mandag 26. september 2011

OSLO MARATON 2011 (21km)

Medaljen var så fin at den var verd hele opplevelsen.

I går løp jeg Oslo Halvmaraton 2011
Og imot alle odds: småpsyken, asfaltfallet
, magetrøbbel og tårene på startstreken
, gikk det forbausende bra.
Andre gang over 20km og 6min bedre enn ifjor.
Jeg presterte virkelig å falle på vei til bagasjeoppbevaring. Satte fast ankelen i ei brosteinsprekk og tegneseriefalt med kneklask og mulig lårstrekk. Haltet helt til løpsstart.

Offisiell tid: 2.03.54

Garmin: 21,25km, snitt 5,50/km.
Første 10km, gikk på 59,43. Andre på 57,17.
Raskeste 10km under hele løpet, 56,56, (fra 11,21-21,21)

Det får man kalle en solid negativ splitt + snittpuls under 160.
Artig når man tenker på at jeg såvidt kom meg under timen på sentrumsløpet.
Men egentlig ingen overraskelse, jeg har jo alltid sagt at jeg bare har en fart.


Først lunch, then race. Noen tar karbohydratene sine mer alvorlig enn andre. Under, 8k på vei mot mål. Et minutt bedre enn ifjor. Sterkt med tanke på hvor lite han har løpt og hvor forkjølet han var på lørdag.

Easy does it. Easy does it. Easy does it.
Ikke forhåndsbestemt, men det var mantraet som reddet meg. Messet i det uendelige. Hver gang jeg fikk vondt, ble sliten, løp for fort eller slurvete. Rett i ryggen. Små skritt. Easy does it. Eaaasyyy. Vi har tydligvis alle en indre Caballo. Opp bakkene, eaassyyy.
Det hjalp. Etter de første 5, gikk det lett, selv når jeg ble sliten gikk det lett. Til og med når jeg måtte stoppe og presse meg fram på drikkestasjoner. Lett. Verdens tyngste maratonfjær. Lett.

Helt til de siste 2km. Bakken opp KarlJ, brosteinene og den laange innspurten. Da var det tomt. Hodet var lei, skuldrene stive og magen nektet. Bena derimot, hadde ikke fått det med seg. Autopilot. De sprang i akkurat samme fart. Lett. Ingen spurt, ingen ønsker om å henge seg på de som kom bakfra, men ingen kollaps heller.
Ihvertfall ikke utenpå.Følte meg helt fin, også etterpå. Ble kald mens jeg ventet på 8k og rotet rundt i bagasjeteltet. Litt overrasket over hvor langt det plutselig var å gå til garderoben, men det var ikke før jeg kom ut av dusjen, det begynte å gå galt. Svimmel, ør og kvalm. Jeg brukte lengst tid av alle i garderoben, satt kun på benken og fomlet med skolisser. Snegletempo og sistemann ut. Maktet ikke tanken på bedre middag, 1stk Litago og rett på toget.

Har aldri følt meg så dårlig etter løp før, ingen matlyst, ble så kvalm på toget at vi måtte droppe direktefarten og svippe innom peppes. Kanskje var det sykdomsrestene i kroppen, men 2 pizzabiter og 5 tyrkisk pepper senere var jeg uansett kurert. Dagens smarteste, men rart å spise pizza med manglende matglede.
Trøtt, sliten og i seng før ti.

I farta?
 • Langt å gå til start, men veldig glad for at de hadde flyttet den.
 • Den første drikkestasjonen, ca 5km, var pur flaskehals, alt stoppet opp og man ble tvunget til å gå lenge før den dukket opp. Litt for smalt ved alle drikkestoppene, det var vanskelig å komme rundt og/eller unngå å stoppe hvis du ville løpe.
 • Varmt
 • Hadde ikke sett på løypekartet og ble litt overrasket over traseen, spesielt den bakken på slutten var nasty. Min egen feil.
 • Stein i skoa. Den rullet rundt og stimulerte fotbladet - fra massasje til gjennomtrengende smerte.
 • Stiv i armer, nakke og skuldre.
 • Så ikke et menneske jeg kjente. Dumt for jeg hadde bestemt meg for tvangssosialisering. Fint for jeg var i en elendig forfatning før start. Krokodilletårer og strekk i låret. Etterpå kunne dere gjerne funnet meg.
 • Hadde med drikkebelte og 3 tørkede aprikoser. Helte et par vannglass over hodet og tok et par slurker vann på de 2 første vannstasjonene. Resten hoppet jeg over pga kø.
 • Ikke så lurt å helle i seg en hel kullsyrebrus minutter etter målgang.
 • Ikke lurt å spise så mye før start at man hverken kommer seg på do eller får på seg buksa, kommer til å se ut som ei michelinknakkpølse på bildene.
 • Store kjøttsår under pulsbelte.
 • Sjokkerende mange som sprang i NikeFrees, men så ingen i VFF.
 • Gleder meg til neste år!
Oppsummert:
En strålende solfylt søndag.


Idag:
Er jeg stiv i leggene og sulten, men ellers i utmerket form.
Nesten-barfot-treningen har startet og i de neste 2 ukene skal jeg gå barfot, eller nesten, så ofte som overhode mulig.
- tenker den leggstivheten jeg føler nå kommer til å bli bare blåbær i sammenlikning med what's to come!


Nå skal jeg kose meg med å lese maratonopplevelser fra fjern og nær
, har lurkikket og gleder meg til alle løpsrapportene.
Hvem overcame og hvem sprakk?

20 kommentarer:

 1. Jeg bøyer meg i støvet. Kjempebra tid! Og mantraet må jo bare stjeles.

  Jeg kjenner meg alltid (alltid og alltid, det har skjedd tre ganger at jeg har løpt så langt) kvalm og uvel etter å ha løpt over 15 kilometer, så du er ikke alene om det.

  Bra jobba! Og nå fikk vi til og med sett deg barhodet!

  SvarSlett
 2. Gratulerer:-)

  Jeg er imponert over alle som stiller på startstreken, men enda mer over alle som kommer i mål.

  SvarSlett
 3. LilleS: Mantraet anbefales.
  Det med kvalmen, og mangel på matlyst er første gang for meg. Det var litt skummelt, så jeg er glad det er en normal reaksjon.
  (kommer det flatterende maratonbilder blir tyggebilde byttet ut, men det er vel lite trolig -)

  Karin: Takk, takk, rykker det ikke litt i løpefoten?

  SvarSlett
 4. Gratulerer med strålende gjennomføring! :-))

  SvarSlett
 5. Gratulerer med gjennomføringen! :)

  SvarSlett
 6. Mantraer er bra, og gjør tydeligvis nytta si. Grattis med flott tid og jevnt løp!
  Når jeg er med i løp, må jeg bevisst ikke kjøre på med fullt krutt, hvis jeg skal fungere som et menneske etterpå. Blir kvalm, uggen og tiltaksløs, altså lavt blodsukker. Og matlysten er på bånn. Men cola pleier å hjelpe, også mot kjip mage etter sportsdrikk.
  Godt å høre at løpelysten er der også dagen derpå. Og mine lånte FF skal finnes frem og brukes snarest.

  SvarSlett
 7. vi er stolte over deg ungen vår, og vi er stolte over 8km. også. Men vi lurer veldig på hva du har på beina.

  SvarSlett
 8. Takk, takk -)

  Anna: Tenkte ikke engang på blodsukkeret, kunne aldri falt meg inn å valgt cola over bonaqua ved mål, men tror jeg skal tenke på det til neste gang. Trenger jo ikke drikke hele flaska. Takk for tipset.

  Lilledora: Det er fivefingersko, eller nesten-barfot-sko. Er de ikke fine -)??

  SvarSlett
 9. Ang. five-fingersko så må jeg, selv om jeg er sko-gal, medele at det ikke var de fineste skoene jeg har sett. Men er de god på foten, fine å springe i, ja da duger vel til deg. men jeg må bare understreke at jeg foretrekk litt smekre med litt hæler. Så noen dr.. fine i en butikk på Oppdal i dag

  SvarSlett
 10. Kjempeimponert over tiden din, men du er jo en supersprek bokblogger :-) Gratulerer med vel gjennomført til deg også.

  Og medaljen er kjempefin!

  SvarSlett
 11. Gratulerer med kjempepers! Superbra! :-) Synd du ble dårlig etterpå, men godt at det ikke fins den ting litt pizza ikke kan ordne.
  - Nå er jeg fryktelig spent på hvordan det går med Fivefingersene (som forøvrig er kjempefine!). Jeg skal få meg sånne jeg også, snarest, så kan vi dele utvekslinger om leggstølhet :-)

  SvarSlett
 12. Har forsøkt å fjernlåne Born to run, men får det ikke til. Må vel kjøpe den da?
  Vil gjerne høre mer om fingerskoene, hvordan er det å løpe med slike?

  SvarSlett
 13. Astrid: Yes, vi trenger sammenlikningsgrunnlag.

  Jeg har bestemt meg for å følge det supertrege tilvenningsprogrammet fra runnnersworld forumtråd
  , etter å ha lest i en annen forumtråd hvordan flere og flere blir skadet etter å ha startet for fort.

  Med mine svake føtter som aldri har vært ute av fotformsko bør jeg vel også fordoble tiden på det programmet. De 2 første ukene blir det sporadisk gåing, og det blir enda noen mnd-er før jeg prøver meg på jogg. Her er det langsomt og evig som gjelder.

  Helt barfot blir jeg nok aldri, men planen er å lære å løpe så minimalistisk som mulig, slik at jeg siden kan løpe i alle mulige sko og eliminere alle skader
  (det er godt man har trua)

  LilleS: Tror det er noe galt med samsøk, for jeg fikk heller ikke til å fjernlåne for noen dager siden. De har boka på biblioteket, for jeg fjernlånte den selv tidligere, men har også bestilt den på ordentlig.
  Slike bibler, er nødvendig i løpehylla.

  Rapport følger når jeg har brukt skoene en stund. Gikk en kilometer på skogsvei igår og det er mildt sagt merkelig -)), men så har jeg aldri i mitt liv gått i hverken ballerinasko eller flipflops, tviler på at de fleste andre vil ha like mange overgangsproblemer som meg.

  Gro: Takk, takk.
  Du gjør det vel igjen?

  SvarSlett
 14. Gratulerer! Så gøy med pers og mantra - og egentlig ikke tryn, men litt likevel slik som du beskriver det (testet det forøvrig selv i går). Negativ splitt har jeg ingen erfaring med, men å bli kvalm etter løp har jeg opplevd et par ganger. Da har du gått for tom. Fyll på underveis, og fyll på umiddelbart etter målgang. Da mener jeg umiddelbart - ikke etter dusj etc. Tror man må oppleve det selv for å lære det. (c;

  Uansett: Fantastisk jobbet, velfortjent pers og misunnelsesverdig negativ splitt - samt kuuuule barfotsko. Vil også ha! (c;

  SvarSlett
 15. Grattis med gjennomføring! Jeg har ikke peiling på tider, men sier meg enig med Karin i at jeg er imponert over alle som kommer i mål.

  Og så håper jeg at de 5 tyrkisk pepper var av det alkoholholdige slaget som man blir grisefull av. Vel fortjent!

  SvarSlett
 16. Gratulerer med vel gjennomført!
  Og den medaljen misunner jeg deg;) Kjempefin!

  SvarSlett
 17. Grattis!!
  Kjempebra:-)

  I hodet mitt under min første maraton hadde jeg "You can do it, you can do it, you can really really do it - jump around osv " Ble litt smågal av den etterhvert. Nå for tiden har jeg snibelsnabelsnubelglad fantorangen på repeat når jeg løper. Litt plagsomt! Anbefales ikke:-)

  SvarSlett
 18. Janicke: Jeg hører på dere mesterne og skal fra nå av helle innpå med cola og banan umiddelbart. Tror det gikk nesten 2t på bare bonaqua før jeg fikk kloa i sjokolademelk
  , amatørtabbe -)

  Line: (hehe), sorry, drops over shots. Hadde aldri iverden overlevd alkohol, turte ikke drikke vin til pizzaen engang (?)

  Torill: Medaljen er et mesterverk! Du fortjener en du også.

  Siri: Mantraet låner jeg nok, men spillelista di kan du få ha i fred. Selv hørte jeg bare på HillbillyCowboyUSMonsterEgo- toner under hele løpet.
  - med tekstlinjer om bombing av taliban, us supremacy - og blinkskuddet
  " can't let it rain
  on my daddy's farm",
  (måtte ha en gangsterrap pause)

  SvarSlett
 19. Gratulerer med nok et fantastisk maratonløp og en glitrende
  prestasjon!

  SvarSlett
 20. Takk, takk
  , hvor lenge kan man egentlig hvile på slike laubær?

  SvarSlett