mandag 30. januar 2012

ARV ELLER MILJØ?


Great (1860)
Expectations
- Charles Dickens

Lydbok lest av: Martin Jarvis

Lest i forbindelse med
Lines 1001-Boksirkel.
Omtaledatoen var igår, og jeg prøvde, intenst og samvittighetsfullt, men boka var lang og døgnet kort. Nå er jeg endelig ferdig. 5min siden siste ord lest, timesvis med oppvask, minesveiper og scrabble, og jeg kan endelig sette meg ned og fortelle hva disse forventingene egentlig består i.

, dvs, er det noe å fortelle?
Hvis jeg utelater handlingsreferat, google og fjell med intellektuelle tolkninger, finnes det noe igjen om Dickens og forventningene som ikke er sagt før? Selvfølglig ikke, boka er lest, tolket og pensumanalysert i 150år. Men som du kan lese i gårsdagens Clementineinnlegg er det mye moro å hente ut fra google - og nå da det er nevnt og alt det andre du trenger å vite om Dickens bare er tastetrykk unna, slapper jeg av.

Dette er ikke dagen for dekonstruering og nylesing av Dickens. Igjenoppdagelse kan man kalle det. Gamle gleder
og god gammeldags historiefortelling.


Historien,
(noch en bildungsroman)
Lapsete gentlemen versus den ærlige arbeider.
Den unge mannens dannelsesreise.
Det rene hjertet og sin riktige plass i verden.
Pip: den unge mannen, har et skjebnesvangert møte med en forbryter på kirkegården, blir invitert på playdate med den vakre, men akk så kalde Estella, forelsker seg over sin stand og blir besatt av ønske om å bli en gentelman. I Victorias gråvakre England kan alt skje og Pips skjebne forandrer seg i form av en hemmelig velgjører.
Great Expectations.

, og han snur ryggen til smedlæra og slår seg løs i London.

Vi som oppholder oss i fiksjonens verden vet selvfølglig at medaljens alltid snus, det som går opp plasker ned - og fortellingskurver er forutsigelige. Opp-ned-redemption - & happily everafter via den gyldne middelvei - & der har du Pips historie.
Fra ringe kår han forakter - via riches som slettes ikke er som man tror - og tilbake til begynnelsen med respekt og visdom. Det er livets skole. Dannelsen. Han vokser, lærer og modnes
- og åpner dørene for neste generasjon Pips.

Det som skiller den fra alle de andre historiene med lignende struktur er Dickens persongalleri, bifigurene. Karikerte, utspekulerte og levende. De gode er vakre og kjedelige, men skurkene setter spor for alltid. Sier hun som aldri har kommet over Uriah Heep og ydmykheten. Dobbeltmoralen, falskheten
og de som bare har gått seg vill.
I dette tilfelle mine 2 favoritter fra boka.
Miss Havisham og Magwitch.

Spesielt Miss Havisham er fantastisk. Jeg hørte lydboka og hun ble lest med slik herlig skingrende skadefryd at jeg måtte spole tilbake flere ganger.

Føljetong
Great Expectations gikk som fortsettelsesserie fra 1860-1861 i Dickens eget magasin All Year Round. (Victoriatidens blogg?) og jeg lurer på om det er derfra ujevnheten kommer. Jeg har hørt lydboka i intense bolker over flere uker - og sprikene fra oppslukende drama til søvndyssende detaljer har vært påfallende. De første 6 cd-ene gikk trått - før det tok seg opp der Pip tok seg sammen.
De siste 4 har vært en forrykende formiddagsferd.
Glemte bort scrabbleturen min flere ganger.

Slutten?
Nå skrev Dickens 2 slutter. Den første ble antatt å være for trist og forandringen ligger selvfølgelig i hvordan det går med Pip og Estella. Happily ever after eller ikke. Jeg har lest jukseslutten og selv om det ikke buldrer og svulmer er det definitivt åpning for kjærleiken.
Noen som har lest originalen?

Ankepunkter?
Nja:: Flisespikkende men grunnleggende.
Jeg sliter med å forstå nødvendigheten av Magwitchs retur til England
bare for at det straks må settes i gang en større prosess og plott for å få han ut.
Den eneste grunnen til at han kommer tilbake, rent strukturmessig, er for å frambringe en forandring i Pip - psykisk, fysisk og emosjonelt. Hans tilstedeværelse i England er altså nødvendig - men kunne ikke den godeste Charles har kommet opp med en annen grunn enn at MW ville se Pip som gentleman?
En nødvendighet for Magwitch og ikke bare tool for Pip?
That's it - eneste ankepunk er det dramatiske vendepunktet.
Årsaken til framdrift og forandring. Jeg sa det var flisespikkende -)

Men jeg koste meg og anbefaler.


Great Expectations hos tanum.no
Jeg lånte lydboka på biblioteket.
Oversikt over gårsdagens lesesirkelblogging.
Der du finner alt det jeg med vilje har utelatt
, og alt det jeg burde ha skrevet.

Know your writer:
For ordens skyld.
Det er Dickens år iår. 7.februar er det 200år siden mannen ble født. Livshistorien, bibliografien finner du på wiki. Er du interessert i biografiske elementer og fiction imitating life er det mye å kose seg med. Fattigdom, barnearbeid, gjeldsfengsel, lov og rett. Good old England.

Dette er årets første omtalte 1001-bok.
2 lest av 15 planlagte. Framifra start.

12 kommentarer:

 1. Imponerende innsats, på lydbok! Etter den store hvalen (eller Moby-Dick som den visst nok egentlig heter) så har jeg fått litt angst for lange klassikere som lydbok... Så jeg prøvde en kort klassikere, men det fungerte heller ikke. Men det fine nå er at appen til Ordflyt er oppe og går så nå kan man streame gratis eller laste ned for billig penge.

  Men altså, Dickens, jeg er må visst få lest noe av han snart jeg også....

  SvarSlett
 2. Jeg dobbeltsjekket at det stod
  - complete and unabridget - denne gangen, så jeg ikke endte opp med barneversjonen - igjen -)

  Dickens egnet seg utmerket på lydbok. Det største problemet er at jeg ikke aner hva folk egentlig heter og hvordan navna skrives. Det var bare 14 cd-er forresten. MobyDick var vel 400?

  SvarSlett
 3. Imponeranes at du hører den på lydbok:)Koselig med lydbok da, men selv hører jeg alt for lite på det:)Bra innlegg forresten:)La meg som følger av bloggen din, er jo selv en tv slave:)

  SvarSlett
 4. HAHA, I knew it! Det var noe som manglet i går. Ditt skarpsindige skråblikk på boken, selvsagt. Nå er jeg fornøyd, og må bare komme meg gjennom boken helt på egenhånd før dette vakre kapitlet i 1001-historien avsluttes. Miss Havisham er forresten tidenes karakter. Leste du diktet om henne på Bentes blogg?

  Men duuuu? Nå skal jeg friste deg med flere kulturarrangementer. Det er enda et Dickens-møte på Litteraturhuset 8. februar, hvor Tove Nilsen, Ragnar Hovland og Ole Robert Sunde snakker om hva Dickens har betydd for dem. Du har sannsynligvis fått nok til da, så jeg frister videre med neste...

  Nemlig Riksteatrets premiere på Anna Karenina samme uke. To nordlendinger i hovedrollene kan ikke slå feil. Hvis du kan ta fri fra mann, barn og jogging for kulturkjerringpoeng, allmenndannelse og fornemt besøk til hovedstaden, vet du hvor du finner meg:-)

  SvarSlett
 5. Bra skrevet om Store forventninger og Dickens! Forøvrig en skikkelig god bok som fristet meg til videre lesing av denne forfatteren :)

  SvarSlett
 6. For en bra omtale!

  Det var imponerende at du hørte den på lydbok og klarte å konsentrere deg om andre ting samtidig!

  Ellers tror jeg vi er ganske enige i hva vi synes om boken. Og Miss Havisham er fin :-)

  SvarSlett
 7. Gråbekka: TVslaver er alltid velkomne, og lydbøker skjønne jeg ikke hvordan jeg klarte meg uten.
  Alt som ligner på mursteiner og gir verkende armer havner på lyd.

  Line: Skarpsindig var jammen et fint adjektivt, og nå er jeg så godt i gang med 1001 og sirkler at jeg til og med har plukket opp Gibbons på biblioteket. I denne farta når jeg 15 før 17.mai.

  Farlige fristelser. Nå mangler det bare at du sier at Vigdis Hjorth skal lese Bjørneboe, og vips ligger familielivet i ruiner. Anna Karenina har jeg ufattelig lyst til å se. Men i første omgang blir det bookcrossing på onsdag og Dickens på lørdag - og mer enn det tør jeg ikke love. 8k trener til Birken.

  Melusine: Takk takk. Den eneste 2 Dickens jeg kan huske å ha lest (tv-slaveriet blander seg i kortstokken), er David Copperfield og Oliver Twist - førstenevnte anbefales mest. Sikkert fordi hjernen ikke greier å se forbi Disneyversjonen med Oliver som orange katt.

  AstridT: Det holdt hardt med multitaskingen. Scrabble er på grensa av hva hjernen makter, du skal ikke se bort ifra at vitale deler og dialoger har gått meg forbi.

  - forresten Line, joda jeg leste Bentes innlegg!
  Havisham var verd hele boka.

  SvarSlett
 8. I mellomtiden har jeg rukket å finne ut at Anna Karenina er utsolgt den uken likevel, men de har fortsatt ledige plasser i mai ved turneavslutning. 18 og 19 tror jeg det var.

  Positivt overrasket over at de hadde Gibbons på biblioteket! Det er neste bok på listen min så fort Forventningene er overstått, og blir årets tredje 1001-bok. Hva skjer? Blir det virkelig så lett med allting i 2012 som vi hadde regnet med? Mystisk.

  Er BC-møtet nå på onsdag? Og Dickens nå på lørdag? Du verden, så fort tiden går! Da må jeg inn i hyllene med en gang og finne ut hva jeg skal kvitte meg med denne måneden.

  SvarSlett
 9. Puh, til utsolgt AnnaK, da slipper jeg å ta stilling til det. Mai er alt for langt å planlegge for de comittmentsky.
  - men er det ikke rart, ifjor sleit jeg som en hund for å få til 20stk 1001 - iår regner de inn.

  PÅ biblioteket har de ALT.

  Jeg har forresten lagt merket til at svært få av de Dickenserfarne lesesirkelbloggerne har Great Expectations høyt på lista blant Dickens favoritter. Så hva bør man egentlig velge for årets andre Dickens, når man kun har lest David og Oliver fra før. Muligens har jeg lest PickwickPapers, ihvertfall noe med korrupte kjøpemenn i byen, men det finner man kanskje i alle??

  Tips?

  SvarSlett
 10. Herlig innlegg! :-)

  'Opp-ned-redemption - & happily everafter via den gyldne middelvei - & der har du Pips historie.' -akkurat slik var det :-)

  Som deg er Magwitch og Havisham mine to favoritter i boken. Måten Dickens beskriver henne på første gang Pip treffer henne --- det er bare genialt. For et bilde! Big fan.

  SvarSlett
 11. Jeg tror Bleak House er et trygt valg. Ellers blir det ren gjetning fra min side, og det klarer du like godt å gjøre selv:-)

  Det endte med en krysning av Anna Karenina og Vigdis Hjorth for min del; på torsdag skal hun (og noen andre) diskutere om kjærligheten tåler utroskap, og skuespillerne fra Anna Karenina skal både diskutere og spille fra stykket. Siden du trakk inn Vigdis i alt dette, tar jeg det som et tegn på at jeg må dra!

  SvarSlett
 12. Clementine: Du skulle hørt oppleseren gjøre Havisham. På de andre var han helt ok, både på dialekter og snobbethet, men på MissH skingret han som han hadde drømt om å lese GE hele livet -)

  Line: HÆH? Vigdis og AnnaK på torsdag. Det eneste som hindrer meg fra å gå på vannet er vissheten om at du kommer til å skrive et detaljert og fyldig kulturkjerringinnlegg!
  ( psstt, det er is på vannet?)

  BleakHouse er notert!

  SvarSlett