lørdag 31. januar 2015

BIOGRAFISIRKELEN 11 - 2 UKER IGJEN.

Who knew det var så mye informasjon i en bart, selv om det ser ut som de har bommet på hitlerbarten, men så var vel Adolf strengt talt østerriker, en bart som sannsynligvis er en mer pistrete versjon av indiabarten. Jeg undrer meg også over at den barten som de fleste menn i min familie har blåholdt på i generasjoner, ikke er avbildet, en såkalt børstebart (den ekte trønderbarten), en stri og firkantet variant av canada. (Bildet er av ukjent opprinnelse, lånt på google, og takk for lånet.)


15.februar 2015
Kategori: Herrer med Bart
Ingen fart uten trønderbart
Ingen fæst uten skinnvæst
, ja, sistenevnte var lenge et alternativ, kanskje til neste år, da kan vi boltre oss i Grizzly Adams
, og Davy, Daavy Crockett, ingen er vel slik som han.


 - ain't no Chaplin -
 Ehm,
Jeg leser, har allerede hørt:
Life and Laughing  (2010)
Michael McIntyres
meget underholdende memoar.
, som åpner med en sukkende klage om at han faktisk skrev denne boka slik at folk kunne lese om livet hans, for å ende opp med å lese den - for - oss, selv. Takk og pris, noe annet ville vært utenkelig.Jeg anslår at han har en smal russerbart, noe som ikke er så verst med tanke på den ungarske herkomsten, ikke Kina, som mange tror.
Avisoverskrifta den dagen foreldrene tok han med hjem, iflg McI.
 - The Chinese Take away - 
, britsh parents take home chinese baby
Alternativ2 er Charlie Chaplin med indiabart.


 Etterlengtet:
Kategoriene for 2015
, omsider klare, selv om de har stått både i kommentarfelt
, og på samlesida en stund - en liten stund
, er dette den endelige offentligjøringen.

15.feb  -  Herrer med Bart.
15.apr  -  Forbrytelse og Straff
15.jun  -  Vitenskap
15.aug  -  Forfattere (igjen)
15.okt  -  Eventyrere
15.des  -  Damer med Hatt

Bestemt etter mye fram og tilbake i kommentarfelt hvor jeg svelget kameler, strøk favoritter og føyde meg etter flertallet. Kategorier som utgikk
, sport, syfilis, finner, crossovers og krig, blant annet.
Synspunkter? Fornøyd? Dritsur?
Too late, toget har gått, elvis har left, og lista er i stein.


Det er 15 dager igjen
Hvem har ikke bestemt seg?
Hvem tør begynne året med skulk?
 

49 kommentarer:

 1. Heisan! Jeg føler for å lese en god biografi om Hitler, men skal være tro mot mitt hyllelesingsmål og plukke fra hylla. Pga tiden som er igjen til den 15. tror jeg at jeg leser om Marcus Thrane. Tipper Vincent van Gogh blir for lang, over tusen sider, frem til da, men hvem vet? Jeg skal vurdere det snart, alt går med prioriteing hvis man vil..
  Kjekt å se at listen for 2015 er endelig. Tenker nå at jeg har bøker i alle kategorier i hyla, ulest, er dog litt usikker på Vitenskap, men jeg skal sjekke om feks Rudolf Steiner, Arne Næss og Thor Heyerdahl kan anses som vitenskapsmenn, noe jeg tror. Tenker man vitenskapsmenn innenfor akademia, eller vitenskap i en bredere sammenheng, så.. Pr nå: Forbrytelse og straff: Hans Jæger, Fængsel og fortvilelse (selvbiografi). Forfattere: Flere, Eventyrere: Thor Heyerdahl, Cecilie Skog, med flere..Damer med hatt: Sigrid Undset (har en ulest bio av henne, og en som jeg har lest) Dette lan bli et spennnede bio-år.:) God helg!

  * ikke sur, men skuffet: Men jeg savner musikerne da, rockerne- hvordan skal jeg få lest ut bioene om Keith Richard, Mick Jagger, Neil Young, Jack Nicholson (film)- de hadde ikke kvalifisert bart en gang??

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble forresten litt i tvil når jeg tok frem bøkene nå. Boka om Marcus Thrane har som undertittel Forbrytelse og straff, og er nesten selvskreven til neste runde… Må visst gruble mer på hvem jeg skal lese nå..

   Slett
  2. Jeg googlet en annen mann, og han hadde bart for det meste, det er selveste Gabriel Garcia Marques. Jeg har hans selvbiografi i hylla: http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Pocket/Gyldendal-Pocket/Leve-for-aa-fortelle

   Slett
  3. Det overrasker meg ikke at du er godt forberedt. Hylla fylt av en biografi for enhver anledning. Som nevnt tidligere blir det Chaplin på meg (tror jeg). Stand up comedy ble for lettvint og russerbarten for useriøs. Cecilie Skog som eventyrer har jeg også lyst på. Delightful dame.

   Så hva blir det Marques, Thrane eller Hitler?

   Slett
  4. Jada, med unntak av idrett.;) (ingen regel uten unntak, husk Zlatan)
   Ok, så du skulle ikke bruke han på bildet over altså? Chaplin blir gøy.
   Jeg har 99 prosent bestemt for Gabriel! 450 sider fullpakka sider med små skrift, pocket, men jeg vil være tro mot hyllelesingsmålet mitt, og har lyst å lese boka. Papiret er gulnet, så lenge har den samlet støv..Så får jeg starte kommende uke..

   Slett
  5. Njaa, jeg skulle gjerne deltatt med MIchael, men siden barten er diskutabel og dette en u-korrupt sirkel, får jeg ta meg i nakken og lete fram Chaplinboka istedet.

   Slett
  6. Hehe, nei, det kan vi ikke ha noe av..;)

   Slett
 2. Silje sier jeg skal lese Stalin fordi han var den eneste av mine tre alternativer som ikke hadde skjegg i tillegg. Jeg kjøpte boka en gang for lenge siden fordi jeg ville lese den. Nå har den stått og stirret på meg i bokhylla i mange år, og på grunn av plasseringen er den veldig synlig hver gang jeg tar bilde fra godstolen foran bokhylla. Men jeg greier ikke begynne fordi jeg ikke har lyst til å lese den akkurat nå (eller de siste fem årene eller så), og fordi boka er for tung å bære med seg på toget. Dette kan bli enten Tvangslesning med stor T eller rebelsk opptreden og ignorering av det Silje har valgt for meg. Uansett valg, bør det snart tas om jeg skal rekke fristen.

  For resten av kategoriene er jeg foreløpig like planløs, og egne bokhyller har lite å by på. Kanskje på tide å besøke bio-hylla på biblioteket. (Og ikke kom trekkende med Storytel nå igjen ;) )

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes du skal høre på meg, gitt ;-) . Ellers har jeg biografien til Joss Whedon - du kan låne den. Han har skjegg også - men det er lov når det er Joss <3

   Slett
  2. (Hvem er denne Joss Whedon?)

   Altså, Eliza, storytel. har 100vis, kanskje 1000 biografier, inkludert Michael McInbart. Jeg er sikker på at halvparten har kraftig behåring - , også i ansiktet. Men hvis det nå bare er tjukke, tunge permer som gjelder, stiller jeg meg solidarisk med Silje, og sier Stalin. Kafe med stor T, og sikkert en større utfordring enn forrige runde med Austen, da det høres ut som om oppmøte blir dobbelt så stort.

   Slett
  3. Joss Whedon er skaperen av Buffy, Firefly, Angel og DollHouse :-). Han har også regissert Avengers og står bak Agents of S.H.I.E.L.D - serien. Er alltid usikker på hvor h - en i navnet hans skal være...

   Slett
  4. Aha! Betyr det at du er så ivrig på å låne den bort at det ikke er denne du kommer til å la deg fotgrafere med på tvangslesekafeen? Eller spurt mer direkte. Hvordan ser barten hans ut?

   Slett
  5. Barten er nok av det mer glisne slaget, og jeg skal lese Odyseen på tvangslesekafeen :-)

   Slett
  6. Gleder meg til å se deg! Satser på rekordoppmøte denne gangen!

   Slett
  7. Åh, vil gjerne låne Whedon Silje, kan du ta den med på fredag?

   Har nå slått endelig fast at det IKKE blir Stalin. Begynte på den forrige dagen og det er ikke snakk om at jeg kommer gjennom den boka. Har bare lest prologen på ca 30 sider, og forfatteren har allerede brukt opp hele adjektivkvoten for sine 650 sider, så det der orker jeg ikke. Har i stedet begynt på biografi on Henry Howard, den siste som ble henrettet av Henry VIII, så det blir mer Tudor-lesing på meg. Om det da ikke blir Joss Whedon. Eller begge to. Stalin blir det i hvert fall ikke!

   Slett
  8. Gleder meg til å se deg og :-).
   Jeg skal ta med boka på fredag, Elisabeth!

   Slett
 3. Jeg er med denne runden, og håper jeg klarer å finne fram noe til alle de andre kategoriene også. Riktig fine, blei de! Gleder meg til å lese, og er glad jeg kan hoppe over syfilitikere, svettende atleter, finner og krigere i år også. Grøss og gru.

  Jeg skal begynne på biografien om Henrik Ibsen i løpet av noen dager, en mann som ikke bare hadde en staselig bart, men også et karslig skjegg. Det er vel godkjent...?

  SvarSlett
  Svar
  1. En karslig bebartet samfunnsfiende er alltid godkjent, selv om det er litt vanskelig å se bartene for bare skjegg, undrer på om jeg skal innføre en regel der bare barter fra plansjen over godtas? Ikke? Uansett, hvilken land ville du plassert ibsenbarten i? Det får være nøkkelspørsmålet til alle som undrer på om lever farlig.

   Glad du er med - og fornøyd med kategoriene. Damer med hatt var vel, hvis jeg husker riktig, ditt påfunn, så hvis Anita vil krangle ner om rockn'roll og syfilis sender jeg henne til deg. Det ser ut til å bli et fint biografiår.

   Slett
  2. Litt vanskelig å se hvor snørrfangeren slutter og blir smulefanger, det er relativt mye ansiktshår i omløp. Ibsenbarten er nok en smule canadisk, tror jeg, men den henger som barten til en portugiser, dersom en kan feste noe lit overhodet til barteplansjen. Det får kanskje stå åpent for diskusjon?

   Anita: forstår jeg rett nå hvis jeg tolker det slik at du foreslår kampsport og haiking til neste års runder? ;)

   Slett
  3. Lystig morgenlesing
   , både den sjokkerende tvilen du sår om barteplansjen og Anitakategoriene, spesielt haiking, kunne jeg tenkt meg, og ser allerede for meg frantiske biografibloggere på jakt etter haike-biografier -).

   Men for å være alvorlig:
   Haruhi, reiste et viktig spørsmål, som vi er nødt til å ta stilling til under bartegodkjenningen. Nemligen: Hvor går grensa mellom herre med bart og gubbe med skjegg?

   Slett
  4. Alle som ser ut som Olav Thon eller bruker lue på samme måte som han, er per definisjon gubber, uansett hva slags hårvekst de har i ansiktet. Slikt kan ikke bortforklares eller unnskyldes. Ellers er jeg enig i at det er vanskelig å sette absolutte grenser. Hvis bildebevis på biografert herre med bart må framlegges, kan du jo som lesesirkelgeneral utvise skjønn i hvert enkelt tilfelle?

   Slett
  5. Det var jo en tid, bortom skogen, der alle, gutta på skauen, hadde topplua når de ferdes blant trær. Synes Thon ser ut som alle svarthvitt fotografier fra 50s og bakover, sleng på en knickers og still opp med treblanker og han kunne vært hvem som helst. Betyr dette at alle var gubber før, alle kjernesunne that is, eller finnes ei magisk tidslinje der gubberiet oppstå - eg, før 1972 - kult med Thonlue, etter = gubbe??

   Jeg utleder herved at Thon er kun gubbe hvis man overhode ikke kan forestille seg han svinge stokken, med bart og bredbremmet, i en Garcia Marquezroman. Sommerbris i hvite slacks.

   Han er nå blitt så gammel at barten er usynlig. Skjønn sier derfor at Thon godkjennes i alle hårvekstsammenhenger. Hvis du har lyst til å ombestemme deg? -)

   Slett
  6. Du sier noe, det var en stil før i tida. At den både var tullete og ukledelig får være en annen sak. Hadde vært stilig om det også var ei gubbegrense, men det tror jeg ikke. Det har vel alltid vært gubber? Noen av de antikke filosofene er for eksempel ganske gubbete, og de hadde ikke en gang lue.

   Jeg kan ikke forestille meg at Thon kan svinge på noe som helst! Og nei takk, for nå og alle framtidige lesesirkelrunder.

   Slett
 4. Da har jeg bestemt meg for en mann med bart, men jeg må se i boka først før jeg sier hvilken bok det er, for jeg måtte nemlig bestille den. Jeg tør jo ikke å skulke, tør ikke å tenke på hva som skjer da... :)

  Og nå synes jeg kategoriene dine er så underlige (les: jeg har dårlig fantasi) at jeg trenger hjelp til hva som skal leses. Forbrytelse og straff: da kan jeg lese om Northug ikke sant?

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Northug er jo genialt! (Nå blander jeg meg kanskje litt for mye - jeg deltar jo ikke I lesesirkelen en gang! Unnskyld, Ingalill!

   Slett
  2. Silje!! Takk, takk, takk!! Når du sier at jeg er innenfor og godkjent, da må Ingalill godkjenne Northug også :)

   Slett
  3. Jeg hadde nok egentlig tenk på ekte forbrytelser med påfølgende straffer, eventuelt hver for seg, forbrytere, grusomme straffer, - og ikke om kjernesunne, eplekjekke, trøndergutter med et uheldig forhold til rundkjøringer - som vi dessuten alle som besatt prøver å fortrenge og glemme har forgrepet seg på noe annet enn janteloven. For - du tenkte vel da å lese bok om - mannens - forbrytelse og straff. Ikke den boka der han på forsida presentereres som kosegutt i candlelight? Finnes det i det hele tatt bok om Northug som straffet forbryter? Og har du ikke lest om Northug før? Og Silje du tvangspåmeldes herved med Whedonboka for å røre i gryta. Det har også den fordelen at det tvinger Elisabeth til å lese ferdig Stalin -i god tvangslesingsånd.

   Når alt dette er sagt, kan du selvfølgelig lese om Northug. Han brøt loven. Han ble straffet. Bare en av de ville vært nok - så hvis du vil slenge helten, sånn rett før VM, oppi sekken med Manson og hans likemenn, får du lov til det, selv om jeg helst hadde sett du, på mer patriotisk vis, leste om han svenske høydehopperen, Patrick Sjøberg(?)

   Slett
  4. Joda, det er den boken hvor han dukker opp med candle light i strikkegenser jeg tenker på. Den har mamma hjemme, hun fikk den til jul, så da kunne jeg lese den i påsken tenkte jeg :) Det er greit å slippe å kjøpe hver biobok en skal lese også, og siden det ikke er sport-kategori i år, så tenkte jeg å flette inn den der.

   Jeg leste en Northug i fjor ja, men den var så kort og jeg leste den på tre kvarter.

   Skal tenke litt mer på andre jeg kan lese om, men jeg leser bare på norsk også, så da begrenser det seg litt.

   Men Patrick Sjøberg, han gidder jeg ikke å lese om altså, da tenker jeg bare: "hur brädt har ni hoppat?" :)

   Slett
  5. Ingalill; jeg har ikke tid til å delta nå - samlesing og kryssbøker må prioriteres - men jeg skal delta på "forbrytelse og straff" siden det var der jeg blandet meg mest inn. Deal? ;-)

   Slett
  6. Hehe - Silje, Deal!
   (bare ikke du også kommer trekkende med Petter kosegutt i mysgenser)

   Slett
  7. Ha-ha, da hadde jeg flirt, om Silje skrev om Northug altså :)

   Akkurat nå fikk jeg egentlig ikke lyst til å lese om han allikevel, siden du er så negativ til han. Men vi får se hva jeg rekker og har råd til, det er enda to mnd igjen og vel så det :)

   Slett
  8. Ikke negativ til Northug, jeg, tycker til og med han er kjekkere enn lillebroren, synes bare han passer dårlig som forbryter, dessuten leste jeg nettopp at han ikke skal sone før mai. Det store, meget seriøse spm er da: Er man forbryter uten straff?, er det ikke straffa og det at du ble tatt, det som gjør deg til forbryter. Hvis ikke hadde jo ingen visst om det?

   Slett
 5. For en gangs skyld er problemet at jeg har for mange alternativer. Klarer ikke helt å bestemme meg for om jeg skal fokusere på å finne best mulig bart, eller best mulig leseopplevelse. På bartesiden er jeg helt forelska i Arthur Conan Doyle (men finner ingen gode (korte) bios på kindle), men vurderer også Ron Swanson/ Nick Offermans meomarer (som inneholder minst et helt kapitel dedikert til bartestell og bartebetydnig) - men som helt sikkert suger litterært sett.

  Ellers vurderer jeg Dickens, selv om jeg føler han blir mer gubbe med skjegg enn herre med bart. Også ønsker jeg veldig høyt at Graham Greene hadde bart - men har dårligere photoshop (paint?) evner enn deg.

  - og forøvrig er blogglysten så lav, at innlegget kommer tidligst i juni, så jeg burde finne en bartefyr med en slags form for vitenskaplig bakgrunn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvem kunne ant hadde jeg hadde slik et overbevisende bartetegnetalent, uante muligheter har blitt åpnet og jeg ser nå for meg en framtid der jeg tegner russerbart på alle som trenger en hint av forskjønnelse. Du skal se at neste gang McBart gjester Apollo, er det med behåring. 100% sikker!
   Ja, til digital løsbart!
   (Jeg brukte en hel time til å støvsuge internettet etter bilder av Mc med bart, men, ingen verdens ting, ikke så mye som et uheldig fjortisbilde med babystubb. Det må være sensur på gang.)

   Når det gjelder deg og vegre/vinglingen har jeg bare en ting å si. Hør på Hornby, han roser Tomalin og Dickens opp i skyene og bare det fjerner skjegggubbestempelet. Jeg kan lett se han sprade rundt med stokk, hatt og bart, slik en herre skal. Blogglysten kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med, den er ikke mer virksomhet her i dalen enn at det holder til et par innlegg i måneden. Jeg har kommet dit hen at mer enn 3/mnd virker vulgært -)

   Slett
 6. Jeg har holdt på med Djenghis Khan leeeeenge, og er fortsatt bare 23% inn. Her må det tvangsleses. Og tvangsblogges om Midnattsbarn og Gone Girl. Det eneste jeg savner er Sex, drugs og rock'n'roll - har jo allerede lastet ned en selvbiografi om en pornoskuespiller. Er det lov til å lese den svære boka om kreft som vitenskap? Og damer med hatt - herregud.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel, du har ihvertfall begynt. Jeg skulle lese ut Tellemarck først, og har nå brukt ei uke på 20s. Det rare er at boka virker helt ok mens jeg leser. Så sovner jeg og glemmer absolutt alt, aner fremdeles ikke hva den handler om - annet enn at forsiden lover noe cowboygreier. På dette viset kommer jeg med uåpnet Chaplin til Tvangslesekafeen, som nå er utvidet fra 1600 til midnatt.
   - som minner meg på
   , at det er umulig å skrive omtale om Midnattsbarn, jeg fikk det aldri til, og skjelver at prestasjonsangst bare jeg tenker på boka. Gone Girl derimot burde være grei skuring. eg. skjønte du greia - eller ikke? LIkte du slutten eller ikke? Jeg skjønte greia, og skjønner ikke hva de syter over de som hater slutten. You?

   Neste år skal den med størst deltakelse få bestemme en kategori, helt alene, så det er bare å henge i. Muligens må du først sette Gro ut av spill, og kveste Anita, men mulighetene er der.
   Du heter ikke Makabre Monika for ingenting....

   Kreftboka er godkjent, der er det vel både vitenskap og menneskeskjebner, tror jeg, Haruhi??

   Slett
  2. Jeg hatet slutten! Og jeg hadde store forhåpninger til at filmen hadde tatt seg så store kunstneriske friheter som å endre slutten, men neida. Er i et etisk dilemma når det kommer til hvor mye som skal avsløres av plottet i det blogginnlegget, vurderer å kalle det for psycho bitch, men det gir vel bort for mye? A penny for your thoughts.

   Blogginnlegget om Rushdie ble mye leseprosess og quotes og omtrent ingen innhold. Og jeg skal liksom lære elevene til å bli gode skrivere? FML. Kjenner i det minste til teorien.

   Makabre Monika får heldigvis stor nok dose i fra fiksjon og trenger ikke å bli makaber i det virkelige liv.

   Slett
  3. Avslør intet.
   Selv om det nå er kommet film, som avslører så mye i reklamen at sikkert alle nå vet alt. Og de som ikke har lest boka yet, sikkert velger filmen istedet. Trodde lenge jeg var den siste på planeten, men så kom du....

   Bare det å makte skrive innlegg om Rushdie er en prestasjon, og boka bugner av sitater. Jeg hørte den på lydbok, og du kan jo tenkde den forrykende farten, og ikke minst schwungen over indiakksenten. Utenomjordlig lest!

   (Og det om makabre monika - takk og pris!)

   Slett
 7. Leser så Kindle'n går varm. Skal ferdigstille både Hypnotisøren (80%) og Blixen (48%) før Hemingway slipper løs. Og så forbeholder jeg meg retten til å ha tvangslesekafé 12.feb ettermiddag kanadisk tid, ellers blir det tvangslesefrokost - føles ikke helt det samme, selv om key lime pie sannsynligvis sklir ned med morgenkaffen også -) Lite bloggoppdateringer so far, men nå er oppussingsprosjektet ferdig her og regnet ankommet fjellheimen, så ingen unnskyldninger. Samleinnlegg coming up. Ser fram til Hemingway, men boka er svært tjukk...håper han er spennende å lese om...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hypnotisøren? Hva er det jeg hører.? Har mine boikottingskrav gått deg hus forbi? Har kyniske keplers tatt rotta på deg? Jeg er så sjokkert og vonbroten at jeg ikke tør sjekke etter oppdateringer på bloggen din
   - ifall jeg - blir
   - blind.

   Slett
  2. Pekka och Toivonen satt och drakk. På den sista flaskan på bordet stod "Må inte takast inn, man kan bli blind". Pekka så på Toivonen och Toivonen så på Pekka. Så sa Pekka: "Du Toivonen, har vi inte sett det mesta...". Brave the Keplers! MOHAHAHA

   Slett
  3. mhahah, ja

   , jeg påstod bråkjekkt og hardnakket i Hypno-innlegget mitt at jeg aldri skulle lese noe fra Keplers, ever, og det holder fortsatt stand, immun mot alle godord jeg i årene etterpå har sett paret og produksjonen beskrevet med. Den mest standhaftige av boikotter....

   (det er vel keplers du sikter til med pekka og toivonene, da tenker jeg.....)

   Slett
 8. Et kyss uten bart er som et egg uten salt
  R

  SvarSlett
  Svar
  1. ((fniiis))
   , men bare for å ha sagt det
   , jeg salter aldri eggene mine....

   Slett
 9. Jeg har et stykke igjen med boka-- her er en smakebit, en trøst enn så lenge: http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/02/leve-for-fortelle-en-smakebit-fra.html

  SvarSlett