fredag 3. oktober 2014

BIOGRAFISIRKELEN 9 - 12 DAGER IGJEN.

Ravatns Folkelesnad utkonkurrerer de såkalt alternative ladyboysen. Isnt't it ironic?
Norske ukeblader - så mye morsommere enn de eksotiske guttedamene.


15.oktober 2014
Kategori: Alternativere

Alternativere, som ingen vet hva er
, og som er umulig å definere.
Hva er alternativt?, hva er normalt?
, og hvor går grensa?

Jeg vet jeg sa det skulle komme en definisjon, at dere endelig, en gang for alle skulle få fasiten og det svarthvite svaret på raritetenes gåte. En lang klargjørende hypotese var nesten ferdig utarbeidet, og dreide seg kort oppsummert om livsvalg og lidenskap. At det ikke er handling og liv som lager alternativstempelet, men intensitetsgraden og intensjonen bak.

Eks:  
Blomsterelsker - ikke alternativt
Mennesket som kun snakker, bryr seg om, lever for blomster, flytter inn i drivhus, strikker genser av roseblader, snakker med trær og forelsker seg i en løvetann = alternativt.

En forklaring jeg var svært fornøyd med
, helt til jeg begynte å lese min utvalgte bok - om Thailands tredje kjønn, og innså at alternativgreier er like forutsigelig som hverdagsliv og dessuten opphører å være alternativt i det øyeblikket man har lest mer enn 50s og kjenner historien og/eller mennesket.

Derfor:
I siste øyblikk
, får kategorien nytt arbeidsnavn
Ting jeg vet lite om.
Ting jeg aldri har hørt om før nå.
Ting som ikke var så spennende/mer spennende enn jeg trodde.

Nå ble det vel lett?

Jeg har lest 131s.
Det er halvparten
, og den ene ladyboyen er den andre lik.

Ravatn derimot avslører iflg. baksideteksten, skuggesidene ved både samfunnets og oss sjølve, på frekt observant og morosamt vis. Desverre er Folkelesnad en essaysamling, og til tross for at jeg nå har lært mer om vekeblad enn jeg ante jeg hadde behov for, kan jeg ikke forsvare et bytte. Sukk.

Det er 12 dager igjen. 
Hvem leser hva?  Hvem koser seg?
, forresten, forrige rundes utrekksvinner ble Hedda.
, som kan velge mellom Tomalins Dickens, Austen eller Hardybiografi.
, på kindle selvfølgelig.


33 kommentarer:

  1. Jeg er som vanlig ikke med - men jeg stakk nå bare innom for å si det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hmpf, nesten så jeg leverer tilbake Liabø-boka ulest.

      Slett
  2. Æh? Du har vel ikke endret kategori, når jeg allerede har bestemt meg for en klarsynt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, men neida, kategorien er den samme, men muligens har jeg gjort det mer komplisert ved å forsøke å forenkle.

      Slett
    2. Good! Begynte å lure, nemlig.. ha en fin helg.:)

      Slett
    3. Du er vel godt igang?
      (føler nesten for å lime inn den lange forslagslista di her, siden jeg nå har rotet det til i alles hoder -)

      Slett
    4. Nei, jeg har ikke startet- da det er en bok som ikke vil ta så lang tid og jeg har planlagt å lese den like før frosten går ut for publisering. Bare bruk den lista du- jeg har sikkert enda flere forslag om du vil.;)

      Slett
    5. Fristen -- ( ikke frosten, den går vel ikke ut før på våren engang når den først setter seg..haha)

      Slett
  3. Og jeg som (endelig) hadde skjønt hva en alternativer er. Og egentlig kunne tenke meg å lese om en (type eremitt, ørkendude, surivallist) - men fant ingen navn/bios som frista. Beklageligvis.

    (det gleder meg litt at du så deg nødt til å endre kategorien)

    SvarSlett
    Svar
    1. Begynner å innse at dette innlegget må være uforståelig rot. Kategorien er uendret, bare navnet er forskjellig, fordi det skulle bli lettere for DERE.
      LETTERE, hører dere.
      Ørkenduder er fremdeles meget alternativt
      (helt til du begynner å lese om en). Du har fremdeles 12 dager på deg. Hva med Thomas Aquinas, det aner meg at han var meget alternativ - bonus her er at du tilegner deg verdifulle ekstrakunnskaper for Lillehammer.

      Slett
    2. Måtte google Thomas Aquinas. Tror jeg trenger mye mer enn ekstrakunnskaper for å være lillehammerklar.

      Kom forøvrig på at min far har mange bøker om ørkenefedrene stående i hylla, sikkert noe som kan telles som biografi - men siden jeg har type tre dager på meg, står jeg fremdeles over. Må vel heller begynne på en forfatterbio snart, hvis jeg skal ha den minste sjanse til å bli ferdig i riktig måned.

      Slett
    3. Jeg fortrenger skuffelsen til fordel for det mer presserende spørsmålet:
      Hva i huleste er en ørkenfar?

      Slett
    4. Munker som bodde i ørkenen på tohundretallet, fastet mye, snakket lite, spiste sand (?) og drakk kamelblod (?). Klosterliv er i det hele tatt ganske alternativt, sett med norske øyne.

      Slett
    5. Hildegard von Bingen var vel også ganske alternativ, utfra dagens og datidens ståsted. Klosterliv, syner, urter etc.

      Slett
    6. Jeg vil lese om ørkenfedre! Og du har ei uke på deg :)

      Slett
    7. Åååh, Hildegard. Elsker henne! Eller den fiktive biografien om henne av Anne Lise Marstrand-Jørgensen i hvertfall. Tror ikke jeg tør å lese en "renvaska" bio om henne, dessverre. Er for glad i bildet Marstrand-Jørgensen (burde ikke være lov å gi ut bok med så langt navn) har laget.

      Hadde jeg bodd i samme hus som min far, skulle jeg nå bukket under - og styrtlest. Den gang ei. Kanskje finner jeg noen ørkenfedre på amazon, men i så fall er de jo ikke kontrolllest av min far. Skeptisk.

      Slett
    8. For hver kommentar du skriver økes kravet er ørkenfar-innlegg. Bare tanken på at det finnes så mange (fedre, eller bios?), av så vekslende kvalitet av de må kvalitetsleses av en fagmann, gjør at jeg nå, hvis ikke du tar til vettet og skriver, må opprette en 2015kategori, spesielt tiltenkt ørkenfedrene.

      Slett
  4. Mens jeg altså skjønner mindre og mindre ...

    Drister meg likevel frempå og eg berre spyr: kan Assia Djebars sels selvbiografiske roman "Stort er fengselet" passe? Jeg vet nemlig svært lite om algeriske kvinners kjærlighetsliv ...

    SvarSlett
    Svar
    1. Da er du på rett spor. Dette er sirkelen for de særs oppvakte. De som er immune for språklige krumspring og kronglete setninger. Det mindre man forstår det flere biografier trenger man lese.
      (Paragraf 3a)

      Når det gjelder Assia - er jeg usikker på hvor alternativt algerisk kjærlighetsliv er. Etter opprinnelig regelverk ville du vært påkrevd en bevisbyrde som i det minst slår Ivar Aasen, en annen foreslått alternativer, men siden jeg nå engang for alle har fastslått at alt man kan finne på å drive på med er innlysende normalt for de involverte - og ikke minst fordi dette er din første gang som potensiell sirkeldeltaker
      , sier jeg ja - algerisk kjærlighetsliv er i høyeste grad merksnodig, og velkommen skal du være.

      Slett
  5. Jeg prøvde meg på Memoirs of a Dervish av Robert Irwin, men den må jo ha vært skrevet på speed, hoppet fra det ene til det andre. Dermed ble det Talking to the Dead om søstrene Fox som blir hyllet som stifterne av moderne spiritualisme. Kan hende jeg må legge den fra meg hvis jeg plutselig begynner å høre bankelyder.

    SvarSlett
    Svar
    1. Søstrene Fox har jeg lest en del om. . Blir interessant å lese ditt innlegg om damene.:) Si fra hvis du hører bankelyder, så sender jeg Lilli Bendriss eller noen til deg for å jage de ut..;)

      Slett
    2. Music to my ears, bankende musikk, burde jeg vel si, aldri hørt om søstrene Fox, men det forundrer meg ikke at Anita har kontroll.

      Lesesirkelen er forøvrig og selvfølgelig mot narkotika så speedvrøvlende memorarer er pr.def sensurert og boikottet. Snøblind. Døve øre til.
      Kanskje gleder jeg med litt likevel, skal prøve et par ladyboys-sider til akkurat nå, mens 'ånden' er over meg.

      Slett
    3. Målet med den biografien var jo å lære hvordan en vanlig britisk mann plutselig kan bli en sufimystiker. + 60-tallet med sin drugs, sex og rock'n'roll alltid er morosamt.

      Hysterisk å lese om Foxsøstrene. Så langt kan jeg røpe at det var åndene som forlangte at de skulle holde offentlige seanser, snakk om å være pr-syk.

      Slett
    4. Gleder meg!
      Jeg mistenker f.ø at åndelighet og pr.kåthet går hånd i hånd. Hvorfor skulle ellers allers de åndene kun dukke opp når TVNorges kamerateam er tilstede.

      Slett
    5. Mange døde begynner visst å bli lei av styret fra disse levende mediumene: http://www.opplysningskontoret.org/dod/

      Slett
  6. Jeg er med! Og så gøy at jeg for en gangs skyld har vunnet noe! (Men det er alt for vanskelig å velge bare én. Dessuten har jeg ikke kindle og sånt, så jeg må nesten ha det tilgode, evt. får du trekke en ny vinner.)

    Jeg har endelig falt ned på at jeg skal lese "Biskop Arnes saga". Den er nok alternativ på flere måter, med mindre en leser om Islands middelalderbiskoper på daglig basis. Må bare lese ferdig Huxley først, så går jeg i gang!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke kindle, brett, eller smarttelefon?
      (Min beundring for deg økte nå betraktelig!)

      Dessverre har jeg ikke mange papirbio-er liggende
      , annet en Enquist og Cixi. Førstenevnte skal jeg muligens lese til forfatterrunden, og hvis jeg husker riktig har du vel allerede lest den. Cixi derimot kan jeg sende i posten til deg, eller, du kan få ha prisen til gode (- til du tar til vettet og skaffer deg et brett -)

      Biskop Arnes Saga
      , høres så alternativt ut at jeg nesten fryser på ryggen.

      Slett
    2. Ikkeno sånt nei, her lever vi mest som i middelalderen, med skinnbøker og dårlig lys (bortsett fra at vi har ganske godt lys og få skinnbøker, hvis noen). Kan vel hende at et brett er på trappene en gang i framtida, også her, og jeg tror jammen nettbrett kommer før snøbrett, så jeg velger å ha det tilgode, sånn at jeg eventuelt har noe å prøve med - når jeg endelig kommer så langt. Men det kan ta vinter og votter.

      Blir ei spennende runde i lesesirkelen, ser at det er mye forskjellig i vente. Gøy! Håper du snart kommer med kategorier for neste år også. God les til dere alle!

      Slett
    3. Skinnbøker og dårlig lys høres akkurat romantisk nok ut til at jeg kan tenke på det helt til neste leseøkt. Tror nesten jeg skal legge bort tastaturet og skrive resten av kommentaren med fjærpenn.
      (Done).

      Kategoriene for 2015 er fremdeles på forslagsstadiet, så her er alle tips HJERTLIG velkomne. Det eneste jeg vet er at HERRER MED BART er spikret. Muligens også noe kriminelt.

      (Når det gjelder premien, holder jeg den til du sier ifra. Det skal ikke forundre meg om Tomalin snart dukker opp på døra og lurer på hva jeg skal med alle disse Jane Austen biografiene -)

      Slett
    4. Håper du kjører reprise av forfatterkategorien og crossovers også! Og et motstykke til herrer med bart kan kanskje være damer med hatt? Og hva med sjølbiografi?

      Slett
    5. Jeg også ønsker flere Forfattere. Og Rockestjerner. Og så ønsker jeg Filmstjerner, skuespillere, selvbiografier, statsledere, eventyrere- og hva med å dele inn i nasjonaliteter? feks berømte latinamerikanere, amerikanere, asiater , afrikanere, dansker, norsker og svensker (vel det kan bli mye- men skandinavisk kulturperson feks?) Vi må jo ha det litt gøy også, bry hjernen vår så vi ikke blir digital demente hele gjengen.
      Noe kriminelt høres spennedne ut, som murders… fra Selbu.

      I denne alternativrunden som ser ut som blir vanskelig for en del, så har jeg valgt Gro-Helen Tørums: Sjaman på høye hæler.

      I Åndenes makt Fra sjel til sjel. Ha en strålende helg..)

      Slett
    6. ... alle disse valgene.....
      , ikke rart viljestyrkemuskelen min er utslitt.
      Herrer med bart = - (min eneste sjanse for å komme gjennom Chaplin-biografien) - ellers noterer jeg alle forslag, kategorier og gjentakende kategorier. Forfattere, crossovers, sportsutøvere og musikk - er de som (foreløpig) ønskes gjentatt. Mulig jeg må legge det ut til avstemming. Vi kan jo ikke ha de samme kategoriene hvert år??

      Vi får ta en skikkelig runde på det i november - må bare gjøre unna alternativerne først.

      Slett