mandag 25. mai 2009

DE KALTE HAN CALEB.

Etter det nye leketøyet (ps3) kom i huset har jeg kun sett på TV en gang. Det var nå nettopp The-next-American-Top-Model. Magre, sminkete og sexy skulle de lokke young Americans til å stemme på Obama og det må ha virket for han vant jo. Jeg er lettpåvirkelig og lar meg engasjere - en knapp på hun som er lesbisk og ut med Clarke.

POENGET - mindre TV betyr mer lesing og hvis dette nå først skal utvikle seg til å bli Lesehestens Treningsblogg hør det og bør seg at jeg presenterer en mine yndlingsbøker.

Catch 22 - Joseph Heller.
Historisk, satirisk anti-krigsroman fra 1961. Handlingen er lagt til en militærbase i Italia under andre verdenskrig og alle er gale. Det er egentlig alt du trenger å vite :-)

Fortreffelig oversatt av Herbert Svenkerud. Det er ikke ofte jeg henger meg opp i oversettere (mm de er dårlige og overbruker ord som -deilig-). Men denne oversettelsen er for meg like god som originalen. Anderledes på mange måter men språklig over-the-moon kreativ. Her kan du vasse i fargerike karakterer, dialoger,sitater og vendinger og rote deg helt bort fra historien.

Språkbildet er forvirrende, selvmotsigende, løgnaktig, galgenhumorsk - en håpløs kafka ring du aldri kommer deg ut av. En paralell på krigen (WW2) og et spark mot autoriteter, stat, byråkrati og alt annet under solen. Dette dog har jeg lært meg senere.

For første gang jeg (og Homla) snublet over denne i en Aktietrykkerihaug handlet det kun om språket. Vi høytleste et avsnitt hver og brølte av latter til vi kunne den utenat. Mange vendinger sitter fremdeles støpt i dagligspråket og lærdommen er evig - for livet er stort sett en blanding av dolkestøt i ryggen og fjær i hatten - og er det portforbud holder du deg unna jenter med gule truser.
Om Major Majors far.
Hans spesialitet var alfagress, og han tjente slett ikke så verst på å la være å dyrke det. Staten betalte ham godt for hvert eneste lass alfagress han ikke dyrket. Jo mer alfagress han ikke dyrket, jo mer penger ga staten ham for det, og hver eneste cent han ikke tjente på den måten, investerte han i nytt land for å øke mengden av alfagress han ikke dyrket. Major Majors far arbeidet utrettelig med ikke å dyrke alfagress. I de lange vinterkveldene holdt han seg innendørs og lot være å reparere redskapen sin og grytidlig hver etter ettermiddag sprang han ut av sengen for å påse at arbeidet ikke ble gjort. Han investerte med stor fornuft i nytt land , og det varte ikke lenge før han ikke produserte mer alfagress enn alle andre..........

Favorittsitater??

11 kommentarer:

 1. Første gang Yossarian så feltpresten ble han stormende forelsket.......!

  Inspirert av deg fant jeg fram catch22 igjen - i går. Så på bussen i dag leste jeg om Yossarian som lå på sykehuset med et innbillt levertilfelle. Nå leste jeg den på engelsk - og innimellom så blir det endel vanskelig ord - men det gjør ikke noe ettersom jeg kan Svenkeruds utgave utenatt - så og si...!!

  Jeg tror jeg lo høyt - selv om jeg sjelden gjør det når jeg sitter alene på bussen.

  SvarSlett
 2. Jeg husker denne boka jeg og, og ennå kan jeg kjenne jeg blir svett og kvalm av all denne opplesningen og den råe latteren, Syns ikke det var morsomt i det hele tatt jeg. nemlig

  SvarSlett
 3. Jeg har dratt fram min også. Den gamle norske fra 1973 full av løse ark som ikke er i rekkefølge. Jeg skulle finne et sitat og vips glemte jeg meg bort.

  - Saken mot Clevinger var oppgort på forhånd. Det eneste som manglet var noe å anklage han for. -

  og Lilledora - jeg er sikker på du hadde likt den hvis du hadde prøvd.

  SvarSlett
 4. Og jeg har tatt meg meg Alta biblioteks eneste eksemplar hjem i dag.....rapport følger. Er du klar over hva du egentlig har satt i gang her?

  SvarSlett
 5. Fantastisk.
  Regner nå med at alle andre bøker blir lagt vekk og fullt fokus på verdenskrig. Jeg går uten videre ut ifra at dere skjønner at jeg blir nødt til å stryke dere fra blogglista mi hvis dere ikke liker den!

  SvarSlett
 6. Æ vet.....det bekymre mæ skikkelig!

  SvarSlett
 7. Der røyk min frie og uavhengige stilling som blogger! Alt for deg vet, du! ;-)

  (Men vi starter i oppoverbakke - verdenskrigen er jo liksom "min" greie ...

  http://rosemariechr.blogspot.no/search/label/2.%20verdenskrig )

  SvarSlett
  Svar
  1. Skummet nettopp gjennom verdenskriglista de. Svært imponerende og skjønner nå at det var skjebnen at vi møtte hverandre på bokbloggmoro, du kan jo ikke ei sånn liste
   UTEN Catch22. Den summerer opp alt det du allerede har lest i alle de andre.

   Er dere forresten ferdig snart.
   Hvor blir det av yndlingssitatene?

   Slett
 8. ;-) Nu er den ferdiglest! Og jeg har tom. sett filmen nå i kveld! Yndlingssitatene kommer - vær du sikker! Og min WW2-liste er først nå komplett, kan du vel skjønne!

  SvarSlett
  Svar
  1. For en effektivitet!
   Yossarian ville vært imponert.
   Også har jeg jo fått med meg at du har ledd og kost deg og da er jeg fornøyd og alt såre vel. Omtalen er vel allerede klar?

   - det som er til det beste for syndikatet er til det beste for alle -
   , og syndikatet ønsker seg omtale.

   Slett