mandag 27. februar 2017

SAMLESING ARV OG MILJØ - OPPSUMMERING.

Ellinor, Anne Beate, Alma, Louise, Hulda og mora til Mari. Jeg spår at neste bok har mannlig hovedperson. Det er den innlysende fortsettelsen.Samlesing Arv og Miljø går mot slutten.
Knappe 2 dager/netter å vie til superboka til Vigdis.

Siden sist har  
Arv og Miljø blitt nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.
Den mest høythengende litteraturprisen i Skandinavia, iflg, forståsegpåere.
Den særeste litteraturprisenen i Skandinavia, sier andre (jeg).

Exhibit A: just saying
Den gangen, i det herrens år 2011
, da Knirk arrangerte nordisksamlesing
, og uforberedte bokbloggere fikk bryne seg på GrønlandsOlsen.


Oppsummeringstid:
Hvordan gikk det nå egentlig med vigdislesinga? (1stk gjenlesing)
Rakk du både Arv og Miljø og Tredje Person Entall. (Ja)

Ga du blaffen og leste svenskekrim?  (siri bergmann 2)

Har du tatt stilling, posisjonert deg, latt deg provosere og/eller forføre? (helt klart)

Greier du ikke legge bort svenskekrimmen?  (umulig)

Skal du fortsette med Vigdis?  (gjenlesing av Fransk Åpning)
Har du levert link i linkefunksjonen(selvfølgelig)
Har du fått med deg at jeg, trolig, har bristet ribbein? (Snubla i isklump)Elle, melle vigidsfavoritt?

Alle spørsmål besvart?, gå videre til Gro.
Hun styrer samlesinga for mars, og boka er Bøddel av Torgrim Sørnes.
Halshugging, rakkarpakk og fødsler i dølgsmål.

Jeg har allerede lest, og går over til danskekrim (jussi).
 - easter is coming -

15 kommentarer:

 1. Ære være for Vigdis som er nominert til Nordisk Råds.
  (nei, jeg husker ikke, var ikke med på samlesing i 2011, var ikke på blogger da)

  Min Oppsummering:
  Hvordan gikk det nå egentlig med vigdislesinga? (ikke rukket)

  Rakk du både Arv og Miljø og Tredje Person Entall. (Har lest Arv og miljø før, og har startet på Tredje person entall, lest forordet fra legen- skulle lese mer i kveld, men blogget om Fremmedkrigere istedet)

  Ga du blaffen og leste svenskekrim? (En svenskrim av Eva Alstedal, og ellers to bøker om Syriafarere og en bio)

  Har du tatt stilling, posisjonert deg, latt deg provosere og/eller forføre? (Ikke provosert,ellers aner jeg ikke)

  Greier du ikke legge bort svenskekrimmen? (ja, det er så mye annet å lese, har mye krim her, ikke bare svensk, oxo islandsk og amerikansk og norsk, venter på danske Jussi også)

  Skal du fortsette med Vigdis? (gjenlesing av Fransk Åpning- muligens, men skal lese Leve Posthornet og Hva er det med mor først)
  Har du levert link i linkefunksjonen? (selvfølgelig)
  Har du fått med deg at jeg, trolig, har bristet ribbein? (Snubla i isklump- ja. synd på deg, god bedring, og kanskje hjelper det på kreativiteten?.)

  Over til Gro. Bøddel har jeg ikke lest. Marsen kommer nå... kommer nå,-- (melodi: Torsken kommer)

  SvarSlett
  Svar
  1. (Takk for snuble-på-isen-sympatien. Selvmedlidenheten er på overdrive. Måtte virkelig ta meg sammen for å ikke dedikere hele innlegget til isklumpen.)

   Ville ønsket meg TredjePerslesing over blogging, men sånn e det. App.krim leser jeg nå dansk og hører svensk, og hentet norsk på bib, Hviskeren. Hadde egentlig bestemt meg for å hoppe over, kronologibrudd osv, men så stod den der i hylla, og den var jo tross alt på langlista. Får se om jeg gidder rippe. Jeg overlater til deg og Berit og finne årets beste norskekrim til meg, kan jo ikke bare lese svensk heller...

   (TredjePers bør være ferdig til imorgen)

   Slett
  2. Det gjør ingenting om du leser Hviskeren uavhengig. Alle bøkene hennes kan leses uavhengig, faktisk. Det skjer ikke så mye med Conrad Seier egentlig, han er bare en lavmælt og dyktig politimann. Det handler mest om de andre menneskene i historiene hennes.

   Ja, du vet.. lesing eller blogging. Jeg får bearbeidet leseinntrykkene mine av å blogge om bøkene, så det er noe med det også.. I alle fall når det gjelder noen bøker er det viktig, og så ønsker jeg å blogge om bøkene før det går for lang tid. Da vet du.

   Men jeg er i gang med Tredjepersonen altså, men vet ikke hvor fort det går fremover for tiden. Flytter om en og en halv uke, mye å gjøre, mye å tenke på..

   Vi skal nok greie å tipse deg om norskekrim.:) (selv om jeg har mest utenlandske nye her for tiden- svensk, romansk, amerikansk, islandsk- men jeg venter på Frode Granhus sin siste. Frisk Lofotkrim. Ja også har jeg den siste til Eirik Husby Sæther, men vet ikke helt hva jeg kan vente meg der)

   Slett
  3. P.S. Hvordan liker du Den grenseløse?
   Jeg har lest alle av Jussi, mua den nye. Selfie.

   Slett
  4. Tredje Pers Entall er faktisk en av de bedre vigdisbøkene. Gisken Arman leser hvis du liker henne. Flytteryddetips.

   Ble litt lei av Jussi, etter den forrige, altså den som kom før Den Grenseløse, (Marco?), har derfor hatt lang pause og gadd ikke lese Grenseløse da den kom. Meeen så er det denne tvangskronologismen. Fikk lyst til å lese Selfie, = Den Grenseløse først. Må vel innrømme at det går litt trått innimellom, men samtidig er jeg glad nok i Assad/Carl til at det ikke er superviktig med plott/oppklaring. Håper dog Selfie er mer spennende.

   Slett
  5. Ja, det hadde kanskje gjort seg med flytterydedlydbok, emn jeg tror ikke jeg greier å konse om lydboka samtidig med at jeg skal vurdere hva jeg skal kvitte meg med. Lydbok og vasking av leiligheten etterpå derimot, er nok en bedre plan.

   Ja, man kan jo bli lei/forstoppet hvis man leser for mye av samme greia tett. Jeg også håper Selfie er god! Den har fått gode anmeldelser ser jeg..

   Slett
  6. (En av de bedre vigdislydbøkene skulle det stå. Nå ser du ut som om jeg knapt har funnet ei vigdisbok jeg liker -)

   Starter på Selfie idag. Ikke fordi Den Grenseløse var så himla god, men fordi jeg kan...

   Slett
 2. Både Arv og miljø og Tredje Person Entall har blitt lest! Jeg er enig med deg og har Tredje Person Entall som en klar favoritt av de to. Du får så mye mer i den boka synes jeg. Dessuten er den morsommere, som du også sier. Selve leseropplevelsen tror jeg vil være en helt annen for de fleste hvis man først har lest Arv og Miljø. Det er jo nesten umulig ikke å tolke "dette skjulte" i Tredje Person Entall til å handle om overgrep/incest. Jeg synes på ingen måte det gjør boka dårligere, det handler vel bare om hva slags utgangspunkt leseren har.

  Ellers har jeg ikke lest svenskekrim, det er lenge siden jeg har lest noe som helst krim, men nå nærmer påsken seg og da skal sjangeren fram igjen. Noen gode tips?

  Jeg tror det blir en Vigdis-pause nå. Må spare litt på forfatterskapet og ikke minst komme meg opp på 1001-hesten igjen. Kjipt med ribbeinet!! God bedring :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempeinteressant med synspunkter fra noen som leste bakover. Og ja, ikke sant at TredjePers er å foretrekke. Arv og Miljø er på mange måter kortversjonen, inkludert fasit. Jeg er også glad for at du ikke synes det ødelegger opplevelsen. Jeg gjetter på at det kommer til å komme mange NYlesninger på forfatterskapet etterhvert. Stadig like forbauset over at ingenting av dette ble nevnt i den massive mediastormen som har vært rundt Arv og Miljø. Det er nok doktorgrader på gang -)

   Når det gjelder krimanbefalinger er jeg relativt blank på norskekrim, men tilgivende hekta på svenskekrim. Akkurat nå er jeg igang med en serie om psykolog Siri Bergmann (Grebe&Träff), som jeg synes er overraskende bra. Leste en haug med Sofie Sarenbrant bøker rundt årskifte, uten at jeg egentlig føler for å anbefale så veldig, det spørs hvor store krav du har...

   Ja, også leste jeg selvfølgelig Robert Galbraith (fru Potter, som Marianne kaller henne), 3 stk, Cormoran Strike på rappen. Har du ikke lest krimserien hennes er det de du bør ta for deg til påske.

   (Ang. ribbeinet, jeg løp nettopp 10km på mølle, planen var å tøffe gjennom med I-feel-no-pain-I-feel-no-pain-ikke rør-overkroppen, og takk og pris fikk jeg blodblemme som gjorde vondere. Det hjalp. Kan hende er det muskelen som har fått seg ei rift. Landa tross alt på puppen med kamera i brystlomma, knuste garantert både cyster og melkekjertler. Etterpå var det fosterstilling på hyttegulvet)

   Slett
  2. Har lest de to første Cormoran Strike og det har absolutt vært fornøyelig og god krim. Lurer på hvor lett det er å få tak i den tredje på biblioteket, hmm... Ellers har jeg kun lest en Agatha Christie bok, så der har jeg også noen hull i obligatorisk lesning.

   Tøff som gjennomfører 10 på mølle med mulig rift + blodblemme altså. Jeg har falt litt av med løpinga i det siste, må start opp igjen der også.

   Slett
  3. Tøffere enn toget?, eller så har jeg rett og slett ikke så vondt som jeg tror. Har aldri brukket/bristet noe før (bortsett fra den gangen legen sa jeg hostet på meg ribbeinsbrudd, etter 3mnd med kraftig hoste, skeptisk til utsagnet). Tror det sikkert bare er muskelen som har fått seg en smell, kun basert på at det er vondere å puste/strekke på seg enn med støt. Logisk?
   (Tror jeg seriøst må begynne med joggeinnlegg igjen, glemmer helt bort Vigdis.)

   Strike burde være lett å finne på bib. Hvis ikke har de den på svensk på storytel (lyd), og ganske mange språk på audible/amazon (alle formater). Kindle er eneste løsning hvis du skal ha med Agathe på påskefjellet, hvis ikke må du ha egen kamel, (sa hun inspirert av jussi, assad og danskekrimmen)

   Glemte å spørre i den forrige kommentaren. Hvordan opplevde du å finne igjen avsnitt og scener i Tredje Pers Entall?

   Slett
 3. Jeg har lest to bøker av Vigdis, rakk ikke Arv og miljø, men den skal leses. La inn link i linkefunksjonen og jeg er klar for Bøddel. Innlegg kommer i morgen i firetiden☺️

  Fikk med meg skaden din og håper det går bedre med deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, for det Gro, aner ikke om det går bra. Lykken er at kneet ble magisk kurert etter 2 dager, så da får jeg bare finne meg i ribbeinet. Knær er verre. Det betyr selvfølgelig ikke at jeg ikke syter rundt og krever særbehandling..

   2 vigdisbøker er god innsats (selv om du ikke leste den som gjaldt(?), sirkler rundt til Gjennom Skogen innlegget ditt etterhvert. I morgen. Mølleløpinga gjorde at det nå blir sofa og piller resten av kvelden. (= netflix)..

   Slett
 4. Berre nett innom for å ynskje god bedring med ribbein og pupp. Det du har vore gjennom høyrest vondt ut.

  (Og så kan eg i ein liten parantes sei at eg ikkje likar Vigdis. Det blir verken arv eller miljø på meg. Det nyttar ikkje verken med uuthaldeleg skryt, overfløymande ros og haugar med prisnominasjonar.)

  SvarSlett
  Svar
  1. (første gang jeg overhode ser på, er på, tenker på blogg, på nesten 2 uker, føler meg totalt utafor -)

   Takk, takk, både for ribbein og pupp, begge deler var nesten bra, før influpestkjølelsen satte grep og jeg greide å hoste opp hvadetnåennvargalt.

   Jeg liker ikke Vigdis lenger jeg heller, overeksponeringen knekket meg, så skal jeg gjøre alt for å glemme henne til neste bok kommer. Som jeg håper handler om en ung mann på fjelltur = noe ganske annet.
   - hilsen hun, formerly known som nettets største vigdisfan.

   Slett