriv du ein god omtale av det du har lese. Las denne boka for mange, manage år sidan, kan minnast den gjorde inntrykk den gongen.
  Eg har nettopp avslutta Barnepiken av K. Stockett. Likte den svært godt. Men som du seier i omtalen din - dei aller fleste svarte er gode, og dei fleste kvite er det ikkje. Det var driv i boka, og eg sat pal i 2 timar ved kjøkenbordet i går kveld for å høyre ferdig lydboka - samstundes som eg broderte. Må jo vere effektiv!

  SvarSlett
 4. Brodering høres ut som en glimrende lydbok aktivitet - vi sydde mang en juleengel i fjor mens vi hørte på Drageløperen :-)
  - innbiller meg forresten at du var på vei til å lese/høre Little Bee, isåfall, hva synes du?

  SvarSlett
 5. Riktig god helg til deg også! ;)

  SvarSlett