torsdag 20. februar 2020

2020: UKE 8 (Bokbloggerprisen 2019)

Disse 2020 ukene blir  bare korter og kortere. Heldigvis blir dagene lengre og lengre.  Klimaangsten er presset ned mellom linjene, kommer bare ut om natta, og jeg er høy på allergipiller og bar asfalt.

Det er ikke normalt


Passer bra at den eneste boka jeg skal lese idag er:
Gaute Sortlands, Du er ikke Normal (2019)
Hastverk fordi imorgen er siste frist for nominering til
Bokbloggerprisen 2019
, og jeg har bare lest en eneste ikke-roman.
, drikkediktene til Martin Svedman = nominering
, har også lest ei eneste ungdomsbok, Udyr, = nominering
, resten er romaner, med ullen rekkefølge

Fjorårsregnskapet 
sier jeg leste 12 kvalifiserte bøker. Så langt i år her jeg lest 2.
Det er 7 bøker mindre enn jeg trenger for å fylle opp alle listene.


3 bøker jeg vet kommer på lista:
Herfra til Hiroshima, Beistet og Smilefjes
Du kan ikke skylde på Rever
, resten må jeg tenke på.

Noen som er ferdig nominert med fulle kategorier?
Skulle skrevet dette på mandag, nå er det altfor sent å be om tips.
---------------------------------------

Nominasjonene er sendt
Full disclosure. Full gjennomsiktighet.
Full liste i Skjønnlitteratur. Ei eneste ungdomsbok (Udyr).
Null norsk sakprosa lest. Strategisk, kynisk taktikkeri.
  1. Herfra til Hiroshima - Sunniva Lye Axelson 
  2. Beistet - Per Schreiner
  3. Du Kan ikke Skylde på Rever  -  Hilde Lindset
  4. Når jeg drikker  -  Martin Svedmann 
  5. Smilefjes, Tommelopp  -  Victoria Durnak
  6. Meg, Meg, Meg  -  Linnea Myhre 
  7. Full Spredning  - Nina Lykke
  
Topp tre var grei.
Drikkedikta ble en utfordring fordi jeg ikke hadde fått med meg at dikt skulle inn i 'hovedkategorien'. Boka det gikk ut over ble Aldri, aldri, aldri av Linn Strømsborg, til tross for at jeg i omtalen skrev at jeg likte den bedre enn Linneas. Jeg kunne valgt den over Lykkes, da jeg bare er halveis i Full Spredning, men Nina er så morsom. Det er høyst sannsynlig at linneavalget falt på at jeg nettopp så en gammel sesong Camp Kulinaris og er en Kvinneguidevenn, eller at jeg antar at alle stemmer på Strømsborg, som muligens er en av årsakene til at jeg utelot Agnes Ravatn, ihvertfall hovedgrunnen til at Lykke havnet nederst.

Største overraskelsen
At Gaute Sortland ikke fikk være med.
Leste halve boka igår, proforma, klar til å sette han inn istedet for Meg, meg, meg, men kjedet meg og syntes den var en blek skygge av books past. Mer om det når jeg er ferdiglest.

De utelatte:
Tilfedlig rekkefølge (ikke lest mange)
Sorte Hull (Lundhaug), Terapeuten (Flood), Aldri, aldri, aldri (Strømsborg), Helvete (Loe), Vi Skal ikke våkne  (Bakkeid), Du er ikke normal (Sortland)..

Problematisk?
Det hjelper å sende meg bøker uoppfordret.
Nesten alle nominasjonene er fra Tiden.
(angrer kanskje litt på Strømsborg, ikke 100% på rekkefølgen)
--------------------------------------------------------------

 Når sola skinner:
Eneste jeg har gjort på internett idag
er å bestille nye  terrengsko
------------------------------------------
Ukeslutt

Bilde sakset fra Bokbloggerprisens egen Blogg.

 6.mars
Ei kort oppdatering. Eller.
En link sånn at du vet hvordan det gikk.
Alt om kortlistene, samlesinga og øvrige tall og tull

Fornøyd?  Nja.
2 av mine nominert kom med.
Full Spredning  (Lykke) og Udyr (Tofte)
Hadde lest og utelatt de 2 andre i Skjønnlitteratur (Ravatn og Strømsborg)
, som er den kategorien jeg er mest interessert i
, de øvrige bøkene, ansporer ikke til økt leselyst
, muligens bortsett fra Mamma er Trygda..
, men skal, uten å love, prøve å lese flest mulig..
------------------------------------------

26 kommentarer:

  1. Sendte inn mine stemmer ganske kjapt etter innlegget fra Ragnhild. Nominerte fullt i skjønnlitt (derav "Når jeg drikker", seff), et par i sakprosa og en i barnelitt.
    Var usikker på om jeg orket å delta i år, men etter en chatt med Randi- så ble jeg tilstrekkelig oppildnet til å få avgårde noen stemmer. Og da var det greit å få dem avgårde fortere enn svint. Ingen stresslesing for å ha lest mest mulig før fristen i år.
    Har nå gjort mitt.
    Sakprosa: Mamma er trygda.
    -
    Har vel lest ca norske2019-bøker, og det er en del mindre enn før om årene, og det synes jeg er bra. Det betyr at jeg har lest mer annet..
    --
    Ferdig med Subutex 3. Synes dette er den boka som fenget meg mest av de tre. Postapokalyptisk slutt. Rar, men interessant.Håper du leser den, selv om øynene blir trette. Mine er.. drar på Pirbadet en tur nå, vanngym.

    SvarSlett
    Svar
    1. Vanngym høre deilig ut.

      Tallet på dine leste norskebøker er falt ut. Over 40? Jeg glemte å stemme ifjor, så tok meg sammen nå. Ville vært anderledes om jeg hadde lest bøker jeg ikke likte. Var jo noen blinksskudd inni der. Alle detaljer er nå behørig nedskrevet. Hadde ikke fått med meg at dikt skulle inn blant romanene, laget litt trøbbel.

      Liker at du sier at Subutex3 var best. Gjør det mer sannsynlig at jeg tar fatt. Kommer dog til å ta noen mnd. Prøvde å få tak i Full Spredning på papir, men det kan jeg bare glemme. Mobil it is. Tar sin tid.

      Har du forresten lest leireboka til Faldbakken, annet enn Monika på goodreads har jeg ikke sett en eneste bloggomtale. Nå som den både er nominert til Nordisk og vant P2lytterne blir det spennende og se om den dukker opp på langlista. Ikke lest selv, men intrigued.

      Slett
    2. Ja, Vanngym i varmt basseng gjør veldig godt for vond og verkende kropp.
      -
      Sjekket årsoppsummeringen for 2019 nå, og jeg leste 40 norske2019 i 2019. Og 3 i år (en krim, en bio, en diktsamling).
      Leser man mye får man jo mer å velge mellom hvis man skal stemme. Jeg har lest flere av dine nominerte, men de er ikke med på min liste (Myhre, Axelsen, Schreiner), men jeg kan røpe at Lykke og Svedman er. Svedman har jeg jo allerede røpet.
      Også har vi ikke egen romanklasse i år, heller ikke i fjor- som du nå har oppdaget, men skjønnlitteratur. Jeg synes det er dumt, fordi det går utover dikt og noveller.
      -
      Jeg stemte også på Matias Faldbakken- Vi er fem.
      Jeg har ikke blogget om boka, men diskutert den mye her og der- bloggene til Tine og Beathe, antar jeg, samt insta og GR muligens, i alle fall insta. Vi har snakket mye om slutten, i alle fall med Beathe, litt med Ann Helen (på insta) og flere, umulig å huske alt når det blir så spredt.
      Jeg så P2-lytterne Vinnerprogrammet på NRK- med intervjuer og der også diskuterte de slutten og det var meget interessant. En av fjorårets rareste norske bøker uten tvil, litt i slekt med Schreiner.

      Slett
    3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    4. (Oj, jeg mista en del jeg hadde kopiert. Noe rart her nettopp..)

      Jeg skrev et par setninger om Faldbakken i en månedsoppsummering: https://artemisiasverden.blogspot.com/2019/12/oppsummering-desember-19.html

      Ellers hadde jeg Heine Bakkeid med på lista helt til Randi nevnte Kniv av Nesbø som jeg hadde helt oversett i årsoppsummeringen min. Den er jo knallbra. Og jeg har stemt på de jeg har synes har vært best/likt best, rett og slett. Selv om det er vanskelig å prioritere mellom en del.

      Tiden har skjønt det med bokbloggere. Sikkert flere en deg som leser en overvekt fra Tiden da de "kommer så lett".. Av Tiden sine har jeg med ENE/Barnet av Hegazi Høyer, den er så spesiell at den er umulig å glemme..

      Slett
    5. Dette med Faldbakken, må, som nevnt, ha vært under min 3-4 mnd lange internettpause (rygg), høres ellers ut som ei bok jeg ville ha lest, nå derimot har jeg lest/hørt så mye om den at jeg er litt mettet. Ihvertfall for mett til eBokBib, står den i hylla neste gang jeg er på bib.. derimot, men.. det gjør den nok ikke med alle oppslagene. Uansett. ENE skal jeg lese. Liker Høyer. Glad for at jeg allerede har sendt inn. Null stress.

      Angående Tiden er jeg enig. Vet man ikke hva man har lyst til å lese, tar man det nærmeste, veldig ofte viser det seg å være Tidenbøker.

      Slett
    6. Ja, det var sikkert det. Du liker den sikkert, når du får tak i den. Det var ingen ventetid på den da jeg lånte den på bib, men det har sikkert endret seg etter at han ble prisvinner og nominert il Nordisk Råds.
      Jeg synes den er bedre enn Schreiners, selv om de har noe til felles.

      Har to Tiden-bøker av året; sundstøl og Gottlieb(om terapi)- som skal leses. Mye interessant hos Tiden. Fra fjoråret har jeg ulest Bror Hagemann, den skal også leses om litt, men nu om dagen går det mest i krim.

      Slett
    7. Har bare fått Gottlieb av årets. Hverken Sundstøl eller den andre dere nevner, men har uansett mange uleste fra ifjor. Hagemann blant annet, men etter den jeg leste for noen år siden undrer jeg på om han ikke er for inderlig for meg. Det mindre inderlig, det mer liker jeg boka, skjer hver gang.

      Slett
    8. Som sagt jeg undrer. Husker ikke helt hvorfor den Hagemannboka jeg leste ikke traff, gjettet på inderlighet, som ofte er der jeg faller av, men kan godt være jeg blander sammen med noe annet. Eneste jeg husker var at den handlet om ungt par i trøblete forelskelse.

      Slett
    9. Tror jeg har lest den boka. Men har du lest Leo? Den var veldig bra. Om en ung gutt, annerledes, som ble plaget.

      Slett
    10. Ikke lest Leo, var den før der jeg leste.

      Slett
  2. Jeg har sendt inn, men med kun 4 leste norske 2019 bøker ble det magert. Herfra til Hiroshima var selvfølgelig med :)Og Mama er trygda.
    Liker at du lager ukesinnlegg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har også hatt år da jeg har lest under fem. Spesielt de første årene. Var et år jeg bare nominerte ei eneste bok. (Renberg). Så lenge man liker det man har lest spiller det ingen rolle hvor mange. Interessant at både du og Anita har nominert Mamma er trygda. Denne har gått meg hus forbi.

      (Godt at du liker ukesinnlegg. Det fortsetter -)

      Slett
  3. Det er fint at Barn-og ungdom fikk sin egen kategori, dog ikke bra at det går på bekostning av dikt og noveller blant annet. Leste 48 norske bøker fra i fjor, noe som er noe mindre enn tidligere år for gjennomsnittet fra BBP startet har vel lagt på 70 norske pr år om jeg ikke husker feil. Spiller ingen rolle forsåvidt.
    Hadde jeg skulle stemt ville jeg også valgt Beistet og Drikkediktboken, men Lykke hadde ikke fått lov å være med.
    Når det gjelder Leireboken,aka kommentaren din til Anita så er vi vel tre stykker som har lest(og skrevet om?)Anita,Tine og je. Hørte den på lydbok og fikk litt Levi Henriksen vibber mens jeg hørte men litt usikker på om det var fordi handlingen er lagt til bøgda eller om det var en innleser som minnet om Henriksen i stemmen, litt av begge deler kanskje? Jeg tror du vil like den boken så jeg håper du leser den.
    Hadde selvfølgelig gitt den en stemme også.
    Kult at dere er flere som holder det gående med BBP fremdeles.
    God helg Inga, her blir det ski og maling og pittelitt lesing i helgen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ps. Mamma er trygda ville også ha vært med,den var veldig bra. Overrasket over at du ditchet Sortland, men er boken bra så langt?
      Tiden har gode bøker og jaggu kom det en ny bok inn dørene fra dem i dette øyeblikk. "Minerydding" som jeg haddev urdert å kjøpe..

      Slett
    2. Må bare si det igjen:
      Med 40 lest og klare meninger og hva som er best er det synd og skam at du ikke nominerer. Klarer ikke la være å mase... bare en liten epost til Ragnhild, trenger jo ikke stemme senere... mas... mas.. mas.
      Done.

      (bortsett fra, kanskje din nominering er hva drikkeboka trenger for å nå kortlista... mas)
      Done.

      Dette med leireboka må ha foregått da jeg var ryggsyk? Var jo noen måneder der jeg knapt var på nettet. If not skjønner jeg ingenting. Oppdaget nettopp nå at jeg har glemt Lavterskeltilbud. Er over halveis selv om den har ligget brakk siden samme ryggsykperiode. Like greit at jeg allerede har sendt inn, finner jeg flere bøker jeg har glemt blir det bare rot i hodet.

      Slett
    3. Glemte: Sortland er ok. Har lest litt over halve og et par av snuttene, de lengre, spesielt om en som pensjonerte seg har vært bra, men de fleste er litt sånn - so what? Likt de tidligere bøkene, men ikke like preist og treffende. Noe sånt. Får lese ferdig resten og se hvor jeg lander.

      Slett
    4. MInerydding kom i posten til meg i dag også. Blir alltid glad når jeg ser godt voksne debutere med bøker:)

      Slett
    5. Nysgjerring på hvor gammelt - godt voksen - er? Fordi jeg nylig så noen i et kommentarfelt so ble meget fornærmet over å bli kalt det. Personen var 30, eller kanskje det var noen han hadde hørt om som ble snurt? Husker ikke. Nettet er så stort. So, hvor gammel må man være for å være godt voksen? Gammel? Eller bare voksen?

      (btw ikke fått Minerydding heller)

      Slett
    6. Godt voksen i dette tilfellet er 66 år. Det er en godt voksen debut, synes du ikke?
      Minerydding ble anmeldt både i Klassekampen og Adressa i dag. Det er heller ikke værst av en debutant.
      Begge avisene var ganske samstemte. Terningkast 4 fra Adressa.
      Spent på å lese den.

      Godt voksen som begrep, ikke så lett å si hva det er, hvor grensene går. Tror det er kontekstavhengig.

      Slett
    7. Har hørt at det er når man - blir seksogseksti - alt skjer...

      Slett
    8. Wenche Myhre sang visst det en gang..;)

      Men det som er litt interessant her, synes jeg , er kjønnsperspektivet. Leste nylig at Myriam Bjerkli (et intrrju, tror det var i Morgenbladet ), forleggerne i Forlagshuset Vestfold si at det var vanskelig for eldre kvinner å få kontrakter på å gi ut bøker. De har gitt ut bok av Sissel Lie nå, som tidligere er gitt ut på andre forlag. Visstnok er det ikke like lett lenger. Sissel Lie er vel 77 år nå.
      Sissel Gran og flere snakker om alderdiskriminering.
      -
      Er det lettere for menn/eldre menn å få gitt ut bøker? Og debutere? - lurer jeg på da..Har fått en annen mannlig debutant på bordet her også; Sven G Simonsen, debuterer med krim På Press med boka Risiko, men han er bare 55 år, og det er jo bare barnet;)

      Btw- jeg regnet feil på Olden (Minerydding). Han er 68 år , f. 1952 på Ørlandet)

      Slett
    9. Fikk Minerydding i dag. I teorien er det ikke ei bok for meg, jeg blir mer og mer søtsuppedisney for hvert år som går. Samtidig setter jeg pris på -godt voksen - greia. 68 er en respektable alder for debut. Gjør meg glad. Men ble straks mindre glad da du trakk fram dette med kvinnene. Det er vel sånn over hele linja, dessverre.

      Leser jeg denne er hovedårsaken forfatteraldreren.

      Slett
    10. Ja, trist med alderdiskriminering av kvinner.. de blir nok diskriminert mer enn menn..
      Men heia Olden! Trønder attpåte..:)
      Og hurra for at Harveren Weinstein ble dømt.

      Slett