fredag 11. mai 2012

FOXTROT


Hjemstavn  (2010)
 - Arnaldur Indriddason

Oringinaltittel: Furðustrandir
Lydbok lest av: Ivar Nørve
Oversatt av: Silje Beite Løken


Hva jeg synes om de 8 første:


Jeg er overbevist om at Arnaldur leser bloggen min, at min appell om Erlendurs retur med knokler i sekken og fred i sinnet inspirerte hele Hjemstavn. Jeg ba også om spenstige gladsprang ned fjellsidene, og mener fremdeles at det ville vært veien å gå
, skal jeg være ærlig er jeg ikke helt sikker på at han hadde fred i sinnet heller.

Jeg har lest flere rappoerter som hinter mot at han i slutten av boka vandrer heden for å dø, eller vandrer til fjells og dør - førstenevnte er stoisk indianervist, nr2 = tåke og ulykke. Spiller egentlig ingen rolle for jeg tror ikke på det. Det er skrevet ny bok Einvingio, og selv om jeg ikke vet om den overhode handler om Erlendur eller er i Reykjavikserien, legger jeg hele kortstokken i samme kurva og forventer ny Erlendurbok i 2013.  
Skjønner ikke dette med 2 år pr.oversettelse (??)


Story:
Erlendur vandrer rundt i hjembygd og fjell. Drømmer om vandringsmenn, grubler på fortida og bror Bergurs død. Svømmer i skyldfølelse. Også roter han seg selvfølgelig bort en forsvinningssak. Matthildur som forsvant ei stormnatt på fjellet og aldri ble funnet - akkurat som broren.

Det er fint for oss, for Matthildur forsvant på førtitallet, noe som gjør at Erlendur må fiske etter opplysninger på aldershjemmet og vi kan glede oss over islandske bygdeoriginaler og gamledager. Enda bedre for oss som hørte lydboka er at oppleser Nørve er ond igjen. Nesten like ond som i andreboka, Gravstille (fremdeles min favoritt).

Nørve som Jakob er bokas høydepunkt.
Resten ble, og det smerter meg å si det, smått kjedelig og stillestående. Reykjaviksagaen er fremdeles på pause. Det stamper og denne boka føltes like mye som ei mellombok som de 2 foregående, der jeg, til tross for at bøkene var akseptable, var mest opphengt i hvor Erlendur befant seg. Nå er han tilbake, men fremdeles tåkete og utilgjengelig - og jeg ville bare sende han tilbake til Reykjavik.

Nytt råd til Arnaldur (der jeg later som jeg ikke vet at oppfølgerboka allerede er skrevet)
Ned fra fjellet, CLOSURE, og tilbake til byen, slik at vi i de neste bøkene kan nyte mer standard korrupt politikrim
- og interaksjon mellom sære polittyper.

Jeg vil ha alle i samme bok.
Erlendur, Sigurdur, Elinborg - dattera og hu med strikkejakka.


Kilde: biblioteket
Flere norske bloggere: Anita, Karin, Tone, Krimbiblioteket og Besta


 Know your smug writer:
Arnaldur er fortsatt en av Islands mest populære og mestselgende forfattere.  
Selv fortjener jeg medalje for min misjonsvirksomhet i den virkelige verden. Ingenting å lese, sier du? Hæh, du liker ikke krim med vold og blod? Sannelig er du kravstor og kompleks. Hva med Arnaldur fra Island, der ingen egenlig er døde, bare forsvunnet i islandsk vær og natur - og skulle det dukke opp et lik, som er ytterst sjeldent - har blodet tørket ut for tiår siden. Nei, nei, ingen grunn til klemming - men værsegod, kos deg på ferie og ikke glem det viktigste: KRONLOGIEN
, fra 1-9, uten juks.


Yep, vervepremie, jeg tar den suppeterrinen 
med 6 boller og duk.

13 kommentarer:

 1. :) Du er så gullende fin, vet du det? Nå vet du det! Kos deg med suppeselskap.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei du det visste jeg ikke
   , men er nå veldig glad for at jeg vet.
   Tusen takk - og fiktiv suppe til alle mann.

   Slett
 2. Arnaldur uten Nørve er fryktelig kjedelig. Skal nok høre denne, men må høre Anger først.

  SvarSlett
  Svar
  1. Her kommer det ikke på tale å prøve Arnaldur i annet format enn lyd. Bare så dumt at man først må vente 2 år på oversettelsen - også enda litt lenger på lydboka.
   Er ikke sikkert jeg hadde klart å vente hadde jeg lest islandsk.

   (helsa bedrer seg med museskritt -)

   Slett
 3. Håper du begynner å bli bedre!?

  SvarSlett
 4. Prøvde meg på en Arnaldur Indriddason-bok i fjor sommer, en kom aldri i mål.Tror jeg må finne den frem igjen, ser at det er mange bloggere som er begeistret. Har egentlig sansen for litt trauste helter, så je er innstilt på å gi islands-krimmen en sjanse til. Takk for et innlegg som gjør meg nysgjerrig igjen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Traust er bare fornavnet.
   , men har hørt om flere som syntes det ble FOR langsomt på papir, så det er sikkert greit å få det spritet opp av Nørve, som forøvrig også er ganske traust, når han ikke glimter til i pur ondskap.

   Slett
 5. Jeg vedder veldig mange penger på at innleggene dine om Arnaldur er mye bedre enn bøkene. Derfor hopper jeg over bøkene, og så lover jeg heller å lese innleggene dine kronologisk, 1-9.

  Mens vi snakker om krim: Kommer det innlegg om Persson-boken? Jeg ser at den ifølge kronologien er neste bok ut etter Grisefesten, som er midt i blinken-krim og frister til snarlig gjentakelse. Husker at du nevnte boken i en kommentar, but I want Moshonista-details!

  Og så er jeg spent på hvordan det går med Trainspotting? Jeg begynner på den i morgen.

  Og så lurer jeg på hvordan Alaa Al Aswany skriver. Hvis du liker, blir det en sommerbok for meg.

  Fortsatt god bedring!

  SvarSlett
  Svar
  1. (jeg er arnaldurs muse og har forslått vulkanforsvinning i neste bok)

   Den Persson-boka jeg leste var endeløs, fullpakket og del av en trio så omtalen kommer ikke før jeg er ferdig med alle - da kommer den like sikkert som at jeg skriver omtaler om ALLE bøker jeg leser - teoretisk.
   Jeg gikk gjennom flere faser i denne boka, fra hahaha jeg ler meg ihjel - til - ååå så lei jeg blir og tar det aldri slutt.
   (må ha en pause før jeg begynner med nr.2)

   Artig du skulle spørre om Trainspotting, for nei jeg har ikke kommet noe lenger men jeg satt akkurat og så filmen - og føler meg gammel, prippen og kvalm. Noe jeg ikke kan huske å ha følt da jeg så den på 90tallet. En annen finurlig ting er at dødskjedelige Dr.Hunt fra Greys Anatomy er med - og nå kommer jeg ikke lenger (i livet) før noen forteller meg om han er skotsk - på ordentlig.

   - Aswany er foreløpig lett og underholdende, men jeg sliter med å komme inn i boka, kan komme av alle hosteavbruddene, - lovende.
   ( back to trainspotting og ibux)

   Slett
  2. Da kan du trygt lese Grisefesten, for den er bare på 240 sider, og så langt har det vært mye hahaha og lite kjedsomhet. Leser den ut i kveld og så er det Edinburgh neste.

   Jeg har aldri sett filmen fordi jeg helt sikkert ville ha blitt kvalm allerede på nittitallet. Jeg var en prippen tenåring og er nokså prippen fortsatt. Når det kommer til drugs on film i alle fall. Men boken skal jeg overleve.

   Bra med Aswany, jeg har nemlig to bøker av ham. Yacoubian og Chicago.

   Slett
  3. Yep, det var ganske mye griseri i filmen, og ikke av typen grisefest, det var flere scener hvor jeg holdt meg kun til lyd. Ble også litt skuffet over at aksenten ikke var sterkere, men kanskje er det bare skriftlig at det er så vanskelig?

   (Et par år til og jeg er gammel og tilknappet og ute av stand til å se livet i bilder.)

   Slett
 6. Nesten som jeg må fortsette å høre disse på lydbok, de siste utgavene har vært i papir, du er jo litt Nørve sin muse også:-)

  Jeg er også spent på hva som skjer, jeg fornekter slutten, den var så vag at ved nærmere ettertanke så tror jeg ikke den kunne ha skjedd. Men ryktene sier at vi nå skal tilbake til 70-tallet.... Tror vi på slikt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kom deg tilbake til Nørve, asap!

   Jeg fornekter også ryktene, men det med 70tallet har jeg ikke hørt. Jeg godtar alt bare han holder helten i livet. Kjører han ei rein 70s bok uten referanser til nåtid, får han jo mer tid til å bestemme seg på - og vi må gruble i flere år.

   (Arnaldur: slutt med triksene og gi oss ivhertfall ei rett fram bok fra Reykjavik, med vulkanforsvinner og tjukk aske!! - med Erlendur som stopper naturkatastrofer helt på egen hånd.)

   Slett