lørdag 5. desember 2015

BOKBLOGGING? "You mean there's a catch?"Orden i rekkene!
I kjølvannet av VGS avsløring fra 19.november
, om forlag som kjøper gode anmeldelser av toppbloggere
har Bokbloggerne igjen havnet i hardt vær. Dette til tross for at det ikke finnes en bokblogger i Norges land som har store nok besøkstall og instagramkontoer til å lokke penger ut av forlagspungen.

Saken gjelder Norges største, mest populære blogger. En matblogger og en moteblogger, som begge har mottatt ti-talls tusenlapper for å framsnakke ei romantisk gladbok. Begge bloggerne har merket innleggene etter forbrukersombudets forskrifter. Alt er lovlig, rent og pent - og annonserende.

Helt til man leser kommentarfelt, facebookdiskusjoner og snakker med menigmann i gata, og innser at alle tror BOKbloggere skriver pent for penger, har forfattere på speeddial og forlagene i lomma.

En blogg, er en blogg, er en Bokblogg. 
Den jevne nettleser makter altså ikke å skille en matblogg, en moteblogg, og en bokblogg. Har ingen begreper om bloggstørrelser eller nisjer, eller hvor bittesmå og ubetydelige vi bokbloggere er, både i besøkstall og reklameøyemed.

De skrev om ei bok, ergo er de bokbloggere = alle bokbloggere er kjøpt og betalt.

 Nye retningslinjer er påkrevd.
For at vi bokbloggere skal slippe å kaste bort så mye tid på å forsvare vår ære og redelighet i nettdiskusjoner. For at bloggleserne enkelt og greit skal vite hvilke forhistorie og bindinger som ligger til grunn for hver bokanmeldelse, og så bruke egen dømmekraft når de vurderer bokbloggerens fattigdom og troverdighet må det tenkes nytt og forenklet.

Først!
Alle bokbloggere har mulighet til å motta bøker fra forlag.
Dette gjelder også journalister, bibliotekarer, bokhandlere, aviskritikere mm 


Anonyme, tilfeldige individer, working hard for NO money, som bokbloggere.Lansering:
Forslag til merking av Bokblogganmeldelser 

1. Jeg har vært sosial i samme lokalet som forfatteren/forlagsredaktøren, og det er godt mulig vi har skravlet/ligget/drukket/inngått hemmelige avtaler med hverandre uten at jeg husker det. Merk innlegget med rødt.

2. Jeg har i bloggembets medfør befunnet meg i samme rom som forfatteren/forlagsredaktøren, har bivånet, fotografert og lyttet på, dog uten blikkontakt: Merk innlegg med gult. Denne merkingen kan også brukes av bloggende bibliotekarer og kritikere - og kan benyttes ved bokbad, intervjuer og hilsing på gata. Hvis manglende blikkontakt skyldes at du er forelsket/fanbesatt av forfatteren, merk rødt.

3. Jeg er venner med forfatteren/forlagsredaktøren på facebook, som et ledd i bloggens promotering og verdenserobring. Merk Grønt.

4. Jeg er venner med forfatteren/forlagsredaktøren på facebook, fordi han/hun stadig håper jeg skal lese boka hans/hennes. Merk lilla.

5. Jeg har kun sett forfattere på tv og aldri deltatt på litterære arrangementer.  
Merk blått.

6. Forfatter? Redaktør? Bok? Show me the money?
Lurepunkt: Ingen fargekode. Hvis du leser dette og punkt 6 appellerer, bør du så fort som mulig skifte fokus til lipgloss og shabby chic.
Her er ingenting å hente, dessverre!


Kom gjerne med tilføyelser, hvis du mener å ha opplevd situasjoner ikke dekket av disse 5 punktene, eller har spørsmål rundt gråsoner og merking.

Jeg anbefaler forøvrig, enten å bruke fargekoden som font eller bakgrunnsfarge, slik at bokbloggleseren til enhver tid vet hvor du står, og kan lese din anmeldelse med fred i sjelen - hele veien til biblioteket.

Innvendinger?

52 kommentarer:

 1. Veldig bra! Jeg skal følge fargekodene dine for fremtida. Hvorfor har egentlig ingen tenkt på dette før? Håper virkelig at den tradisjonelle kritikken tar lærdom og følger etter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe! Hvis vi lager en liten regnbue på toppen er alle luker forsvarlig skalket.

   Slett
  2. Jeg ler meg skakk! Hvis jeg dør er det di skyld, så jeg sørger selvsagt for at regninga for kista og hullet i bakken sendes til deg. Det har du vel råd til du som tjener så fett på anmeldelsene dine...

   Slett
  3. Sukk, her i dalen, er det ikke nok solskinnsblogging til at lappene strømmer inn. Jeg tenker å forslå et nytt forretningskonsept, der leserne betaler meg for å lese/skrive. Den kvalitetsikringen jeg så langt har gjort gratis med prislapp.
   - det vil sikkert ha, da blir de sikkert glad
   - at det er en nyttig ting kan ingen komme fra??
   Klart jeg betaler for kista.

   Slett
 2. No skulle jeg hatt en lårklaskende morsom kommentar på tunga, men jeg ler sånn at hjernen har sluttet å virke. Lover å forholde meg til de nye retningslinjene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fargerik ordnung i rekkene vil være en berikelse - på sikt -)

   Slett
 3. Hei!

  Jeg lurer på hvordan jeg skal merke et blogginnlegg når jeg har drukket meg full og ligget med forfatteren og forlagsredaktøren og fotografert alt sammen, men uten at vi har skravlet eller hatt blikkontakt.

  Jeg spør for en venn.

  Mvh
  Sjenert

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er 2 springende punkt her. Det ene kommer an på om dere er venner på facebook - og hvorfor, og nr.2, var om dette skjedde i bloggembetets medfør, eller ikke?

   Hvis dette gjelder forfatter og redaktør på samme bok, ville jeg gjort mitt beste for å ikke huske hva som skjedde og merket innlegget med et rødt kryss med gul ring rundt. Eventuelt rød bakgrunn med rød skrift. Glad for å hjelpe. Hils vennen.

   Slett
  2. Beklager - mente selvsagt - rød bakgrunn med gul skrift.

   Slett
  3. Vennen min hilser og sier takk for svar. I starten var det kanskje litt i bloggembets medfør, men absolutt ikke mer enn 30%. Jeg vet ikke om jeg (eller hun venninnen min da) er venn med forfatteren på Facebook, for jeg så ikke på ham og husker ikke hvem han var. Nå er jeg kjempestresset, for hun forlagsredaktøren la meg til på face fordi hun håpet at jeg skulle skrive pent om boken til han forfatteren. Bør jeg for sikkerhets skyld anmelde alle norske bøker? og bruke lilla skrift på rød bakgrunn?

   Slett
  4. Ja, her har du sannelig et dilemma. Helt opp i rødsonen, der jeg normalt vil anbefalt rødt på rødt. I slike tilfeller er det viktig at leserne vet at vedkommende (vennen)er villig til å ligge med ALLE forfattere/redaktører, uten forskjellsbehandling, skravling eller blikkkontakt. Da kan man ikke klandres, og alt er igjen rettferdig og uhildret. Dette oppnås lettest ved legge hele forfatter/forlagsnorge til på facebook, og merke innlegget rødt/rødt/lilla.

   Slett
  5. Jeg har satt vennen min i gang med liggingen, men hun synes det virker som mye hardt arbeid og lurer på om hun kan ta seg betalt? Bare for liggingen selvsagt, ikke for anmeldelsene.

   Slett
  6. Fine line. Slike Forf.ør-ere har så lett for å misforstå. Helt uskyldig ligging kan fort mistolkes, og plutselig mottar man, i posten, femtitusenssjekker for anmeldelser.
   Tips her er å se stivt i taket, ha lyset på - og aldri ta av det burgunderrøde undertøyet.

   Slett
  7. Æsj, så komplisert livet er. Men fine-line med det burgunderrøde undertøyet (hvordan visste du?) tar seg for sikkerhets skyld av de skråsikre anmeldelsene i kunstig dagslys, mens den sjenerte venninnen håndterer BJs og forvirrede Forf.ør-ere med sjekkhefte og tusenlapper under dempede downlights. Selv lyssky, opiumsrøykende vampyrer virker legit gjennom Hollywood-filteret.

   Slett
  8. Du vet Hollywoodfilter er hva vi alle trenger i dette uføret rosagjengen har fått oss opp. Når jeg tenker meg om tror jeg hele denne rosafargen er deres eget hemmelige kodespråk - en rett finger til oss som først nå forstår alvoret i situasjonen. Her sitter vi, år for sent, og undrer på hva vi skal gjøre med regnbuen - også har de merket innleggene rosa i årevis. Måtte vi bli mye smartere i 2016.

   Slett
  9. Pstt.. kanskje har de skjønt, som Kathrine Aspaas postulerer i en sak(p)rosa bok av året, at rosa er den nye punken?
   *ruller øyne som en @*

   Slett
 4. Fantastisk! Løser alle problem :-) Takk for en god latter!

  SvarSlett
 5. Haha! Så bra. Tar una cerveza for den. Salute!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har fått med meg at dere er 2 bloggere på ferie i varmere strøk. Er dette en sponset ferie?, og hvordan har dere merket instagrambildene deres?

   Slett
  2. Forøvrig er jeg helgul og har nettopp lært meg følgende: fargen gul er i Kina den keiserlige fargen som betyr åndelig kraft og - tadaaa - VISDOM! Ifølge lightlines.no står gul også for: kreativitet, intellektualitet, glede, lykke, klarhet og bevissthet - i tillegg til visdom! SHOW ME THE MONEY!

   Slett
  3. Gul, med blikket nedslått (festet på blokka) og i bue rundt forfatteren, er, bokbloggerens gyldne middelvei og garantert veien til visdom og penger. Hvis du tar visdommen kan jeg ta pengene....

   Slett
  4. Ja, selvfølgelig er vi sponset! Av det nye @book&bar -forlaget, som er i kategorien Read &travel-with-drinks-for-scandinavians. Du aner ikke, det er et stort marked der ute. I kveld har jeg lett med lys og lykte på mørke barer for å finne noen forfatterflyktninger. Det finnes visst en del av dem her nede.. Mulig jeg må legge inn et høyrødt flagg på bloggen min! Bloggingen er hardt arbeid #hæsjtæg
   .

   Slett
  5. Jeg ser det lønner seg og driver litt reise/fotoblogging på si. I dette tåkelandet burde man kanskje ha opprettet et punkt 7, men med mindre dere finner forfattere/forleggere å ha blikkontakt med, anser jeg dette som trygt innafor etikkens grenser. Skulle det derimot dukke opp en kjellerpoet, må det straks innrapporteres og ny koding innføres.

   Slett
  6. Ja, det blir ganske tåkete etterhvert, får man si.. Har en da ikke gått meg på noen forlagsfolk/forfattere/reiselivsbaroner her, men hvem vet når det er så disig? Det er både overskyet, Calima og beduggethet rett som det er.. Hva skal man fargekode med når man ikke vet?
   Jeg lover å være ekstra oppmerksom på kjellepoetene.:) Pst. : i kveld traff vi to bloggere til- en gammel bloggevenninne fra VGB og ei som blogger om helse-- så her er vi nå samlet i Sydens Blogglandia. Jeg glemte å spørre om de er sponset.. må nok ta opp tråden i morgen;) Hvis de er , så kan jo noen tro at også vi..osv.. Da trengs det sikkert en egen fargekode for det også? (Å omgås med sponsede bloggere.) Selv om jeg ikke tror de er sponset, altså. Men man kan ikke vite før man har spurt.

   Slett
  7. Der, Anita, bringer du opp et viktig momen, som ikke har vært diskurtert tidligere og som er svært omdiskutert. Er sponsing smittsomt? I mangel på klare svar vil jeg utvist forsiktighet i denne settingen. Spesielt i samkvem med helsebloggeren. Dette er en pengesterk bransje med mye snusk. Ingen grunn til hysteri men kle deg i helrødt, for å signalisere at du ønsker avstand.

   Puh - close call!

   Slett
  8. Jeg tror jeg må revurdere farge når jeg tenker meg om. Hva om en av Norges største krimforfattteren kommer bort til MEG og starter en samtale? En forfatter jeg ikke har pratet med før, ei heller stalket, kun har befunnet meg i samme lokale og hørt ham prate før. Hva da? Jeg bare spør! Skal da han bestemme fargekoden på bloggen min? Og i såfall hvilken? Gul øverst og reversert rødt kategori 2 nederst? *dilemma*

   Slett
  9. Jeg går uten videre utifra at du først prøvde alle mulige fluktruter. Hodet i sanden, baken under bordet, journalistslalom?

   Hvis han/hun nå likevel er pågående er den enkleste løsningen å dra opp den største skjermen du har i veska - slik at du blokkerer direkte blikkontakt, og får skjermdistanse hvis du blir tvunget til å se på vedkommende. Må du snakke, styr samtalen over på deg selv, ikke la han/hun slippe til - fordelen med dette er at du a) skremmer forf.ør bort, b) får promotert deg selv og bloggen i timesvis, hvis b), dog, og han/hun fremdeles står der - etter at du har gjengitt alle dine innlegg siden 2009, ordrett, er det ekstremfarer på ferden, og jeg anbefaler at du legger ned hele bloggen noen dager mens du tenker ut mottrekk og korrekt merking.
   Rødt kan virke litt underdrevet.
   Kanskje rødt og svart?

   Slett
  10. Takk for tips Moshonista.du har helt rett i at helsebransjen er skummel, så jeg skal være på vakt.
   Marianne: det har jeg også opplevd. Kanskje han bare,samler inn materiale til neste bok? En Krim om bokbloggere? Men uansett, grunn til å være på vakt...

   Slett
  11. Kan bevitne ditt harde bok-arbeid i ferien ja - det bør bli en solid avkastning som dekker både denne ferien og Cuba-reisen vi skal på.

   Slett
  12. Det håper jeg virkelig Randi- men hvor finner man pengene? Når du nå nevner Cuba, så får man håpe at sponsorene hiver seg på.. Hemingway as to say,.( for å snakke et cubansk tåkete engelsk in the moment)

   Slett
  13. Sponsede bokreiser til Cuba?
   Det får en si. Godt jeg snart skal på juleferie til midten så jeg får øvd meg på reising/spising/drikking.
   BMK: Alle julekjoler er røde.

   Slett
  14. Vi har dessverre ikke fått sponsortilbud til Cubareisen enda (som vi er fornøyd med) - så det er enda fritt fram for å komme med tilbud.:) Høystbydende, høytravende, høytflyvende- Come on!
   Hvis du øver sterkt i jula, kanskje du også får tilbud, Lady in red.:)

   Slett
 6. Svar
  1. Takk for det Lena.
   Klare linjer er viktig. It's a jungle out there!

   Slett
 7. Imponerende innsats for bokbloggersaken! Men slik jeg ser det mangler det endel fargekoder her. Hvis man har befunnet seg i samme rom som forfatter/forlegger/redaktør og det har vært blikk-kontakt, men uten noen form for annet kontakt, kan det være rosa? Og hvis det har vært samtaler, uten påfølgende facebooktilknyting kan det være gammelrosa, og hvis det har vært samtaler med facebooktilknyting, men uten seksuelle spenninger - kan det være orange? Dette ble altså veldig vanskelig, men jeg liker ideen altså.

  SvarSlett
  Svar
  1. Altså - (går utifra at også du spør på vegne av en venn?). Altså:
   - hvis du befinner deg et rom med forfatter/forlegger/redaktør (la oss for framtiden kalle denne personen for FORF.ØR. ) - rommet er fullt, men Forf.ør, zoomer inn og fanger, akkurat deg med blikket - (før du rekker å slå det ned) - akkurat deg. Merk med rødt umiddelbart.

   2. Hvis det har vært samtaler - som ikke var i embets medfør med publikum = sosialt, merk med rødt - kanskje har du glemt hva som egentlig skjedde, kanskje var den en kjempekrangel og det er nettopp derfor dere ikke er venner.

   3. Hvis dere er facebookvenner - uten seksuell spenning - merk med blodrødt - bare fordi du i det hele tatt brakte seksuell spenning inn gamet.

   Rødt, rødt, rødt - over hele linja.

   Slett
  2. Shih - må visst inn og redigere tekstfarger på de siste 40 blogginnleggene mine.

   Slett
  3. Hva var det Anita sa, hæsjtagg #bloggingerhardtarbeid. Tenk at du hadde så mange regelbrudd på skogen......

   Slett
  4. (tihi- de nordnorskiingan altså,;)

   Slett
 8. Ok, gleder meg til dette sprer seg.

  Men hva hvis man har utvekslet særdels mange blikk (og drinker) i drømme, og kanskje har lagret alle facebookbildene til vedkommende på pc'n og helt garantert vet hvem vedkommende gikk på videregående med, også har snoket på vedkommendes kones facebookside og muligens har laget et litt alter i bokhylla, men aldri har befunnet seg i samme rom vedkommende? Røde hjerter? Rosa?

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt klart røde hjerter! :-D

   Slett
  2. Røde hjerter er koselig, spesielt nå i adventstida, men her synes jeg vi skal være realistiske (det kommer aldri til å skje noe mellom deg og forf.ør. Han forlater aldri kona si.), og heller ikke overdrive.

   Alt som foregår i fantasi og solo, det være seg forfatteralter eller gjennomhullede voodoodukker, hører privatlivet til og trenger ikke merkes. Skulle det derimot gå så langt at du dukker opp på bokbad med vedkommende (og kone), anbefaler jeg rød skrift og tvangsinnlegging. I ditt tilfelle er det kanskje like greit å kjøre helrødt med engang. Har man laget et alter - kommer det gjerne flere.

   (Disse rettesnorene kom ikke et øyeblikk for tidlig)

   Slett
 9. Ha ha ha! Flott innlegg og gode ideer :-D (Tror ikke at det funker med rosa, da blir vi jo rosa - bloggere!).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg grøsset nesten, før jeg kom på at det er der, pengene ligger, hvis vi skifter til rosa blir vi rike.

   Slett
 10. Jeg merker meg at bakgrunnsfargen din er grå. Hva betyr det? Mvh, lyseblå <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bakgrunnsfargen for innlegget som teller, og den er som du ser gul, lysegul, resten er blått, og det er grå er kun med for å framheve nyansene. Velger man feil toner kan man fort forvirre leseren til å tro at man rett og slett er en svenskeblogger, og hele det etiske budskapet vil da drukne i den påfølgende partystemningen.

   Hei,
   Min blåfarge signaliserer, at jeg bruker skjerm når jeg ser på forfattere, til og med på arrangement, velger jeg storskjerm, finnes ikke en slik velger jeg mobilskjerm.

   Slett
 11. Du er fantastisk!Jeg så saken og nøyde meg med et hjertesukk.

  Hvordan tar det i vei med Fates and Furies forresten?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Linn.
   Ahh, Groff, skulle inn og fortelle i kommentarfeltet ditt, med så har jeg glemt det bort i norskelesinga. Utenlandskbøkene drukner i viraken. Jeg likte den svært godt, spesielt over halveis da Mathilde overtar. Var skeptisk i begynnelsen og skjønte ikke helt poenget og veien, men med ny synsvinkel tok den en helt annen retning enn jeg trodde, og selv om jeg kanskje synes den burde vært litt strammere, og ville blitt enda bedre med en mer konkret plott, var (er) jeg svært fornøyd. (4 på goodread, du vet hvor gjerrig jeg er der -)

   Slett
  2. Glemte: Hvordan går det med fordoblingen?

   Slett