fredag 4. mai 2018

JEG HØRER: LITTERATUR PR.PODCAST

Innså under forrige innlegg at setningen - fra en eller annen podcast - stadig dukker opp når jeg skal beskrive, anbefale, pitche, skryte, klage, tvangspåvirke eller på annet vis uttale meg om bøker.


Si meg hva du hører og jeg skal si deg..
Grunnen til at jeg ifjor tok 3mnd lydbokpause
Grunnen til at papir/e-boktallet er gradvis voksende.
Grunnen til at jeg føler en dyp indre engstelse når jeg leser om plagiat og inspirasjon og anmeldere som ikke finner på ting selv, intet er nytt under solen, er;

Podcastene

Jeg hører. Ord på alle kanter.
Etter en sletterunde abonnerer jeg pr.idag på 60 'litterære' prateprogram
Jeg fylles opp av andre som snakker om bøker og bøker og bøker.

Det har kommet til det punktet at jeg ikke lenger aner hva som kommer ut når jeg åpner munnen. Hvem sine meninger. Hvorfra. Hvem sa. Og hvordan kan jeg uttale meg så bastant om ei bok jeg ikke har lest? Jo fordi! Men hvem? Hvor? Hvorfor?  Som når man er på restaurant og slites mellom Cesar og suppe, men skriker KYLLINGVINGER
, straks man får øyekontakt med kelneren.


Jeg har sluttet med kyllingvinger btw. 12 vinger er seks små. 1 gammel høne er bedre.


3 podcaster jeg har vært besatt av i 2018
Der besatt betyr at jeg er ajour, oppdatert og har hørt ALLE episodene.

Reglene
er at jeg kun har lov til å anbefale der jeg har hørt hele backloggen. Hele.  Det utelukker blant annet at jeg kan anbefale de jeg tilbringer dagene med akkurat nå.
Literary Disco.  (Har hørt 18 av 123 episoder, befinner meg i 2012)
Slates Audio Bookclub  (126 episoder, de spoiler ubeskjemmet og anbefaler at man leser bøkene først = har derfor kun hørt de der jeg har lest boka)

Som du kan se av de 2 nevnte har jeg en preferanse.
Jeg trekkes mot show der et belest, ordrikt panel trekker fram og bramfritt diskuterer tilfeldig bøker. Nye og gamle. Med humor. Uten silkehansker. Kritisk Kvartett aktig (en annen favoritt) bare lengre og uten den begrensningen live-audience medfører.  
Hater når podcaster går live

Unngår rene anmeldelser, opplesinger og de som ler for støyende.
Jevn fordeling mellom boktipsing og lærdom om bøker jeg allerede har lest.

 again
4 podcaster jeg har vært/er besatt av i 2018
I tilfeldig rekkefølge. NB! Litteraturhusene og bibliotekene har også gode podder.
Spesielt Bergen. (Littpod og BobCast), veldig fint for oss østens bygdefolk.
-------------------------------------------------------------------------------------------



Lesesirkelen
Christine Lavransdatter.

En del av NRK Radios Podcast Salongen.
819 episoder med variert litteraturinspirert innhold.

Serien Christine Lavransdatter derimot startet i feb18 og har 12 episoder. En pr. foreløpig leste kapittel i Sigrid Undsets Kransen, aka Kristin Lavransdatter, bind 1.


Konsept: Christine vil ikke lese Kristin Lavransdatter 
men lar seg overtale av Jørgen, til å lese et kapittel i uka.

I utgangspunktet noe som kunne blitt et barnlig trumpet og påtatt prinsesse-vil-ikke, men som  (pga de involverte) og 1stk nobelbok faktisk er forfriskende underholdende og min absolutt, pr. idag (things change daily) favorittpod.

Passer både de som aldri har hørt om Sigrid Undset
og de som har lest serien årlig i 60år.

Ekstrapluss for at jeg ukentlig blir fristet til igjenlesing, for alt jeg har glemt, og alt jeg ikke fikk med meg first time around. Og språket. Og epostene fra lesesirkeldeltakerne. Og for at jeg, en fredag, så selveste Erlend Bjørn Skagestad halsende på vei gjennom Slottsparken, limt til mobilen med tvillingvogn, skjerf og handleposer.
Til pass mumlet jeg og tenkte på Eline Ormsdatter

Har kun en tung antologi i hylla, men straks jeg har vært en tur innom lokalloppisen og plukket opp et pocketeksemplar av Kransen er jeg igang.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------



By the Book
2 sesonger og 45 episoder så langt, inkludert en håndfull bonusepisoder, inkludert bakgrunnshistorier, inkludert ektemenn.

Konsept:  Standup komiker Jolenta og hennes kritiske venninne Kristen leser selvhjelpsbøker og setter av 2 uker til å følge alle råd og leveregler. Hevder i egen beskrivelse å være en miks av selvhjelp, realityshow og sosialt eksperiment.


Pluss: Flere av bøkene er velkjente. Ryddeboka til Kondo. The Subtle Art of not giving a fuck.  Men are from Mars, Women from Venus.  Bøker om tarot, healing, positive thinking etc..

Minus: Veldig følsomme.Veldig amerikansk. PK. Uten at det nødvendig er en klage. Jeg leser jo uansett bare amerikanske bøker, åpenbart er jeg fortrengt og hemmelig tiltrukket av alt US.  Veldig hemmelig.

Sesong 3 er like om hjørnet. Gleder meg!
---------------------------------------------------------------------------------------



What Should I Read Next?
with Anne Bogel.

Jeg fortsetter med det ultraamerikanske.
Problemet med denne er at jeg elsker konseptet men har issues med hovedpersonen, den søtladne stemmen og ofte påtatte intervjuteknikken. Latteren.

Meen hun får ting sagt, får andre til å si og har ørti tusen følger både på blogg og instagram. En influencer.  Så da er det sikkert bare meg.

Og det faktum at jeg på 2 minutter  har hørt 131 episoder.
Jeg er mer positiv nå som jeg har hatt noen  måneder med en ep/uka.

Konsept:  Tell me 3 books you love. 1 you hate.  What you are reading right now. And I will tell you what (3 books) you should read next. (ordrett)

Oppskrifta er ufravikelig. I tillegg kommer også et par gjenganger spørsmål som. Have you always been a reader? What would you like to change about your reading life? = tidsklemme, netflix osv.

Jeg har en følelse av at delen der gjestene snakker om leselivet sitt har økt i lengde etterhvert som popularitet og lyttere har eksplodert, men merkelig nok er episodelengden den samme. Skjønner derfor ikke hvorfor jeg spoler mer nå enn jeg gjorde i begynnelsen.

Pluss: At det er ofte er andre podcastere, utubere og/eller bloggere og/eller indie bokhandlereiere som er gjester.  Både Literary Disco og By the Book har vært med, samt en rekke andre jeg aldri har hørt om og ikke giddet sjekke opp.

Støtter helhjertet opp om Independent Bookstore fokuset.

Største pluss: Den ene boka som skal hates. Go Set a Watchmam er hatet av MANGE. Og. Hold deg fast: Min Kamp 1. Det er den eneste norske boka nevnt (1 gang), bortsett fra Kristin Lavransdatter som ble tatt opp i forbindelse med Ferrante (som alle elsker).  Amerikansk feelgood er solid representert, noe britisk, noe booker, men ikke overraskende er oversatt litteratur meget eksotisk og fraværende.

Som minner meg på at jeg hørte en annen podcast (glemt hvilken) om Internasjonal Booker og oversettelser som fikk det til å høres ut som om oversatt litteratur ble funnet opp i 2015. Argh, til disse UK/US-erne. Argh til at det er alt jeg leser.

Til tross: Har jeg fått en hel rekke lesetips herfra. Rett i storytelhylla.
Boka jeg leser nå feks: The Golem and the Jinni - Helene Wecker.
----------------------------------------------------------------------------------------
 


Kjente Bøker på 4 Minutter.
Avslutter heilnorsk. Igjen NRK.

Janne Stigen Drangsholt. Forfatteren bak Ingrid Winther, forteller deg alt du trenger å vite, om alle klassikere known to man, på 4 minutter. Hva de handler om.  Hvem du kan imponere. Pluss et velegnet sitat.

Det er morsomt. Hornby-isk-ish.

Største pluss: Veldig mye å lære for de som sliter med handlingsreferater, og føler de må herme, kopiere og/eller skrive A4 sider om plottet. Ting kan faktisk oppsummeres på 3 linjer.  Alt høres lesbart ut hvis oppsummeringa er 3 linjer.

55 episoder. Siste jeg hørte var Animal Farm.
 - some are more equal than others -
------------------------------------------

Praktisk og teknisk.
Du finner alle podcaster nevnt i dette innlegget der du finner dine øvrige podcaster.  Eg. Itunes, Spotify, diverse apper, eller nettsider. Selv bruker jeg appen Castbox (android). Er du interessert i å knytte etternavn, bakmenn, bilder, bakgrunn, meritter, utdannelser, sivilstand og antall hunder, til stemmene du hører, har de fleste også facebooksider, instagramkontoer og offisielle nettsider.

Det er bare å google. 
, etter du har fortalt meg hvilken podcaster du hører på, hva du hater
, hva jeg har gått glipp av, og hva jeg må høre next..

24 kommentarer:

  1. Jeg hører jo ikke på podcaster, har sjelden gjort det, men det er flott med slike tips hvis jeg en gang får lyst.:)

    Ble mest nysgjerrig på Skagestad og tvillingvogn. Er de hans? Han er da ganske voksen blitt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Forbehold om flekkete briller ytterst på nesetuppen, men, han hadde flagrende grå krøller, var kjekkere enn ever, i fart, derfor er det godt mulig det bare var ei ekstra stor vogn med teaterprops i. Det var jo ikke sånn at jeg lente meg over for sjekk. Eller spurte om han faktisk var selveste Nikolaisønnen (enda et forbehold siden jeg nå bare ballparkgjetter på far til Erlend)..

      Uansett, godt voksen, men mye kjekkere enn Sigrid beskriver han i boka, iflg, podcasten er hun mest opptatt av hans må nesebor og veke hake.

      Skjønner godt at du ikke kaster deg over podcastene, når også lydbøker blir for bråkete, men jeg er sikker på at du hadde kost deg med både Christine Lavransdatter og kortklassikerne. Prøv. Sistnevnte er bare 4min episoder.

      Slett
  2. TAKK! Visste ikke at Janne (foredragsholderen min på UiS) hadde podcast. Hun er gullgod! Allerede sjekket ut, jeg skal høre på ALLE! (Logger snart inn på nett igjen, datter med hjernehinnebetennelsemistanke og sykehus og dritt, alt ok - det tok bare tid). DERFOR trenger jeg podcast og ikke bok akkurat nå. Jeg har hatt konsentrasjonsevne som en gullfisk i 2 uker... OG plantet pallekarm på pallekarm med grønnsaker. Hjernedødt. Herlig!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ingen årsak. Væl unnt. Very welcome.
      4min er akkurat passe til ukonsentrerte hjerner og.. hjernehinnebetennelse, herregud!! Godt det går bra og var mistanke. Kjenner krisetilstandene helt hit. Når det er sagt: Podcast over pallekarm any day.

      Nå som du sikkert har hørt alle 50+ episodene; like morsomt som jeg påstod? If so si det høyt så, også Anita og Tine hører..

      Slett
    2. Har sålangt hørt Kafka, Moby-hvalen, Godot, Ødipus og Conrad. Det er UMULIG å ikke høre alle!!!

      TINE OG ANITA og alle andre: denne må dere ikke gå glipp av. GULLGOD!

      4min er perfekt for gullfiskhjernen for tiden. Når det er sagt så begynte jeg på bok igjen igår. Lett krim, Lemaitre Brudekjolen. Sendte trulta tilbake til høyskolen igår kveld, pinglete, men ifølge de som skal kunne dette, både smittefri og good to go. Trodde et øyeblikk hele familien skulle legges inn på isolat. Det kunne blitt tilstander, hehe. Heldigvis ble det bare henne i 2 døgn, og at det ble med mistanken. Det er jo alltid noe som må skje når alt ellers plutselig går på skinner..
      Podcast med Janne it is. Skal laste ned Android appen idag. Hørte på laptopen igår.

      Slett
    3. Hvordan får man mistanke om hjernehinnebetennelse egentlig? Høy feber? Husker noe om stivnakka, men synes selv hjernehinneordet er så skummelt at jeg kobler ut hver gang jeg ser/hører. Det var noen som hadde fått det da sønnen var russ. (forfjor), men det eneste som skjedde var at de måtte inn å ta vaksiner. (puh). Godt fred og helse er igjenopprettet, og lesing kan ta til.

      (Kan man sette 1001kryss etter å ha hørt Janne tror du?)

      Slett
  3. Dette er en verden som for meg er like surrealistisk som den i Lincoln i Bardo. Jeg lytter jo til lydbøker, men å ha noen masende inn i øret mitt?? Vel, kan ikke uttale meg siden jeg aldri har prøvd, og jeg sier aldri aldri :)
    God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. En stor del av podcastene jeg hører på (som ikke kom så godt fram i innlegget, der fokuset var mer på favoritter, og sukk, US), er norske litteraturhus og bibliotker. Det legges i stor skal ut lyd fra arrangementer, og det er jo strålende for oss i utkantene.

      Mye av det dere møter opp på, hører jeg på podcast = stadig oppdatert, uten å gå glipp av en ting. Eller. Mye velges bort, men jeg har da ihvertfall muligheten. Både Oslo, Trondheim og Bergen Litteraturhus, og Fredrikstad, samt Bibliotekene er flinke til å legge ut. Bergen flinkest. Selv om flere begynner å ta igjen på hyppighet..

      Linn Ullmann og Alis Smith om Høst (Oslo Litt.hus) vurderes til dagens gåtur. Kanskje. Har ikke lest boka ennå. Eller Dan Anderson som intervjuer Paul Beatty. Bookervinneren. Endeløse muligheter.

      Kjenner jeg har VELDIG lyst til at du skal høre Christine Lavransdatter. Tror du ville likt den svært godt.

      Slett
  4. 60 podcaster! Eg får angst av 3 på ei gang, og har heilt slutta å abonnere fordi det røde tallet som dukker opp på telefonen gir meg maksimal angst!

    Over til noko anna: Eg har høyrt litt på Guardian Books-podcast og den er meget bra. Digger den britiske uttalen. Man Booker Prize sin i sesong er og meget bra.

    Må nok finne meg eit par eg og etterkvart. Blir så trøtt av å høyre musikk på veg til jobb, og lydboka eg høyrer passer dårleg til gå-til-jobb.

    Kristin Lavransdatter har eg lest ei gong (for omtrent tre år sidan) og det var maksimal tvangslesing. Den kjem aldri til å bli lest om igjen uansett kor god folk syns den er. Eg har ein nydeleg engelsk utgåve i bokhylla, men det var lydboka som redda mitt 1001-kryss!

    God lørdag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, til de røde tallene.
      Jeg klikker de bort så fort jeg kan. Er litt sånn netflixbingy når det kommer til podcast. Hører alle episoder, før jeg går over til neste. Kun et fåtall jeg føler ukentlig. ManBooker er på lista. Guardian noteres.

      Angående Kristin Lavrandsatter har du akkurat samme holdning som 'Christine'. Poenget er å se om hun forandrer holdning gjennom serien(podcasten). Foreløpig svinger det. Godt mulig du får litt kristin-hat-bekreftelse ved å høre noen episoder..

      God lørdag, tilbake!

      Slett
  5. Ja ja ja. noterer bak øret, en dag når de kanskje inn i dem.
    Vet hvor gullfisk man kan bli med alvorlig sykdom i familien / barn. Hatt det i der siste selv, men nok om det.
    Litteraturhusets podcasting har jeg hørt noe av. Det er smart når man ikke kan være tilstede. Innimellom

    Svaret var til alle .

    På bussen nå, kjapt kommentert

    Inga: Skagestad er jo kjekk, fortsatt 😁

    SvarSlett
    Svar
    1. Marianne: bra at det går bedre med dattera 😃

      Slett
    2. Skal huske til eventuelt lange bilturer- Salongen og 4 minutter. Kan de lastes ned til offline?

      Slett
    3. But of course. Så mange offline episoder du vil, eller telefonen har plass til. Finnes utallige podcastapper der ute. Casbox var den første jeg prøvde og har aldri sett meg tilbake. En av de mest brukte appene på telefonen min. Ved siden av wordfeud og storytel.

      Husk at Salongen er mange episoder (800+), du må scrolle/søke/eller klikke på linken i innlegget for å komme rett til Lavransdattera..

      Slett
  6. Jeg har (endelig) lastet ned appen for å høre podcast, og det er så mange spennende der ute! Jeg er redd det vil gå utover lesetiden, som er begrenset i utgangspunktet. Men noterer meg dine tips, takk :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det går definitivt utover lesetida. Lydboktida. Ofte mye lettere å velge podcast enn lydbok. Ifjor gikk flere måneder hvor jeg bare hørte podcast. HELE TIDEN. Helt til jeg ble lei å ting gikk seg til.

      Halve skylda legges på My Dad Wrote a Porno. Humorpod om far som leser høyt (med venner) fra farens pornografiske roman. Ustyrtelig og besettende morsom. Helt til de ble så kjente og feirede at selvreferereringen tok over. Den første sesongen er obligatorisk for enhver podcastlytter. Handler jo tross alt om ei bok.

      Hvilken app bruker du?

      Slett
  7. Hører lite lydbok og lite podcast for tiden, men synes det er mye enklere å høre på noen som snakker/maser i øret enn noen som leser en bok. Spesielt på de korte turene til og fra jobben. Jeg oppdaget at jeg hadde glemt å si opp Fabel og dermed må jeg høre på noe derfra siden det allerede er betalt for. Det ble Sult, men føler jeg får lite med meg og har ikke lyst å høre, så da blir det verken pod eller lydbok. Jeg har en del andre lydbøker som frister, men ble fristet av flere av disse tipsene. Hører selv kun på Aftenpodden ukentlig og har hørt noen true crime-podcaster. Ingen som omhandler litteratur.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hva synes du om Fabel egentlig? Utvalg? App? Pris? Holder meg religiøst til storytel, uaktuelt med app uten, når man har vent seg til tilgangene på eng/svensk. Antallet av årets norskebøker ville garantert gått drastisk opp hvis de hadde mer norsk på storytel. Både Anorektisk og Grensen kommer i juni, men det er bare fordi forlaget er Cappelen.

      Podcasts: ER lettere enn lydbøker fordi de er korte. Standardlengde er ofte 30-60min. Tror de lengste jeg har hørt har vært 2t. Mye lettere å forplikte seg til. Ganske stort sprang/rom mellom Sult-Ingenting. Jeg forskriver Christine Lavransdatter, (kjøpte nesten trio, paberback på platekompaniet forleden, godt jeg fikk stoppet meg selv, var jo nettopp trio/antologi jeg ikke ville ha). Har bestemt meg for eBokbBib. Målet er å starte lesinga før salonglesesirkelen er ferdig -)
      Inviterer all doubters og Kristinhaters.

      (siden jeg brukte evigheter på å svare på denne kommentaren; har du rukket å høre noen 4minuttere?)

      Slett
    2. Jeg symes Fabel har veldig dårlig utvalg. De har ingen engelske og ikke spesielt mye bedre på norsk en Storytel, kanskje litt. Og så er den vel like dyr.

      Enig i det med lengden selvfølgelig, selv om en del av de true crime-podcasten er serier på mange episoder. Hver episode er dog på rundt en time vanligvis. Men det er jo som med TV-serier kontra film, har nesten aldri tid til å se en hel film, men plutselig har man sett tre episoder av en serie istedenfor.

      Har ikke hørt noen av dem enda nei. Jeg skal sjekke det ut på vei til jobb i morgen. Har bestemt meg for å pause flere av bøkene mine nå for både lesing og lytting stoppet helt opp. Så podcast passer fint før jeg tvinger meg til litt mer Sult. Og så begynte jeg på Tiller og den går unna.


      Slett
    3. Hehe, til tv-seriene, akkurat sånn er det. Gidder ikke film, men 5 epidsoer på rappen har man tid til. Alltid.

      Har nå ny-innkjøpt Kristin Lavransdatter (i gammel 70talls innpakning). Ble ikke paperback, men det viktigste var at det var enkeltbøker. Begynte såvidt igår. Blir som å lese på nytt tror jeg. Husket ingenting av førstesida. Godt man har podcasten.

      Tiller er garantert mer medrivende enn Sult (selv om jeg syntes Innsirklingbøkene var bedre). Du finner forøvrig Sult blant 4minutterne, (alt du trenger for å late som om du har lest den -)

      (Takk for Fabelbekreftelser).

      Slett
    4. Da er det godt jeg begynner med Begynnelser (ha)og så tar Innsirkling-bøkene senere. Norsk samtid kan være utrolig medrivende i visse omstendigheter.

      Har nå hørt 100 års ensomhet av 4-minutterne. Jeg skal nok tvinge meg gjennom Sult, men kan være greit med 4m etterpå så jeg får en oppdatering på hva jeg har gått glipp av:-)

      Slett
    5. App. norsk samtid. Har begynt på Eikemo og liker den etter 50s bedre enn jeg ville trodd (selv om jeg fremdeles synes den minner om en litt alvorligere versjon av Ingrid Winther (Drangsholt).

      Slett
  8. Stikker bare innom internett for å si, herregud, The Alienist var ikke forfriskende allikevel, jeg lot meg bare lure av kostymene.

    Og, leste dette innlegget for en stund siden og tenkte "oi, må notere ALLE DISSE!", før jeg kom på at dette er det motsatte av det jeg trenger, flere boktips, flere impulser. Den eneste jeg vurderer på alvor er den om Kristin, i så fall kan jeg jo lese Kristin (<3<3<3) på nytt selv. Skal du?

    Mvh.
    Slowreader
    Tidligere bokblogger
    Neidajoda.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jammen godt man konsumerer all slags underholdning i sirupsfart, (fremdeles på Bosch s2, har hatt ei uke tv-fri, pga fam.besøk), så nå kan jeg skrote Alienist før jeg overhode har nevnt den til resten av familien. Passer bra siden jeg ble tipset om en Harlan Coban serie på netflix, som visstnok skal være bra.(med Dexter).

      Har kjøpt inn alle 3 bindende av Kritin. 70-talls-loppis-utgaver, forhåpentligvis med all 'gammelnorsk' intakt. Så, JA, intensjonen er god og effektiv. Har bare ikke fått begynt. Podcasten er nå på 13 episoder (kaptitler), så det er god tid, og burde gå fort, men du vet..

      (Du burde prøve podden om selvhjelpsbøker, burde ikke være noen fare for boktipsing her, kun litt overbærende hoderistning over hvor dumme slike bøker (og folk) kan være. Merk at jeg sier KAN. Har jo faktisk lest Sublte Art of Not Giving a Fuck i år, uten at den/det plaget meg (Podcasten hatet den).

      Men ja, Kristin.
      La oss på bokbloggede internettvis love å lese den sammen. (Kanskje blir vi ferdig til treffet).

      Slett