tirsdag 25. oktober 2016

BIOGRAFISIRKELEN 21 - 1001 FORFATTERE


The Master  (2004)
 - Colm Tóibín

Lydbok lest av: Geoffrey Howard
Kilde: Storytel.no

Mitt bidrag i Biografisirkelen 21.
Kategori: 1001 Forfattere
Kategorivelger: Marianne


Forrige uke:
Hjernen bak kategorien har valgt å feriere blant sand og bølger, uten fungerende internett, så da har jeg ikke annet valg enn å skrive motivasjonsinnlegget selv.

Vi leser om forfattere som har bok på 1001lista.


Endelig ferdig!
--------------------------------------------------------------------------------------


Jeg har valgt Colm Tóibín 
om Henry James. (1843-1916)
Trippelkryss. Har gledet meg til denne boka lenge,  helt siden Clementine anbefalte.
Forfatteren er på lista. Hovedpersonen er på lista. Selve boka er både på 1001 og Bookerlista. Må være kategoriens mest egnede bok, sånn rent bortsett fra at det er en øyeblikkavgrenset crossover.

Fiksjonselementet veies glatt opp av aktualiteten, og blir derfor mitt bidrag i debatten om 'virkelighetslitteraturen'. (kun opptatt av reality? scroll til siste avsnitt)


Forfatter Tóibin tar for seg 5år i Henrys liv. (1895-99)
Alt det andre om Henry finner du på wiki.
Kort oppsummert:  Amerikansk forfatter som bodde mesteparten av sitt liv i Europa og skrev klassikere som A Portrait of a Lady, Turn of the Screw og Daisy Miller. Han er en av de forfatterne som har fått storparten av forfatterskapet sitt på 1001lista
, som Dickens og Jane Austen.


Iflg. wiki: (min krykke i nøden)
James is one of the major figures of trans-Atlantic literature. His works frequently juxtapose characters from the Old World (Europe), embodying a feudal civilization that is beautiful, often corrupt, and alluring, and from the New World (United States), where people are often brash, open, and assertive and embody the virtues—freedom and a more highly evolved moral character—of the new American society. James explores this clash of personalities and cultures, in stories of personal relationships in which power is exercised well or badly. His protagonists were often young American women facing oppression or abuse, and as his secretary Theodora Bosanquet remarked in her monograph Henry James a.....


The Master:
Det starter med teaterslakt i Irland og ender opp på engelske landsbygda, i Sussex, i drømmehuset, som fungerer som et bakteppe og utgangspunkt for minner og refleksjon. Handlingen foregår som tilbakeblikk, i hovedsak rundt familie, venner og bøkene. Korte innblikk i familieliv, tjenerskapsissues, forfattergjerningen, og den mulige homofilien.

Toíbin er svært fintfølende når det kommer til seksualiteten. Det hintes, men brukes aldri andre ord enn vennskap og excitement, spesielt gjelder dette en ung, norskættet, skulptør som vies viktige sider og også blir invitert til Rye (huset). Kontrasten er Oscar Wilde som beskrives som skandaløs og utagerende på den ene siden, og med kone, vakkert hus og englebarn på den andre. The nerve...
, merk at wikihenry avviker fra colmhenry....


 Middleage (52-57)
Det er ei stille bok, om enn innesluttet og grublende mann.
Om forfatterlivet. Om hvordan ideer blir til litteratur.

Jeg leste et sted, muligens goodreads, at Tóibín skriver, eller etterstreber å skrive, som James, uten at jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte.  I nyere tid har jeg lest mer Colm enn Henry, og jeg tror i såfall de må være beslektede.  Den korte biografien  (A guest at the feast) jeg leste i en annen forfatterrunde har faktisk mye til felles med The Master i det at den evner å finne tilbakeblikk som driver både plott og karakterutvikling videre, med karakterutvikling menes her, intet mindre enn Henry James' liv.

De øyeblikkene som blir avgjørende.
De øyeblikkene man bare vet ble avgjørende i retrospekt.

Det er lavmælt, men svært elegant
, sannsynligvis fordi det er 3.person og fiksjon og Colm.

Loops
Sagt av besøkende i Henryselskap (oversatt og oppsummert etter husken, pga lydbok)
 - å komme inn her (stua) er som å tre inn blant alle dine romankarakterer -  

Henry selv bekymret seg også om venner ville  bli sure, ikke hvis, men når, de kjente seg igjen, eg, venn som har fått  fjeset sitt på en skurk, eller alle søstrene/niesene/venninnene/mødrene - portraits of ladies. Ingen ser ut til å reagere, alle vet.  Kanskje er dette Colms ønsketenkning, men det legger jeg bort.  Jeg leser uansett alle romaner som de er den eneste fulle sannhet, klipper av den tynne virkelighetstråden og tror på alt - helt til neste bok.

Sidespor
Virkeligheta har vært scripta i decades, og jeg føler jeg gjentar meg selv, i feil blogginnlegg, men det er fordi avisene er fulle av Vigdis og 'virkelighetslitteraturen' og jeg har sett 12 sesonger med Kardashians, og man kan si mye om Kim og company, (om all reality tv), mye rart, for sure, men en ting skal de ha, de strekker, problematiserer (intentional?) og desensitiviserer virkelighetforståelsen.
 -Making memories - hver episode er en iscenesettelse, deres tolkning, fiksjonalisert virkelighet, av hendelser man måneder tidligere, kunne lese om i avisene,  (versjon 3), på sosiale media, (versjon 2), over and over, med perfekt konturert fjes. Russian dolls. Blanks.

Blanke ark, blanke lepper og skinnende hår.
Aldri har 'virkeligheta' vært penere dokumentert. 
Knips slutt, Vigdis Hjorth og Bergljot kan vi snakke om en annen gang.

Sannheten er den versjonen vi husker best.
Jeg tror på Colm om Henry.



All pictures googled
Sirkeldeltakelse: 
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg
Legg igjen link i kommentarfeltet.
Har du ikke blogg holder det med en kommentar
 ---------------------------
Neste kategori i Biografisirkelen er:
Is og Snø (the colder the better)
Bloggdato er 15.desember 2016.
De øvrige kategoriene for 2016 finner du her:




39 kommentarer:

  1. Jeg er ikke med denne gang... , jeg har ikke peiling på hvilken forfatter jeg skal lese, og jeg har ikke hatt energi til å finne en interessant forfatter heller, så da er det en biorunde uten meg. Og det er den første gangen også, men jeg satser på å være på plass i desember :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Gro Gro, dette må være biosirkelens største sjokk og skandale, EVER?

      Slett
  2. Sjokk, sjokk, Gro da! Vi kunne tipset deg om så mange; Virginia Woolf, Hamsun, Undset, Doris Lessing...

    Selv har jeg lest (yes! tidlig ut) ferdig Elisabeth Beanca Halvorsens litterære forølgelse av Doris Lessing. Masse biografisk der, selv om det ikke er en ren biografi per se..

    ang Ferrantes id, det gikk fort i glemmeboka, aner jo ikke hvem mennesket er, men det var jo dum tå avsløre det okkesom, hvis det da er bekreftet som korrekt ..

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, dette var litt av en lynedslag, fra selveste æresmedlemmet...

      Meget effektivt Anita, skjønner ikke hvordan du har fått det til med all norskelesinga. Ang. Ferrante vet jeg ikke om det er bekreftet, aner heller ikke hvem mennesket er, men irriterer meg grønn av prinsipp. Forfatterpseudonymer er hellige.

      Slett
    2. Ja, høstens store lynnedslag!

      Takk. Nå skal det sies at Dorisboka jeg har lest også er en norsk2016 bok (kom tidlig i år), så det er to fluer i en smekk;)
      Kan absolutt anbefales som sakprosa i Åpen klasse!
      (hører du Gro?)

      Slett
    3. Jeg hører jeg hører! :) Håper dere har kommet dere over sjokket, det var jo litt gæli at det skulle være slik. Nå har jeg lastet ned e-boka om Doris Lessing på telefonen, så hvis Ingalill lar meg få noen dager til så er jeg klar? Jeg skal bake to kaker og annen mat til et festlig lag i helgen, så derfor har jeg noen hektiske dager foran meg...

      Eller hva sier du Ingalill? Og Anita, igjen takk for boktips, du er strålende!

      Gro :)

      Slett
    4. Ahhh, så ble alt rett og radig igjen i bioland. Det er Marianne som bestemmer selvfølgelig, men siden resten av feltet også ser ut til å slite med fristen, sier jeg ja, Gro, velkommen tilbake, and take your time!!

      (puh Anita, det var close..)

      Slett
    5. Dette er den beste overtalinga eg har sett på lenge :-)

      Slett
    6. Men du er sjefen over alle sjefer Ingalill, så Marianne godtar nok dette :) (håper jeg)

      Godt å vite at alt er rett og radig i bioland igjen, slike småkriser kan vi ikke ha :) Derfor skal jeg skjerpe meg til desember og lese en bok før tiden, jeg er på juleferie hos mamma 15.des, så da blir det forhånds-publisering. Slik at det ikke blir kriser tett opp mot julefeiringen - det hadde vært litt trist :)

      Slett
    7. He-he Beroene, når Ingalill sier at dette er et SJOKK da lar jeg meg lett overtale til å lese en biografi om forfattere :)

      Slett
    8. Så bra Gro! At du fant den boka og vil lese den. Håper den faller i smak, selv om den er litt spesielt konstruert. Jeg likte det, og så gjorde den lett å lese, synes jeg. Man kunne lese litt nå og da, mellom kakebaking også, tenker jeg. Lykke til med baking, mat og lesing.:)

      (Yeh, Ingalill- her må man bare slå klutene sammen)

      I desember skal jeg lese Polarlegen av Kaare R. Norum, den er ikke så veldig lang heller. 245 sider. Om legen som var med Nansen på Fram. Hyllebok fra 2015, på tide å bli lest.

      Slett
    9. Jeg er så fordomsfull for tida at jeg nesten rådet deg til å styre unna alle bøker skrevet at menn som heter Kaare, med du aa-er. Du husker vel Prudenceboka?

      Slett
    10. HAHA! Ja, jeg husker, men tipper dette er en annerledes Kaare:;)

      Slett
    11. Her er mitt innlegg om Doris:

      http://artemisiasverden.blogspot.no/2016/10/doris-lessing-en-litterr-forflgelse-av.html#more

      Slett
    12. Anita om Doris Lessing:
      http://artemisiasverden.blogspot.no/2016/10/doris-lessing-en-litterr-forflgelse-av.html#more 

      Det er godt du går foran med et godt eksempel. Er selv ikke ferdig med boka mi. Trodde det skulle gå lett å høre mens jeg lekte utedobyggeslave, men not so much.

      Slett
    13. Takk for det! Ja, dette må jo være den slappeste runden i biosirkelen noen gang. Frem med pisken Ingalill! ( både selvpiskin gog utoverpisking altså)

      Aner ikke hva folk driver med bortsett fra fjellturer og feriering i Karibien og utedobygging. Juleforberedelser?
      Uansett- biosirkel, da, man.! annenhver måned, bare..

      Slett
    14. Aaaamen
      (sier jeg nå som innlegget er fullført -))

      Slett
  3. Couldn't care less - når det gjeld Ferrante.

    Men biolesesirkelen tek me på alvor, og eg ser at eg kjem til å slita med å overhalda fristen denne gongen. Det er altfor fint ver, her er det daglege overdosar med turgåing og frisk luft som gjer at lesing og blogging kjem i bakleksa.
    Men eg les om Agatha Christie; jepp, ho er på 1001-lista. Minuset er at biografien til Janet Morgan er treg og uengasjerande. Skuffande nok. Eg kjem kanskje berre til å skumma gjennom, eg orkar ikkje å bruka mykje tid på ei dårleg bok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenker man må få lov til å produsere kunst uten å være i søkelyset, og da mener jeg ordentlig anonym altså, ikke sånn som popdama som synger med ryggen til. Neste steget er som Hustvedt flammebok, hvor en ung mann fikk æren for bilder/prosjekter, (gikk ikke bra).

      Det har vært så fint vær i høst at jeg nå er i sjokk over at det begynner å bli kaldt (5+), stilongs allerede nå lizm. Målet er å holde ut til november, men sånn det går neppe.

      Synd at Agathabioen er treg, hun må da ha vært ei svært interessant dame, så det får biografen ta på egen kape.

      Slett
  4. Jeg leser om Amalie Skram - ei som ikke en gang er å finne på lista, sa Elida - men jeg fant henne lell, i den norske versjonen, og regner derfor med at hun er godkjent! Jeg koser meg veldig, blir ikke ferdig til lørdag, men kanskje litt etterpå. Liv Køltzow skriver så bra at også hun burde vært på 1001-lista. I alt overmot begynte jeg faktisk på sjølbiografien på Per Olov Enquist midt oppi det hele, så den kommer vel etter hvert. Men det kan ta sin tid.

    Og Ferrante hvafforno? Har ikke lest, og tror alltid hun heter Elsa, fordi jeg blander med Morante, som jeg heller ikke har lest... Kanskje det er samme person?!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe til Ferrante, nei, ikke Morante, og ikke noe big deal kanskje, for andre enn henne selv, men hun har altså vært anonym siden 90s og nå har en overivrig journalist løst gåten (kanskje). Jeg er overrasket over hvor sur jeg ble.

      Jeg er så sikker på at Skram blir godkjent at jeg ikke gidder vente på Mariannes ord. Har ikke kontroll på norskelista men det teller selvfølgelig. Enquist siden ligger her også, men har alltid tenkt at jeg må lese flere bøker av mannen først (kun ei), også blir det aldri. Forsinket tror jeg forøvrig i blir hele gjengen.

      Slett
    2. Uendelig seint denne gangen, men nå er det endelig her, innlegget om Amalie Skram: https://boktanker.blogspot.no/2016/11/biografi-amalie-skram.html

      Forøvrig ei fenomenal bok, anbefales til alle! Og Amalie Skram er ei knalltøff dame!

      Slett
    3. Hedda om Amalie Skram:
      https://boktanker.blogspot.no/2016/11/biografi-amalie-skram.html 

      Gleder meg av biografien var god, er Amaliesuperfan!

      Slett
  5. Ingen overraskelse at jeg ikke rekker denne runden heller. Og det i den runden der jeg har hatt bok klar i månedsvis, Maya Angelou I Know Why the Caged Bird Sings. 15. oktober kom så altfor fort og som jeg forutså ved årets start, og derfor passet på å fullføre de fleste målene innen oktober, så har bokhøsten festet sitt grep, og de norske bøkene og tildels Booker-bøkene skriker for tiden så høyt at jeg nesten ikke klarer å lese noe som helst. Jeg holder forøvrig fortsatt på med både festlige damer og rockedamer, så Maya må vente. Har to bøker klare til neste runde, en på lydbok og en trykt, så bør ikke ha noen unnskyldning da. Amy går forøvrig langt bedre enn Amanda (som jeg har mistet hvor langt jeg var kommet i).

    SvarSlett
    Svar
    1. Snart ligger du et år på bio-etterskudd -)). Palmer tror jeg du bare må innse ikke er for deg (og som et resultat ikke for meg,(puh)). Vil gjerne vite hva du synes om Amy dog, mest om du synes jeg var for streng med henne, vaginamaset og geværene. Litt trist for at det ikke omme angelouomtale.

      Slett
    2. Snart ferdig med Amy og synes kanskje du var litt streng, spesielt om vaginamaset, men ikke veldig. Jeg tror det er en fordel for meg at jeg både har sett Trainwreck og spesielt standup og en god del youtube-moro. Jeg liker henne i utgangspunktet ganske godt og vet at hun er morsom. For boken er ikke kjempemorsom. Er enig i at våpenmotstanden blir for svak sett med norske øyne, sånn forsiktig politikersnakk, men likevel interessant å se og forstå litt av de kulturforskjellene. Hun sier at hun har flere venner som har våpen, noe som virker helt absurd for meg. For å få lov til å eie et våpen burde man i det minste virkelig måtte gjøre en innsats.

      Vaginamaset synes jeg er helt greit, men muligens litt i overkant når man leser en hel bok der det tar en såpass stor del. At hun snakker mye om å være stolt av egen kropp synes jeg er veldig bra, hun er tross alt del av en industri der kroppsfokuset er ekstremt og kan være med på å endre bildet noe, men da må hun sikkert snakke høyt og mye. Når du jevnlig blir kalt feit, spurt om kroppen din, og har opplevd å ikke få jobber på grunn av hvordan du ser ut, så skjønner jeg at forholdet til egen kropp blir viktig.

      Jeg likte ellers også godt barndomshistoriene og ante ingenting om at hun hadde en såpass uvanlig oppvekst, men synes faktisk det mest interessant var kapitlet om årene før hun ble kjent og jobbet hardt som stand-up-komiker. Skulle gjerne lest mer om det.

      Jeg gir ikke opp på Amanda når jeg er så nær, og det verste er at det er en bedre bok enn Amy. Men begge to har en amerikansk sentimentalitet over seg som jeg sliter litt med å svelge innimellom.

      Slett
    3. Det var det jeg mistenkte at all vaginasnakket på poesislammen, på toppen av Amy, gjorde meg svært sensitiv på området -)

      Er enig med deg i at før-famous var best, barndommen og komikerslitet. Satt og vurderte om jeg skulle skaffe meg Trainwreck, men siden du er lunken, kan jeg vente til den kommer på netflix. Sannsynligvis i 2022. Du får kopiere inn denne kommentaren på bloggen - og vips har du FestligFrueDeltakelse -)

      Slett
  6. Eg ga opp boka, men vart ferdig med blogginnlegget: http://bokbloggberit.blogspot.no/2016/10/biografilesesirkel-agatha-christie.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Berit om Agatha Christie:
      http://bokbloggberit.blogspot.no/2016/10/biografilesesirkel-agatha-christie.html 

      Synd at boka ikke fenget. Skulle jo tro at Agatha var interessant nok. Biograf, biograf, man bør velge sin biograf lenge før det er nødvendig med bok. Vi har sagt det før.

      (Til allmenn opplysning prøvde jeg meg på å male gipsplater igår, imot bedre viten om min komplette mangel på praktisk sans og motoriske evner. Det tok 7t og jeg kommer til å være sur i ei uke (en 'vanlig person' ville i høyden brukt 1,5t). Det sier seg selv at jeg ikke er istand til bioskriving og lesing. Selv løping måtte utsettes. Jeg innrømmer min ubrukelighet, først som sist)

      Slett
  7. Jeg er i mål, men hva med deg? her er linken min og boken er knallgod:) http://groskrosverden.blogspot.no/2016/10/biografi-lesesirkel-xxi.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Gro om Doris Lessing:
      http://groskrosverden.blogspot.no/2016/10/biografi-lesesirkel-xxi.html 

      Du så artig det hadde vært med bio på kortlista, må prøve å skvise denne inn før jul. Prøve, is that operative word. Jeg er ferdig med The Master, begynte på omtale på fredag, men rakk ikke mye før jeg dro til Trondheim (fredag). Dårlig planlegging. Kom hjem sent igår, men håper å få skrevet imorgen. Så alle unnskyldniger til tross, jeg er på vei. Er bare ekstremt treg og ukonsentrert.

      Slett
    2. Gjør det Ingalill.:) Altså, les Doris. (og så er jeg frem til blogginnlegg fra deg også. Synes det er temmelig dafft i blogglandia for tiden)

      Slett
    3. Ja, det går litt treigt, men det er greit, så har man bedre sjanser til å få med seg det lille som blir skrevet. Innlegget er oppdatert, i foreløpig versjon, redigering får bli når jeg kommer hjem fra tur. Hund er virkelig.

      Slett
    4. Flottings.:) Nå skal jeg lese!

      Slett
    5. Akei, lest, men begge forfatterene er temmelig ukjent for meg, dvs Coibin har jeg jo hørt om, men intet lest.
      Godt du ble fornøyd med bioen denne gangene da.:)

      Slett
    6. Litt forundret over at dere ikke har hørt om James. Var ikke Turn of the Screw på pensum i gamle dager? Har ikke lest så mye av han selv, (bortsett fra gamle pensumlister), men prøvde meg på What Maisie Knew tidligere i år (1001), den var so so, men da kan igjen komme av vimsehjernen min.

      Inne i hodet mitt innbiller jeg meg at de som liker Rune Christiansen også liker Colm, men det sier jeg uten å ha lest Rune.

      Slett
    7. Nei, ikke på mine pensumlister i alle fall..

      Colm Christiansen? Høres fint ut..

      Slett
  8. Denne forfatteren har jeg aldri hørt om, så dette var interessant Ingalill. Du har en tendens til å lese om personer jeg knapt har hørt om, men det sier vel kanskje mest om meg :) Var spent på omtalen din må jeg si :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Som jeg sa til Anita er jeg mest overrasket over at Henry James har gått under radaren. Colm er jo ute og lar seg bookernominere med jevne mellomrom. Begge er meget lesverdige.

      Slett