mandag 7. april 2014

BIOGRAFISIRKELEN 6 - 8 DAGER IGJEN.

D
Denne gangen er det helt sant. Jeg er godt i gang. 26 sider lest.


15.april 2014
Sportsutøvere
Nummer på brystet, vett i pannen, stål i ben og armer.


Det er 8 dager igjen.
Akkurat nok til at alle de som tror de befinner seg høyt på hesten, høyt på strå, kan ta skjeen, i høyre hånd og jogge til nærmeste bibliotek, eller trimme klikkefingeren, ingen grunn til å dømme levende og døde. Skal jeg tro forhåndsprognosene blir dette en svært liten, men eksklusiv sirkel. 
Nedoverski, ball og joggesko. 
Det er alt jeg vet.

Hvem slenger seg på i siste liten?
Don't think run, eller som Harry Quebert sa
Hvis du ikke kan manne deg opp til en løpetur i regnet, så vil du aldri greie å manne deg opp til å skrive en bok. -  
Det han egentlig mente var, du er ikke verdig din høye hest og bokbloggstempel med mindre du takler den mest krevende utfordringen av dem alle. Sportsbiografien. It's a jungle out there!

Jeg har tidligere lest Ingrid Kristiansen, Grete Waitz og Bjørn Dæhlie. Ingen av dem var verdige. Ingrid var sær, Grete kjedelige, og Bjørn Dæhlie skjøt småfulger. Grete sin var best fordi hun hadde skrivehjelp. Skrivehjelp, og valg av biograf er som alltid viktigst. VIKTIGERE enn hvor spennende personlighet og karriere objektet har hatt/har. Det er min visdom seks runder inn i sirkelen.


Scott Jurek er mitt valg.
Amerkaneren som løper lenger og raskere enn noen andre, og er veganer. Sistenevnte er helt ny informasjon, men visstnok en viktig del av mannens identitet. So much so at han også bidrar med oppskrifter. Så langt har jeg lært meg og lage både sushiruller og rismelk. Rismelka var så lett at jeg kanskje prøver en dag. Kok ris, slå av vannet, avkjøl. 

Inspirerende!
, selv om jeg så langt kunne ønsket meg mer løping og mindre kokekunst.

Du er vel ikke av dem som bare vil skrive om forfattere?
, og husk, man trenger ikke ha blogg for å delta
, du trenger ikke engang fortelle meg det
, selv om slik hemmelig deltakelse er urettferdig, aggreverende
, og ikke kvalifiserer for premie

Uttrekkspremien fra Dronningrunden
går til - abrakadabra - Monika.
 , og premien er fritt valg blant følgende Tomalinbiografier - på kindle.
Thomas Hardy, Jane Austen, Dickens eller Wollstonecraft.
(vil du ha papirbok: chaplin eller enquist.)

Avsløringens time er kommet.
Hvem har valgt riktig? 
(gud vet hva som skjedde med fonten i dette innlegget?)

47 kommentarer:

  1. Kjenner du den hemmelige knappen som heter "fjern all formattering"? Den kan være god å ha når bloggen er så frekk at den ordner seg egne fonter helt på egenhånd.

    Jeg tror faktisk ikke jeg eier en eneste sportsbiografi. Da blir det vel ratt til at jeg må løpe strafferunder jeg nå da, snufs.

    SvarSlett
    Svar
    1. Redningskvinne!
      En slik knapp har jeg aldri hørt om, akkurat hva jeg hadde trengt igår, (nå tør jeg ikke fikle mer). Hvor finner jeg denne vidunderknappen?

      (psst, de fleste av oss har lånt sportsbøkene våre på biblioteket -)

      Slett
  2. Scott Jurek høres ut som en grepa kar. Han beviser det min yngste sønn hardnakket hevder, at en trenger ikke animalsk protein for å trene godt. Han trener selv mye, og er veganer. Bloggeren Veganmannen ser også ut som han er i fin form. Så kanskje mor skal slutte å være litt bekymret for allsidigheten i kostholdet til poden. Nuvel. Over til biografi: Jeg har kjøpt boka om Zlatan , men jeg finner den ikke i alt rotet etter jeg flyttet for to uker siden, så jeg får vel ta en tur på biblioteket. Jeg tråkker over min egentlige komfortsone når jeg leser en idrettsbiografi, men så hører jeg på Harry Q, og jogger i regnet. Ja, jeg har jo ambisjoner om å skrive mer enn blogg etterhvert, så da får man hoppe i det etterhvert og på tvers, stavhopp og lengde, kanskej Maradonas biografi også hadde vært noe? Eller buddhisten fra Argentinas vm-lag for ca et-to tiår siden. (har glemt navnet og tviler på at det finnes noen biografi om kjekkingen på norsk)

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, Anita, det er nettopp det som er Jureks poeng, animalske proteiner er unødvendig - også til utholdenhetsidrett. Good news for vegetarianere, eller hva det nå heter for slike som meg, som spiser alt bortsett fra firbeinte - (eh, og utvalgte tobeinte -).

      Bakdelen med boka er at jeg, som for tiden befinner meg dypt i masseprodusert sukkerland, følger meg som en gris. Det funket ikke å lese boka med frossenpizza på fatet og blodbanene fylt av eurothrashgodis. For mye snakk om hvordan kroppen er ditt tempel og at den aldri kommer til å yte noe som helst med den dietten jeg fører. Satser på at jeg hjernevasket nok til forandring, når siste side er lest.

      Jogging i regnet er best, spesielt for allergikere, jeg skal også komme meg ut, nå hvetebrødsdagene mellom meg og den nye tredemølla er over. Når nettene blir lange og hverdagen setter inn.

      Neiii, hold det til Zlatan, glem Maradona. Jeg sier det igjen - det påstås at Zlatan er en kvalitetsbiografi med litterære kvaliteter.
      Eye on the ball!

      Slett
    2. Jeg har hørt mye bra om storyen til Zlatan, at den også skal være litterært bra, er jo et absolutt pluss pluss!
      Du må begynne å juice, så får du mindre lyst på sånn junkfood, skjønt en frossenpiazza nå og da er jo helt greit.:) Bare det er Mrs Odker, eller noe sånt..

      Slett
    3. Fotballstjernebiografier selger: http://www.kampanje.com/markedsforing/article5973553.ece

      Slett
    4. Interessant! Jeg føler at jo, jeg vil også heller lese om Zlatan enn Northug, pga at jeg har hørt at boka skal være så bra, i tiden osv, men jeg velger MYE HELLER Northug enn Solskjær. Muligens er det basert på hvem jeg tror har levd mest interessante liv, og hvem jeg vet minst om?

      (sukk til junkfooddilemmaet)

      Slett
    5. Nå har jeg vært på bilbioteket i dag og rota meg borti sportshylla og fant mye interessant, bl.a om Sonja Henje som broren har skrevet sammen emd en amerikansk biograf- den levner ikke Henje bare ære for å si det sånn, hun var herskesyk og lunefull..ikke god. SÅ var det ei bok om myggen som Håvard rem har skrevet- der var det jo en del øldrikking og sånn, og så var en liten bok som Stig Inge Bjørneby hars krevet om sine problemer og angsten han fikk av kjendislivet.. Løsrivelse heter boka. Alle disse kan jeg tenke meg å lese, men etter en nøye vurdering i stua har jeg likevel bestemt meg for Zlatan. Han jobba jo i Italia! bl.a. :) (og jeg som trodde han spilte på Rosenborg, haha) Jeg fant også en dokumentarfilm om Maradona, og den skal jeg se som en bonus!":) Se andre bøkene jeg nevnte kan jo være tips til de som ikke har funnet noe.:) (og det var mange skibiografier du, om Liv Grete Poiror, Dæhlie og sånn, men du Poirot? Nope, det høres ærlig talt kjedleig ut)

      Slett
    6. Frøken Loco i fotballhylla?
      Jeg er glad du holder fast ved Zlatan, om ikke alle andre grunner veier tungt nok - er han mye kjekkere enn både Bjørneby, Solskjær og Myggen. Selv om Myggen var sånn passe raddis-søt. Dvs, så raddis-søt som en fotballspiller med hockeysveis kan være.
      (Du glemte forresten Erik Soler -)

      Slett
    7. I sportshylla da vet du.;) Leste til side 100 i Zlatanboka i går, så jeg nesten fikk gråstærlignede symptomer og svie på sengekanten..For en oppveskt den gutten hadde. Myggen var en artig type ja, og søt. Soler ikke, alt for glætt for meg. (Ps. Jeg tenker stadig på Walter Jurek når jeg åpner innlegget. ditt. Han seriemorderen i Keplers bøker, bøøhh..)

      Slett
    8. Da gleder jeg meg til omtale, når man leser gråstær på seg må boka være god.
      (shh, du vet vel at jeg boikotter Kepler. Ever since Hypnotisøren)

      Slett
    9. Ok, Jurek kom kanskej først med i bok to? (den har ikke jeg lest heller), og han dukker sterkt opp i bok fire.. Nuvel. Leste i Adresseavisa i dag at Zlatan mista sin 40-årige bror sist uke. Sørgebånd.

      Slett
  3. Wheeeee! Jeg velger meg Jane Austen.

    Og jeg vet at det er en smule frekt siden jeg akkurat har vunnet, men jeg hopper lengre enn Wirkola over sportsbioene. Som straff så skal jeg begynne å jogge, i regnet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jane er sendt det til deg. Alt du trenger å gjøre er å klikke - accept og - boka er klar til lesing.
      Gratulerer! Og ta et øyeblikk til å nyte det vakre diktet jeg forfattet i sirkelånd -)

      Tilbake til ikke-deltakelsen.
      Godtas kun hvis du den 15.april legger ut bilde av denne påståtte regn-joggen.

      Slett
  4. Hmmm jeg har to sports"biografier" så kanskje jeg skal delta? Den ene er om Mini, den andre om Anja Andersen...

    SvarSlett
    Svar
    1. Jajaja!
      Du visste det kanskje ikke, og nå er det for seint, men enhver kommentar i dette feltet regnes om bindende påmelding. Min stemme går til Anja.

      Slett
    2. Men jeg vil skrive om mini.... det er også en knallfin poster som følger med boka

      Slett
    3. (ungepikefnis)
      , fordi jeg ikke aner hvordan Mini ser ut i 'voksen' tilstand, ser kun for meg hockeysveisen.
      Hvis du insisterer så gjerne Mini for meg.
      (-- for ingen banke RBK
      og hei og hei og hå og hå--)

      Slett
  5. Jeg er med! Men med noe tvilsomt innhold, vil kanskje noen si. Jeg leser Per Olov Enquists reportasjebok fra OL i München i 1972. Det er det nærmeste jeg kommer i denne omgangen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg gleder meg til denne mye omtale Enquistboka. Du har vært smart. Ved å stadig nevne den i biografisammenheng, er jeg nå mer enn overbevist om at den fyller alle kriterier

      I samme ånd kan jeg nevne at både Jon Michelet og Nick Hornby har skrevet fotballbøker, så vet dere det. (Her hjelper det å være arsenalfan.)

      Slett
  6. Jeg er of course med! Er det ikke obligatorisk da? Har valgt kombi sport- og krigshistorie. Heia Kabul!

    SvarSlett
    Svar
    1. Korrekt. Obligatorisk it is!
      Men du vet, noen skal bestandig gjøre seg til med skulking og røyking - bak nova. Gleder meg til Kabul-bio. Du er vag nok til at nysgjerrigheten fikk en boost.

      Slett
    2. Ja, og så ispedd mye kvinnekamp, da! Vag nok fremdeles, eller holdt det ikke med tittelen?: Heia Kabul! Av Anders Hammer et eller annet ...

      Slett
    3. hehe, trodde Heia Kabul var mer din eksklamsjon om boka
      - hei jeg likte den - heia kabul -

      Slett
  7. Jeg er også med og har til og med lest to! Den ene er kort og overfladisk, den andre til å bli glad av, så jeg har kost meg som den sportsidioten som jeg er :)

    Men Ingalill, neste kategori er "crossovers", hva vil det si? Hva som helst? Jeg spør for å ikke delvis bomme som jeg gjorde med Jan Werner vet du :)

    Gleder meg til omtalene neste uke, ser ut til at det er flere enn du trodde som er med og det er kult :)

    SvarSlett
    Svar
    1. To er hederlig innsats, og som æresmedlem skal du få slippe å skrive om begge, med mindre du absolutt vil. Jeg ønsker meg selvfølgelig den man blir glad av. Er det Kjus/Aamodt?

      Det så lenge ut som det bare skulle bli deg, meg og Anita, så dette begynner å ta seg opp nå. Men jeg skjønner at folk er redde, dette er en meget krevende kategori -)

      Crossovers:
      Er biografier som plasserer seg mellom sjangre. Man vet ikke helt om det er romaner, biografier, dokumentarer osv. Eksempler:
      Stridsberg om hun som skjøt Warhol.
      Knausgård, ol, om seg selv.
      Mantel om Cromwell
      Oates om Monroe
      , som var alt jeg kom på i farten.

      De fine her er at disse bøkene ofte er skrevet av 'ekte' forfattere med lov til å fotoshoppe historien i den kunstneriske frihetens navn.
      Det er en drømmekategor!

      Slett
    2. Som æresmedlem så har jeg tenkt å skrive om begge, man skulker ikke unna, det tør jeg ikke heller :) Og ja, Kjus/Aamodt er til å bli glad av. Jeg har virkelig likt å lese om de, og jeg har enda større beundring for hva de oppnådde nå etter å ha lest boken.

      En veldig krevende kategori..., not :) Morsom, og tenk på alle idrettsutøverne som har fått bøker skrevet om seg..., det er vannvittig mange. Men en må selvsagt ha en interesse for sportsutøvere, og det er det mange som ikke har.

      Hm..., nå vet jeg hva dette er, og jeg skal surfe på nettet etter nye titler til neste runde, for jeg er med - selvsagt :)

      Slett
    3. Er selvbiografiske politikerbøker kategori crossovers?

      Slett
    4. Gro: Tips: Den boka Solgunn påstår er den beste hun har lest Hare med Øyne av Rav.
      Forresten er jeg sikker på at det bugner av sportidiotiske bokbloggere, de har bare fortrengt.

      Anita: Vanskelig spørsmål, da kategorien er så flytende. Eneste svaret jeg kommer opp med er: Hvis den selvbiografiske politikerboka er klassifisert som roman er det en crossover. Eg, Knausgård, Linnea Myhre.

      Det beste politkereksemplet (i min ringe erfaring) er Hilary Mantel og hennes bøker om Thomas Cromwell, basert på facts, resten fiction. Det fantastiske med slike bøker er at du får med deg alt de ikke forteller deg i tradisjonelle biografier -)

      Slett
    5. Ja, da skjønner jeg-.. som Oates`Bloond om Marilyn, feks. Jeg har ei om Hildegard von Bingen og den tror jeg er skrevet i romans form, da blir det den. Kunne tatt Mists of Avalon også, om king Arthur og co, men de har jeg jo lest før, nydelige bøker.:)

      Slett
    6. Akkurat!
      Jeg vurderer faktisk Blonde, eller Ravharen, eller muligens Mantel2. Så langt er dette min favorittkategori, så gjenstår det å se hvordan den utarter i praksis.

      Slett
    7. Jeg gleder meg til Crossoverkategorien! Må nok gå over boksamlinga med argusøyne for å se hvilke som passer inn. Ravharen, Mantel, Stridsberg og Oppmåling av verden av Kehlmann er de jeg kommer på i farta.

      Slett
    8. Har ikke tenkt på at Oppmåling av Verden også er crossover. Den ligger jo her klar til å leses, dobbeltkryss og alt. Nå ble det plutselig veldig vanskelig. Utallige passende bøker allerede lest og ikke dokumentert og like mange på nattbordet.

      Slett
    9. Ok, Knausgårds min kamp vil ida falle inn her ? Selvbiografisk roman , som også Wassmos siste bøker er...

      Slett
    10. Min Kamp havner her fordi det står 'roman' på coveret. Ikke selvbiografisk roman. Bare ROMAN. Det samme gjelder feks. Linnea Myhres bok. Wassmo vet jeg ikke. Sitter med lydboka foran meg men det er store bib.klistermerker på den så det er vanskelig å se. Baksiden sier selvgiografisk beretning. Så da vil kanskje den være mer for selvbiografi å regne?

      Vil du lese Wassmo neste gang er det greit, kategorien er jo mer eller mindre egenkomponert, så slingringsmonnet er stort.

      Slett
    11. Wassmo sine er romaner , men jeg har lest dem så de skal jeg ikke lese på nytt. Nevnte dem bare som eksempel . Nei, jeg har min kamp 6 ulest og Blonde av Oates ulest samt en om Hildegard von Bingen , så da blir det en av dem tenker jeg :)

      Slett
  8. Eg er med, sjølv om eg egentleg ikkje har tid til det. Lånte boka til Gro og Anja Hammerseng-Edin. Litt sukkersøtt og litt alternativt, på ein måte. Men lettlest og
    småinteressant.
    Eg er både handballinteressert og fotballgal og har lest (og likt) Zlatan-boka og Myggen-
    boka tidlegare.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes! The more the merrier!
      Håper dog for din skyld boka ikke bare handler om babys, og det er der det sukkersøte ligger?

      Slett
  9. Hmm, sjakk er vel sport - er vi ikkje blitt enige om det her til lands? Magnus Carlsen blei tross alt kåra til årets idrettsnavn 2013 av norske sportsjournalister, og eg har tilfeldigvis ikkje berre ein, men to Carlsen-biografier i bokhylla...;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Sjakk er sport det, omenn uten nummer på brystet. Så det er bare å lese om Magnus, merk bare at den 15.april er imorgen, så har du ikke begynt ennå, blir det travelt -)

      Slett
    2. Haha, har lest ei av dei allerede - var derfor eg kom på at sjakk sikkert var sport;) Då gjenstår det berre å skrive om den...

      Slett
  10. Leste ferdig Zlatan i går og så en dokumentar om Maradona sm m min sønn i går kveld, så nå stiller jeg kvinnsterk på fotballfronten :) håper jeg rekker å skrive u kveld eller morra, men jeg reiser nordover i morra ... Kan jo skrive på toget , men poste på nett , er vel heller tvilsomt.. Skal gjøre mitt beste så fort jeg rekker . Så d blir vel godt nok for de svina, skal du se ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det min kjære Anita, kommer helt an på hvilken svin du refererer til. Du får skrive i natt -)

      Slett
    2. Ingen spesielt, d er et uttrykk jeg har lånt av Anita Krohn Traasets bok med samme navn , selvbiografisk den og forsåvidt . Natteskriving? Hva betaler du ?

      Slett
    3. Skjønte jeg vel, synes bare det er en teit tittel, og man må streve svært hardt med å ikke misforstå den -).

      Ingen betaling for nattarbeid, kun heder og ære.

      Slett
    4. Jada, alt kan misforstås. Anita K T, skriver forresten at det er ungene utsagnet var mynta på, dvs henne og søsknene da de var små. Men faren mente ikke noe vondt med det.. Heder og ære er ikke så værst det heller. Katta er levert, bare det var en kraftprestasjon, psykisk. Nå skal her pakkes, vaskes, og skrives hvis hodet enda holder..før jeg stuper i seng.:)

      Slett
  11. Innlegget blir postet kl.11.30 i dag. Natta.:)

    SvarSlett