lørdag 7. september 2013

LEST 2013 - JULI/AUGUST

Høstens gode intensjoner og bibliotekbøker only. Tvekampen er allerede ferdighørt, African Queen nesten ferdig - men Fyrsten og Eggepuppeboka er fremdeles på kanskje-stadiet. Merk fjeset til Anders Ribu, mannen som i 2013 er stemmen på majoriteten av bibliotekets lydbøker. Med nybrillene på bokbloggtreffet er det akkurat slik jeg vil se ut - (minus finkjole og hårfarge).I Juli/August leste jeg 15 bøker.  (10 i juli, 5 i aug)
Lesetørken som forduftet i slutten av juni er historie for denne gang. I juli var jeg så umettelig på ny litteratur at jeg hamstret både forfatterskap og tematikk. Jeg lot amazon lede og anbefale, zummet rundt på internettet, leste tidskrifter, blogger og utenlandske aviser. Wide open for inntrykk og inspirasjon. Fra blomst til blomst, bok til bok. Uinteressert i den norske bokhøsten, bøker allerede i hus og kryssverdi.

I sommer har jeg gitt blaffen og tatt lystlesingen til nye høyder. Assosiasjoner er stikkordet, av den sidelengse diagonale typen. Før eller senere må jeg selvfølgelig ta til vettet og  bli en seriøs og loppisinspirert off-the-shelf leser igjen, men ikke ennå. Ikke før det kommer av seg selv.


Stikkord for sensommeren:

Usedeligheten:
Det begynte med Tampa, og fortsatte med The End of Alice.
Tampa, grombok om vakre Celeste på ungguttrov og Alice, om en fengslet pedofil og en brevskriver. I all sin iver etter å sjokkere har Tampa still  ingenting å stille opp med mot Alice, som lekte med hjernen og lurte meg sånn på slutten at jeg ennå ikke er helt klar over hva som skjedde og hva jeg burde føle. Jeg gikk gjennom hele spekteret. Undring, disgust, håp, frykt og medlidenhet. Tror jeg endte på urettferdighet. Boka er skrevet av A.M.Homes som iår vant Women's Prize for Fiction for boka May We be Forgiven
, som jeg håper å få lest iløpet av september
, og jeg er heller ikke ferdig med pedofilien.
 

Meg Wolitzer:  (wiki)
Et nytt amerikansk forfatterbekjentskap jeg ramlet over pga utrettelige amazonanbefalinger. De var helt overbevist om at 2013boka The Interestings var som skrevet for meg, men den var splitter ny og dyr - og jeg er periodegjerrig. Valgte derfor istedet den billigste av utgivelsene hennes, The Wife, samtidig med at jeg bestilte den eneste de hadde på biblioteket, The Position. Da disse var ferdiglest og amazon fremdeles maste om The Interestings, ga jeg etter - på salg.

Gjerrigknarking aside:
- Meg var interesting og jeg er amazons lydige slavepike.

Jeg skal ikke si så mye mer om disse bøkene, det er så sjelden at jeg leser tre av samme forfatter i løpet 2 måneder at hun fortjener en egen omtale
, men kort oppsummert handler:
The Wife om ei dame på 60 som planlegger å gå fra sin berømte forfattermann
The Position om barna til et par som skrev ei berømt selvillustrert sexbok på syttitallet
The Interestings om ei gruppe ungdommer som møtes på kunstnerisk sommercamp, og resten av livet.

Jeg er absolutt ikke ferdig med Wolitzer
, resten av forfatterskapet skal leses (i vinter).

Rike Asiater:
Filthy Rich versus Crazy Rich.
Sistenevnte er behørig dokumentert
og nr.1 er omtalt nok i bloggverden til at jeg ikke trenger utbrodere.

Til tross for at Filthy har en myrstråslutt av det meget sjeldne slaget = hjerteskjærende vakker, hadde jeg større glede av Crazy Rich Asians. Overdådig og så langt over the top at det ble uvirkelig eventyr. Onkel Skrue og Versailles. Ingen skriver chiclit eller underholdningslitteratur med så overdrevet rikdom, Kevin Kwan påstår han speaks the truth (?).   
How to get Filthy Rich in Rising Asia er i sammenlikning perleren fiksjon.
, med mål, mening og poenger. Den vil fortelle noe
, det blir som å sammenlikne Kjærstad og Knausgård.

Og derfor i serien uleste blogginnlegg fra bloggens anonyme opprinnelse, som ingen leser, presenteres denne gangen nettopp Jan Kjærstad. Kongen av Europa. Husk at regelene krever at du må klikke og kommentere - med dybde.

Det sier seg forresten selv at jeg må lese den tredjeboka om rike asiater.
Bookernominerte Five Star Billionaire.


Yes m'am.
Kun fire bøker var non us/uk.
Biografisirkelboka om Cora Sandel, Aslaks Norske Spion, (anonym og småkjedelig), Filthy Rich fra Pakistan og Mikael Niemis Fallvann.

Nå er det jo sånn at den eneste Niemeiboka jeg hadde lest forut var Populærmusikk fra Vittula, som er så formidabel og morsom at det er umulig og ikke måle, sammenlikne og tenke wirkolahopp. Fallvann var ikke i nærheten av Vittula, men ok likevel, selv om jeg mistenker at det som grep meg mest var at den var marerittversjonen av mitt eget vårlige demningsdrama. Alt som kunne ha skjedd i dalen, skjedde i boka, i mye større skala selvfølgelig, vår demning er bare legoutgaven av bokas industrivariant
- dessuten gikk alt bra i virkelighetsversjonen -

Hva har jeg glemt da?
Jo, Flavia nr.2, Connelly nr.10
, Rawlings første voksenbok, The Casual Vacancy
, og ikke minst Amy Falls Down, av for meg, ukjente Jincy Willett. Ei overraskende poengtert og fornøyelig bok om ei avdanka forfatterinne som slår hodet i et fuglebad, blir intervjuet i ørska og får et karriereoppsving. Den falt av mot slutten, men var et impulskjøp, full av media, forlags og litteraturharseleringer, vel verdt hver kindlekrone.
- & that makes 15.

 - minus juliboka i 1001sirkelen som jeg avbrøt etter tre kapitler.


Tallenes Tale:
Oversikt over alt jeg skal lese i 2013.

So far so good!
med bakgrunn i 2013 lista (over)

 1. 1 av 20 Nobel /Booker/Nordiskvinnere lest. (lister kommer)
 2. 1 av 5 nye og fjerne land.
 3. 7 av 11 Otherworld lest. (2010/2013 sammenlagt)
 4. 14 av 23 (all time) Alice Hoffman lest (2010/2013 sammenlagt)
 5. 10 av 26  Michael Connelly
 6. 4 av 20 1001-Bøker lest.
 7. 2 av 12 litterære/kulturelle arrangement.
 8. 0 av 2 Diktsamlinger lest.
 9. 0 av 2 Irene Nemirovskij lest
 10. 0 av 2 bøker jeg fikk til jul  (Hollbækk og Waal)
 11. 43 av 100 Totalt lest. (liste)
 12. 22 av 43 Bøker omtalt.

Dette har jeg lest.
--------------------
 • 6 kindle, 6 papirbøker, 3 lydbøker
 • 8 kvinner. 7 menn.
 • 6 fra biblioteket. 7 kindleinnkjøpt. 2 fra loppis.
 • 4 på norsk. 11 på engelsk
 • Representerte land: Norge, USA, England, Pakistan, Finland
 • 3 krim. 1 biografi.
 • 2 oppfølgere
 • Hele 8 nye forfattere
 • 3 bøker fra en og samme forfatter.


Framdrift?
2 bittesmå kryss. 1 for Connelly og et rødmende skamfullt for Tåpene.
Det kan se ut som om hjernen allerede har begynt å forbrede seg til 2014. Det året alle målsetninger skal oppfylles, resten av 2013 blir derfor kun beregnet som trening for neste år.

Same Same?
Kindle fortsetter sin kraftig frammarsj, noe som automatisk drar opp engelskandelen. Har ennå ikke kommet dit at jeg leser norske e-bøker. Hovedgrunnen er sannsynligvis gjerrigknarkfaktene. Riktignok gjøkalvdanser jeg rundt amazon, pusser min kindle kjærlig og blank, mens jeg blunker,  som Jeannie (everybody loves) og har boka på brett nesten før jeg har tenkt lystlesetanker
, men det finnes bakdeler.

Disse inntreffer først etter du har lest ut boka, og har derfor null effekt på kjøpefingeren. Aber:  Etter siste side - ikke kan du låne den bort til naboen, ikke bookcrosse eller gi vekk, og ikke kan den skryteoppstilles i bokhylla. Da jeg ser ut til å ha vokst av meg lysten til å lese bøkene flere ganger - ligger de bare der i clouden - til ingens glede og nytte. Jeg velger meg idealismen. Overbevist om at allerede i 2014 blir det lov til å låne bort e-bøkene sine, ubegrenset, til hvem man måtte ønske, hvor mange ganger som helst. 
It's the only way. 
Jose.

Last words:
Jeg er svært fornøyd med juli/august!

18 kommentarer:

 1. 15 bøker er bra! Jeg skjønner godt at du er svært fornøyd med lesingen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant! (sa hun selvtilfreds). 15 er en prestasjon uten sidestykket, jeg tenker meg gru tilbake på fjorhøst/vinteren og november da jeg bare leste ei eneste. Dark times!

   Slett
 2. Jeg tror det er lurt, jeg, å bare fokusere på det man vil lese der og da i perioder. Det fungerte jo til de grader for deg! Og nå har jeg et indre bilde av en liten Ingalill - bie som flyr fra bok til bok. Ganske fint, egentlig :-)
  Jeg har lest 12 bøker i juni, juli og august og er greit fornøyd. Kunne vært bedre, men det var uker i sommer da jeg ikke fikk lest annet enn på senga.
  Vi ses om en uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. 12 bøker er selvfølgelig ingenting mot mine selvtilfredse 15, men så har ikke jeg vært på evighetsferie i storbyen heller. Ferie i eget hus gir flust med lesetid
   , sa inga-bi-lill trøstende....

   Om ei uke, it is, gleder meg!

   Slett
 3. Skjønner ikke hvordan det kan ha seg at så mange leser/låner den japanske puppeboka nesten samtidig(jeg, du, Kathleen/ Sukkerør). Kanskje har den stått synlig utstilt på mange biblioteker, kanskje er det bare bruken av ordet pupper. Har egentlig ingenting å si om selve boka, lest for to uker siden = glemt.

  Ellers kan jeg skryte av å være lykkelig kindleeier, og totalt upåvirkelig av amazons anbefalinger. Stoler ikke på anbefalinger som gies på annet språk enn norsk - de der ute tenker ikke som vi her hjemme. Nemlig.

  Noterer meg også at jeg må lese Alice.
  Og blir forferdet over tanken på KJOLEBRUK på bokbloggtreff, må ha misforstått noe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Puppeboka ble med hjem fordi den stod på nyhetshylla og var tynn med fancy tittel. Jeg gjetter på at orignaltittelen var noe med eggeplommer og se - der falt vi i puppefelle oversettelsen igjen, oss, forutsigelige bokbloggere.

   , også så jeg på bokelskere at du hadde lest Tampa (skal lese?), nå går jeg bare og venter på omtale og ungdomsperspektivet - kontra mine egne gammelkjerringfordommer. HVA SYNS DU?

   (, og på bokbloggtreff er man stivpyntet, som i stiv i snippen og rett i ryggen, det lengre man har reist - det penere i tøyet må man være,,)

   Slett
  2. = jeg som kommer fra Trøndelag bør ha både kjole og høye hæler? OMG.

   Har hørt Tampa. Ble ikke sjokkert, men hadde det ganske gøy. Omtale kommer ((kanskje)). Konklusjonen er uansett at vi under 25 ikke lar oss sjokkere, og husker våre egne tenåringsfantasier alt for godt.

   Jeg tror orginaltittelen inneholdt pupper, og kanskje til og med brystvorter. Japanere er helt ville på sånt.

   Slett
  3. hehe - der ble den tittelen ikke så fancy likevel, Dgg og Brystvorter har en helt annen shwung.

   Tampa på lydbok? En aktivitet jeg sliter meg å forestille meg. Tror muligens 25-, er aldersgrensa for slikt, et år til på baken og du hadde gammeldamegispet med resten av oss.

   , og angående kjoler og reisevei, du skal være glad du ikke kommer fra Alts, som Solgunn, det krever paljetter.
   (dette er nå andre gangen jeg sier det, kanskje får jeg viljen min denne gangen -)

   Slett
 4. Selvfølgelig er det kjole på bokbloggtreffet. Noe annet vil vise en svak karakter. Eh - og 15 bøker er bra, skal ta en liten svipp innom egen blogg for å se hva som ble fortært i juli og august - så vent litt.
  Ja - da er tallet klar, det ble 16 ekstremt tykke bøker og noen ekstremt lange lydbøker. Så det så.
  Ellers kan jeg fortelle at jeg måtte revidere såret som det så pent heter, det vil si ny operasjon forrige onsdag, med påfølgende 2 tima på legevakta fredag, med betennelse i hånda. Og der det seriøst ble diskutert å legge meg inn for intravinøs antibiotika. Gikk derifra med innleggelsespapirer som jeg kunne bruke hvis handa ikke ble bedre på lørdag, men i dag ser det bedre ut - store doser penicilin har hjulpet. Men nå er det altså ikke bæs. Og jeg kan jo ikke trene med den her karabinkrokskaden. Det går ikke. Så jeg leser og skriver omtaler og noen anmeldelser, og i dag har jeg skrevet fire omtaler, både lyd og papir, og alt med en finger. Og så leser jeg Jordmora av Katja Kettu og jeg har ikke vært så begeistret siden Utrenskning for noen år siden. Jeg har egentlig ikke tid til å sitte her og skrive med en finger, men jeg måtte bare. Og Wolizer virket forlokkende. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er for jævlig at man går en aldri så liten hundetur og ender opp med trussel om innleggelse og intravenøs. Er det antibiotikaresistance som begynner å feste grep. Eller dårlige leger? Samme skjedde jo med 3k og hundebittet. Feil antibiotika iflg, lege nr.2 - og sikkert dårlig rengjort iflg, 8k. God bedring, og nei dette teller selvfølgelig ikke som grunn for løpefri. Det er bare dårlige bein som gjelder. Dette sier jeg like mye til meg selv, her jeg sitter, med bankende hode, sår hals og kvalme - kanskje er jeg ikke syk, kanskje er det bare sjokoladen jeg spiste til frokost, korn/gressskjæring og de nye brillene - (newbie progressive).
   Og if so, er det jo ingen grunn til å utsette langtur i solsteik. Er jeg virkelig syk, smittet av resten av huset, vil det vise seg fort nok - i første bakke.

   - og 16 tjukke og lange.
   Der gikk drømmen om beste sommerlesertrofeet. Alltid skal noen, ALTSÅ, være bedre.

   God helg, overhører det om jordmora da jeg vurderer å boikotte alle bøker som har en yrkestittel i navnet.

   Slett
 5. Hurra for leselyst! 15 bøker er hurra!

  Var Tvekamp bra? Har helt glemt den boka, skal jeg stille meg i kø på biben eller bør jeg hoppe over?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er nøytral til Tvekampen. Anonym og intesigende, men grei nok.

   Fokuset er skiftet nok engang og det er sekstitall og Erlendurs mentor og eks politsjef (døde hun?) Marion som er hovedperson. Lesbisk og tuberkoløs. Jeg gjetter på at det nå kommer ei hel rekke bøker fra Erlendurs ungdom og spede begynnelse som politi.

   Overhopping er uakuelt, du har jo lest resten.

   Slett
  2. Sant nok, leses må den, handler mest om man skal gjøre en innsats for å lese:-) Vi får se om den dukker opp foran nesen min!

   Slett
  3. Skulle ønske han bare ville fortsette med Erlendur, trekke han ned fra fjellet og sprite han opp med litt fandenivolsk livslyst.

   Slett
  4. Syns Tvekampen falt litt igjennom jeg og, og ikke var det Ivar som leste heller. nå skal vi spise bursdagsmiddag, kylling og ris, med sjokoladepudding M/vaniljesaus og is til dessert og kanskje tropisk aroma til aftens hvis vi orker. Vi har allerede feiret med irishwhiskyis (?) rossen skulle kjøre med henne bort på en butikk og handle ønsker, penger fra undertegnede. Tror hun er fornøyd

   Slett
  5. Jeg hørte bursdagsbarnet klage over den tropiske aromaen, det må da gå an å få ordentlig sjokoladekake (i langpanne) på selveste bursdagen.

   - og hva er egentlig dette med at Nørve ikke lenger leser Anrnaldur? Tøys!

   Slett
 6. Ingenting slår lystlesing, og dette er virkelig beviset :) Jeg merker meg tipset om Wolitzer. Har søkt litt (på Amazon selvfølgelig) og dette virker lovende! Dog: Jeg har ikke lastet ned noen samles enda. Til det er to-be-read bunken for høy akkurat nå.

  Ha en strålende uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. En av effektene av ekstrem virtuell lystlesing, (litterærnettporno?), er at jeg har gitt opp kampen med de fysiske bunkene. De krymper faktisk, jeg leser og fjerner en og annen bok og kjøper mindre papir. Det gir en selvtillittsboostende illusjon av effektivitet og fornuftig håndering av ulestbunken.
   (, og nei det har ingenting til felles med lys under skjepper, feiing under tepper og/eller hoder i sanden -)

   Håper du prøver deg på Wolitzer.

   Slett