tirsdag 30. juni 2015

SAMLESING AV VINTERNOVELLER/RISHØI

Bilder fra gyldendal.no/rønnestad.Bokbloggerprisen 2014
Samlesing av kortlistebøkene. Siste runde før avstemning.

Turen har kommet til
Vinternoveller..(Ingvild H.Rishøi)
Nominert i kategori Åpen Klasse
, der den kjemper om heder og ære mot
Morfar, Hitler og Jeg (Ida Jackson) &
Det som ikke finnes  (Simon Stranger). 


Ingvild H.Rishøi
er født i 1978, utdannet journalist
og debuterte i 2007 med novellesamlingen La Stå.
Tilsammen har hun skrevet 3 novellesamlinger, 1 billedbok og Pling i Bollen
 , en rim/reglesamling, også for barn.

Vinternoveller kom i 2014. Vant Kritikerprisen. Og ble historisk da den vant Brageprisen i Åpen klasse, etter å ha blitt nominert i både Åpen klasse og Skjønnlitteratur. Pengepremien ga hun iflg. wiki bort til Natur og Ungdom. Og for å holde meg til wiki - hvordan skulle jeg ellers vite hva Rishøi driver med, annet enn å skrive noveller, er hun også medredaktør for bladet Avsagd Hagle.

Forlaget skriver:
 - Ingvild H. Rishøis bøker kan ikke unngå å berøre leseren, og mer enn noen annen klarer hun å fremstille hvor skjørt og sårbart mennesket kan være, hvor uberegnelig hverdagen er. Novellene hennes er både bevegende og litterært kresne, og dypt innsiktsfulle i sitt blikk på menneskene.
I Vinternoveller handler det om å være på rømmen med Valdresekspressen, om karaoke, kjøpesentre og snø, og om hvor vanskelig det kan være å få kjøpt seg en pute. Men først og fremst er Vinternoveller tre historier om kjærlighet. Om mennesker som vil godt, som gjør sitt beste, men som ikke alltid får det til. - 

Jeg skrev - vel du finner omtalen her, som del av en samleomtale
 Oppsummert: - kan hun ikke begynne med romaner snart.....

Juli er Rishøis måned og jeg er allerede i gang med å pløye meg gjennom forfatterskapet. Jeg kan ikke love at jeg skriver om hver eneste bok, men jeg skal gjøre mitt aller beste for at Rishøi er å finne på alles blogger i juli
- og instagram - skulle ordene komme til kort.


the drill
Har du allerede lest Vinternoveller, fortell meg hva du synes
, og ikke glemt å legge igjen link til omtaler på samlesiden.
Har du lest de andre bøkene hennes, show the way.
Jeg har kun lest debuten, La Stå - og Vinternovellene.

Det er en opplest og vedtatt kjensgjerning at Rishøi skriver trist, melankolsk og aldri har hørt om happy endings, selv ikke de små lysglimtene i Vinternoveller forandrer dette. Prosjektet for juli og denne samlesinga blir derfor å finne den aller tristeste - samt den gladeste - rishøinovellen. Det er godt mulig vi må ty til rimene for å finne glede. Min foreløpige vinner er førstenovelle i nominasjonsboka.
Den om mora, trusa og 200-lappen - gladest og tristest på samme tid. Din?

Shhhhh..
Jeg drømte forresten i natt at jeg møtte Ingvild i Disneyland Vi vandret rundt, kjørte vannrutsjebane, og jeg snikintervjuet henne. Svært kontroversielle, på kanten, spørsmål. Dessverre kan jeg ikke legge ved noen av svarene her.

Gratulerer til Ingvild Rishøi med nominasjonen
, og kjør Samlesing.


26 kommentarer:

 1. Vinternoveller er en nominert jeg stiller meg bak, (som med flere av de andre...) Jeg hadde aldri greid å velge blant de mange utrolig gode nominerte. Omtale legges på rett sted med en gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vinternovellene er sålangt min favoritt blant alle nominasjonsbøkene, men jeg mangler ennå å lese 2. Det blir spennende i september. Favorittnovelle?

   (Samlesiden regner jeg med er klar iløpet av morgenen (var litt tidlig ute med innlegget.)

   Slett
 2. Jeg likte godt Vinternoveller og den var en av mine nominerte. Jeg leste den i februar, tror jeg, tidlig i alle fall og anbefalte den sterkt da til nominering. Nå ligger den i sterk konkurranse med to andre meget gode bøker, så dette blir et vanskelig valg når tiden kommer. Mest glad, mest trist? Hm, må la juli gå så skal jeg- eh, prøve å lese flere av hennes noveller. Ønsker meg mer lystlesing for juli, men noveller går da fint å smette imellom her og der, tror jeg.:) (bare legg ut drømmen du, har lang erfaring med drømmetolking.;) hehe )

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det er mange som leste novellene tidlig på året. Fort gjort å bli glemt da, derfor greit at Rishøi er sistebok ut. Selv var det en av de siste jeg leste før nominasjonen. Takk og pris.

   Jeg skulle gjerne sagt at jeg også skal lystlese i juli - men den modifiserte planen var at jeg skulle lystlese ut juni, og var målene langt unna ved halvårsskifte ble det pur tvang resten av året. Og? Det blir tvang resten av året. Mål må nås. (Jeg får late som om min neste Rishøi - Fru Berg er pur tvang. ).

   Drømmene forblir private. Altfor avslørende med slike tolkninger. Bare det at vi kjørte vannrutsj er info nok -)

   Slett
  2. Tvangsgeneral Ingalill med våte drømmer, akk ja.;)

   Sant angående lurt med Rishøi sist ut. Jeg skal virkelig sjekke ut en av hennes andre bøker i juli/august.

   Slett
  3. Ja, her ser jeg du ikke kan fri deg fra tolkninger. Rishøi skal være svært glad for at jeg ikke renner ned dørene hos gyldenal på jakt etter intervju - kan ikke komme på et eneste godkjent spørsmål -)

   Slett
  4. Siden jeg ble inspirert av dette innlegget ditt til å lese rubbel og bit, har jeg gjort det og kjappbogget et innlegg også: http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/07/samtlige-av-ingvild-h-rishi-nesten-i.html#more Takk for tipset om Pling i bollen, den lydboka løftet inntrykket mange hakk fra The Lady of the tristest til Fru artig.:)

   Slett
  5. Bare hyggelig å være til inspirasjon -)
   , og jeg dukker snart opp i et kommentarfelt nær deg.

   Slett
 3. Eg er truleg den einaste som ikkje har lest Vinternoveller - men no er lydboka lånt på biblioteket. Har ikkje kjennskap til opplesaren frå tidlegare, men ryktet seier at dette skal bli ei fin lytteoppleving.
  Tristesse og melankoli er greit i små porsjonar, som i ei novelle.

  SvarSlett
  Svar
  1. (sosial realisme tristesse -)

   Heldigvis er det litt lys i denne samlinga. Ryktene sier at de 2 forgående er mye mørkere. Leste La Stå og, ja, det er mørkere, men novellene er kortere så effekten ble ikke like sterk. Gleder meg til å høre hva du synes, du er den første jeg vet om som hører lydutgaven.

   Slett
 4. Historien om Fru Berg er en av mine favorittbøker uansett kategori, og absolutt den beste av Rishøi. Gled deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg!
   Du er ikke den første jeg har hørt snakke varmt om Fru Berg. Skal kaste meg over straks jeg er ferdig med hundeboka mi. Er det noen av novellene som utpeker seg? Har hørt tittelnovellen nevnt.

   Slett
  2. Dette ble det vanskelig å svare på. Jeg tror jeg må si at det er tre av dem jeg likte bedre enn de to andre. Fru Berg, den med Janis Joplin i tittelen og Jentene mine. Å, nå fikk jeg lyst til å lese dem igjen.

   Slett
  3. Good good!
   Regner med å ta samlinga med på tvangslesekafeen, søndag, og skal konsenterer meg ekstra hardt om de nevnte. Tittelnovella ser ut til å være favoritten til mange - føler litt på prestasjonsangsten....

   Slett
 5. Jeg skal lese Vinternoveller om igjen i juni og skrive om den, siden jeg aldri gjorde det i fjor. (Denne var faktisk en av to norske 2014 bøker jeg hadde lest før bokbloggertreffet i september i fjor, så er ganske fornøyd med å ende på 22 titler til slutt.)

  Min favorittnovelle er tittelnovella i Historien om Fru Berg.
  Det er derimot mye mulig den ikke ender opp som din favoritt i og med at Fru Berg er et dyr, og Rishøi generelt ikke er snillere med sine dyr enn med sine mennesker. Den første novella i Vinternoveller er en god nummer to på min favorittliste, mens Janis Joplin-novella i bok nummer to tar bronsemedaljen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet ikke om jeg skal hyle NEIIII, eller takke deg for opplysningen om fru Berg, nå kan jeg ihvertfall reise forsvarsverkene, grave ferdig strutsehullet og drikke meg snydens før jeg tar fatt. Dyr som sliter er verre enn barn, ihvertfal litterært.

   Jeg likte den første i La Stå - om Lila - sikkert fordi jeg var nedsyltet i Ferrante - og nå lider av ekstremabsitenser etter å gjort ferdig Lila3. Og den om hun med hytteboka. Føler meg egentlig ganske flink som makter så mye tristhet. Ellers er første novella i Vinter min favoritt - så får vi se da...

   Slett
 6. Jeg har kjøpt inn boken, men holder på med Ida Jackson nå. Har ikke lest noen av de nominerte i åpen klasse, men håper at de to andre er bedre enn den jeg leser nå, syns den er kjedelig skjønner du!

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jackson kjedelig? Hva sejer du? Det går jo imot alle forhåndsrapporter og alle som har prøvd å overtale meg til å lese den... merker at jeg nesten omfavner dette utsagnet - for det gjør det så mye lettere å hoppe over - ikke det at jeg skal hoppe over altså.... ikke - ikke....

   Slett
  2. Jackson er litt interessant men mest kjedelig. Men jeg må lese alle tre bøkene for å stemme i august vet du :)

   Slett
  3. Ja, det må man
   , samlesing er tvingende obligatorisk!

   Slett
 7. Jeg er redd, skikkelig redd for Rishøis noveller, "La stå" har jeg her hjemme, den er nesten lest ut. Det er så godt skrevet, og hun kommer under huden på leseren med sine litt spesielle og ofte vemodige noveller. Barnerimene hennes derimot... Åh, som jeg elsker hennes happy ending for den stakkars bakeren. Må oppleves. Lån boka og cd-en så får du litt mer gladlaks Rishøi-style.

  SvarSlett
  Svar
  1. Pling i Bollen ligger klar, det er nemligen den eneste Rishøiboka de har på storytel. Lest av Rishøi selv. Den er kort, bare 32min - så jeg håper det ikke betyr at den er forkortet. Husker du nevnte den bakeren tidligere, et hett tips for vinneren av - gladeste rishøi.

   Håper Vinternovellene står for tur?

   Slett
 8. Ingvild Rishøi betrakter jeg som en meget talentfull fremadstormende forfatter. Jeg har fulgt hennes forfatterskap fra "starten" - noveller samt "Pling i bollen" som jeg har omtalt i bloggen min, har nok bare fått positiv lovord fra meg.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig i talentfull og fremadstormende.
   Gleder meg nå enda mer til å høre Pling i Bollen, etter mange godord. Ikke det at jeg har latt meg helt overbevise om at gladskrift er mulig for henne (?).
   Jeg tror det når jeg ser det - ev. leser det -).

   Slett
 9. Jeg har ikke lest Vinternoveller om igjen, men de sitter fremdeles i minnet. Hun er en verdig vonner, syns jeg. Må vel lese Pling i Bollen snart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt en verdig vinner!

   Pling i Bollen var en artig sak, muligens brukte Rishøi opp alle sine morsomheter der, tømte sjela for lys og latter slik at hun kunne gå på triste-novellene med ny giv. Ble ferdig med Fru Berg igår, minst en død pr. novelle - bortsett fra den siste - Jentene Mine - som jeg likte best - og som dermed meldte seg på i - Rishøis tristeste konkurranse..

   Slett