mandag 3. desember 2012

VINTER HELE ÅRET

Fra dagens formiddagstur. 2 timer på glatta i 14 minus. Udyret er forøvrig pålagt båndtvang til evig tid ettersom rådyrlukt har ødelagt hjernen hans. Full transe i timesvis. Igår ble jeg reddet av 3k som etter at hunden hadde rast rundt i ring som et hjernedødt jagerfly i 45min - fikk kastet seg inn fra venstre og keepertaklet. 
Den som kunne vært like rask og uredd som en fjortenåring.....


Igår løp jeg 13,5km på mølle. , bukker for applausen.
1km oppvrm. + 0,2km gå + 12km + 0,5km gå.
12km sammenhengende var litt for langt og tangering av møllerekorden. Planen var å holde seg på mølle minst 1,5t og forsøke å holde pulsen under 160. Inspirert av Siljas innlegg om rolige langturer tidligere i uka holdt jeg faktisk øye med hjertet denne gangen - og fikk svar.
Tidligere erfaring med pulsbelte har vist at 164-167 = marsjfart.

Som vanlig trikset jeg uavbrutt med mølleknappene. Et trykk pr.30s. Å løpe et helt minutt i samme fart er kjedsomhetsdrepen. Teoretisk kunne jeg satt mølla på 9km/t og holdt meg der en time
, men SERIOUSLY. Hvis noen er istand til slikt vil jeg ha bevis.
Trykkesekvensene er kompliserte matematiske formler som skinner logisk kun i trykkøyeblikket  - men long story short, gikk farten fra 8,5 - 10,5. ( 0,1 opp/ned hver 30s.)
Startet på 9. Løp til 10,1. Ned til 8,9. Opp til 10,2. Ned til 8,8 osv osv. 

Jeg lærte at på mølle - ute er en helt annen historie.
Bikker pulsen 160 rundt 10km/t
og faller under 150 i åtterfart.
Satser på at det oversettes til 6,30 i marka.

Jeg pøser på med vinterbilder, for selv om det er desember er jeg som vanlig satt ut over hvor fort utsida forandrer seg. Plutselig var det kaldt og vips var det tilbake i de vanlige vinterproblemene. Glatte sko? Sjelden det er for glatt.
Hva skal man ha på seg? Ull Ull Ull .
Plutselig har man igjen så vondt i lårene at man snubler i dørstokken.
Samtidig er det som om det aldri har vært sommer. Mandag hele året opplegg, og man sukker og  tar fram ullbuksa. Man får aldri for mange
- følger du med julenissesekretær?

 Jeg gir det underste bildet skylda for at de siste 3 turene har gått på mølle.


(egne fotspor i nedoverbakke)
Det var forrige mandag og jeg skulle enkelt og greit levere nabobarn i barnehage og løpe hjem. Da jeg sa ja var det barasfalt og vårstemning. Mandagsmorgen var det slapsefest. Det så pent ut fra vinduet men var livsfarlig glatt og sleipt. Prøvde å løpe der det var mest snø og endte opp med to ankelvrikk av englevakttypen. Tegn fra oven, så jeg gikk.
 - og har siden løpt kun på mølle.

Nå som det er kaldt er det forøvrig helt bart på hovedveien så det er kanskje på tide å komme seg ut igjen.
Oppsummeringslista over antall turer og kilometer siden sist utgår.
Det er uansett ikke mye å skryte av. Kneet som jeg løgnaktig kurerte i forrige innlegg nekter fremdeles å løpe nedoverbakker. Hunden sliter meg ut og det har aldri vært tydligere at jeg suger som pedagog.  
På disse 4 månedene har jeg ikke maktet å lære beistet EN ting - annet enn at av og til lønner det seg å se hva mennesket gjemmer bak ryggen - det kan jo være vaffelkak, som er det eneste man gidder jobbe for. Vaffelkak og bilkjøring. Når man tar med i ligninga at vafler er elendig hundemat og aldri serveres - er man like langt. Men den ene gangen dyret fikk et sniff av statoilvaflene mine...., sverger - hadde statoilvafler vært godkjent som hundekost ville jeg hatt akershus lydigste sirkushund.
(jeg lyver, nafset til seg vaffelplata og lagt på sprang er den grimme realiteten.)

Bær over med hundepratet
, sånt skjer når alle joggeturer er identiske
og jeg ikke har utviklet meg på 3år.
Nå snør det forresten, there goes morgendagens asfaltstur.

Hvem omfavner og var forberedt på vinter?
Hvem har prøvd Nordic Grip broddene?20 kommentarer:

 1. Hurra for ny bloggpost - du er sprek!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tre ganger tre.
   Jeg har ikke rukket å skrive kommentar ennå men har latt meg fnisende underholde av de litterære smådropsene dine -)

   Forresten, nå som du nok engang er godt igang med boka om varmedressen fortreffelighet, lurer jeg på en ting.
   Bruker dere potesokker - og if, hvilke?

   Slett
  2. Setter pris på at du lar deg fnisende underholde :-). Potesokker ja, men ingen foretruktne, vi plukker opp det vi finner i løypene og så bruker vi det når det er behov. Men bruker kun hvis det er noe tull med negler (sprukken, eller kutt i tredeputene eller absurd mye kram snø, som det ikke har vært i år). I Alta er det tusenvis av huskyer - jeg overdriver jo aldri, så tru meg, og det ligger rosa, gule, grønne, prikkete potesokker i alle mulige varianter rundt omkring på scooterløypene :-) er ferdig med knokler som blir geleboka nå :-)

   Slett
  3. Det var en kommentar den-kalde-dagen-i-helvete verdig. Tusenvis av huskyer og potesokker overalt, som om hele verden var polar og kiwi bare var en real sledetur unna.

   Forresten så jeg deg på omslaget (innsiden) til Song for Eirabu idag. Sitat fra Solgunn fra Altaposten. Gratulerer! (Eirabu er magi)

   Slett
 2. Sekretæren til Julenissen er alltid oppdatert. Hun har argus øyne og leser hver minste skrift når hun tar på rtg.brillene. Gi den vesle hunden en kos og si at han skal være grei, de to andre er jo så greie og snille at det er en sann fryd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei frusekretær, har du sett at Moods of Norway har ulltøy med traktorer på?
   , bare 2mndslønn for en boxershorts
   Du vil vel ikke jeg skal fryse på rompa?

   Slett
 3. Flinkesen!
  "Ingenting å le aaaa...
  Splitter piiiineee, splitter pine..."
  GAL! Eller - sprek, alt etter hvor dårlig samvittighet jeg tillater du gir meg. Kjenner jeg har behov for å si - IMORGEN, DA skal jeg begynne med vekttrening igjen. Løping er for dem med skikkelige knær. Jeg ser fram til nok snø i bakkene! Der ligger nemlig min vintertrening. Snowboard - time etter time, helst i halvmeterhøy puddersnø. Siden jo skjer hver helg på vestlandet (not) så får jeg enn sålenge nøye meg med spinningsykkelen (nekter å sykle ute = livsfarlig) og vektene og treningsballen (som begge har fått ligge urørte litt for lenge..). Motivasjon kom til meg, osv... Men imorgen, DA! ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Morgendagen har ankommet. Sett i gang!
   Men Snowboard, det må da være enda verre for knærne enn jogging?

   Enhver skyld du føler i mangel på styrketrening og diverse kan du bare stryke. Jeg har hatt ei økt i hele året. Ei økt som bestod av 5 situps og 10 tåhev.
   Formidabelt. Det er som de sier hvert år på ALLE talentshowene.
   The talent has never been better.
   Vel, jeg har i mine joggedager aldri trent mindre styrke. Ja, jeg vet jeg sa det ifjor.
   Det er hele poenget!

   Slett
  2. Jeg er en av morgendagens helter! Imorgon, imorgon - men ikkje idag! Tomorrow never comes... Noen ganger er det helt ål'reit, another moooorning :D Hehe... Er det noe jeg kan så er det å fortrenge ubehageligheter. Når det er sagt så tar jeg 100 situps HVER DAG. Men det er også det eneste jeg gjør for tiden. Blir ikke rare kondisen av det, er jeg redd..
   Når det gjelder snowboard.. Utrolig nok veldig godt for knærne i forhold til alpint. Knærne står konstant i 90-160 grader. ingen mulighet for vridninger, som jeg ikke skal ha. Men det var den der kondistreningen da..
   Til helga kanskje? ;-)

   Slett
  3. 100 situps??
   Konkluderer med at du har lår som Koss og et vaskebrett selv kjerringa til Oluf ville vært stolt av. BRÆTT.
   Jogging gjør deg bare flabby lærte jeg på ferie, gift for bikini og kjoleform. Nå forstår jeg forresten også hvordan du kan høre på lydbok samtidig med at du går tur med hunden - armer som Tyson (sikker på at du beskjedent unnlot å nevne de 50 armhevingene før sengetid)

   Slett
 4. Du er kjempeflink! I november fikk jeg sms fra treningssenteret som minte meg på at det var 30 dager siden siste besøk.... Snakker om støttemedlemskap! Nå har jeg begynt på spinning igjen - og heldigvis har senteret fått ny spinningsal med luft!!!! Jeg håper at jeg skal komme meg gjennom desember uten å dette helt av treningsrytmen igjen, men hvem vet - kanskje kakebakinga tar meg? At du gidder å løpe på mølle gir deg heltestatus i mine øyne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dagens tema og misjon har allerede vist seg.
   Å spre juleglede ved å fortelle alle hvor ille det er stelt med meg så DERE kan feire og juble over sammenlikningen.
   30 dager? Pøh. Fra April til Desember har jeg vært 2 dager på gymmen. Tenkte å melde meg ut, men så er det jo så kjekt å ha.
   Selv om det i skrivende stund hatt vært kjekkere og mer lønnsomt og betale 200kr pr. oppmøte. Det er bare alle disse overoptimistiske intensjonene som står imellom meg og sparepenger!

   Luft er et must i spinningsal.
   Spinnere svetter som .....
   fyll inn det som passer -))

   Slett
 5. Enig med de over her, du er kjempeflink! 13,5 km på mølle er helt FANTASTISK, uansett hvor mye du har trykket på knapper underveis.

  - kanskje du burde unne deg et par piggsko? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, jeg skulle svart på denne kommentaren igår. Da kunne jeg takket selvforherligende og levd på møllelaubær en dag til.
   Nå er jeg mest opptatt av jeg ikke kommer meg ut. Før eller siden må jeg jo trosse kuldegradene, that's a fact and life og alt det der.

   Fikk forresten et eldre par av nordicgrip av naboen igår. Perfekte til å gå med, men for store for joggeskoene, de falt av underveis - likevel var det såpass bra grep at jeg tenker å investere i årets løpevariant, så de hadde sånn borrelås over vrista. MYE MYE bedre enn yaxtrax - med forbehold om at jeg faktisk løp nesten 100km i yax-en før jeg pensjonerte de never to be used again (knær).
   Godt mulig jeg feller samme fellende dom over gripsen også, men enn så lenge er jeg OPTIMISTISK. Så nei, ikke piggsko riktig ennå. Hovedplanen er å satse på at det blir så lite glatt at man kan løpe vanlig -)

   Slett
 6. Vofsen er så søt og kvikk på alle bildene! Tror du ikke han blir lettere å ha med å gjøre når han blir litt eldre og roligere?

  Når jeg ser bildene fra ditt Winter Wonderland er jeg mer glad enn noensinne for at zumba er min foretrukne treningsform. Du er klar over hvor lenge det er til våren og snøen forsvinner?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ett år igjen så er han rolig som et lam, skal man tro diverse hundebøker -)

   Lalala vår var i går.
   Idag fant jeg fram boblebuksa. Hvor lenge jeg må gå i den prøver jeg å ikke tenke på, hadde jeg vært zumbadame hadde jeg sikkert tenkt på det hele tiden (som du -)

   Slett
 7. Fantastisk å løpe så langt på mølla, og ikke så dumt å endre fart (og stigningsgrad) underveis. Blir litt urealistisk å løpe i en og samme fart over såpass lang tid.
  Og du, er det ikke noe positivt med bikkje-kreket? Drar han deg i oppoverbakkene, i det minste?

  SvarSlett
  Svar
  1. Han drar meg oppover, bortover, nedover og sidelengs, bortlengs, over og under, i rykk og napp og lange drag
   - streetsmarts som skjønner at når det er glatt kan man dra på enda mer, men jeg er smartere for igår kom broddene på.
   Jeg er utrettelig i prosjekt gå-pent-i-bånd.

   Positivt? Joda, han er morsom, kosete, smart og samarbeidsvillig. Når han vil, og når vi betaler godt nok. Tidkrevende som en liten unge (bortsett fra at denne vil ALDRI slutte å stå opp tidlig). Jeg angrer ikke på at vi fikk han - men hadde helt ærlig ingen anelse om hvor altoppslukende det ville bli.

   Neste gang tror jeg ikke jeg skal overta en blanding av 2 krevende brukshundraser, full av uvaner og midt i pubertetenn. Kanskje en åpen og lærevillig valp av selskapsvarianten hadde passet bedre -)
   (Ihvertfall mindre jaktinstinkt)

   Får vi vite hvilken rase det blir snart?

   Slett
 8. Ja hjelpe meg, det er ei utfordring å løpe saman med hund. Labradoren min (38kg hormonstyrte musklar) drar meg også i ALLE retningar (bortsett frå den eg sjølv skal løpe), og eg blir jamnt støl i armane etter ein løpetur i staden for i beina...

  Men du skriv det altså på ein så morsam måte at eg kjenner at eg enda ikkje skal gje meg med å løpe saman med Lukas, eg har berre hatt han sidan påske, kanskje er det fortsatt håp?

  --> eg kjøpte meg Nordic Grip broddar sist vinter, og blei veldig fornøydd. Har blogga litt om det også her: http://triimke.blogspot.no/2012/01/perfekte-forhold-for-broddar.html

  (Siste labradoren min var heil GAL etter vaflar - og eg har høyrt det frå andre også - kva er det med hunder og vaflar??)

  (For eit par veker sidan var det så glatt her og bratt er det også her i Vest-Telemark at eg faktisk vurderte STEGJERN for å koma meg trygt ned bakkane med Lukas :D)

  SvarSlett
  Svar
  1. Selvsagt er det håp - for oss begge!
   Og det sier jeg uvanlig positivt innstilt til å være meg. På tur idag tok jeg på langt strikkbånd, festet det rundt magen og lot armene henge og slenge. Bare på den første og siste kilometeren - langs veien - måtte han gå pent. Den eneste grunnen til at jeg maktet å sette meg ned foran tastaturet da jeg kom inn. Uthvilte armer -)

   Leste en plass at alderen 6mnd til 1,5år - også blir kalt finn.no-alderen. Hvor gammel er din? Du skriver hormoner så jeg regner med at han ligger midt i målgruppa -)

   Vi har ikke kommet så langt i løpingen ennå, de få gangene han har vært med på jogg har han stort sett fått løpe løs i skogen - men det var før rådyrhjerneskaden. Satser for fullt på hundejogging etter jul - da er han over året og ingen bedrevitere kan komme med pekefingeren og si at jeg overtrener/stimulerer den stakkars valpen.
   (hundetreneren på nybegynnerkurset mente 30min tur var mer enn nok for hunder under året??)

   Vaflene er et mysterium, fikk helt sjokk når jeg så reaksjonen bare på lukta.
   Off for å lese nordic grip erfaringene dine.

   Slett