lørdag 28. november 2015

BIOGRAFISIRKELEN 16 - 17 DAGER IGJEN++

Norskevintern holder på å ta knekken på meg, og enda har jeg bare lest 16/20 fra 2015. Hvis noen er i tvil. Tellemarck, Fotturar og Havboka er fremdeles vinnerne. Dere som jakter på årets beste start der, og overse at rådene kommer fra hun som både har sluttet med hårbørste og sminkefjerner. Alle krefter går med på å holde galskapen på avstand.
Btw - Hvordan elske en far - er en biografi. Ferdig med det



 Først:  
15.desember.
Biografisirkelen 16 
- om Damer med Hatt.
Det er 17 dager igjen, tid nok til å ombestemme seg, flere ganger.
Selv skal jeg, foreløpig, lese om Vita - med rød hatt - om henne vet jeg kun at hun var Woolfs elskerinne, og skrivende.

 Hvem er med? Hvem har bestemt seg?.
 Hvem venter til dagen før?



Nummer 2:
Biografikandidater til Bokbloggerprisen?
Den runden, nevnt tidligere, om årets biografier, kommer nå, men vil ikke arte seg på mer komplisert vis enn at de som har lest biografier fra 2015, både norske og utenlandske, legger igjen link i kommentarfeltet, under dette innlegget
, så setter jeg opp ei lista på biografisida
- etterhvert, ikke hold pusten.
,  la Lundekvamlinkene strømme på.


Til slutt. 
Viktigst!!
Kategoriene 2016.
Revolusjonerende forandringer på gang.
Det har kostet. Min generalsjel er vrengt og overvunnet. Det gjort. Jeg har bestemt meg. Neste års kategorivalg overlates til den indre, lojale, kjerne.
De 6 med flest deltakelser får velge.
Etter nitidig og overvåket telling::

Antall deltakelser i parantes.
Kategorivelgere 2016.
15.februar - Gro  (16)
15.april - Anita (13)
15.juni - Pia (12)
15.august - Hedda (12)
15.oktober - Marianne (9)
15.desember - Beroene (9)

Hvis noen vil bytte innbyrdes
, eller er fullstendig uten fantasi og ideer og passer, er det allernådigst lov.

Nå kommer jeg til å bruke hele neste år på å bedrive lobbyvirksomhet på si. Hvis ingen velger en kategori der jeg kan få puttet inn Colms; The Master, blir det bråk. Jeg forbeholder meg også retten til å krangle, nekte og problematisere hvert forslag, selv om jeg understreker at kategorivelgeren reigns supreme.
Vil Anita - gud forby - ha sjamaner, skal hun få det.

Velg med omhu!
Biografiåret ligger i deres hender
, nå skal jeg pusse sølv og høre på Slekters gang (Kjærstad).

86 kommentarer:

  1. Skal si du stikker hodet ut og overlater valget til andre. Håper du har mye sølv, for Slekters gang er medrivende til tusen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det blir spennende dette. Holder nesten pusten.
      Slekters gang (er på cd13), har sine øyeblikk, skummer framtidsvisjon, men utover det, vet jeg ikke helt hva jeg synes. Får håpe at han runder av på en måte som rettferdiggjør all tiden jeg har brukt.

      Slett
  2. Så kult at jeg får velge egen kategori! Det liker jeg, og det er ikke sikkert det blir sport heller. Skal prøve å ha det klart til 15.desember. Men hvorfor er det "nb" bak mitt navn? Fordi jeg har vært med på alle? Den eneste grunnen til det er at jeg frykter "straff" som du truer med hvis jeg ikke er med...:)

    Har ikke bestemt meg helt, men tror jeg vet hva jeg skal lese til desember - må finne boka først:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den nb-en, var ment som en påminnelse om at du hadde deltatt 16 av 15 ganger, men nå som jeg skriver det her, slettet jeg notabenet. Ser også at jeg glemte å sette deadline for kategorivalg.
      Hva skal man si? Innen nyttår?

      Kjenner det blir ekstra spennende for meg dette. Har nå ingen anelse om hvilken vei dette kommer til å gå. Spesielt når du sier at det kanskje ikke blir sport likevel.

      Straff er fremdeles høyaktuelt.

      Slett
    2. Jeg velger sport som min kategori i februar. det er snart to år siden sist, så da er det på tide igjen :)

      Slett
    3. Notert:
      Kategori Februar 2016: Sportsutøvere

      Vil du ha det mer spesifisert, eller er all utøvende sport inkludert og godkjent. Men er det blitt 2år? Kan det være sant? Den utlevde gammelhetsfølelsen tar nesten overhånd!

      Slett
    4. Ja, april 2014 var forrige gang, og det er nesten to år!!

      Trenger ikke å spesifisere, bare det har noe med sport å gjøre, da blir det større spenn i det som blir lest og det er morsomt :) Håper på Lundekvam boka til jul, rekker jeg ikke å lese den i romjula, så kommer den i februar.

      :)

      Slett
    5. Hmm - trodde du boikottet Lundekvam -)?

      Slett
    6. Line har overbevist meg..., jeg lar jeg påvirke skjønner du :)

      Slett
  3. Hei! Jeg er innom for å si:

    a) jeg er ikke med
    b Er det 6 navn der?
    c) jeg skal snart lese de to siste inleggene dine som handler om norsk litteratur
    d) Har jeg sagt at jeg hilste på Strøksnes, men ikke visste hvem han var? Hei, det er Morten fra Kirkenes liksom. - Hei, det er Solgunn fra Alta..... - og ferdig med det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Se der, det er slikt man trenger en redaktør for. Nå skal jeg skyndte meg inn å fjerne det siste navnet før alle andre - og ikke minst vedkommende finner det ut.

      Om Morten - vil dette si at du nå ikke kan lese/skrive om han heller, pga et dvelende håndtrykk og felles oldeforeldre? Se hvordan det går - jeg er så bitter over dette Lillehammeropplegget at jeg nå slenger ut beskyldninger om innavl i nord. (Helt seriøst slikt stopper vel ikke ved Nord Trøndelag? mphahaha)

      Og ja. Det er på tide du leser de øvrige innleggene.
      Og leser bøkene jeg vil du skal lese.

      Slett
    2. Psst... vedkommende hadde allerede lest, bare ikke lagt igjen spor etter seg. Men da blir det null press om å komme opp med en spenstig kategori, så ligger ikke i fosterstilling og gråter av den grunn ;)

      Jeg skal for øvrig lese 'Just Kids' av Patti Smith som dame med hatt (hun har hatt på bildet på baksiden av boka). Den kjøpte jeg i Paris i februar spesifikt for å lese i denne kategorien, og har greid å spare den helt til nå selv om jeg har hatt veldig lyst til å lese den lenge.

      Slett
    3. Klart du hadde lest, slikt er typisk, men godt du velger å late som om du ikke gråter i fosterstilling, det gjør at jeg føler meg mindre skyldig - og rotete.
      Hva ville du valgt?

      Patti Smith er jeg litt gretten på etter jeg hørete henne lese Blood on Snow (Nesbø), det var den mest, traurige, monotone opplesing jeg noengang har hørt. Så dårlig at jeg nå er immun mot hennes hese stemme. Hvis jeg ikke husker feil er dette bokas 3 opptreden i biosirkelen. Må være den enorme hatten.

      Slett
  4. Javisst, det kjem til å bli eit artig biolese-år. Og tek utfordringa når det gjeld å velja kategori i oktober. Trur det kjem til å bli polfararar (eller eventyrarar?) - og håpar ein av dei andre vel populærmusikk (eller noko tilsvarande, eg ynskjer å lesa fleire rockebiografiar)

    Har ikkje bestemt meg når det gjeld hattedamer. Tenkte ei stund på den historisk/biografiske romanen Himmelfall (om tsar-dotter Maria og at ho liksom overlevde utryddinga av tsar-familien), men den boka (719 sider) har eg lagt bort igjen. Har også tenkt litt på ein Agatha Christie-biografi og litt på Patti Smith.
    Men mest truleg blir det gjenlesing av Maria Stuart-biografien til Richard Herrmann.

    Årets biografiar:
    Dumdum Boys http://bokbloggberit.blogspot.no/2015/11/bokomtale-dumdum-boys-en-vill-en-av.html
    Lundekvam
    http://bokbloggberit.blogspot.no/2015/10/bokomtale-en-kamp-til-av-claus.html
    og tek også med Årets Beste Norske, den biografiske romanen Bror din på prærien av Edvard Hoem
    http://bokbloggberit.blogspot.no/2015/11/bokomtale-bror-din-pa-prrien-av-edvard.html

    Er forøvrig enig i at 'Hvordan elske en far' er ein biografi eller muligens ein biografisk roman, men forlaget seier det er ein roman - så difor er det ein roman likevel.

    SvarSlett
    Svar
    1. (Nekter å høre på forlaget når det kommer til Å Elske, så de som har lest/skrevet får bare komme med linken. Så i avisa at det hadde med penger, royalties å gjøre, uten at jeg kan reglene. Når biografisirkelen mener det er en biografi, is it so.)

      Bror din på prærien, best av alle? Det var nedslående nyheter, for jeg har ikke lest enern, og dette er vel en sånn serie - med rød tråd? Bedre enn Moberg. Jeg føler liksom jeg vet alt om skandinaver (svensker) på prærien - Karl Oskar jobbet hardt nok for et århundre med amerikabøker.
      Men det er notert, og står den på bib....
      , og kommer den på kortlista skal jeg lese begge.

      Takk for lenkene.
      Så langt har det blitt hintet om rock, eventyr, og muligens sport. Jeg føler meg litt guru-sk - si meg hva du velger, og jeg skal si deg hvem du er...

      Slett
  5. Hei hei! Hadde det ikke vært for det at jeg har lest det som er av offisielle sjaman-biogafrier på norsk skulle jeg gjerne ha plaget dere med en runde til. Så kanskje skal jeg vurdere en runde med klarsynte, synske, medium- der er det litt å ta av etter hvert. Lilli Bendriss, Michael Winger, etc etc..Men- seriøst: Jeg har mast så mye om disse rockerne, og akkurat nå ser jeg på Stones`konsert live i Hyde Park på nrk.no og vet at jeg har biografien til både Keith og Mick ulest i hylla... enda.. SO? Rock`n roll, tenker det blir det, jeg. Endelig svar avgis ved før fristens utløp!
    (kult å ha vært med i de nest fleste runder)
    Ang damer med hatt, så føler jeg sterkt for å lese biografien om Suzanne Brøgger, den finnes på dansk og svensk, så den må bestilles på adlibris i morgen tenker jeg. Ble påminnet ved å lese Klassekampen i dag som hadde en artikkel om biografiedebatt. Med en undersøkelse om hvor få kvinner som er biografert kontra menn, noe jeg har kommentert utfra egen undersøkelse tidligere her et sted.. (så da ryker igjen mitt prinsipp om å lese fra hylla-- Sigrid Undset som jeg tenkte opprinnelig)

    SvarSlett
    Svar
    1. Pst..norskevintern er hard. Drar til GC neste uke for å få et avbrekk, sparer alltid, dvs etter at ungene ble voksne, en uke ferie- for å greie å overleve resten av vintern, - . Det er bare en ting å gjøre. Gå i hi, eller å dra til Syden eller Mexico.

      Slett
    2. Jeg velger rockere over sjamaner - hver eneste gang, men tror du må starte med engang hvis du skal lese MIck - det gjelder alle som vil lese Mick, den er en murstein på størrelse med Clintons, 1000s.

      Ja, minus Gro og hennes 2 sportsutøvere på engang, og generalene, har du flest deltakelser. Slikt forplikter, og setter ekstra store krav til nytenkning vedr. kategorivalg. Har lest ei eneste Brøggerbok forresten, Creme Fraiche, tror jeg den het, selvbiografisk, og husker ikke den handlet om noe annet enn Suzanne. Interessant dame. Biografidebatt? Betalingsmur? der også.

      Norskevinteren i dalen har heldigvis vært mer slitsom på lesefronten enn værfronten. For mange valg. For mange bøker. For liten tid, Og altfor mye midt på treet. Lurer på om jeg bare skal gi meg når jeg når de 20 jeg har satt opp som mål. 4 til - så går jeg over til 1001-bøker.
      Gode intensjoner er viktig!

      Slett
    3. Biografien om Mick er "bare" 645 sider, men likevel den tykkeste av de rocke-pop-stjernebioene jeg har ulest i hylla. De andre ; Pete Towsnhend (fra The Who. En biografi som fikk utrolig gode kritikker btw), Keith Richard (skal også være veldig god) , Neil Young, David Bowie- og Patti Smith (ja, Just Kids, ja, - hun blir ikke med blant hattedamene fra meg denne gang, men vi alltid få en ny sjanse så anvendbar som hun er ). Minus Pattis med ca 300 sider, så ligger de andre på 400-500 s. Jeg tror jeg må utvide kategorien til mer enn rock, også pop, for David Bowie er strengt tatt ikke en rockestjerne, men noe annet, avhengig av øynene som ser kanskje..Og så kan de som liker pop bedre enn rock også være med, da kan Elvis også være med, han er jo en legende. Så kanskje det blir noe sånt: Rock- og poplegendene - de store/Legender i rock & pop. Levende som døde. Det er uansett et hav å ta av her.

      Jeg håper også noen velger noe innenfor film/teater igjen, filosofer, statsmenn/kvinner, forfattere... Akk ja så mye å ta av.

      Nå har jeg bestillt boka om Brøgger, den heter "Krukke", skrevet av Louise Zeuthen. Husker jeg fikk lyst til å lese den etter et intervju med Brøgger ifb med biografien i Klassekampen tidligere . Men det ble jo glemt i alt av norsk bokhøst, siden biografien ikke er utgitt på norsk (enda?). Hun har hatt en mangfoldig liv og vært en viktig person i dansk offentlighet oppgjennom årene, kontroversiell dame som har brukt mange fine og store hatter. Jeg har også lest Creme Fraice, og mulig noe annet som jeg ikke husker nå- så lenge siden hun var vinden. 70-80-90- tallet?
      Ang biografidebatten så har den vært oppe før i Klassekampen, dvs nettopp- den 23.nov. Da skrev de at 83 prosent av alle norske biografier handler om menn. Bare 17 prosent handler om kvinner. Nå har det også kommet en dansk undersøkelse referert i KK i går.

      Professor Birgitte Possing har skrevet bok om det: "Ind i biografien". Hun konkluderer med at i Danmark er 15 prosent av biografiene om kvinner, resten om menn. Menn skriver om menn, derfor får vi stadig nye biografier om Churchill, Hitler, Stalin- selv om det ikke kommer ny info. Det skrives om kvinner også, men i romaner. Men skillet viser det skjeve maktforholdet mellom kjønnene, sier hun- også viser det et skille mellom den private sfære (hvor kvinner holder til) og den offentlige (menns domene) . Ikke så sjokkerende kanskje, siden man kan resonnere seg til nesten det samme omtrent ved å søke på en stor nettbokhandel på biografier, der ser man hvor lite som finnes om kvinner. Noe jeg gjorde for noen uker siden da jeg skulle lete etter damer med hatt. Men det er likevel veldig kjekt å få det svart på hvitt gjennom seriøs forskning. Og konstatert at forskjellene er så store.. Nå har Ragnar Kvam virkelig en utfordring. Nå må han skrive en biografi om Liv snart. Synes jeg. Som vi snakket om under eventyrerne, tror jeg.

      Kjedelig med de betalingsmurene. Men på biblioteket har de jo avisene, i alle fall her. Jeg bruker å gå dit noen ganger å lese ting jeg vil lese i de avisene jeg ikke har.

      Ja, alt for mange valg , ja.. Når jeg har lest det jeg skal frem til BBp-nomineringer, så blir det et rush på utenlandsk litteratur og bøker fra hylla, gjerne 1001-også, her på fronten. Jeg har lest over 50 norske av året , skremmende.. ikke rart det blir mye likt.

      Slett
    4. Hvis bare 17% av biografiene er om kvinner, har vi gjort er god jobb med å finne dem i biosirkelen, ihvertfall på verdensbasis. Mye kvinner blant valgene våre. Men ja, Kvam, må ta utfordringa her. Vi står klare når damebiografiene hans kommer.

      50 norske er respektabelt. Jeg har lest 16 og svimmelheten er konstant.

      Slett
    5. Ja, det har du rett i. Vi høyner og løfter frem biografier om kvinner. Som de fortjener.
      For å være helt korrekt så skriver KK at de 17 prosent er basert på alle utgitte norske biografier de siste fire årene (26 av totalt 150) om handler om kvinner. Men det var nok helt sikkert ikke noe bedre tall før det...
      Birgit Possing sier at mange banebrytende kvinner er ignorerte. "Vi må først inkludere de foregangskvinnene som har vært utestengt fra historien" . Sier hun. Så det er utrolig mange som enda ikke er skrevet..

      * Jeg lurer på om over 50 norske er for mye. Jeg ville det egentlig ikke slik i år, men det ble slik. Bitt av basillen, omfangsrik bokhøst med mange fristelser..
      E du svimmel fordi du skulle lest mer, eller fordi du har lest for mye allerede, for middelmådige bøker?

      Slett
    6. Svimmel pga for mange valg og bøker jeg ikke rekker over, og kanskje også fordi mye er likt og - sukk - kjedelig. 50 er mye. For mye kun hvis det har tatt plassen til andre bøker, bedre bøker, du heller ville ha lest. Samtidig er det fint, for det gir et godt grunnlag for nominering.

      Slett
    7. Ja, det er nok en stor fare for at det har fortrengt andre bedre bøker som har stått på vent lenge; Donna Tart, Monika Fagerholm, Julian Barnes, Carol Oates, Murakami, Gert Nygårdshaugs gamle miljøthrillere etter Mengele Zoo, enda en Sara Stridsberg etc etc.. Men som du sier, godt grunnlag for nominering.

      Slett
    8. Pstt... Morten Andreas Strøksnes er 50 år i dag! Hørte han på Nitimen i morges, snakket om Havboka med landets mest sexy røst og fikk gratulasjoner!

      Slett
    9. ....eh, eller dialekt var det visst.;)

      Slett
    10. Leste på fb - at nordnorsk - nå er kåret til landets mest sexy dialekt. Betyr dette at Morten nå er landets mest sexy forfatter? I hvertfall i ånden. Skyver Carl Frode Tiller bryskt ned fra tronen. (Muligens er det bare Elliken som drømmer om CFT), Namsos er uansett for langt sør for - sexy røst (freudian slip det der, Anita -)

      For øvrig er nesten alle bøkene du nevner opp bedre enn de fleste norske jeg har lest iår. Stridsberg og Fagerholm er i stjerneklasse.

      Slett
    11. Ja, det hørte jeg også på radioen, og så kom Morten like etterpå. Jeg har mange slektninger fra Nordland og Troms, men Finnmark, Kirkenes er nok noe eget. Namsos er min fødeby, host.... Snill dialekt. Not sexy.

      Slett
    12. Montor det er derfor - for snill dialekt - at Carl Frode valgte nynorsk til Innsirklingslydbøkene??

      Slett
    13. Leste han dem selv? Btw- namdalsdialekten er vel mye mer koselig da😄enn nynorsk? Er nynorsk spesielt sexy? Ivar Aasen og co 🎅

      Slett
    14. Nei, han leste ikke selv, heldigvis (tror jeg), slo meg at jeg aldri har hørt Carl Frode snakke, så hvem vet, kanskje han hadde gjort seg på lyd. Bøkene ble lest av cast. Alle 3, så det ble vel 9/10 forskjellige personer. Ane Dahl Torp var med i enern. På nynorsk. Jeg hevder fremdeles at de som leste papirutgaven gikk glipp av noe. Rytmen i språk og krangler. Til og med teaterstykket, (som var på trøndersk, men dårlig namsosforsøk, iflg, namsosværingen jeg så det med), klang ikke like fint som bøkene. Digresjon!
      Usikker på nynorsken - men svensk er definitvt sexy, tror det er fordi det har så mange uventede ord - jeg ikke kan.

      Slett
    15. Ok. Så du hørte ikke Carl frode på bokfestivalen i 2014 da skjønner jeg.. Har hørt ham noen ganger og han snakker rolig, sindig namdalsk/namsosk. Kan godt tenke meg at bøkene funker bra på lyd med alle den dialogen. Folk som hisser seg opp.. Har forresten lånt det nyeste stykket til CFT på dBokBIb- det hadde jeg glemt, tenkte å lese det før boka må leveres tilbake.
      Svensk kan være sexy ja.. avhengig av hvem som snakker det seff..
      Pst.. biografien min , den danske om Suzanne Brøgger kommer i posten i morra, fikk jeg sms om- da resier jeg til Canariland- så jeg får ikke lest den før jeg er hjemme. Mulig jeg greier fristen til den 15, men ellers kan der bli litt forsinkelser, sånn at du vet det.

      Angående kategorivalg februar, så kan du bare notere deg at jeg velger "Rock- og rocka pop-legender, levende som døde. " Ferdig snakka. (for denne gang)

      Slett
    16. Notert:
      April 2016:
      Rocka poplegender, dead or alive.
      (eller rock/pop legender?)

      God ferie!
      Synd at Brøgger ikke fikk bli med.

      Slett
    17. APRIL, JA.
      Kategori, korreksjon:
      Rockelegender- og rocka poplegender, dead or alive. (hvis du vil ha det på litt inglish;))

      Jeg vil først og fremst ha frem rockere,- jeg vil også ha rocka popstjerner og poppa rockestjerner for de som liker det litt mer poppa, men ikke rendyrka rocka- ikke en poppa Celine Dion, hvis du skjønner..

      Takk skal du ha. Her er deilig klima, men nå er jeg skite trøtt, lite søvn det siste døgnet..Har spist og tusla litt med Reading-Randi i ettermiddag, men nå er det kvelds, og jeg runder av med litt data-wifi-tid i resepsjonen. Brøgger ligger på postkontoret på Risvollan nå.. Ha en flott helg.:)

      Slett
  6. Obs! Det står oppført to namn på bio-deltakarar i juni. Skal det lesast to biografiar?

    SvarSlett
    Svar
    1. Nix. Bare jeg som har det for travelt og ikke så at juni formerte seg under fingrene på meg. Var svært fornøyd med meg selv også - over at jeg hadde fått med så mange deltakere på lista. Nuvel. Jeg har redigert.
      Dvs - at du ikke fikk tildelt oktober, men desember.
      Et helt år å glede seg på.

      Slett
  7. Så kjekt med bilde! Mer av det, takk. :)

    God bok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe - enda mer bilder. Synes jeg poster stadig vekk.
      Har forøvrig ennå ikke turt gå inn på bloggen din pga alle skumle overskriftene.
      God bok til deg også!!

      Slett
  8. Der røk kategoriforslaget mitt - musikk! Men flott, da kan jeg finne et annet. Er svært beæret over å få velge egen kategori. Og hattedama mi, ja hun har vært på plass leeeeenge, som du vet. Det blir fremdeles Alice Munro. Bok allerede lest, omtale spart. Når det er sagt så må jeg fundere litt på kategori igjen da. Regner med at Anita/Beroene har kuppet rock/pop sammen, eller hver for seg. Jeg likte veldig godt eventyrere, og tenker litt på å kalle kategorien utforskere - da kan man jo utforske hva det nå måtte være = temmelig så romslig kategori! Norske har jeg sålangt landet på 19 av året. Det må sies å være bra. Har 4 til som må leses ila desember, så her er det bare å snu seg rundt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis dere alle vil ha musikk, krever jeg smalhet. Istedet for kagegori - musikk. Pop/rock. Jazz. Eller Opera. Make us work!. Jeg går fremdeles og drømmer om en kategori som bare heter - Finland. Eller hva med Lolitas & Sugardaddies?
      Heroin? På tide vi gjenleser Christiane F.

      Utforskere var snikete vidt. Munro gleder jeg meg til. På tide jeg leser noe av henne, så ditt innlegg blir en steppingstone!

      Slett
    2. Før jeg tenker videre... man må da ikke glemme, at Forfatter-kategorien faktisk er veldig kjekk! Tenk om noen glemmer den i sin kreative iver? Eller, en kategori som bare heter....Canada! haha... intet er umulig! (og da får jeg mye "gratis" gjennomarbeidet info...sneaky, sa hun og humret i skjegget... ;)

      Slett
    3. Tenkehatten må på. Man har jo også crossovers og, noe som slo meg nettopp - Håndarbeidere, kan være alt fra strikkere til - prostituerte -)
      Jeg håper du (dere) nå kjenner det tyngende generalansvaret. Som minner meg på - Militærbiografier. Eller Sjømenn, sorry, mente selvfølgelig sjøfolk. Egentlig ganske deilig å sitte slik å slenge ut alternativer - uten noe beslutningsansvar -), åååå - Fotomodeller?

      Slett
    4. Jeg er så glad jeg er andrevelger og rokker ikke ved mitt rockevalg.:) Btw- det er vel alltid rom for mange runder musikk/rock/pop, er det ikke? (bare ikke rockere med bart, for da er det vel bare Jimi Hendrix å ta av) Grundere? Økofilsofer? Grønne menn, ehe folk?

      Slett
    5. Må det være bare rock? Kan det ikke være pop/rock, blues/rock, country/rock - eller all of the above. Kanskje jeg bare skal være glad for at du ikke forslo eurotrance? Eller vømmøl, der vi alle ville endt opp med den samme Hans Rotmo boka, (har han bio?).

      Slett
    6. Absolutt mulig d🎶🎧🎼🎷

      Slett
    7. Vet ikke om Rotmo m eller uten vømmøl er biografert btw

      Slett
  9. Gleder meg til å høre om Vita (selv om jeg heller ikke vet noe mer enn dette med affærene - og at hun brukte hatt). Selv har jeg altfor mange (hatte)damer tilgjengelig, og alt for stor tro på egen gjennomføringsevne. Hører Amy Poehlers memoarer nå, og tenkte jeg skulle ta Tina Fey sine etterpå. Tror ingen av dem går med. Venter også på Amanda Palmer i posten, men begynner å bli usikker på graden av hattebruk der å...

    Grugleder meg til å se hvilke kategorier vi ender opp med (synes rock høres mer slitsomt ut enn sjamaner..).

    SvarSlett
    Svar
    1. Good God, ble verdens lengste link.

      Slett
    2. http://www.ew.com/sites/default/files/i/2012/09/28/tina-fey.jpg

      Er også en mulighet, hvis jeg skriver om begge, får jeg trøstepoeng?

      Slett
    3. Haha - det er ikke beskjedne hatter de har disse damene. Du får et anerkjennende nikk for å skrive om begge i samme innlegg - og ekstrapoeng - med sjanse til å hale innpå - den indre kjerne og høyne din sjanse til å velge kategori i 2020 - hvis du skriver 2.

      Slett
    4. Enda en mulighet:
      https://media.livenation.com/artists/44433/44433-show-93938.jpg?1386818940

      Godt ikke jeg skal velge, for da hadde det blirr fotballspilelre fra Austevoll med eventyrtrang;-)

      Slett
    5. Du skal ikke se bort ifra at det hadde vært velkomment, mange sportsentusiaster som lurker, og jeg skal uansett lese om Zlatan - en gang.
      Håper du blir med på Hattedamene!

      Slett
    6. Jeg skal se om jeg rekker å lese og skrive om en hattedame til 15. Det blir i så fall Astrid Lindgren (biografien for barn) som går både i åpen klasse bbp og i biosirkelen denne runden. Vet ikke om jeg kan motstå en sånn mulighet til dobbeltkryss:-)

      Slett
    7. Ha, det var det jeg viste! At Palmer var hattedame. Hjelp jeg drukner i hattedamer.

      Føler at 2020 er litt urealistisk, satser på gullmedlemskap innen 2030 (dog usikker på hvordan, kanskje årene blir lengre etterhvert, 24mnds år ville hjulpet).

      Slett
    8. Edit: aner ikke hvorfor jeg tenkte at dobbelt årslengde ville ha hjulpet - måtte i så fall vært hemmelig forlengelse, hvor bare jeg var innviet...

      Slett
    9. Den enkleste løsningen her er at du, som eneste deltaker, skriver hver måned. Da tar du inn 6 i året, og vil være ajour om 4år. 4, fordi jeg mistenker at at de 2 øverst på tronen også vil øke frekvensen hvis de får nyss om dette. Jeg kan sende deg ei hemmeligstemplet kategoriliste, og skrive deg inn med usynlig skrift på biografisida. Innleggene kan du stemple med - annonse - slik at det blir offisielt, jeg vet hva jeg skal se etter - og alle andre tror du er blitt nyrik rosablogger.

      Slett
    10. Eneste mulig løsning, rett og slett, jeg er ganske sikker på at jeg kan fake rosablogger overbevisende. Slett disse kommentarene, så snakkes vi i 2016.

      Slett
    11. Sletting Done!
      Ingen kan se dem, but you.

      Slett
    12. Perfekt! Kan jeg få min egen fargekode også, pretty please?

      Slett
    13. Bestukket av annen bokblogger, med lovnad om bokbloggergoder.

      Slett
    14. Sa de bestukket? Bokbloggerkoder?
      Dette takler ikke min simple sjel, må snarest grave hull i telen så jeg får hodet ned i sanden.

      Slett
  10. Jeg gleder meg til jul, og til å få besøk og noen som kan gi meg litt leseopplevelser. ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Lesetipsene ramler ut hver gang jeg åpner munnen. Det er bare å spørre....

      Slett
  11. Jeg er med, både som kategorivelger til neste år (så moro!), og i denne runden. Har allerede begynt på biografien om Sigrid Undset, som i aller høyeste grad var en Dame med hatt, og en Dame for sin hatt, men det er en annen sak. Jeg kommer sikkert til å trekke fram noen damer i august også, må bare finne riktig formulering. Hvor smalt skal det gjøres?

    SvarSlett
    Svar
    1. Regelboka sier - at i samme øyeblikk man krysser 10 poeng, slår Hotel California logikken inn, og man er deltaker for life. Jeg gjentar - det som ikke kan gjentas for ofte - you can check out anytime you like, but you can never leave......
      - har begynt å undre meg på om dette slagordet ikke er så smart for rekrutteringen?

      Du kan velge så smalt du vil, så fremt det finnes biografier å velge i. Med alle på-grensa-bøkene du har deltatt med forventer jeg noe spenstig.

      Slett
    2. Ja, da må jeg gå i tenkeboksen! Når vil du ha forslaget, så fort som mulig, eller er det ingen hast?

      Slett
    3. Ingen hast, men iløpet av 2015 hadde vært fint, slik at alle har kategoriene klare på nyåret. Februar kommer fort. Jeg ønsker meg - falne kvinner - .

      Slett
  12. Anmeldelse av hattedame: http://serieavhengig.blogspot.no/2015/12/bok-grand-tour-letters-and-photographs.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Hurra for at du igjen er å se i biorsirkelen!!
      Beklager sen respons. Ikke vant til at folk er så effektive og tidlig ute -).
      Kopierer inn linken din under det offisielle sirkelinnlegget - som publiserer i morgen.

      Slett
    2. Takk, hyggeleg å vera innom ein snarvisitt når det passer seg :-)

      Slett
  13. Herremann, jeg leser så det spruter om bordelldame med hatt! Og så kult at jeg får velge kategori - juhuuuu!

    SvarSlett
    Svar
    1. Juhuu!, er riktig spirit!!
      , innlegget er nå oppe ( er bare innom for å kopiere linken til Elida, siden hun var så effektiv, skal hun få slippe å gjøre det selv -)

      Slett
    2. ka ti, kor og kossen ska disse kategoriene meddeles?

      Slett
    3. Nå er de første 2 kategoriene på plass, (sport og rock), så hvis du har det klart iløpet av de 2 første ukene i januar, skal jeg ikke klage. Du vet, vi er pedantiske, vi biografilesere, liker å planlegge lang tid i forveien - (har jeg hørt -).
      Godt Nyttår!

      Slett
    4. Godt nyttår!
      Da kommer mitt bidrag her:

      I rettferdighetens navn!

      Verden trenger mennesker som kjemper for det gode, som våger å stå opp i rettferdighetens navn. Som har et større mål enn seg selv. Som rett og slett er verdt og se opp til.

      Eksempler er Malala som står i mot de høye herrer for de «ubetydelige» jenters utdannelse og fremtid. Eller Snowden som våget å tale sannheten. Du kan selvfølgelig lese om Martin Luther King eller Nelson Mandela som begynte å rase ned raseskillemurene. Eller kjenner du kanskje til noen som har fortsatt det gode arbeidet? Du kan selv velge om du vil lese om de høye herrer, som fisefine politikere (hvis de har ført noe godt med seg, altså!) eller om de mer stillferdige damer som mor Teresa eller en jeg aldri har hørt om. Og du: Stieg Larsson er både forfatter, journalist, ydmyk fyr og bad guy med kanskje verdens sterkeste rettferdighetssans.

      Uansett: Bring it on! Smitt oss med gode folk slik at vi også går ut og gjør verden til et bedre sted!
      (Litt usikker på, dog, om Ingalill klarer å putte inn Colms The Master. Mulig bare det er jeg som vet for lite om fyren til å klare det …)
      (mulig jeg overdrev forklringen litt, men det var litt godt å få utløp for all grublingen!)

      Slett
    5. (Det ser stadig mørkere ut for The Master, kanskje jeg må lese han på fritida, ((gasp))

      I Rettferdighetens Navn
      Kategori Juni 2016.

      Spennende, og inni min lille overfladiske hjerne, spinner allerede begrepene. Hva er godt? Hva er rettferdig? Måtte det bli lettere enn da ingen visste hva som var alternativt. Også kommer jeg ikke på noen andre enn politikere og - misjonærer - selv om det selvfølgelig kan diskuteres hvor godt det er å tvinge sin religion på andre.
      Meget interessant Pia.
      Jeg gleder meg!

      2016 ser foreløpig slik ut.
      Sport, rock og rettferdighet.

      Slett
    6. Hodet mitt begynte også å spinne... Går Wikileaks `Assange og Snowden under dette feks? Varslere vil jo også ha rettferdighet.

      (men det er jo lenge til juni, så jeg skal ikke bry hodet med det her enda, men du vet, sånn er vi)

      Slett
    7. Oh yes, Anita! Snowden var et av eksemplene mine i innlegget over. Jeg ønsket et samlende begrep med vide forgreininger. Om en synes en runde med sport blir for lite, så er vel Johan Olav Koss en som godt kan defineres under rettferdighetskategorien også?

      Slett
    8. Ja. D gjorde du faktisk. Jeg ble bare så opptatt av at jeg har en biografi om Julian Asparges i hylla, og klasket på Snowden i samme slengen
      . ( skjønt jeg er usikker på om d har kommet en biografi om Snowden, men d har d kanskje)

      Slett
    9. Men man kan kanskje kalle Snowdenfilene biografi..det er jo biografisk materiale der.

      Slett
  14. Jeg stikker innom fra min egen brått gjenoppståtte lesesirkel for å si at jeg - til begges store overraskelse - kan være med i din lesesirkel både i februar og april neste år. Fanfare!!

    Endelig kommer Lundekvam-lesingen til sin rett, takket være Gro. Og jeg oppdaget tilfeldigvis at min ungdoms store helt Billy Idol ga ut selvbiografi i fjor. Takket være Anita trenger jeg nå ikke å lese den uten poeng, system og godt selskap. Her blir det sex, drugs og rock n'roll fra jul til påske!

    SvarSlett
    Svar
    1. Velkommen skal du være. I 2016 skal det ikke åpnes ei bok uten at det resulteres i kryss, jubel og skryt. Det blir et rekordår! Billy Idol gleder jeg meg vilt til!

      Slett
  15. Vel her er jeg for høytidelig å erklære at jeg deltar i år. Har lest gjennom kommentarene og forstått at foreløpig ser lista slik ut:

    15.februar - Gro (16) - sportsutøvere
    15.april - Anita (13) - Rockelegender- og rocka poplegender, dead or alive. (hvis du vil ha det på litt inglish;))
    15.juni - Pia (12) - I Rettferdighetens Navn
    15.august - Hedda (12)
    15.oktober - Marianne (9)
    15.desember - Beroene (9) - Trur det kjem til å bli polfararar (eller eventyrarar?)

    SvarSlett
    Svar
    1. Velkommen skal du være, og som alle nye deltakere, får du ei velkomstlinje fra Hotel California - ehmmm
      - there she stood in the doorway, she heard the mission bell -
      (resten trenger vi ikke dvele så lenge ved -))

      Kategoriene er spot on.
      Marianne sin er nå også klar. 1001 Forfattere. Altså forfattere som har bok på 1001-lista. Da er det bare Hedda og Berit som mangler. ((Hedda)). ((Berit)). Datoen er den 15. annenhver måned. Ellers er det bare å spørre hvis noe er uklart. Har du lest en av de tidligere innleggene, gir de et klart bilde på framgangsmåten.

      Slett
  16. Du er sannelig kreativ :) En låt jeg aldri blir lei av faktisk. Jeg skal følge med så godt jeg kan - kan dilte etter Anita i begynnelsen.

    SvarSlett