mandag 15. juni 2015

BIOGRAFISIRKELEN 13 - VITENSKAP



H is for Hawk  (2014)
 - Helen Macdonald

Lydbok lest av: Helen Macdonald
Kilde: Storytel.no

Mitt bidrag i Biografisirkelen 13.
Kategori: Vitenskap.





Jeg har valgt Helen Macdonald
, og hennes bok om sorgbearbeidelse og hønsehauk.

Jeg skulle egentlig ta en lur chilispansk, følge i de fotsporene Hedda trampet med krimsjangerbiografien sin, og lese en biografi om biografier, i litteraturvitenskapens navn. Boka var dessverre umulig å oppdrive i tide, og jeg mistet tråden, hele garnnøstet - fullstendig blackout - helt til jeg leste Linns omtale av haukeboka
- og lyset, igjen, begynte å blafre i tunnelen.

Innsikt: Dyr er også vitenskap.
Så lett det plutselig ble - adferd, pavlov, pedagogikk, uante muligheter
, og ei fuglebok i fanget.


Noen ordinær biografi er det ikke snakk om. 
Den omhandler et år i unge Macdonalds liv. Året faren hennes døde av infarkt og hun kjøpte seg en hønsehaukkylling. Akkurat som Cheryl Stray i Wild, som mistet mora si og satte til fjells (ikke lest). Noe annet å tenke på. Å gå opp i. Det er godt jeg allerede har halvt jakthund og daglig strir med hønsehaukting - båndtvang versus frislipp. Skulle traumatiske ting skje, gud forby, er det større sjanser for at jeg går opp i intens brodering eller aldri forlater senga. Apati.


Historien:
Macdonald tar doktorgrad på Cambridge. Får beskjed om at faren er død. Takler det dårlig. Bestemmer seg for å trene en hønsehauk, til tross for advarsler, og egen viten (hun har 'falkonert' siden hun var 8år) om at de er de største, villeste og mest morderiske blant rovfugler. Hun isolerer seg fra omverdenen og vier seg til hauken
- som hun kaller Mable.

 Play within the play
Innvevd i treningen og tilbakeblikkene på barndom og farens liv, finner vi en annen hønsehauktrener. T.H.White, som også skrev bok, The Goshawk (1951). Denne, + Whites journaler fungerer som et speil, motsats og inspirasjon for Macdonald.
Whites slit med hauken, med livet, alkoholen og seksualiteten.
En biografi i biografien. Bok i boka.

Macdonald er fast bestemt på å ikke gjøre samme feil som White, men etterhvert som hun mer og mer identifiserer seg med Mable, blir distansen mellom hennes og White mindre. De smelter begge sammen med fuglene. Depresjon og ensomhet.

 - The hawk was everything I wanted to be,
Solitary, self-possessed, free from grief, and numb to the hurts of human life.-

 Uten jobb, uten hus, uten penger.
Hun tramper rundt i vakker villmark, nervøs og oppfarende, på jakt etter harer og vilt, prøver å se det Mable ser, forgriper seg mot hønshauktreningsregler ved å la hauken jakte på eget initiativ. Nekter å holde henne sulten. Og tar det personlig når Mable ikke kommer på innkalling. Hun mister stadig kontrollen, skader seg der hun brøyter gjennom tornekratt og gjerder på jakt etter en lykkelig egenrådig hauk. De stjeler fasaner - og - unngår mennesker.

Hun er hauken og hauken er nøkkelen til at livet fungerer.
Sorgen holdes på avstand, men lykken har aldri vært skjørere.

Hun kommer seg til slutt til lege. Får antidepressiva. Lærer å takle sorgen og tapet av faren bedre. Vender sakte tilbake til menneskene. Der det endelig målet ser ut til å være en samenføring av det ville og det siviliserte, blant annet ved å vedkjenne seg - og godta at Mable er en hønsehauk - på godt og vondt
, og at hennes hønsehaukoppførsel ikke er et barometer på Helens eget menneskeverd., og så skrev hun bok - som White.


Ei bok jeg likte godt.
Naturligvis, true to character, kunne jeg greid meg med mindre sorgbearbeiding, og mindre White, til fordel for hauk og trening, men det visste jeg på forhånd. Jeg har en svakhet for forholdet mennesker/ville dyr, en slags Siegfrid and Roy besettelse, som er like sterk i dag som i Pippi/Mr.Nelson dager.  Det var derfor smart av meg å høre lydboka, fristelsen til å skumme utgår.

Mer foruroligende er det at jeg ikke finner denne villskapen, eller symbiosen mellom fugl og menneske, hverken merkelig eller bekymringsverdig, men uungåelig. Jeg trodde det var slik alle dyreeiere med uregjerlige, og/eller ville, individer har det. En selvfølgelighet at det går på psyke og selvtillit løs, når du står der og brøler i skogen og ingen hund kommer, eller når beistet etter 3 år fremdeles ikke stoler på at du ikke har tenkt å klippe av han tærne når du kommer med klosaksa, og en ukentlig rutinemessig ørerens innbefatter 2t med munnkurvlirking. At du må se og tenke som en hund hønsehauk for å unngå alle utfordringer og utageringer.

Det er klart det er deg som menneske det er noe galt med.
Selvfølgelig må du grine - og drikke.

, kanskje betyr dette at jeg også umiddelbart må skrive bestselgerbiografi
, eller oppsøke pilledoktoren
, men boka er velskrevet, god og prisvinnende
Jeg anbefaler.


 Bildet lånt fra verdensveven.
Sirkeldeltakelse:
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg
Legg igjen link i kommentarfeltet.
Har du ikke blogg holder det med en kommentar
 ---------------------------
Neste kategori i Biografisirkelen er:
FORFATTERE
For tredje gang.
Bloggdato er 15.august 2015.
De øvrige kategoriene for 2015 finner du her:


57 kommentarer:

  1. Åja, man tar ingen sjanser med deg som general, da må en holde deadline :)

    Og er en tom for kaffe så er det lov å drøye litt med innlegget, det er helt umulig å konsentrere seg om noe som helst uten kaffe om morgenen vil jeg si :)

    Gleder meg til å lese omtalen din når den er klar :)

    Her er link til min omtale av Kristine Bonnevie: http://groskrosverden.blogspot.no/2015/06/biografi-lesesirkel-xiii.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Gro om Bonnevie:
      http://groskrosverden.blogspot.no/2015/06/biografi-lesesirkel-xiii.html

      (Jeg er igang, så forhåpentligvis iløpet av dagen.)
      Deadliner er til for å holdes!

      Slett
    2. Kjære Ingalill, er ikke neste kategori FORFATTERE og så er det eventyrere i oktober? Det står det i hvertfall i informasjonen du la ut under fanen "Biografisirkelen" :) Jeg leser innlegget ditt i kveld og kommenterer det da.

      Slett
    3. Der, kjære Gro, beviste du igjen hvorfor du er æresmedlem. Selvfølgelig er det forfattere, det er bare jeg som hoppet over August, tenkte vel at sommeren var over allerede.

      Forfattere i august.
      Eventyrere i oktober
      Hattedamer i desember.
      Det er fasiten!

      Slett
    4. Puh!!! Jeg har allerede begynt å tenke på forfatter og tenkt at jeg har goood tid til eventyrere, for det blir ikke Cecilie Skog nemlig! :)

      Sliter litt med hattedamer..., men kommer vel på noe :)

      Slett
    5. Det der virket som en god bok, nesten for god historie til at den kan være sann, om du skjønner hva jeg mener. Men alle dyr kan vel trenes opp hvis hen begynner når de er små? :) Interessant bok, og jeg flere bloggere lese denne boken, jeg ser det på Instagram!

      Slett
    6. Yepp, jeg og instabloggerne. Dette er en dagsaktuell lesesirkel med en framsynt general. Eg. Jeg leste om Hilary - og nå skal hun 'bli' president. Jeg leste om ladyboys - og vips kom Caitlyn Jenner - og nå leser jeg jammen meg det alle andre leser - en bestselgerbiografi.

      Det er en god historie, men jeg tvilte ikke et øyeblikk på at den var sann, så sann en selvbiografi kan være.

      Slett
    7. Det er ikke noen tvil Ingalill, du ligger et hestehode foran oss andre hele tiden :) :)

      Slett
  2. hehe... jeg får vente litt til - nå hadde jeg benket meg skikkelig for å lese om hulder og hauk, den som venter osv... Da skal jeg ta for meg Gro og Anita istedenfor -)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du var et kvarter for tidlig. Den er på på plass nå. Foreløpig uredigert, men må ha en times pause før jeg komme tilbake for å luke bort vrøvl og grammatikkdumheter. Og/å jegere bør slå til nå -)

      Slett
    2. Ha ha - ler meg skakk og ser deg i ånden (som meg) gaulende etter den vill-(vel?)dresserte bikkja som endelig har fått frislipp både fra båndtvang og eiere med klosaks. Selvfølgelig blir det grining. Selvfølgelig tas dette personlig. På toppen av å miste en forelder er dette garantert vaklende og skjørt for psyken. Bok-i-boka er to til tiden av ei = mestring på høyt nivå. Men den godeste Macdonald, var hun vitenskapskvinne? Eller har jeg misforstått kategorien litt, som trodde Platon var på kanten, for han er mer filosof en vitenskapsmann (?)

      Slett
    3. Ehm - opprinnelig gikk jeg for en på kanten variant med rovfugltrening som vitenskaplig alibi, men man er vel uansett vitenskapskvinne når man forsker på raptors (som det står på wiki) og har skrevet flere bøker og underviser på uni? Dyreadferd om ikke annet.
      Platon kan vel passere som vitenskapsfilosof?
      Du prøver vel ikke her å diske selveste generalen?

      Ellers er jeg helt enig - grining er uungåelig!

      Slett
    4. Ikke snakk om disking - jeg er absolutt for vide bio-begreper -) Men var bare litt i stuss da Pia Kulturkroken og jeg var på tvangslesekafé og diskuterte tema. Raptorstudier er definitivt innafor. (Med Jurassic World friskt i minnet - takk og lov for begrensninger på cross-breeding..). Vi hadde vel mer diskusjoner rundt "hva favner vitenskap" begrepet i biosirkel-sammenheng. Ser jo at Platon er fullstendig innafor. (Og lurer plutselig på om min Habanita kan fungere som veldig løs crossover...?)

      Slett
    5. Jeg synes det var en forbausende vanskelig kategori, og følte, før jeg ble klar over raptorstudiene, at jeg beveget meg på svært tynn is. Bestemte meg for ei linje der alt var vitenskap - litt som ifjor at alt er alternativt -))

      Men, den cubaerotikken din får du ikke godkjent, ihvertfall ikke før eventyrerne i august.

      Slett
    6. Jeg er (helt) sikker på at Santiago baserer boka si på egenopplevde aktiviteter. Hun har forbausende mye til felles med Marisol i boka. Like pen er hun også. Kan sees på som selvbio, men enig - kan kanskje med fordel hektes på eventyrerne i august. Crossover eventyrere! Passe løst begrep, hehe... Ja det var en vanskelig kategori å ... kategorisere, men desto mer spennende omtaler som resultat!

      Slett
    7. Med eventyrere hadde jeg uskyldig fjellklatring og polfaring i tankene, men ser nå at dette også åpner opp for sydende sydlandsk synd, erotikerne. Like greit, og det høres så fascinerende ut at jeg godtar alt, også slipper vi å ha en egen - Erotikere - kategori i 2016.

      Slett
  3. Link til innlegg om Rudolf Steiner: http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/06/moshonistas-biografilesesirkel.html
    skal lese innlegget ditt litt senere….må jobbe litt først.

    SvarSlett
    Svar
    1. Anita om Steiner:
      http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/06/moshonistas-biografilesesirkel.html

      Spennende multi-talent denne Steiner. Det er slike som han og Bonnevi som gjør at man innser hvor ordinær og utilstrekkelig man selv er.

      Slett
    2. Vi trengs vi ordinære unperfect people også.:)

      Slett
  4. Lest om Haukedama. Spennende. Leste en anmeldelse av boka i Klassekampen for noen uker siden og ble nysgjerrig. Din omtale gjorde meg enda mer nysgjerrig, selv om jeg ikke/verken har hund eller hauk, og tvilsomt finner meg selv i den greia der.. Jeg hadde vel mer vært som hun i Wild, og gått og gått.. Men uansett: Fascinerende!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er fullt mulig og lese denne boka som en sorgreise, eller finne-seg-sjæl greie. Hva som skjer når man fjerner seg fra andre mennesker. Den er også endel sårere enn hva som framgår av omtalen. Sannsynligvis fordi jeg ble mer opptatt av hauken og alt rundt den - enn prosessen Macdonald - og også White - gikk igjennom.
      - som vil si - at man selvfølgelig ikke trenger å være sykelig opptatt av dyretreningens viderverdigheter - eller fugler - for å glede seg over boka.

      Slett
  5. Årh! Nå er jeg så lei meg! For det første er jeg ikke ferdig med boka mi, bare så vidt voer halvveis. For det andre hadde jeg egentlig tenkt å blogge på halvveien i går bare for å være på tiden og delta i det store delesamspillet. Men da sviktet internett. Og nå sitter jeg her halvlest og uskrevet en dag over tiden og lurer på om jeg skal else eller blogge, og får derfor gjort ingen av delene. Tro om vi har is i fryseren? og den haukeboka tror jeg hadde vært på sin plass nå. Sammen med litt vin. Uten piller.
    Vi våknet til en død kattebaby i dag, så stemningen er laber, og for min del er det veldig sorgbearbeidelse å lese om andres sorg. Kan vi bytte bok? Stephen Hawking er spennende nok han. Men jeg skjønner meg lite og ingenting på singulariteter, svarte hull, hvite dverger og grønne menn. Det beste jeg har fått ut av boka, er at jeg har fått bekreftet at det var et riktig valg å ikke bli fysiker (som om jeg noen gang hadde vurdert det!)
    Forfattere neste gang. Puh!
    Anyway: Ha en glad dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Sukk, døde kattebabyer, døde kjæledyr, er en mørk start på dagen, både is, vin, piller og bytting av bok er lov. Haukeboka ligge på storytel, hvis du driver med slikt. 2 ukers gratis prøving. Håper den firbeinte kattemora tar det med fatning.

      Hawking er jeg smart nok til å forstå at jeg er alt for dum til å forstå. Heldigvis for deg denne gangen, er flertallet forsinket - i fleksibilitetens navn blir det derfor biografiuke - istedet for dag. Det er bare å henge i.

      Slett
  6. Har vært nysgjerrig på denne boka, og nå når den er Ingalill-approved kan det hende jeg snart må lese den. Eller en av alle de andre som allerede ligger og venter, konkurransen er hard.

    Selv er jeg nå ca 70 sider unna og være ferdig med min biografi om Fredrik Barth. Reiser til Sverige for midtsommerfeiring i morgen, litt usikker på hvor mye blogging jeg får gjort der, så tipper omtale ikke kommer før neste uke.

    For øvrig kan jeg melde at din teori om at Hylland Erikson skriver morsomt, ikke akkurat bekreftes av denne boka i hvert fall...

    SvarSlett
    Svar
    1. I min ungdom, suste Hylland Eriksen inn på banen som ung, hip og uærbødig sosial antropolog. Vi hadde i så store krav til humor i de gode, gamle dager.

      Sverige er det eneste stedet man burde være når det er Midtsommer. Det har jeg sett på film.

      Slett
  7. Den boken har jeg lest! Det var den som gav meg leselyst igjen etter lang tids tørke! Den er akkurat i min gate og jeg likte hennes kobling til andres erfaringer og gamle myter.
    Her strever jeg med en 6 måneder BC som er i spøkelsesalder, litt hormonell og har utviklet selektiv hørsel. Strever med å finne en belønning som overgår alt det andre han kan finne på og mat som Macdonald bruker funker ikke! Kanskje jeg har litt store forventninger/krav til gutten?

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt å høre at leselysten er tilbake, men synd du ikke har skrevet om den, som superhundetrener hadde det sikkert blitt en omtale full av ekte innsikt, kanskje også uten alle tårene, vi mindre suksessfylte familiehunddtrenere, gråter i skogen.

      Hadde ikke dyret vært glad i mat hadde alt håp vært ute her - ikke det at han er så veldig lett å motviere, jeg føler det meste går etter hans vilje - ikke min - vil han ikke - vil han ikke - uansett hva jeg frister med - unntaket er vafler - da gjør han hva som helst - (en kort periode). Jeg vurderer av og til å ta kontakt med Andeby - kunne jeg betalt ei and for å trippe på bryggekanten - å la seg jage - for betaling - ville alt gått på skinner......

      (Pubertetslus BC uten matmotivasjon høres ti ganger verre uten enn en skarve høsehauk, der det bare var å sulte litt - også vifte med harebein...)

      Slett
  8. Alt du skriver om hunden er ǥjenkjennbart. Alt!

    Skriv gjerne en bok er du snill. Du skriver bra, morsomt, engasjerende og originalt. Jeg skal kjøpe.

    H for Hauk er satt i leselisten min på over 1200 bøker.

    Bra anmeldelse forresten. God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takker og bukker - og undrer meg om du er klar over hvor mange eksemplarer av denne boka du (og morra mi) må kjøpe for å rettferdigjøre en utgivelse -)

      (Lykke til med ditt eget egenrådige individ, barn og hønsehauker er som en lek i samenlikning!)

      Slett
  9. Ferdig med Heyerdahl 1http://bokbloggberit.blogspot.no/2015/06/biolesesirkel-thor-heyerdahl-mannen-og.html?m=1

    SvarSlett
    Svar
    1. Berit om Heyerdahl:
      http://bokbloggberit.blogspot.no/2015/06/biolesesirkel-thor-heyerdahl-mannen-og.html?m=1

      Endelig! Først skal jeg løpe - inn på mølle, for å gjemme meg for sola - så skal jeg lese!

      Slett
  10. Du sa biografiuke, så da kommer jeg som er sånn i siste-liten- menneske med omtalen i siste liten (egentlig i god tid innenfor siste liten!)
    http://piaskulturkrok.com/2015/06/21/bokomtale-superstjernen-stephen-hawking/

    SvarSlett
  11. Så kommer jeg til sist halsende i mål jeg også, om enn etter at alle tilskuerne har gått hjem og målbanneret er pakket ned.

    Min omtale av Hylland Eriksens biografi om Fredrik Barth:
    http://elbakken.blogspot.no/2015/06/thomas-hylland-eriksen-fredrik-barth-en.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Elisabeth om Barth:
      http://elbakken.blogspot.no/2015/06/thomas-hylland-eriksen-fredrik-barth-en.html

      Sånn går det når man prioriterer svenske bål og blomsterkranser..... Tror vi nå bare mangler Hedda så er alle i havn.

      Slett
  12. Tøft! Eg har primært lese biografiar av så-skjedde-det-og-slik-tenkte-ho-då-typen, og etter å ha spionert litt på biografisirkelen skjønar eg at det slettest ikkje er slik.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var sånn jeg også tenkte, før sirkelen, - og en av grunnene bak ideen - dvs - alle de få og dårlige biografiene jeg hadde lest. Etter 2 år med biosirkel har feltet vidåpent - og svært kreativt -)

      Neste runde er forfattere - du er hjertelig velkommen, dato - 15.august.

      Slett
  13. Min reddende lydbokobservatør! Har nå lasta den ned på Storytel, der jeg pt. lytter til historien om Mai (j). Jeg sliter. Det går tregt. Jeg vil heller høre om hauken og kommunikasjon med menneskene. Hvordan går det med deg og Mai(j)? Er det i eller j?

    SvarSlett
    Svar
    1. Leste du den saken (bok365) om at storytel nå anser seg som en lydboktjeneste - som også har e-bøker? Fremdeles overrasket over at lydbøkene står for 98% av biznizzen. Det var jo det vi prøvde å fortelle dem....

      Maj: Vel - jeg er godt over halveis i toern - og jeg lærer mye om å være menneske (som er mitt nye kvaliteteskriterium). Hun har svært mye til felles med mormor & co, og vi hadde en nesten identisk førstefødeopplevelse. Ahh, dette lasarettet..
      , men hun syter og styrer og steder
      , og det går treigt, men sånn er det nå å være menneske - og jeg blir svært overrsket over om det går bra til slutt - med mindre hun blomsterer opp i alderdommen - og det ser du - er det mange av den generasjonen som gjorde - bare barne blir store og ektemannen forsvinner......

      Jeg påstår det er Maj med - j.
      , det er jo svensk..

      Slett
  14. Leste ikke om Storytel og lydbokoverraskelsen, men vi er jo ikke overrasket som du så viselig har bemerket. Lydbøker kommer til å ta helt av, og Storytel er et funn. Er det virkelig like kjedelig hele veien? Da må jeg ta en ny vurdering. Skal ut på trimtur med Panda nå, og hvis jeg fremdeles syns det er kjedelig når jeg kommer tilbake blir det fugleboka istedenfor. Nå har jeg dessuten bestemt meg for at jeg IKKE tar mastern til høsten. Det blir altfor travelt. Jeg kan heller puste ut og jobbe med morsomme ting, slik at når vi møtes på Elias for å drikke vin så kan vi begge to slappe av :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det går tregt, omstendelig, og Maj sliter med med smutset og tarveligheten, men, som jeg sa, sånn var det, og er det, i hodene til mange, og rent tidsmessig er jeg sikkert på at den er 100% autentisk, og at hun har basert den på ei tante eller bestemor (må lese meg opp på Sandberg). Du ser liksom hvordan tiden forandrer seg ved små skiftninger i hodet til Maj - og til tross for at det går svært langsomt - og Thomas slter med flaska - og Maj sliter med smutset. Sa jeg det allerede - SMUTSET (eller hvordan de nå staver det).
      SMÅVASKEN, DISKEN, SUKKERBRØDET.

      Jeg skal høre alle tre - men kan hende tar jeg en pause når jeg er ferdig med toern (4t igjen). Fugleboka er fort gjort, så den rekker du innimellom. Klart du skal høre ferdig.

      (Klart du skal ta master
      - må bare hvile litt først - i østen.....)

      Slett
  15. En annen ting med Maj er at hun hele tiden er så svettigt - det lukter, og hun må vaske seg, og hun er så klam og det lukter litt til, det er nesten så jeg angrer på at jeg ikke satt nærmere henne på hagefesten, for kan hun basere dette smutsige og klamme på egne erfaringer? Ikke at jeg vil lukte på andre menneske svettelukt, dette kom litt feil ut, men det hadde jo vært en måte å fått denne lille teorien bekreftet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Fotsvettan - og lukten.
      , det slår meg, hadde de ikke noe form for deo på den tiden?, det forklarer ihvertfall kuddene hun stapper under armene, og - du husker vel hvor nervøs forfatteren var, skal man være tabloidlesere kan det godt forenes med Majs stadig vingling og usikkerhet. Fascinerende hvordan hun setter spørmålstegn ved alle egne tanker og andres oppførsel - men høres absolutt selvsikker ut - i direkte tale. God oppleser. Mange gode svenske innlesere. Grymt.

      Slett
  16. Fantastisk bokanmeldelse - som alltid, Ingalill! Link skal du selvsagt får!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Rosie!
      , og takk også for link
      , bestselgerbiografier er sjeldne
      , ihvertfall likandes bestselgerbiografier!

      Slett
  17. Hva er neste biografitema og dato?

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisann
      , og velkommen tilbake!
      Neste runde er forfattere og datoen er 15.august. 2mnd etter er det eventyrere. Du er akkurat i tide. Dette er 3.runde, med den letteste kategorien av alle. Planlegger du deltakelse?

      Slett
    2. Jeg lover ingenting siden jeg er notorisk upålitelig for tiden, men med forfattere som kategori er det ganske sannsynlig at jeg blir med, spesielt siden jeg har en måned på meg. Har hatt lyst til å lese biografier i det siste og har virkelig fått orden på leselysten og konsentrasjonsevnene den siste tiden, så det lover bra! Rekker dessuten å lese en biografi før Bookergalskapen begynner :D

      Eventyrere er min favorittkategori, den er jeg nesten garantert med på!

      Slett
    3. Good news!
      Du vet vel at ord fanger i kommentarfelt og trumper notorisk upålitelighet? Det forsvever meg at du engang, ehm, en annen gang du skulle være med, snakket om en russer?

      Slett
  18. Jeg har snakket om russere ved en del anledninger, så det er slett ikke umulig. Må kikke gjennom bokhyllen og se hvilke alternativer jeg har. Jeg vet ihvertfall at jeg har både biografi og selvbiografi av Stefan Zweig, samt biografi om Victor Hugo og Charles Dickens. Selvbiografi av Christopher Hitchens og Stephen Fry. Hvem skal du lese om?

    SvarSlett
    Svar
    1. Forløpig, ser det ut til at det blir Galguts bok om E.M Forster. Har hatt lyst til å lese den lenge, siden Clementine skrev om den i en tidligere runde. Prøver febrilsk å stenge ut alle andre muligheter, var så vanskelig å finne vitenskapsbio at jeg ville ha det lett denne gangen.

      Hvis det er Tomalins Dickens du sitter med (synes å huske at det er det), håper jeg du velger den - mest for å se om Hornby har rett.....

      Slett
  19. Bedre seint enn aldri! (Tror jeg...) Men jaggu tok det vinter og votter. Her er mitt bidrag til runde 13: http://boktanker.blogspot.no/2015/07/frimureri-frimurera.html
    Fortsatt god sommer!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hedda om frimueri:
      http://boktanker.blogspot.no/2015/07/frimureri-frimurera.html

      Dette var jammen disiplinert av deg. Hadde det vært meg hadde jeg nok lurt meg under radaren, håpt alle hadde glemt (eller latt som) og startet forbredelsene til neste runde. Sirkelkapasiteten er begrenset -). Gleder meg til å lese!

      Slett
  20. Jeg er kjempeglad for at du likte den. Er enig med deg at jeg ikke ser noe alternativ til symbiosen, verken for Helens del eller andres, min egen inkludert. Du skriver på en måte som gjør det nødvendig for meg å lese det høyt for kjæresten. Dette må vi være to om. Du er fantastisk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er en ære å bli høytlest i lystig lag
      , hvis laget var lystig
      , duken hvit og glassene klinkende
      , det kan jeg fint leve med -)
      - takk!

      (Har du fått deg - eller alltid hatt - hund?)

      Slett