tirsdag 27. september 2016

NORSK 2016; RYDDESJAU


Utenfor bildet sitter jeg (garantert) med tekopp og ullteppe, strålende fornøyd med at jeg fant White Teeth på bunnen, i tillegg til andre uleste/leste juveler (Jewell)  jeg hadde glemt jeg hadde. 
Ikke kaos, bare bunkekollaps og virkelighet.



Bokhøsten 2016 er igang.
Som vil si at peset for å finne den beste langlista til Bokbloggerprisen 2016 også er igang. For fullt.  Det  faktum at jeg i skrivende øyeblikk hører svensk og leser engelsk er tilfeldig, en glipp, alt jeg tenker er: norsk, norsk, norsk.  Så langt har jeg lest 12, men dessverre er bare en håndfull av disse verd å nevne. Da mener jeg ikke nødvendigvis nomineringsverdig, kun mentionable.

Har lest Espedal, Myhre, Fagerlund Aanes og Hjorth  (innlegg kommer, kanskje)
Planlegger Nina Lykke, Fosnes Hansen og Frode Grytten.
Hovedfokuset er på romaner
, forsøkene så langt på Åpen Klasse har vært nedslående

Derfor, før jeg tar  for meg mulige nomineringskandidater;
3 kjappe eksempler på 2016 bøker du bør hoppe over.
For ordens skyld: Alle 3 er lånt på eBokBib.
En ryddesjau:
---------------------


Mersalgsdronningen  (2016)
 - Ragnhild Gylver

Om dame som hater å jobbe på Nille og dør innvendig når hun må selge varer til kunder, spesielt hvis hun må foreslå selv, (ehmm, vi har tilbud på telys, hint hint).

Jeg mistenker at Gylver har forlest seg på amerikanske tilstander og prøvde  modellere boka si etter minstelønnsmottakere på Wallmart, på de som hverken har andre valg eller muligheter enn å bøye nakken for overmakta.  Å prøve å gjenskape samme drama i Norge, på Nille, med mersalg som den stygge ulven blir bare underlig.

Les heller Barbara Ehrenreich - Kjøpt og Underbetalt
---------------------------------------------------------------


Spring for Livet  (2016)
-  Kristin Roset

Slik blei eg frisk.

Om friidrettstalent som utvikler spiseforstyrrelser som tenåring etter en sleivete kommentar fra trener.  Utsprunget fra bloggen springerinne.no.

Bloggen er stor, fin og samfunnsnyttig. Den gir råd, hjelp og håp for spiseforstyrrede og inspirasjon til løpere. Det er en blogg, den er dynamisk, har kommentarfelt, innspill fra lesere, bilder. Som bok er det en tynn historie i flatt språk, med innklistrede blogginnlegg.

Advarsel:  Hør nå, bookbloggers, uansett hvor poppis bloggen er, uansett hvor mange som kommer med løfte om prestisje og penger i posten, uansett hvor mange som skryter av tegnsettinga di, av adjektivene, og sier du bør skrive bok. Ikke gjør det. DON'T!

Det kan selvfølgelig gå bra, (Linnea Myhre, Ida Jackson + diverse kakebakere), men mest sannsynlig går det på tryne. Hvis du må, Hvis bokutgivelse er din største drøm
; gro skjegg og finn et pseudonym.
------------------------------------------------------------------------



Føkk Lykke (2016)
- Marte Frimand-Anda  (essays)

Nok ei bok basert på blogg, casakaos.blogg.no
Det hender faktisk rett som det er at jeg leser bloggen
, den deles hyppig på facebook.

Frimand-Anda ble lei av glatt vellykket mammblogging og glansbildetframstillingen av foreldreliv på sosiale media, og pønsket ut mottrekket - se min grimme virkelighet, mitt casa med kaos -.

Det gikk et kollektivt lykkesukk gjennom glansbildemødrene, endelig noen som hadde rot, postgravid kropp med bilringer og barn som skrek. Antifotballfrueprosjekt ispedd litt feminisme og samfunnskritikk.  
Teller det alene som samfunnskritikk å være mot fotballfruer?

Jeg blir like irritert hver gang noen bestemmer seg for å blåse opp selvfølgeligheter.  Absolutt alle jeg kjenner har mer rot, flere bilringer, opppussingsproblemer, pengebekymringer, barnehageissues og ekteskapskrangler enn the Frimand-Andas. Ingen bekymrer seg eller nevneverdige over hvordan de ser ut på facebook. Hvem er disse menneskene som tror at fb-candlelight er ekte og lar seg provosere over rene gulv på instagram? I min verden er det forfatter Anda som er glansbildet.

Plutselig epiphany
 , er det de samme menneskene som blir sur over at Vigdis Hjorth ikke opplyser om hvorvidt det er hennes virkelighe far, eller romanheltinne Bergljots, som forgrep seg på Bergljot, ehm, eller Vigdis, i den siste vigdisboka (Arv og Miljø)? De realityforstyrrede?

Det er urettferdig men jeg hørte lydbok med Cailin Moran samtidig med at jeg leste Føkk Lykke, mye av den samme tematikken, bare mer gjennomtenkt
, mer musikk og mer humor. Drøyere.
Jeg sier det samme jeg sa om Springerinnen; les bloggen, glem boka!
, men står gummibåten klar til å frakte deg til den øde øya og valget står mellom disse 3
, ta den med!
-----------------------------

Soo, dette skulle egentlig bare være innledningen
 til innlegget om virkelighet og kjærlighetssorg, om Espedal, Myhre og Aanes-Fagerlund, sprinklet med Vigdis Hjorth, Morgenbladet og Kardashians
, men jeg skrev meg bort og det ble for langt.
Gidder ikke begynne på nytt eller slette.
Regn dette som et bonusinnlegg.
En samfunnstjeneste.
Jeg har gjort jobben.
Du kan gå rett på Hjorth og Renberg.
Som takk, kan du fortelle meg hvilke bøker jeg bør hoppe over....

21 kommentarer:

  1. Endelig kommer det et innlegg fra deg igjen, vet jo at du leser som bare det, norsk iblandet annet. Kjekt å kunne dele litt om norskebøkene, oss bokbloggere i mellom, synes jeg.
    Jeg hadde dog uansett ikke tenkt å lese noen av de du har blogget om her, jeg vil heller lese dine meninger om Espenes, Renberg, Hjorth og Myhre, og Aanes, da.
    Jeg har jo lest Hjorth og Espenes og anbefaler begge, de andre har jeg enda ikke lest, men jeg har lest en del annet i løpet av året. Nettopp ferdig med Fosnes Hansen. Har blogget om den også, er dessverre ikke begeistret, men det kan jo absolutt hende at den treffer deg mer enn meg.
    Kim Småges bok kan du styre unna, men det gjør du vel likevel, og Draumeskrivar er jeg ambivalent til. Sigd av Lillegraven synes jeg var fin. :)
    Nå har jeg Jens Johansson, Bror Hagemann, Myhre, Nicolai Houm, Line Baugstø og Isakstuen liggende her, og jeg skal skaffe meg Nina Lykke, Frode Grytten og et par novellesamlinger til: Arbeidsnever og Odd Klippenvåg, tenker jeg. Ser også frem noen sakprosaer som kommer, bl.a. Åsne Seierstads..

    SvarSlett
    Svar
    1. Som du leser norsk! Takk! Setter stor pris på grovsortering av lesere som liker (nesten) det samme som meg :)

      Slett
    2. Innlegget om Espedal, Hjorth og gjengen kommer, faktisk var det det jeg egentlig skulle skrive om, skulle bare nevne nei-bøkene først, og så ble alt så veldig veldig langt og jeg gikk lei. Så lei at jeg ikke engang gadd nevne årets dårligste Fie Faller.

      Begynte på Nina Lykke da jeg ikke fikk sove igår, så far so good, litt bekymret over at jeg identifiserer meg, det er et svært dårlig tegn, ikke for boka, men for meg og framtiden. Grytten, Isakstuen og Fosnes Hansen ligger klar. Klippenvåg er lastet ned på eBokBib. Baugstø hopper jeg over mm det kommer glødende rapporter, likte ikke den forrige. Øyehaug er ike min type forfatter (basert på Vente Blinke), selv om Undis Brekke forsåvidt var ok, men tror jeg skal lese den likevel, hvis jeg får tid, pga, enkelte gode anmeldelser. Ikke første pri. Og sånn går nå hele høsten.

      Ikke glem biosirkelen.
      1001 forfattere. Marianne, you are in charge!!

      Slett
    3. Jeg vet. Og må kanskje outsource påminnelsesinnlegget. Det er magert med Internett på min øde øy. Den er faktisk veldig øde... ett av stedene vi skal bo skrur på nettet "litt" hver ettermiddag... Skal se hva jeg får til ikveld på Gatwic hotellet. Er allerede sjekket ut av heimen..

      Slett
    4. Ja, skjønte det (ang Hjorth og Espedal) Ser frem til det. Hva med Birgit Alm?
      Hvor har du lest gode anmeldelser av Draumeskrivar? Har ikke sett en jeg, tror jeg, men mest blandete og lunkne..

      Godt å høre ang Lykke- sånn generelt, om ikke deg spesielt..

      Jepp, husker Biosirkelen, men må nok skifte bok, siden norskelesinga tok helt over i september, og så har jeg en (+mange) til jeg bør få lest og det er Elisabeth Beanca Halvorsens bok om Doris Lessing; en litterær forfølgelse. Det er ingen ren trad biografi, litt mer en slags crossover- men det er saksprosa. Blir det godkjent? Har ikke så lyst til å lese Simone de Beauvoir akkurat nå, men det kan jo endre seg i løpet av en ukes tid.

      Marianne: Du er sjef for Nobelforfatterene, er Halvorsens bok godtatt i så tilfelle?

      Slett
    5. Anita: Tror det gikk litt fort hvis jeg skrev anmeldelser, mente goodreads, tror ihvertfall jeg har sett fine ting der, må dobbelsjekke, også likte Line den, og Lena, tror jeg, men ingen av dem har skrevet, såvidt jeg vet.

      Lettet over å slippe å ta stilling til biodisking -)). Jeg har planen klar, trippelkryss, The Master av Colm, om Henry James, perfekt crossover, med bookerkryss, 1001kryss og biokryss!!

      Marianne: Hvordan kunne du planlegge sydhavsferie i den viktigste biomåneden??

      Slett
    6. Ok. Hvis du leser crossover, så kan jeg og.. dvs den er mer biografi enn en crossover, kanskje en crossover light, vet ikke helt.

      Du skal se Marianne har skrevet seg til bredbånd på hotellet i kveld ;)

      Slett
  2. Jeg har med meg Renberg til min øde øy Barbuda. Sammen med en skokk andre, norske, ikke-2016 bøker. Og Drum. Og Reacher. Og 1001-kryss sci-fi bøker. Trenger sci-fi. NÅ! Renberg i ebok variant, ikke på øret. Jeg kan ikke logge heeelt av, vi har med oss et vennepar på ferie. Tar seg dårlig ut å sikle på stranden - av ei lydbok... Og Ingrid Winther ja, hun er også med. Og så vurderer jeg sterkt Syttitallet istedenfor Hummerlivet, for den syns Anita var langdryg. Langflat skal man ligge på ei strand, men ikke lese langdrygt. Da kan jeg fort bli arg og sur. Voldens historie oppskrytt. Hopp over. Nei, den var ikke norsk den heller. Og Blindgang av Horst kom ut ifjor. Du verden så fort tiden går!
    Alt som kan hoppes over av norsk, hoppes over. Jeg kommer til å ha en syyyykt travel lesehøst fra 21.oktober når jeg kommer tilbake til fristen går ut. Men da satser jeg på at noen har gjort en kvalifisert grovsortering og at jeg unngår de største blemmene. Jeg må pakke. Jeg er full av jetlag, sur og grinete, og så parkerte tørketrommelen. Idet vi fant ut at vi reiser ikke torsdag, men imorgen. Og kom hjem mandag sein ettermiddag. Stress! Men snart skal det blir caribbean relaxing på høyt nivå. Nok jobbreise nå. Begynner å bli for gammel til slikt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tenkte gi bort Renbergboka mi til naboen slik at jeg ikke faller for fristelsen til å lese papirutgaven. Foreløpig ingen tegn til at den er klar på bib. Stålsetter meg for lang ventetid og lukker ørene til alle omtaler. Har forstått at det er noen problemer med... ok.. kanskje jeg burde holde kjeft i fall du ikke har fått det med deg..

      Du har nå gått forbi meg når det gjelder Drum, tok en ny pause etter niern, som jeg ikke likte. Synd med Anita og Fosnes Hansen, jeg trodde den kom til å bli så braa, kan jo selvfølgelig hende at jeg liker den likevel, men er litt i tvil og skyver den ihvertfall noen hakk lenger ned på lista.

      Altså, du kan ikke være sur og grinete du som skal til karibien. Sørg bare for å hold deg unna piratene, og sola, og paraplydrinkene, får ikke lest noe hvis du gir deg over til slikt.
      Ellers hjertelig god tur!

      (hadde egentlig tenkt å lese båe Eddie og Voldens Historie, men dropper nå begge, inntil videre)

      Slett
    2. Bok 12 i Drum/Skarphedin Olsen har kommet denne høsten, så den bør vi vel også få med oss? Skjønt aktuell til BBP er den sikkert ikke, så den kan jo vente..

      Ang Voldens historie, der var visst min magefølelse i takt med Mariannes konklusjon, så den styrer jeg unna..(uansett ikke norsk)

      Hva med Selma Aarø forresten? Hennes løgnaktige ytre har jo fått knallgode kritikker de siste dagene..

      Slett
    3. Burde lese Selma. Nøler fordi jeg ikke likte den siste, orgasmeboka hennes, dukker den opp i postkassa av seg selv, leser jeg, hvis ikke, lar jeg tilfeldigheten styre.

      Har bare kommet til Drum 9, så tolvern får vente, som du sier er den nok uaktuell til nominering.

      Slett
    4. Ok, har ikke lest Selma før, men har ei bok i hylla, mange år gammel.

      Slett
    5. Avbrutte forsøk er strålende!
      http://moshonista.blogspot.no/2011/01/navlestreng-assosiasjoner.html 

      , forøvrig et svært aktuelt blogginnlegg -)

      Slett
    6. Ja. Se der, interessant og aktuelt mht virkelighetslitteraturdebatten

      Slett
  3. Kult! Jeg tok notater og hopper i alle fall over boken til Springerinne.

    SvarSlett
  4. Nå er det straks høstferie og omtrent halve ebokbib er reservert. Har fortsatt ikke lest noe skikkelig norsk wæow i år, men har trua på Brødre av Erling Guldbrandsen som jeg holder på med nå - passe dose Oslo, Nordland, vold og forfyllede lærerforeldre.

    Ps: er Fra Stureplan til Kirkenes noe jeg bør satse på?

    SvarSlett
    Svar
    1. Norskeåret mitt har også vært traurig, men det begynner å komme seg nå, kvaliteten er på vei opp, og bøker jeg har lyst å lese åpenbarer seg daglig. Noterer meg Brødre. Noterte meg også Amundsen, en crossover om polfarern etter han kom hjem fra ekspedisjon.

      Hopp over Stureplan boka. Den er noe av det dårligste jeg har lest ever. Elendig språk, sannsynligvis fodi den er skrevet på norsk av en svenske, og nesten pinlig plott. Eller KLEINT, er et mye bedre ord. Muligens den eneste gangne du vil se meg bruke KLEINT på denne bloggen. Toganger only.
      (Rik partysvenske prøver å finne tilbake norsk fjellmø med å reise tvers gjennom Norge, med deres KLEINE kjærlighetshistorie i alternerende kapitler. Kunne passert med humor og bedre språk. Kanskje)

      Slo meg ikke før nå at boka kan regnes som norsk2016 - har selv kategorisert den som svensk. Nå liker jeg den enda dårligere for alt ekstraarbeidet jeg nå må utføre i div. lister.

      Slett
  5. pps: jeg kjøpte Down and Out in London and Paris av George Orwell i innbundet utgave spesifikt for bioles. Tro om det er motiverende nok til å faktisk lese en bio i år?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vet ingenting om Orwell, så ja til det, på tide at du tar deg sammen nå!

      Slett