søndag 15. desember 2013

BIOSIRKELEN 4 - Silverscreens/Dirty Stages


For et Liv  (2012)
Historier jeg bare har fortalt mine venner
  -  Toralv Maurstad

Mitt Bidrag i fjerde runde av:
Biografisirkelen
Kategori: Silverscreens and Dirty Stages
, Skulespilllere, filmstjerner, regissører, manusforfattere, lysmestere, sufflører, produsenter, superstjerner, b-filmer og de som bare såvidt kom seg inn på teaterskolen.


Ok, jeg tilstår! 
Boka er halvlest.
Bokbloggjulebord og mursteinslesing var en dårlig kombo og jeg har like lite selvinnsikt som vanlig. Å kjenne egne begrensninger og besøkelsestid har aldri vært min sterke side. Hadde jeg gått hjem i normal tid, før sistebusser og stengetid kunne jeg kanskje berget og skviset inn de 200 siste på sengekanten, men den grimme realiteten er at vi skal alle være glad for at jeg i det hele tatt er oppegående og skrivende - og ikke ligger i en haug på badegulvet. 

Gårsdagens klokeste valg:  
At jeg tok taxi rundt parken 
i stedet for å gå tvers gjennom. 
Den satt langt inne.



235 av 429 sider.
Planen nå er å lese den ut iløpet av morgendagen og påføre eventuelle nye innsikter i kommentarfeltet. Jeg mistenker at det er ei sånn bok - der all livsvisdom er spart til de siste kapitlene, og det eneste jeg kan synse om halveis er den unge Toralv, som ifølge sin egen berømte far, Alfred Maurstad
, - skummet fløten av livet -.

Kjapt:  Toralv Maurstad
Teatermann, filmskuespiller, teatersjef og stjerne.
Sjarmør og urokråke. Debuterte ved Trøndelag Teater i 1949
og freelancer fremdeles, 87år gammel.


Han ble født i 1926 til skuespillerforeldre. Alfred Maurstad og Tordis Maurstad. Offentlighet, frihet og priviligert sølvskje i munnen. Far spilte fele og mor hadde landets mest klangfulle stemme. Han, er rampete vestkantgutt i villa, solbrun med ljå på landet og briljerer på kostskole. Han vingler rundt på jakt etter mål og mening med livet, men ender opp med skuespilleri og studier i London. Så står roller og kvinner i kø - de deilige pikene - han giftes, blir far -  og rollene og -  de deilige pikene - står fremdeles i kø. Resten kan du lese mellom linjene - eller på wiki.

Det er igjen en selvbiografi, med de utfordringer dette fører med seg.
Det selektive utvalget? Hva er viktig?  Og språket?
Dessverre er ikke Toralv noe mesterskribent. Det florerer av kjedelige gjentatte adjektiv, unødvendige småord - og muntlige frampekutbrudd av typen
 . jaja - så dum/feig/uvitende/egoistisk man kan være -
 - hvem skulle trudd, sånn kan det gå osv. Disse er hovedgrunnen til at jeg venter på visdommen. Han forteller anekdotisk om sitt unge jeg med glede og stolthet over tidligere bragder, men også skam og anger. Det er fint! Skal språket først være platt og enkelt hjelper det med tankevekkende alvor i innholdet - selv om dybden kommer iform av en dømmende pekefinger fra en eldre utgave.

Jeg liker hvordan boka er strukturert.
Hvert kapittel har fått tittel etter en person, epoke eller hendelse.
 - mor - far - ekteskap - London - Wenche (Foss) - Det Nye - sjef -
, og beveger seg kronologisk framover, selv om hendelsesforløpet innen kapitlene overskrider den ytre rammen. Det gjør det lett å følge med og holde oversikten, og kravet til rekkefølge og meningsbærende anekdoter blir mindre - ihvertfall fra meg.
Jeg tenker det skjedde slik:
London, Toralv? Hva husker du fra London?
Hmm, jo, det var denne teaterskolen da, og 
--  de deilige pikene - og den gangen jeg ikke fikk den opp.
Første ekteskapet da Toralv? Skjedde noe der?
Jo, hun kom jo fra Sverige da, styrtrik og fetert var hun, feriehus og bading, , ja og de deilige pikene i Tyskland - og Liv Ullmann
, som forøvrig høres splitter pine gal ut gjennom Maurstads filter.

Best er han når han snakker om skuespilleri.
Rollene, teateret, talentet, og alt det som foregår bak kulissene. De små nyansene som kan gjøre en rolle og forholdet til teksten bak. Skuespillet. Lyrikken. All tankekraften og arbeidet som inngår i å bygge en karakter.
Å forstå forfatterens intensjoner, samtidig som du skal fornye og underholde
-  og tjene penger.
 - som minner meg på at en gammel kjenning fra biografiinnlegget om Cora Sandel -  Harald Grieg - også dukker opp her. Som publikum. Noe jeg fant bemerkelsesverdige tilfredstillende etter å ha lest brevene mellom han og Cora Sandel - om penger, forfattere og forleggeri.

Størst vekt har foreløpig tilfalt Shakespeare og Ibsen - og da spesielt Hamlet og Peer Gynt, men også Brandt og hans til nå favorittrolle - dvs - fram til side 235. - Puck, i En Midtsommernatts Drøm.

Maurstad hos tanum.no
Min er et lesereksemplar fra Kagge Forlag.
Foreløpig ingen andre norske bloggere


That's it
, og til nå liker jeg den, språk og småsjåvinisme til tross, men jeg er raus og ser gjennom fingrene, er man snart 90 skal ikke jeg komme å ødelegge førkrigsminner om - deilige piker med hud som skummetmelk -.
Også beklager jeg at jeg ikke gidder lete opp sitatene. Kanskje gjør jeg det i morgen når angsten har sluppet og tåka lettet. Da kan det også hende jeg nevner alle de fine bildene.
, forresten
, vil du høre lydboka, leser han selv!


Toralv og crazyliv. Bildet er lånt fra side2.no 
hvor du forøvrig kan lese hele historien om deres lidenskap.

 
Sirkeldeltakelse:
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg.
Legg igjen en link i kommentarfeltet. 

Har du ikke blogg, holder det med en kommentar. NB, for å få klikkbare linker i bloggerkommentarfeltet  må du trikse litt.

------------------------------------------
Neste kategori i biografisirkelen er:
KONGELIGE
Blått blod, krone på hode eller importert fra Hollywood.
Eller: fordi det er jul: 
Aske i fjeset, men ingen skorsteinsfeier. 
Hatt med fjær, bue og pil, men ingen jeger. 
Kjole med slep, men ingen prinsesse.
Bloggdato er 15.februar

34 kommentarer:

  1. Hæh?? Har du ikke lest ut boken Ingalill? :)

    Jeg har lest ferdig og omtalt, men ikke linket. Jeg gjør det i morgen. Da skal jeg lage ett opphold mellom avsnittene også, for det får jeg ikke til med iPad'en :)

    Ha en fin søndag Ingalill og god jul :) Jeg gleder meg allerede til å lese om kongelige :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Shhh, mangler bare 200 sider, det er omtrent det samme som fullført. De kongelige blir en fest, og Jan Werner skal jeg lese om straks jeg har hvilt meg litt på sofaen. Festligheter tar på.

      God Jul.

      Slett
    2. http://groskrosverden.blogspot.no/2013/12/biografi-lesesirkel-iv.html og her er linken min :)

      Skjønner at festligheter tar på, skulle så gjerne ha vært der, men jeg rekker ikke alt har jeg funnet ut.

      Slett
    3. Gro om Jan Werner
      http://groskrosverden.blogspot.no/2013/12/biografi-lesesirkel-iv.html

      (Jeg har nå bestemt meg for å slutte med festligheter, - helt til 60års dagene begynner å rulle inn.)

      Slett
    4. He-he, det betyr at du skal holde deg i ro i ca 20 år?? Tror jeg ikke noe på. Husk det er Bokbloggertreff til neste år og der er du selvskreven :)

      Slett
  2. Eg må dessverre melde avbud, men kjem sterkt tilbake neste gong:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hva er det du sier - jeg tror ikke mine egne ører - øyne. En trofast biografileser - som frafallen. Jeg beordrer dobbellesing av kongelige til februar.

      God Jul Elida!

      Slett
    2. Som den rojalisten eg er, så har eg sikkert nok bøker til ei dobbellesing;-)

      God jul til deg og!

      Slett
  3. Maurstad 87? Jøss! Der datt jeg av. Det skulle ikke mer til før jeg ble imponert - deilige piker til tross! Nå er jeg ikke mest bevandret i den norske teaterverdenen, men trodde mannen var midt i 70-årene. Så feil kan man ta.. Jeg selv har måttet stå over denne runden, men har til gjengjeld nesten alle julepresangene i boks. Kommer sterkt tilbake med kongelige i februar. I mellomtiden skal jeg kose meg med primsessen herself og de tři oříšky pro Popelku! Ingen jul uten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Popelku?
      Jeg var heller ikke klar over at han var så gammel, men så visste jeg også svært lite på forhånd, min egen fremskredne alder til tross, tror jeg vi må enda en generasjon lenger opp for å ha full kjendis kontroll på mannen. Når jeg hører Maurstad tenker jeg på Mari.

      Julegavehandling som unnskyldning holder ikke, du burde brukt dialektene, hadde du i tillegg transkribert på perfekt klingende stavangersk, hadde du fått fritak til sommeren.....
      (jeg har kun kjøpt 2)

      Slett
  4. Jeg har 150 sider igjen. Men siden lærerjobben har tatt over fritida i høst, så blir jeg forhåpentligvis ferdig før nyttår. Er det snart sommerferie?

    ps: jeg er flink til å trykke på logg ut knappen og ikke publiser.

    SvarSlett
    Svar
    1. Siden majoriteten er forfalne og jule/eksamenstravle er jeg bare glad du henger på. Vi har like mange sider igjen, ,,,,(((førstemann))).
      Ikke glem å komme med linken når du blir ferdig.
      Sommeren er rett rundt hjørnet.

      Slett
    2. Mansonfamilien, kulten til Charles Manson kverka skuespillerinnen Sharon Tate som også var kona til Roman Polanski, og 6 andre i 1969. Manson mente at the Beatles ba han gjøre det igjennom albumet the White Album. Og etter det så har jo Manson blitt en kultfigur som har mange beundrerer i visse sirkler. Boka anbefales for de spesielle.

      http://booksandmonika.blogspot.com/2013/12/fifty-six.html (og jeg får ikke til å trikse med linken)

      Slett
    3. Monika Morbidia om Helter Skelter
      http://booksandmonika.blogspot.com/2013/12/fifty-six.html

      Dystre greier dette, og ikke minst skummelt hva en aldri så liten pop-sang kan gjøre med sterkt mottakelige sinn - eller kanskje jeg heller skal si - hvor lett det er å legge skylda på - massemedia?

      Slett
  5. Festligheter tar på.

    Takk for NYDELIG referat! Nå trenger jeg ikke lese nboken, men kan heller sjekke opp juicy stuff og pikehistorier på wiki.

    SvarSlett
    Svar
    1. Okei, der var det lite sladder, men i alle fall, takk for nydelig referat av 235 sider.

      Klemmen

      Slett
    2. Ja, hehe, det var ikke mange hemmeligheter på wiki, og til og med i boka må man lese det meste av snusket mellom linjene
      - ala - pikene kom og gikk, flyktig..
      God jul Lottis!, du får komme tilbake når boka er ferdiglest, det er jo fremdeles 2 ekteskap igjen.

      Slett
  6. Noen er værfaste, andre sitter fast i trafikken, jeg er eksamensfast. Kommer ikke av flekken i Enquistboka, etter nesten en måned er jeg fortsatt på side sju. Og det er enda mange dager igjen før jeg må til pers og etterpå kan ta juleferie! Må derfor la Enquist være enda ei stund til, dessverre (frykter det gror mose oppi hylla der, men la gå). Intensjonene var i det minste gode.

    Men: jeg sysler med en kongelig kandidat til neste gang.
    Ønsker deg en fortsatt fin adventstid!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, her står unnskyldningene i kø, jul og eksamner, vær, trafikk, fest og dårlige bøker. Kanskje desember ikke var en så smart måned å biosirkle i? Sålangt er det bare Gro som er i mål -)

      Jeg liker ikke at du sliter med Enquist. Den hadde jeg gledet meg til å lese og hvis du, som jeg innbiller meg har større tålmodighet med de tykke og tunge enn meg, ble boka plutselig mindre fristende. Humrer til de 7 sidene. Du prøvde! God jul og advent til deg også!

      Slett
    2. Var vel ikke så mye Enquistboka som det var min konsentrasjon. Leser blant anna postmoderne teori fram mot eksamen, og får ikke rista modellene til Bourdieu ut av huet, ei heller Foucaults perspektiver og diskursanalyser. Passa litt dårlig sammen med Enquist! Gjør gjerne et forsøk seinere, for her er det ingen mursteinsangst!

      Riktig god jul:)

      Slett
    3. Postmoderne synes jeg var så pretensiøst, nei takke meg til strukturalismen og - all time fav - psykoanalysen -)

      Det gleder meg at det ikker mursteinene og Enquist det er noe galt med. Hva hadde skjedd med bokbloggnorge hvis ingen leste mursteiner lenger - med glede. (Enquist hadde jeg bestemt meg for å lese uansett. Får sette opp en ekstrakategor med drukkenbolter slik at vi får han med oss.)

      Slett
  7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
    Svar
    1. (Den fyrste kommentaren vart sletta på grunn av skriveleif)
      Eg er på etterskot (kven er ikkje det i desse førjulstider) - men eg har lese ut Little Steven-boka og eit innlegg kjem i løpet av dagen i dag eller morgondagen.

      Slett
    2. Yes!! Det gleder jeg meg til å lese! Krysser fingrene for at den var god!

      Slett
  8. Jeg er helt på etterskudd. Felliniboka var tyngre å lese enn jeg trodde, så jeg vet ikke om jeg greier/orker å lese den ut her før jul.. dessverre. mulig jeg leser Toralv eller Jack Nicholson når jeg kommer hjem…istedet. Fint å lese din omtale av halve boka til Toralv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du da, jeg som gledet meg til at du skulle utvide min horisont med Fellini. Fordelen med å lese om Maurstad er at du kan nominere den til bokbloggerprisen - hvis du liker den - men da må du skynde deg - nomineringen er vel første uka i janura - hvis jeg husker riktig.

      Slett
    2. Sorry altså, virkleig.. men du Maurstad er vel utenfor bokbloggprisen, siden den ble skrevet i 2012.

      Slett
    3. Hva sier du? 2012?
      Jeg var sikker på at den var helt ny, men der ser du. Jaja, hadde ikke tenkt å nominere den likevel, selv om den faktisk har tatt seg opp mot slutten. Definitivt bedre enn både TommyLee og Radka -)

      Slett
    4. Jepp. Jeg kjøpte den i Trondheim under et bokmøte med Toralf og flere høsten 2012. Fikk den signert av Toralv selv.. :) Godt at det tross alt er stigning i biografiene du leser..;) Gos jul til deg Inga Lill.:)

      Slett
    5. God Jul til deg også Anita, eller Godt Nyttår burde jeg vel si - bloggens lengste juleferie er over, og jeg er sjokkert over at alt dere har skrevet og lest i mellomtiden. Hvordan var Toralv, jeg gjetter akkurat som i boka -)

      Slett
    6. Toralv var en hyggelig gammel mann, godt i hold til å være over 80, og fortsatt veldig morsom når han snakket , leste, fortalte..
      (ps- jeg har kjøpt meg bio til neste tema: idrettsfolk)

      Slett
  9. Ferdig! Little Steven-bioen er vurdert og funnen for lett.
    http://bokbloggberit.blogspot.no/2013/12/biografilesesirkel-little-steven-fra.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Beroene om Little Steven
      http://bokbloggberit.blogspot.no/2013/12/biografilesesirkel-little-steven-fra.html

      Synd at det ble for lett, det skulle jo være nok hardship, historie og erfaring å ta av. Skjønner de ikke disse 'stjernene' at den best anvendte tiden innen biografskrivingen er den tiden det tar å finne riktig person for jobben. ??

      Slett