onsdag 16. november 2011

DOGGIES FOR DUMMIES

Bildet av riktig rase men helt tilfeldig hund, tjuvlånt fra wiki.
, sånn ifall eieren skulle hisse seg opp.Jeg har ikke tid til dokumentering

hverken av bøker eller turer i joggesko.
, for vi skal kjøpe hund. Eller kanskje kjøpe hund. Neste vinter. Når jeg bestemmer meg for at jeg har tid og plass, og mentalstyrke. Man er ikke nerdeperfeksjonist for ingenting og derfor har jeg tilbrakt tiden som skulle bruke til omtale av Korrigeringer, til film.
- og gårsdagens løpsdokumentering, til nettforskning.
Faktisk har jeg drevet med dette i flere uker allerede
, men det er det ingen som vet.

Igår kom jeg hjem fra biblioteket
, fiksjonsløs men nedlesset i hundevideoer.
Pottytraining, agility, kennelhoste, båndtrening, forsikring, kloklipping, dominans, konsekvens, godis (for de fleste videoene var svenske), løpetid, livmorbetennelse, ørevoks, mosjon, mentalstimulering, innkalling, stress, sporing, overkos, tannpuss og bilkjøring.
Hjernen er overlesset
og jeg er slettes ikke sikker på om dette lenger er for meg
, for hvordan skal man vite hvilket godis som er best
, hvor høyt er for strengt, og hvor man lærer hundemassasje?
Overwhelmed er bare forbokstaven.

Det hjelper ikke at den eneste hunden jeg vil ha, er den som alle rister på hodet og sier ikke er for meg. Den eneste rasen som har sin egen horrorstoryside - og ikke har jeg sauer heller
, men rasen er ikke opp for diskusjon.
Det blir border collie eller ny katt.
- og sånn har det vært siden jeg ble hundenektet som barn.
Undulater er særere enn katter og har umulige dovaner.

Spørsmålet er: Trumper boklig lærdom praktisk erfaring?
Kan man lære alt man trenger å vite om hunder på 1år?
- og jogging? lesing? feriering? og har de virkelig så mye magesjau
som det framgår av svenske unghundvideos?


Nå? Sesong2 av It's Me or the Dog (Victoria Stilwell)
Kanskje er det så enkelt som kylling i beltet, kinky boots og hestehale?

24 kommentarer:

 1. Jamen det er jo fantastisk! Du som løper så mye - klart du må ha hund!
  Jeg har hatt hund i 30 år og er avhengig av hund. Minst to! Hund er glede, samhold, mer glede, trygghet, mykhet, moro, humor, mosjon - og en smule frustrasjon og binding - særlig det første året. Jeg har til og med utdanning som hundeinstruktør! Omg, det hadde jeg nesten glemt! Har ikke benyttet meg av det de siste 15 årene. Men les masse, bruk hodet og invester i et kurs eller to når valpen kommer - det kommer til å funke som varmt hvetebrød! HURRA!

  SvarSlett
 2. Jeg er vokst opp med hund i huset men vi har valgt å ikke ha hund selv. Rett og slett fordi det er så mye jobb, men vi får låne(og passe) hund når vi har lyst. Passer ypperlig ;) Foreldrene mine nemlig skaffet seg ny hund igjen nå, Golden Retriver, samme rase som vi alltid har hatt. Hunden er mammas trofaste turkamerat, det var stor sorg i familien i fjor da den gamle hunden måtte avlives.

  Det er viktig å lære seg og hunden det grunnleggende mener jeg, hundemassasje kan komme senere ;) Vil tro du får mer enn nok annet å henge fingrene i, i en start.

  En ting jeg mener er veldig viktig er at om du velger en hund med sterke instinkter så bør du også finne en aktivitet som stimulerer instinktet til hunden. En Border Collie her jo et sterk gjeterinstinkt så det bør man ta med i betraktningen. Hunden har jo også bedre livskvalitet og den får drive med noe den elsker.

  Dette ble bare babbling, men lykke til med valget :)

  SvarSlett
 3. Det er mye arbeid, men det glemmer du etter den første uken. Det som du først tenkte på som arbeid blir rutine, og en særdeles koselig rutine til og med. De tingene du sliter med i starten går plutselig helt av seg selv, og da er alt bra. Helt til hunden blir syk første gang, det er grusomt. Måtte forlate min hos vetrinæren for første gang forrige uke og den dagen var jeg helt ødelagt. Heldigvis er han frisk og fin igjen =)

  Jeg angrer ikke et sekund på at jeg fikk meg hund. Min lille valp er helt herlig, og han skaper mye mer glede enn mas og arbeid. Det eneste negative er at jeg ikke er så fleksibel lenger. Kan ikke ta tidligvakter på jobben, blir mange sene ettermiddager på lesesal osv... men det var jeg forberedt på, og slik vil det kun være en liten periode. Foreløpig lar vi han være alene i fire timer, og det går fint. Etterhvert vil han kunne være alene en hel arbeidsdag.

  Også kan jeg nevne at jeg aldri har eid et dyr før. Til hjelp har jeg kun hatt sunn fornuft og internett, og man kommer langt med det. Samboeren min har hatt hund tidligere, men det var en Golden Retriever og den rasen er ganske annerledes enn en strihåret dachs.

  Husk også at du ikke trenger å lære hunden alt den første uken. Vær konsekvent fra dag en og begynn med pottytraining. Alt det andre tar du etterhvert. Kloklipping er ikke gøy, men kanskje din fremtidige hund ikke misliker det like sterkt som min.

  Hvorfor Border Collie forresten? Og hvorfor mener alle at det ikke er riktig rase for deg?

  SvarSlett
 4. Fantastisk med hundeinstruktører og erfaring bare klikk unna -)

  Knirk: Det var jo en glødende anbefaling, får bruke det neste året til ekstremlesing og hyppig stalkerbesøk til hundefolk.

  Mari: Dette med hundens korte livsløp er noe som holder meg tilbake. 10-12år er så kort, man rekker jo knapt lære navnet sitt før de blir gamle. Tenker på kattene mine som nå er 8-9år, de ville jo vært pensjonerte allerede som hund. Bekymrer meg!

  Jeg er klar over problemene rundt BC, sauer og instinkt - man kan knapt få opp ei nettside uten at man blir advart om at denne hunden ikke passer for alle, faktisk for veldig få - og garantert ikke nybegynnere.

  Ser også ut til å være den uten som omplasserest mest, også her i Norge. Nettsiden jeg fant horrorstoriesen fra er en side kun for omplassering av BCS, så ja, det er kanskje ikke den smarteste rasen å starte med -)

  SvarSlett
 5. Labben: vi krysset hverandre.
  Hadde helt glemt at du nylig ble hundeeier. Godt å høre at ting blir hverdagslig selv når man ikke er vant til dyr.

  (Hadde håpt at kloklipping ikke var nødvendig hvis hunden var mye ute, som hos katter )

  BorderCollien er en barndomsfiksering, sikkert fordi jeg pleide å feriere på sauegårder. Har egentlig aldri forestilt meg muligheten for å ha en annen rase -)

  Den er som rase krevende, sterke gjeterinstinkter, smarte og ganske vanskelig å ha med å gjøre hvis man ikke er tydlig, sterk og dominant. Ikke en nybegynnerhund har jeg latt meg fortelle, både i rl og på nettet.

  Hvor gammel er valpen din nå?

  SvarSlett
 6. Min valp er seks måneder allerede - det er rart hvor fort tiden går.

  Jeg kan prøve å berolige deg litt angående krevende hunderaser. Jeg leste følgende om Strihårete Dachser før vi kjøpte vår hund:

  Den er sta, lærer kun det den vil lære, pottytraining vil bli særdeles vanskelig, den bjeffer mye og ypper seg gjerne mot andre (og mye større) hunder. Dessuten er det den strihårete rasen som har størst jaktinnstinkt og som dermed kan finne på å stikke av. Ingen nybegynnerhund med andre ord.

  Jeg dro derfor for å se på valper med en viss skepsis. Men vi ble beroliget da vi møtte moren til valpene, for hun var rolig og snill og oppdretter mente at med god oppdragelse ville vi ikke få noen problemer. Det har vi heller ikke fått.

  Pottytraining gikk over alle forventninger. Han brukte kun en uke på å lære at han skulle gå på do ute, men litt lenger tid før han klarte å holde seg lenge nok til at vi fikk han med ut (han går til døren når han må på do). Det gikk noen måneder før han klarte å holde seg en hel natt.

  Han er nok sta, men med litt tålmodighet (og mange godbiter) har vi klart å lære ham de viktigste kommandoene (selv om han nok kan langt fra like mange som voksne hunder normalt kan, men så er ikke alle kommandoer like viktige...). Han bjeffer lite, han ypper seg aldri (han legger seg faktisk ned på ryggen når han møter andre hunder - for å vise at han vet han ikke er sjef - og det har gått fint å gå med han løst ute (foreløpig kun så lenge det ikke er mennesker i nærheten).

  Dessuten har han et utrolig godt lynne, han elsker mennesker og er ikke nervøs i det hele tatt. Han vil kose med alle og han er snill som et lam.

  Med gode gener og god oppdragelse tror jeg ikke det blir noe problem å ha en hund som folk mener ikke er for nybegynnere.

  Båndtrening gikk også greit. Første gangen vi tok på han bånd nektet han å gå, men det tok ikke lang tid før han ble en reser. Nå er det han som går først og drar oss oppover på fjelltur, til tross for at han enda er valp.

  Lykke til med lesing og valg, jeg anbefaler ihvertfall kjøp av hund =D

  SvarSlett
 7. Tydelig, sterk og dominant? Høres ut som noe du kan pull off easily. Det må da være en fordel at dere bor i landlige omgivelser og at du frekventerer skauen jevnlig? Jeg tror advarslene gjelder folk som bor i by, hater lange turer i skog og mark og trenger en like bedagelig hund. Det går nok bra så lenge hunden ikke prøver å gjete kattene.

  Selv fikk jeg heller aldri hund da jeg var barn, og det har nå gjort meg bortskjemt på dyrefronten. Alle kattene mine har skjønt konseptet kattedo umiddelbart. Det er bare å sette den lille kroppen i doet, og så begynner krabaten straks å grave og tisse. Og så er det herlig at de lufter seg selv uten mer deltakelse fra matmor enn åpning av vinduet. Matinntaket må heller ikke overvåkes. Like lekende lett som å dreie temaet i kommentarfeltet over fra hund til katt.

  SvarSlett
 8. Man lærer underveis. Og man larer best i praksis og ikke fra bøker. Når slikt er sagt, alle hunder er forskjellige til og med den samme rase og den samme kull, så du kan lese deg ihjel og likevel bli veldig overrasket når du endelig får en hund i huset.
  Hund er mye jobb, spesielt i starten av, men også mye selskap. Jeg kjøpte hunden for at barna skulle lære seg ansvar og være mer ute og i aktivitet. Det viste seg fort at hunden er for sterk for dem (dyttet en gammel dame og hun brak hofte)og nå er deg meg og mannen som har masse av aktivitet og føller veldig mye ansvar. Men barna vokser så det er håp. KLykke til med hundekjøpet!

  SvarSlett
 9. Og...alle hunder trenger kå klippe klor bortsett fra de som løper mye på asfalt og asfalten filer klor ned :((( Jeg tror at alle hunder hater dette!

  SvarSlett
 10. BC er fine hunder, søte og gløgge. Du ma snakke med kusina di, hun har jo Haust. Vi liker undulater og katter, og en blokkleilighet i en by med to viltre jenter er ikke bra for en hund, men en undulat, perfect.
  Vesla mi, nå kommer jeg om et par dager og jeg skal se om det ikke blir pakket ned en sjokolade eller to i bagen også

  SvarSlett
 11. (hehe) Line, det er jo fint at du har klokketro på min dominans, som sagt kanskje er stiletthæler og feiend hestehale det eneste som mangler. Etter å ha sett 4 episoder med dogtrainer Victoria, har tvilen slått rot. (you know hun fra tv, hundetrenereality)

  Jeg er forresten immun mot katteprat, drukner i det til daglig -)

  Aina: Sterke hunder som brekker damehofter var jo litt på siden av de solskinnshistoriene jeg ville høre, men det nå ihvertfall fint at han nå er blitt en voksenkompis
  , løper du med den?
  - og if so, hvordan funker det?

  AnonymeDora: Jeg takker på forhånd for sjokoladen, og husk at dere er blitt utvalgt som ferievakter for denne påtenkte hunden. Du har ca 1år og forberede deg på.
  Spaniaferiene må heretter taes med oss i bakhodet!!
  Ble du ikke glad nå.

  SvarSlett
 12. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 13. Den gamle dama som brakk hofte er naboen min. Hunden min ble så glad når hun ropte og ville hilse på ham at han dyttet henne i gledensutbrutt.
  JA ..jeg løper med hunden. Vi løper de rolige turer, men ikke intervaller og ikke hvis jeg vil måle tiden nøyaktig. I begynnelsen av turen må han jo tisse litt og jeg må stoppe med ham, men etter ca 5-10 min går det veldig fint. JEg larte "hard way" at jeg ikke kan slippe ham løs (tåler ikke hester og folk på rulleski)og jeg holder ham i litt lengre bånd. Det går kjempebra. Han snufser litt på andre hunder og katter vi treffer, men kommer fort til meg (vil liksom ikke miste meg).Løper etter hester og folk på rulleski og kommer ikke tilbake :(
  Men han er en god "push" for løpetur. "HAn må jo på luftetur likevel, så hvorfor ikke løpe med ham " og han elsker å løpe. Slik glede når jeg tar på meg joggeskoa er skjelden å se!!!
  Lykke til med hundeplanene (liksom rart å si hundekjøpet, det er jo mye mer enn det)

  SvarSlett
 14. I mine øyne finnes det to type hundeeiere. Den ene er de du møter ute på en trang vei og som tar hunden til seg når de skjønner at jeg er veeeeldig redd for hunder og panisk speider etter "nødutganger" og ikke har lyst til å være i kontakt med den. Den andre typen er de som gliser ufint og gir mer bånd til hunden slik at den kommer snusende...

  Lykke til:-)

  SvarSlett
 15. Jeg har hatt rasekatter i mange år.
  Fikk hund i sommer (Cairn Terrier).
  Synes ikke det er så mye styr som "folk" skal ha det til.
  Det er noe helt annet enn å ha katter, du får mye mer tilbake fra en hund! Vi koser oss masse med vårt nye familiemedlem!

  Datteren min har laget en liten blogg:
  (http://mintussi.blogspot.com)

  SvarSlett
 16. Ania: Godt å høre at han ikke antastet 'ukjente' fremmede. Høres do ut som en viltert speciment. Bra du sliter han ut på joggetur
  - og rulleskigjengen er sikkert bare glad for litt ekstra fartsmotivasjon.
  Hvilken raser er det forresten?

  Karin: Du glemte hundeeier nr.3, Den som gjerne vil fjerne hunden fra deg men ikke får det til. (En sånn jeg er redd for å bli.)

  Kristin: Var nettopp inne å så på hunden og den var nuudelig. Glad å høre at det går lettere enn man forventer. Det er jo alltid en viss fare for at jeg overanalyserer hele hundeholdet. (Det er en karakterskavank -)

  SvarSlett
 17. Så herlig!!

  Hund er så mye kos, men man må være forberedt på arbeidet også. For oss (les meg - som fikk alt ansvaret og tilhørende kvinnelig dårlig samvittighet) ble det for mye enda jeg hadde erfaring fra før. Heldigvis fant vi et nytt og bedre hjem til den skjønne hunden, og jeg lærte mye. Har fortsatt lyst på hund, men vet at hverdagen må være litt mindre travel - og at flere i familien tar større del av jobben - for at det kan bli aktuelt igjen. Med unntak av hybelkaninene er det dyrefritt hos oss, til 10-åringens store sorg.

  Border Collier er kjempefine, og sikkert en knallkompis å løpe sammen med. Så slipper du bekymre deg for skumle overfallsmenn når du er på løpetur (c:

  SvarSlett
 18. Jannicke: Nå huske jeg, det var jo ikke lenge siden du skrev om hunden, setter? Rød? Synes jeg ser den for meg. Synd at det ikke gikk.
  Det er akkurat det jeg er redd for også, for jeg vet allrede nå at det hovedsalig kommer til å bli MIN hund
  , at jeg ikke kommer til å ha tid.
  Å at jeg hele tiden skal gå å tenke på at jeg ikke har tid.

  SvarSlett
 19. Vi har jo hund. En skikkelig bortskjemt sak som jeg elsker! Han kan masse, men bryr seg ikke hvis han ikke vet at han får noe for det, men en ting har vi klart og det er at han ......hold deg fast::: ELSKER KLOKLIPPING! Beynte som 8 ukers valp med millimeterklipping i sofaen, en pitteliten godbit og en kos for hver klipp og i dag hopper han rett i sofaen og legger seg på rygg og piper av glede når jeg viser klotanga - så det er også mulig! Hunder er topp, og selv om vi har hund så reiser vi masse og noen ganger er han på en kjempekoselig kennel og andre ganger er han hos venner eller familie. Du vil ikke angre, og Border Colliene er jo vakre og smarte!

  SvarSlett
 20. Klomaster!
  Jeg har tenkt med gru på denne kloklippinga men nå gir du meg håp!
  Jeg vil også ha hund som piper av glede hver gang han ser ei tang!

  SvarSlett
 21. Gosh, du må være den mest tålmodige jeg kjenner - har du lyst på hund, klarer du virkelig å vente ETT ÅR?!?!?!? - Det høres jo uendelig fornuftig ut, da, og en hund er vitterlig noe man ikke bør skaffe seg på impuls. Moro, skal bli spennende å følge prosessen!

  SvarSlett
 22. Fornuft - is my middle name -
  , og forandring så skummelt at man trenger minst et år!!

  SvarSlett
 23. ÅÅ, så kjekt!!
  Border Collie er fantastiske hunder, helt subjektivt altså.
  Jeg har tre stykker, Max som er 10 år og nå pensjonert sauesanker. Aiko som er 3 år og skal overta etter Max til neste år og så Birk som blir 1 år 29. desember. Han skal jeg begynne å trene med i vinter. Alle tre er forskjellige og har sine særegenheter som må tas hensyn til.

  Jeg har hatt andre typer hund også men BCen er den kjekkeste. De er lette å dressere men husk at de lærer unoter like fort..

  Det beste rådet jeg kan gi er at du undersøker hos flere oppdrettere og får hilse på både mor og far. Og gjeteregenskapene kan du overføre til andre ting som lydighet. Du som løper så mye får en flott følgesvenn!

  Sier som Knirk jeg; HURRA!

  SvarSlett
 24. Oppmuntrende!!
  3 stykker er sikkert barneløp for deg som vet hva du gjør!! Unoter kommer nok til å bli et problem og antall kyllingbiter -)

  (så første sesong av Dog Whisperer i går og er sjokkert over at slike får komme på tv)

  Gleder meg at du sier at BC er fine å løpe meg, har fått noen tilbakemeldinger på at gjeterinnstinket gjør de umulige på joggetur, da de skal gjete alt som farer forbi, biler, sykler, katter, etc. Kun en treningssak?

  Blir nær studering av flokken din iløpet av dagen!!

  SvarSlett