søndag 24. oktober 2010

REVENGE OF THE KIWI GIRL.


En Kassadames
Betroelser
(2008)
- Anna Sam

Originaltittel: Les tribulations d‘une caissiere
Oversatt fra fransk av:
Elisabeth Solberg Holm (2010)
Denne boka ble med 5k hjem fra biblioteket. Hun var med mor, kjedet seg og jeg stakk i henne ei tilfeldig bok fra nyhetshylla. Lettlest og småhumoristisk falt den i smak
(hos henne)

Anna sitter i kassa på super'n mens hun studerer litteratur, får seg ikke jobb etter endte studier og fortsetter som kassadame -hele 8 år tilsammen. I mellomtiden begynner hun å blogge om sin daglige dont - noe som etterhvert blir til denne boka.

MEN: - mor var langt fra like underholdt som femmern.
Lettlest med korte setninger og snertne overskifter til tross. Jeg synes den var gudsjammerlig intetsigende - blass og forsiktig og alt som smaker av tilløp til ektefølt irritasjon og kundekarikaturer - svinner hen i nesten konfliktskye betrakninger.
Eg. hennes beskrivelse av de forskjellige kundetypene høres mer ut som en lovequiz fra cosmo. Skrytepaver og kleptomaner,
Kjente jeg meg igjen som kunde?
Njaa - ikke er jeg flau over innkjøp av hverken bind eller dopapir,
men skal innrømme at det har hendt seg at jeg har forlatt kø og samlebånd for å løpe etter en glemt vare - og latt alle vente ++ at jeg til stadighet innlater meg på samtaler av typen:
- Virker ikke scanneren/mangler prislappen
- betyr det at den er gratis? - hehehe
-

Jeg skjønner at hun ikke er noen Barbara - ikke ute etter å avsløre og henge ut - men hun er jo frustert og dårlig behandlet - overarbeidet og oversett. Hun vil jo noe med boka si - bortsett fra å kjærlig beskrive livet bak kassa. ??
- og dette NOE greier hun ikke å formidle til meg. Jeg kjedet meg, savnet på spissen formuleringer og overdrivelser i den hellige kunsteriske frihetens navn.
Virkeligheten er ikke alltid like fargerik.

De elsker den i Frankrike, bestseller og kjempehit.
Andre som har lest den?


 Kassadamebloggen (på fransk)
+ en norsk blogg
som går litt lenger og derfor er mye morsommere
, samt har linker til en rekke lignende blogger.

5 kommentarer:

 1. Hm, jeg har egentlig hatt lyst til å lese denne boka lenge. Sikkert siden jeg har så mange minner om hvor kjipt det var å stå i kø i kassa på Carrefour, og hvor sure jeg syntes de stakkars "kassevertene" (som det så politisk korrekt heter) var - samtidig som jeg syntes fryktelig synd på dem. Jeg mener, du har 20 stk i kø og to tredjedeler av dem insisterer på å betale med SJEKK!

  Men jeg ble litt lunken av denne anmeldelsen, da, så får se - kanskje den fins som lydbok og kan slå ihjel en 30 km-tur?`

  :-)

  SvarSlett
 2. Understreker at hun på 16 likte den godt, som er sjokkerende siden hun bare leser HarryP og vampyrbøker
  - og så kan det jo hende den er bedre på fransk, spesielt siden du er kjent med franske forhold (og kassaverter).

  - 30km? - er det ultraløp på gang?

  SvarSlett
 3. Jeg har funnet ut at jo lengre jeg løper, jo saktere kan jeg løpe med god samvittighet - så heretter blir det bare ultraturer på meg! Solbærsaft, smash og litteratur som passer for tenåringer og voksne med konsentrasjonsproblemer, det skal nok få meg laaaaangt avgårde :-)

  SvarSlett
 4. Dette handler ikke om akkurat denne boka, men jeg lurer på om jeg har gått glipp av anmeldelsen din av Vi, de druknede? Ser at du har hørt den som lydbok og siden jeg elsket! har jeg ventet leeeenge i spenning på hva du syntes.

  SvarSlett
 5. Astrid: Det største problemet blir vel å finne jakker med store nok lommer til disse smashposene, må nesten ha med ekstrasekk :-)

  Solgunn: De druknede - er på vei, men jeg henger litt etter på omtalefronten, så jeg er ikke helt sikker på akkurat når.
  - går på motivasjon og infallsprinsippet.

  SvarSlett