søndag 15. januar 2012

TRENINGSUKA + SKO

Calling all skoexperts! Meld dere, la stemmene runge og visdommen råde.
Min variant av joggebloggernes skoporno.


Gårsdagens 7,75km fivefingers på mølle
Det er over ei uke siden sist og jeg har en nagende følelse av at jeg løper for sjelden og for langt. Subbende mot veiskillet - fornuft - eller for mye. Kjenner at det er lett å løpe mot 10, fordi bena føles ok og fotbuene tolererer - etterpå derimot er jeg leggstøl og det er stivt å gå. Det er rart dette med fotbuene. De blir slitne underveis - men vonde kun når jeg går - så jeg løper.

Burlesk mamelukke med utapåtruse - for jeg glemte tightsen.
Noen har ryddet bort Greteboka mi - så jeg improviserer. Har 1min gåpause mellom hver runde og øker med 1min hver gang - 2-1-3-1-4-1 - osv - helt opp til, 9 denne gangen - og ned igjen, så langt jeg kommer på 1 time.


Fornuften roper - ikke en hel time hver gang - men det er vanskelig å stoppe på 30min - når fart og puls er lav og beina ikke klager.
- som jeg sa - overdrivelsenes veikryss.

Før jeg ramser opp resten av treningsuka

Jeg har skoproblemer.
(adidas ride 2)
Jeg nevnte i et tidligere innlegg at det har blitt gispet av sjokk over mine utløpte adidas - og at jeg har et par ekstra liggende i skapet - innkjøpt på salg da jeg anså disse skoene for å være gave fra oven. Det var tidlig i sommer - som ting forandrer seg.

Jeg tok de fram forleden. Tenkte det kunne være greit å sammenlikne, men begynte nesten å gispe selv. Jeg har jo slitt de gamle til margen. Dundret bort gummi, plastikk og vitenskaplig frambrakt aerodynamisk teknoloig (?). Jeg er som også nevnt i uendelige poster ingen lettløpt fjær, men at mine 70kg kunne gjøre slik skade - gjør at jeg nesten må revurdere dietten.

1 år og 5mnd, 123 timer og 1073km gamle.
Mest foruroligende. Stivheten, klakkende plastikk og stiletthælen.


Jeg brainstormer:
(for det er altfor tidlig med bare fivefingers)
Ja, jeg vet jeg sa jeg skulle løpe i disse til det gikk hull på sålen, men tvilen råder.
 • Kan det være at grunnen til at jeg har fått gradvis mindre skader og vondter er at jeg har klart å slite bort skohælen. Flatet ut det såkalte toe-heel droppet - og løpt bort hard plastikk?
 • Eller er det mer sannsynlig at skoenen nåværende tilstand heller vil gjøre vondt verre med å komme snikende med skjevstillinger og piner jeg enda ikke vet noe om.
 • Som - alle andre som løper med gamle sko?
 • Vil det være gift for ben og hinner at jeg begynner å løpe med de nye. Tilbakeslag og kanskje til og med hælløping. Siden jeg ikke begynte å legge merke til eget løpesett før i høst kan det godt være jeg hælsyndet i disse ifjor. Er ikke sikker, men det kan forklare mye av den økende leggstivheten jeg har slitt med iår - og de er betraktelig mer slitt fra midten og bakover - enn foran.
 • Meget seriøse videoanalyser av egen løping, nettopp i disse skoa, fra i sommer - viser at jeg lander på midten - som et fly på vann - og så kommer hælen slepende. Jeg kommer altså i et lavt sveip og drar foten midt/hæl langs bakken. Kanskje ikke så rart at skoene er vandalisert.
 • Mye mer underholdende og flikke på andres teknikk enn forstørrelsesglass på egen.
 • TELL ME WHAT TO DO
 • Nye, gamle eller handle??
Ok - måtte få det ut
- regner nå med at autoritære svar kommer fra fjern og nær.


Resten av treningsuka i få ord og bilder.

Knall og fall og spøkelsesjogg.
Brukte forresten NB180 på begge disse snøturene.


Fredag 13: Intervallforsøk mølle - 10,5km (ble mest subb)
Onsdag 11: Subb rundt MemryBay - 8km 6,49km/t og blytungt.
Mandag 9: Coop/Hjemme - 11,2km og 13minus. 6,35km/t
- men løp opp alle bakker - igjen.
Ingen, styrke, ingenting alternativt.


Det er ikke rart at jeg knapt greide å løpe kilometerintervaller på 5,40. Jeg har subbet rundt på 7min/km - helt siden sykeuka i desember - og snøen gjør det ikke lettere. Blir stiv i lårene og kjenner hint av ankel og beinhinneømhet jeg ikke har hatt siden ifjor.

- men er det snøen, nedslitte sko
, dårlig form eller elendig teknikk?

11 kommentarer:

 1. Jeg tror du har rett. Men jeg er ingen skoproff, jeg bare ser på meg selv og veldig mange jeg har snakket med/hørt om/lest om, som erfarer det samme: Lavere hæl og lettere sko gir mindre skader og bedre legger.

  Du kan jo evt prøve med de nye skoene og se? Du merker vel fort om det ikke lenger er behagelig med så oppbugd hæl?

  SvarSlett
 2. Tja, jeg ville definitivt kastet de slitte, og brukt de nye som spasersko. Nå som du er godt igang med forfot, hvorfor skal du tilbake til "høyhælte"? Og kjøper du nye løpesko, finnes det jo mellomting mellom FF og de du har?

  SvarSlett
 3. Tone: Ja, jeg merker jo godt forskjellen mellom 0 heel-to-toe og stillettene. Jeg burde nok prøve de nye men er ikke sikker på om jeg tør, har ganske dårlig på å lytte til kroppens signaler, dessverre -)

  Anna: Målet var jo at jeg aldri skulle kjøpe nye joggesko igjen, annet enn ff eller annet minimalistisk, fordi jeg allerede hadde disse nye i skapet og ikke vil bruke mer penger på å kjøpe/eksperimentere med ordinære sko, ei heller mellomsko.

  Jeg trodde alt skulle bli så enkelt.

  - men når jeg så hvor høye de var ble jeg usikker, nå som jeg er vant til lavere forskjell ble det voldsom forskjell. Samtidig synes jeg det er for ##"#¤%, siden de er splitter nye og ubrukte.
  - også har jeg en snikende mistanke om at nedslitte adidas ikke er det samme som flate minimalistsko.

  Sukk: Men du har nok helt rett. Jeg burde kaste de gamle, kvitte meg med de nye og finne en ny løsning. ((arghhhh))

  SvarSlett
 4. Skal ikke prøve på å gi noen råd her (ettersom jeg selv er rådvill) men Fivefingers gir meg ikke de samme "vondter" som vanlige sko gjør. Jeg har planer om å løpe ute med dem til våren.

  SvarSlett
 5. Samme her!
  Målet mitt er å BARE løpe i fivefingers og/eller lignende, men veien dit er kronglete og via 'normale sko'.
  Jeg vingler hit og dit, og akkurat nå tenker jeg at det aller beste må jo være å holde seg til de gamle?
  (tidligere idag, var det omvendt -)

  Kuriositet:
  Jeg tok en titt på de gamle NewBalance skoene, som har gått noen 100km lenger enn adidasene - og de er på langt nær slitt på samme måte - kanskje det er en svakhet i adidas ride?

  SvarSlett
 6. kast de gamle med en gang,hvis ikke så er du en dust
  raviROSS

  SvarSlett
 7. (hehe) Raviross
  , jeg tar det til meg.
  Blir du ikke litt urolig av hælhøyden på de nye engang?

  SvarSlett
 8. En sak er opplagt: de gamle skoene hører hjemme i søpla. Gå forsiktig frem med de nye og kjenn på det. Er det egentlig et mål å bare løpe med barfotsko? Hva er galt med både og - a la den gyldne middelvei. Den har vist seg å fungere meget godt på veldig mange områder... (c;

  SvarSlett
 9. Jeg hadde jo håpet at alle skulle styrte til med forsikringer om at jeg kunne løpe i de gamle skoene til de var - no more. Understreke myten om skoene korte levealder og love meg en skadefri framtid.
  (shhhh)

  , det er egentlig ikke noe mål i seg selv å bare løpe i fivefingers, jeg vil bare finne en sko som fungerer og holder meg smertefri og løpende, uten at jeg til stadighet må skifte den ut og prøve på nytt. For imotsetning til mine medbloggere er jeg ikke spesielt glad i å kjøpe joggesko.
  Ingenting er optimalt og hver gang det går seg til må man bytte.

  Det tiltrekkende med minimalistløpingen (i tillegg til mindre plager) er jo at skoene kan brukes til de faller sammen, levetiden blir da femdoblet (forhåpentligvis, - helt til de begynner å sy med dårlige sting for å tjene penger) - og man slipper maset med stadige å kjøpe/prøve nytt.

  Men jeg innser jo at akkurat dette aspektet KUN appellerer til meg.
  (hadde havnet på asyl hvis jeg hadde hatt skoprøvejobben din, uansett hvor fine de er -))

  SvarSlett
 10. For å være helt ærlig tror jeg det blir for enkelt å si at alle "høyhælte" sko medfører vondt, og motsatt. Det er ikke min erfaring i hvert fall, selv om jeg gjerne vil tro det motsatte. (Slitte mengdetreningssko, derimot, høres definitivt ikke bra ut). Jeg har det nå veldig bra med å løpe noen turer med vanlige sko m/innleggssåle, og noen turer med forfotsko. Men som Anna sier, det fins jo noen sko som er midt mellom, som f.eks. de jeg nettopp har fått meg (Saucony Mirage).
  Du kan jo prøve å selge adidasene og så heller kjøpe noen med lavere profil?

  SvarSlett
 11. Shhh, hadde vi ikke nå bestemt oss for at lite sko er bra & mye sko og høye hæler er dumt og skadeframbringende.
  Bar tanken på den gyldne middelvei og eventuelle nye skokjøp gjør meg svimmel, men ideen om å selge de høyhælte skal jeg vurdere. Nå er det vel allerede kommet ride3/4, men hvis det er noen som fortvilet leter etter splitter nye adidas ride2, i størrelse 6,5, med lekre rosa striper, er det bare å ta kontakt. (men fort, for jeg må vel snart ta en beslutning)

  Forresten: Igår, da jeg trodde det skulle bli SÅÅÅ lett å komme seg opp og ut, hadde jeg planlagt mølleløping. Rakk aldri bussen, men gjett hvilke sko jeg hadde pakket.
  (, joda, de gamle).

  Det betyr ikke at jeg ikke hører på råd, men at jeg er sta og redd for forandring.

  SvarSlett